Όλοι μαζί για ένα καλύτερο αύριο

0

Με θέσεις εργασίας για όλους. Εργαζόμενοι, φορείς και επαγγελματίες στο πλευρό των εργαζομένων της Καπνικής Μιχαηλίδη. Το Πανξανθιώτικο Συλλαλητήριο έστειλε ένα ξεχωριστό μήνυμα… Ο εργατικός κόσμος της Ξάνθης, υπάρχει, αντιστέκεται και διεκδικεί…

Με αυτό το σύνθημα, σύσσωμος ο κόσμος της Ξάνθης, οι εργαζόμενοι, οι φορείς και οι αρχές του τόπου, συγκεντρώθηκαν στις δώδεκα το μεσημέρι στο Εργατικό Κέντρο συμμετέχοντας στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας για την απόφαση της Καπνικής Μιχαηλίδη να μεταφέρει τις δραστηριότητές της εκτός νομού, πετώντας στον δρόμο τους εκατοντάδες εργαζομένους της.

Και ήταν όλοι εκεί…και ένωσαν τις φωνές τους…και απαιτούν να πάψει ο εμπαιγμός σε βάρος των εργαζομένων…

Πάντα στο πλευρό των εργαζομένων στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμων ο οποίος διαβεβαίωσε ότι όπως από την πρώτη στιγμή η Εκκλησία μαζί με όλους τους φορείς, θα το «παλέψουν» μέχρι το τέλος.

Όπως είπε, θα πρέπει να υπάρχει αισιοδοξία αλλά και αγωνιστικότητα με ευπρέπεια.

Στο μήνυμά του ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αλέξανδρος Κοντός εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξει ένα καλό αποτέλεσμα μιας και η επικοινωνία του με τα αρμόδια Υπουργεία για την επίλυση του προβλήματος είναι πολύ συχνή προς το συμφέρον των εργαζομένων.

Ο κ. Τσαλίδης στο μήνυμά του τόνισε ότι θα βρίσκεται πάντα δίπλα στο πλευρό των εργαζομένων και θα προσπαθήσει από την θέση του να βοηθήσει στον μέγιστο τρόπο.

Σήμερα, θα πρέπει να σημειωθεί πως η επιτροπή των αρχών και φορέων που συστάθηκε πριν λίγες ημέρες για τα ζητήματα των εργαζομένων στην Καπνική Μιχαηλίδη, θα συναντηθούν στην Αθήνα με τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Σιούφα.

«Θέλουμε δουλειά και όχι ανεργία»

Με αυτό το σύνθημα ο Νομάρχης Ξάνθης κ. Γιώργος Παυλίδης, από το βήμα του Εργατικού Ξάνθης, έστειλε το μήνυμά του προς κάθε κατεύθυνση.

Ένα μήνυμα που σημαίνει πως στην Ξάνθη και στην Θράκη, τα πράγματα δεν είναι «ρόδινα», όπως υποστηρίζει η υπόλοιπη χώρα.

Είμαστε σε μια περίοδο φθίνουσας πορείας των βιομηχανιών όπως είπε, και όλα αυτά οφείλονται σε ένα «ψεδοαναπτυξιακό» νόμο που την τελευταία οκταετία υπάρχει στην περιοχή.

«όχι στην μείωση των θέσεων των εργαζομένων, όχι στην ανεργία, όχι στην μετακίνηση των επιχειρήσεων, όχι στην φθίνουσα πορεία, όχι στην εξάντληση του 2% σε απολύσεις».

Αντίθετα, πρέπει να ενισχυθεί η επιδότηση της εργασίας από 12 στο 20%, θέλουμε ένα αναπτυξιακό νόμο που να καλύπτει τα ελλείμματα στις θέσεις απασχόλησης.

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση δηλώνει πως ταυτίζεται απόλυτα με τις θέσεις των εργαζομένων.

«Θα διεκδικήσουμε μαζί σας αυτό που δικαιούμαστε. Δεν θέλουμε χάρες από κανέναν αλλά και δεν χαρίζουμε σε κανέναν τίποτα. Θέλουμε δουλειά και όχι ανεργία».

Κανείς δεν μπορεί να μας στερήσει την εργασία…

Ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Μιχάλης Στυλιανίδης αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η περιοχή μας αυτό το διάστημα μιας και οι νέοι νόμοι δεν έφεραν κανέναν νέο επενδυτή στον νομό και δεν δημιουργήθηκε ούτε μια θέση εργασίας.

Παράλληλα ο αγροτικός τομέας συρρικνώνεται συνεχώς με αποτέλεσμα οι αγρότες να εγκαταλείπουν τα χωριά τους και να έρχονται στην πόλη αναζητώντας μια καλύτερη μοίρα.

