Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2005 Μια παράσταση του Λυκείου Ελληνίδων Ξάνθης την Κυριακή 10 Απριλίου

Μια παράσταση του Λυκείου Ελληνίδων Ξάνθης την Κυριακή 10 Απριλίου

0

«Ανάμεσα σε στεριές και θάλασσες» είναι η παράσταση που πρόκειται να ανεβάσει την Κυριακή 10 Απριλίου το Λύκειο Ελληνίδων Ξάνθης στα πλαίσια των Στ΄ Μουσικοχορευτικών Θεσμίων.

Το θέμα της παράστασης αλλά και οι προσπάθειες που καταβάλλονται έτσι ώστε να υπάρξει και η κατάλληλη ανταπόκριση του κόσμου στο Αμφιθέατρο Καραθεοδωρής στην Πανεπιστημιούπολη των Κιμμερίων, αποτέλεσε το απόγευμα της Τρίτης θέμα συνέντευξης τύπου την οποία παραχώρησε το διοικητικό συμβούλιο του Λυκείου Ελληνίδων Ξάνθης.

Η πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Λυκείου Ελληνίδων Ξάνθης κ. Ντίνα Γουλιμάρη τόνισε πως κάθε δύο χρόνια υλοποιούνται τα μουσικοχορευτικά θέσμια.

Όπως επισήμανε η Πρόεδρος οι χορευτές του Λυκείου είναι έτοιμοι να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό για μια παράσταση την οποία επιμελήθηκε η κ. Σοφία Αδαμαντίδου το βράδυ της Κυριακής στις οκτώ.

Είναι σημαντικό όπως ανέφερε, το Ξανθιώτικο κοινό να μάθει για την συγκεκριμένη παράσταση και να την παρακολουθήσει.

Από τις πρόβες όπως είπε, που κάνουν τα παιδιά έως αργά το βράδυ, αποδεικνύεται ότι το αποτέλεσμα θα είναι εξαιρετικό.

Την παράσταση θα πλαισιώνουν γνωστοί μουσικοί ενώ συνδιοργανωτής της παράστασης είναι η Νομαρχία Ξάνθης.

Το Υπουργεία Πολιτισμού και Μακεδονίας Θράκης καθώς και η Διευρυμένη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, είναι επίσης αρωγοί στην προσπάθεια που καταβάλλει το Λύκειο Ελληνίδων.

Παίρνοντας τον λόγο η κ. Ευτέρπη Στάντσιου, Γενική Γραμματέας του Λυκείου Ελληνίδων τόνισε πως η παράσταση δεν είναι απλώς μια χορευτική παράσταση που παρουσιάζονται οι χορευτικές ομάδες του Λυκείου, αλλά πρόκειται για μια προσπάθεια περισσότερο «σύνθετη» εφόσον μέσα από αυτές γίνεται προσπάθεια αναδρομής στην ιστορία της πατρίδας αλλά και πιο κοντά σε γεγονότα ιστορικά της περιοχής μας.

«Γιατί σαν Λύκειο Ξάνθης- Θράκης μας ενδιαφέρει να αναφερόμαστε σε ιστορικά γεγονότα, να αναβιώνουμε ήθη και έθιμα που είναι κοντά στις δικές μας περιοχές. Στην προσπάθεια να βρεθεί και η τομή και να βρούμε το θέμα της φετινής παράστασης, προβληματιστήκαμε και με την πρωτοβουλία της κ. Αδαμαντίδου, μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου, δημιουργήθηκε ένα σενάριο που έχει αναφορά στην Μαύρη Θάλασσα, στην Κωνσταντινούπολη, στον Πόντο, στην Σμύρνη, στα νησιά του Αιγαίου και καταλήγουμε στον Πειραιά».

Από εκεί και μετά, οι δάσκαλοι του Λυκείου το εμπλούτισαν με χορούς και τραγούδια των περιοχών αυτών και το «ζωντάνεψαν».

Στην συνέχεια οι χορευτικές ομάδες του Λυκείου Ελληνίδων, από το «φυτώριό του» μέχρι και τους μεγάλους, άνθρωποι που αγαπούν την παράδοση ξεκίνησαν και συνεχίζουν…

Έτσι, με την ίδια αγάπη και το ίδιο μεράκι, θα παρουσιάσουν την παράσταση, θα της δώσουν σάρκα και οστά, στο Αμφιθέατρο Καραθεοδωρής την ερχόμενη Κυριακή, στις οκτώ το βράδυ.

