Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2004 Ευχές Σγουρίδη για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

Ευχές Σγουρίδη για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

0

Με την ευκαιρία έναρξης του νέου σχολικού έτους 2004-05, θα ήθελα να εκφράσω στην εκπαιδευτική κοινότητα του Νομού μας, μαθητές, σπουδαστές, γονείς και εκπαιδευτικούς, χριστιανούς και μουσουλμάνους, τις θερμότερες ευχές μου, για αποδοτική χρονιά.

Κανείς δεν διαφωνεί ότι η παιδεία αποτελεί το σημαντικότερο κεφάλαιο και την πολυτιμότερη εθνική επένδυση. Μέσω αυτής κτίζεται το μέλλον της πατρίδας μας. Οι μαθητές και οι σπουδαστές είναι το κύτταρο και το κεφάλαιο της επένδυσης αυτής, ενώ οι εκπαιδευτικοί με τους γονείς είναι οι εγγυητές και οι εργάτες της.

Η εναρμόνιση του σύγχρονου με το παραδοσιακό και η σύζευξη του χθες με το αύριο, σε συνδυασμό με την καλλιέργεια της σοφίας και της αρετής, της γνώσης και του ήθους, του λόγου και της δράσης, της πίστης και της αγάπης, αποτελούν την πεμπτουσία της εκπαιδευτικής αποστολής.

Σήμερα που η Πατρίδα μας, βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή της ιστορίας της, με διευρυμένους οικονομικούς, πολιτικούς και πνευματικούς ορίζοντες, με μια κοινωνία πολυσυλλεκτική και πολυπολιτισμική, έχει ανάγκη όσο ποτέ άλλοτε μιας παιδείας ουσιαστικότερης που θα θωρακίζει την εθνική μας αυτοσυνειδησία, μέσα από φωτισμένα μυαλά.

Όλα τα παραπάνω απαιτούν μια πολιτεία συντονιστή – στρατηγό πέρα και έξω από σκοπιμότητες, κομματικές πιέσεις και διαβλητές μεθοδεύσεις εγκαθίδρυσης ημετεροκρατίας. Δυστυχώς οφείλω να επισημάνω, ότι σήμερα η πολιτεία δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, αφού στην πράξη κατέδειξε τις κακές της προθέσεις, σε ότι αφορά την εκπαιδευτική της πολιτική. Πολιτική που απαξιώνει την ουσία της παιδείας, αφού αξιολογώντας τα στοιχεία που την συνθέτουν, προτάσσει την εξυπηρέτηση των κομματικών της στελεχών, από την μέριμνα για την εξασφάλιση της άρτιας λειτουργίας των σχολείων.

Με το χτύπημα του κουδουνιού αποδόμησε τη διοίκηση της εκπαιδευτικής κοινότητας με διαδικασίες αναξιοκρατικές, προκαλώντας σύγχυση στα μέλη της. Ας ελπίσουμε ότι τα γεγονότα αυτά δεν θα έχουν προεκτάσεις σε βάρος των παιδιών μας.

Ευχόμενος και πάλι καλή σχολική χρονιά, θα συνιστούσα στους μαθητές και στους εκπαιδευτικούς, να προχωρήσουν μπροστά, αφοσιωμένοι οι μεν μαθητές στην δίψα για μάθηση μέσα από την ευγενική άμιλλα, οι δε εκπαιδευτικοί ανεπηρέαστοι στην ενάσκηση του λειτουργήματός τους.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2004
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εθιμοτυπική επίσκεψη στη ΣΕΚΕ του Ιάπωνα πρέσβη

Παλαιός και καλός πελάτης η Ιαπωνία Την επίσκεψη του Ιάπωνα πρέσβη κ. Toshio Mochizuki, δέ…