«Όλη η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι κοντά σας διότι τα δικά σας προβλήματα μεταφέρονται σε όλη την κοινωνία. Και η αγορά της Ξάνθης χωρίς την δική σας βοήθεια και συνδρομή, από την άσχημη κατάσταση που είναι σήμερα, θα γίνει απελπιστική».

«Θα μας βρουν μπροστά τους…»

«Κάποιοι θα πρέπει να καταλάβουν ένα πράγμα. Ότι ο καπνός είναι προϊόν της Ξάνθης. Και αυτό δεν πρέπει κανείς να το ξεχάσει. Δεν μπορεί ο κ. Μιχαηλίδης να πάει τον καπνό αλλού».

Τα λόγια αυτά ανήκουν σε έναν άνθρωπο που ζει από την Καπνική Μιχαηλίδη και που τώρα η σκιά της ανεργίας και της απόγνωσης, βρίσκεται από πάνω του…

Είναι τα λόγια του προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων της Καπνικής Μιχαηλίδη, του κ. Καραποστόλη ο οποίος δεν φοβάται να μιλήσει και να εκφράσει τις απόψεις όλων των συναδέλφων του…

Η ουσία είναι μία, είπε.

Αν δεν κινηθούν σωστά αυτοί που παίρνουν αποφάσεις…τότε θα βρουν τους εργαζομένους μπροστά στα γραφεία τους.

Εμείς, οι εργάτες…

Έχουμε την γενναιότητα, όλοι μαζί να παλέψουμε για την προκοπή την προσωπική και της περιοχής μας…

Ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης κ. Νίκος Παπαβασιλείου τόνισε πως ο αγώνας θα συνεχιστεί…

Οι κάτοικοι της Ξάνθης και της Θράκης δικαιούνται μια καλύτερη μεταχείριση που τους την αρνούνται όλα αυτά τα χρόνια…

Οι εργαζόμενοι δεν επιτρέπεται να μένουν στα σπίτια τους, ούτε οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να κλείνουν…

Γιατί, σύμφωνα με τον Πρόεδρο, δεν θα δεχτούμε να βλέπουμε τα παιδιά μας να εγκαταλείπουν τον τόπο τους.

Ενάντια στην απόφαση της Καπνικής Μιχαηλίδη

Το Πανξανθιώτικο Συλλαλητήριο έφτασε μέχρι την Κεντρική Πλατεία της πόλης.

Εκεί, τα σαράντα πέντε σωματεία και φορείς της πόλης εξέδωσαν ψήφισμα στο οποίο αναφέρεται:

«Εμείς οι καπνεργάτες, εργαζόμενοι στην Καπνική Μιχαηλίδη και οι φορείς του νομού, συγκεντρωθήκαμε σήμερα Τρίτη 14/12/2004 στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ξάνθης για να εκφράσουμε την έντονη αντίθεσή μας στην απόφαση της εταιρείας να μεταφέρει τις δραστηριότητές της εκτός νομού Ξάνθης γεγονός που σημαίνει την απώλεια 700 θέσεων εργασίας.

Η Τοπική κοινωνία ενωμένη και αποφασισμένη στέκεται στο πλευρό των εργαζομένων και αντιτίθεται στην απόφαση μετεγκατάστασης η οποία αυξάνει την ήδη μεγάλη ανεργία του νομού και οδηγεί στην αποδυνάμωση της περιοχής, στην αποδόμησης της κοινωνικής συνοχής, στην αναστολή της αναπτυξιακής προσπάθειας.

Σήμερα εργαζόμενοι, επαγγελματίες, νέοι, άνεργοι, απαιτούμε την ενεργή παρέμβαση της Πολιτείας:

Να μην επιτραπεί η μεταφορά της Καπνικής εκτός Ξάνθης.

Να ληφθούν μέτρα για την αναστολή της αποβιομηχάνισης της περιοχής.

Να διασφαλιστούν οι υπάρχουσες θέσεις εργασίας και να δημιουργηθούν νέες.

Να τεθούν ασφαλιστικές δικλείδες που δεν θα επιτρέπουν στους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην Θράκη να συρρικνώνουν την παραγωγική τους δραστηριότητα εφόσον έχουν τύχει ωφελημάτων του αναπτυξιακού ή άλλων διευκολύνσεων όπως φορολογικές.

Να μην επιτραπεί η αποδυνάμωση της Θράκης.

ΧΡΥΣΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2004
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

SOS από τους Μικρομεσαίους

Στο σύνηθες ομαλό και εργώδες κλίμα κύλησε το πρώτο μετεκλογικό νομαρχιακό συμβούλιο, αφού…