Κων/νος Βαταμίδης, Επιστημονικός υπεύθυνος Κέντρου Ενημέρωσης και Πρόληψης κατά των Ναρκωτικών Ν. Ξάνθης
«Δεν είναι θεμιτό να ευθυνοφορτώσουμε το στρατό με το πρόβλημα της χρήσης ουσιών»
Το γενικότερο πρόβλημα των ναρκωτικών που αφορά στους στρατεύσιμους νέους, τις αιτίες που το προκαλούν και το επιτείνουν, καθώς και την εξεύρεση τρόπων αντιμετώπισης με επιδιωκόμενο στόχο ανίχνευση και την καταστολή, μέσα από το υπάρχον νομικό πλαίσιο και τις ποινικές συνέπειες που απορρέουν απ’ αυτό, έγινε αντικείμενο ενδελεχούς εξέτασης στην ημερίδα που διοργανώθηκε στο στρατόπεδο «Στεφανίδη» στην Ξάνθη την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου.
Οι εισηγήσεις των ομιλητών οι οποίες κέντρισαν το ενδιαφέρον των παρακολουθούντων στρατιωτών και αξιωματούχων ήταν διαφωτιστικές και συνέκλιναν σε τούτο: Μέσα από αναλυτικά στοιχεία, να αποσαφηνιστούν οι διαστάσεις του προβλήματος.
Ο Τχης (ΥΙ) Καβάσης Ιωάννης, Δ/ντής Ψυχιατρικής Κλινικής
ΓΣΝ Ξάθης, κάνοντας μια ιστορική διαδρομή αναφέρθηκε στο γενικότερο πρόβλημα των ναρκωτικών στο Στρατό, ο Στρατιωτικός Δικαστής Α’ Τούνης Σπυρίδων, Εισαγγελέας Στρατοδικείου Ξάνθη, στην νομοθεσία που διέπει τα ναρκωτικά, ο Βαταμίδης Κων/νος, Επιστημονικός υπεύθυνος Κέντρου Ενημέρωσης και Πρόληψης κατά των Ναρκωτικών Ν. Ξάνθης, κατέθεσε στατιστικά στοιχεία για εξαρτησιογόνες ουσίες, δίνοντας την Ελληνική και Ευρωπαϊκή διάσταση, του φαινομένου, ενώ τέλος ο Υπαστυνόμος Α’ Ταχτσίδης Ιωάννης, επικεφαλής του γραφείου Δίωξης των Ναρκωτικών Α.Σ. Ξάνθης, αναφέρθηκε στη Δίωξη των ναρκωτικών και τις ποινικές συνέπειες που απορρέουν απ’ αυτό.
Ενδεικτική ήταν η εισήγηση του κ. Βαταμίδη και το γενικότερο μήνυμα που εξήχθη που συμπυκνώνεται στο εξής: «είναι μύθος ότι «όλοι κάνουν χρήση» και επίσης ότι πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί και υπεύθυνοι σε καταλογισμούς ευθυνών, στο χώρο του στρατού αναφορικά με την αύξηση του φαινομένου της χρήσης μιας και αυτό, προελαύνει απλώς και μέσα στο χώρο αυτό προερχόμενο από την έξω κοινωνία και δε δημιουργείται στο χώρο του. Δεν είναι θεμιτό να ευθυνοφορτώσουμε το στρατό με το πρόβλημα της χρήσης ουσιών. Η μέχρι τώρα συνεργασία με το Δ’ Σώμα στρατού είναι άριστη». Επίσης τονίστηκε η αναγκαιότητα της συνεργασίας και του συντονισμού σε διεθνές επίπεδο, βαρύτητα στις δράσεις που αφορούν στην πρόληψη, στην έρευνα και τεκμηρίωση, ενισχυμένες δυνατότητες σε όργανα της ΕΕ.
Η έρευνα
Το συμπέρασμα αυτό ενισχύεται από την εργασία του αρχίατρου – ψυχιάτρου Ορέστη Γιωτάκου, Δ/ντή Κλινικής Στρατιωτικού Νοσοκομείου Τρίπολης, της οποίας σκοπός ήταν ο υπολογισμός χρήσης ναρκωτικών σε νεοσύλλεκτους στρατιώτες και της τάσης συνέχισης της συμπεριφοράς αυτής από την πολιτική στη στρατιωτική ζωή.
Στην έρευνα συμμετείχαν 1098 νεοσύλλεκτοι. Βρέθηκε ότι το 9,4 % και 7,4% αντίστοιχα, ανέφερε χρήση χασίς ή / και χαπιών πριν ΄και κατά τη διάρκεια της θητείας, ενώ το 4,9 και 3,9% αντίστοιχα ανέφερε χρήση ηρωίνης ή / κοκαΐνης πριν και κατά τη διάρκεια της θητείας. Επίσης βρέθηκε ότι τα άτομα που έκαναν χρήση ουσιών πριν το στρατό είχαν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να συνεχίσουν τη συμπεριφορά αυτή και στη διάρκεια της θητείας, σε σύγκριση με άτομα που δεν είχαν στο παρελθόν παρόμοια συμπεριφορά. Θεωρείται αναγκαία τόσο η έγκαιρη ανίχνευση της υψηλής επικινδυνότητας αυτής της συμπεριφοράς όσο και η εφαρμογή αποτελεσματικών προγραμμάτων πρόληψης και παρέμβασης.
Και ως δια ταύτα επισημαίνεται η αναγκαιότητα της σταθερής συνεργασίας των ήδη καθιερωμένων ψυχοκοινωνικών ομάδων με τις διοικήσεις, η εφαρμογή στρατηγικών αντιμετώπισης του άγχους προσαρμογής και η δειγματοληπτική, η επιλεκτική τοξικολογική εξέταση για χρήση ναρκωτικών ουσιών, πιστεύεται ότι θα βοηθήσουν στο μέλλον στην έγκαιρη ανίχνευση και στην ανάπτυξη κατάλληλων στρατηγικών παρέμβασης για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
Μαριάννα Ξανθοπούλου