«Καλούμε τον κόσμο της Ξάνθης, αξίζει να το δει. Αναφέρεται στο προσφυγικό στοιχείο. Προσφυγιά άλλωστε υπάρχει και στον τόπο μας. Έτσι θα ξαναθυμηθούν οι παλιοί, θα γνωρίσουν οι νέοι. Είναι κάτι σημαντικό. Μια παράσταση που δίνει ώθηση στην πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου μας» τόνισε η κ. Στάντσιου.

Μάλιστα στις παραστάσεις πρόσθεσε επιχειρείται η συνεργασία με ντόπια συγκροτήματα έτσι ώστε να βγαίνει προς τα έξω «ότι καλύτερο διαθέτει η περιοχή μας».

Και κάποια στιγμή, εφόσον αυτό είναι δυνατό, όλη η πολιτιστική κίνηση της Ξάνθης να φανεί ενωμένη επάνω σε μια παράσταση.

Την Κυριακή 10 Απριλίου, ημέρα της παράστασης, τα αστικά λεωφορεία θα μεταφέρουν τους Ξανθιώτες δωρεάν στο Αμφιθέατρο έτσι ώστε και με διπλά δρομολόγια να διευκολύνεται ο κόσμος.

Η δουλειά που γίνεται είναι συλλογική…γιατί πέρα από τους χορούς και τα τραγούδια, είναι και οι άνθρωποι που εργάζονται από τα μετόπισθεν…

Είναι όλοι αυτοί που φροντίσουν για την ενδυμασία, τα σκηνικά, την ιματιοθήκη.

Είναι μια δουλειά που απαιτεί όχι απλώς την προσπάθεια όλου του Διοικητικού Συμβουλίου και των χορευτών αλλά και πολλές φορές των φίλων του Λυκείου οι οποίοι στηρίζουν την κάθε προσπάθεια.

Ανάμεσα σε στεριές και θάλασσες…

Το σενάριο πραγματώνεται από την πορεία δύο ανθρώπων οι οποίοι κινούνται σε περιοχές που άνθισε ο ελληνισμός από τα αρχαία χρόνια.

Στην Βαλκανική, την Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολία.

Είναι δύο πρόσωπα που έζησαν και μεγάλωσαν εκεί και αναγκάστηκαν από τις ιστορικές συγκυρίες να μετακινηθούν στην Κωνσταντινούπολη, στον Πόντο και μετά το 1922 στην Ελλάδα, αναζητώντας έναν τόπο για να μείνουν…Τρίτη Πατρίδα για τον έναν…σκεπτόμενοι αυτά που έβλεπαν από τα παράθυρα του σπιτιού τους όταν ζούσαν σε ένα χωριό της Μαύρης Θάλασσας ο ένας, και η άλλη στην περιοχή της Σμύρνης και του Αιγαίου, αναζητούσαν διαρκώς πατρίδα…βλέποντας και ονειρευόμενοι αυτά που έζησαν παλαιότερα, παιδεύτηκαν, έπεσαν σε συμπληγάδες και τελικά εγκαταστάθηκαν αφού έψαξαν να βρουν ένα μέρος που να ταιριάζει με αυτό που μεγάλωσαν για να καταλήξουν στον Πειραιά, εκεί που κατέληξε και ο μεγαλύτερο όγκος του προσφυγικού ελληνισμού…

Το θέμα αυτό επιλέχθηκε γιατί οι περισσότεροι κάτοικοι της Ξάνθης είναι πρόσφυγες τόνισε η κ. Αδαμαντίδου.

Οι γονείς τους κατάγονται από ανθρώπους που έζησαν αυτή την περιπέτεια του ελληνισμού και είναι πιο κοντά στην δική μας ιστορία και στον δικό μας τόπο.

ΧΡΥΣΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2005
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Κέρασε κρασί και ειδήσεις….

Γεύμα στα τοπικά ΜΜΕ παρέθεσε ο Δήμαρχος Βιστονίδαςμε άφθονο κρασί, νόστιμο ψάρι, και ειδή…