Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2004 Ο Εγκέλαδος κρατά καλά κρυμμένα τα μυστικά του…

Ο Εγκέλαδος κρατά καλά κρυμμένα τα μυστικά του…

0

Πόσο θα επηρεαστεί το παγκόσμιο κλίμα από το σεισμό των 9 Ρίχτερ στην Νοτιοανατολική Ασία;Πόσο ελλοχεύει ο κίνδυνος να ενεργοποιηθούν άλλα ρήγματα. Μιλά ο καθηγητής του τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του ΔΠΘ κ. Σπύρος Ραψομανίκης. Εκπνέοντας το 2004 βάζει τη σφραγίδα του στον αιώνα μας μια βιβλική καταστροφή.

Με τον…ιλιγγιώδους βαθμού υποθαλάσσιο σεισμό των 9 Ρίχτερ, που εκδηλώθηκε 250 χλμ. νοτιοανατολικά της Σουμάτρας την ημέρα των Χριστουγέννων, και άφησε πίσω του, με τα τεράστια κύματα που δημιούργησε πάνω από 60.000 ανθρώπους νεκρούς στην Ασία – νούμερο που ακόμη δεν έχει σταθεροποιηθεί -, πλήθος αγνοουμένων, ανυπολόγιστες υλικές ζημιές.

Παράλληλα αδιερεύνητες είναι ακόμη συνέπειες που πιθανώς να επιφέρει στον πλανήτη μας, αφού η ενέργεια που εκλύθηκε από τη συνάντηση των δύο τεκτονικών πλακών που προκάλεσε το σεισμό ενδεχομένως προκάλεσε κλυδωνισμό ολόκληρου του πλανήτη.

Μεγάλες γεωμορφολογικές αλλαγές έχει επιφέρει επίσης- σύμφωνα με επιστήμονες -που τονίζουν, ότι με βάση τη σεισμική μοντελοποίηση, μερικά από τα μικρότερα νησιά έξω από τη νοτιοδυτική ακτή της Σουμάτρας, ίσως έχουν μετακινηθεί νοτιοδυτικά κατά περίπου 20 μέτρα και ότι πρόκειται για μεγάλη ολίσθηση. Η βορειοδυτική άκρη του ινδονησιακού τμήματος της ίδιας της Σουμάτρας, μπορεί να έχει ολισθήσει κατά 36 μ. προς τα νοτιοδυτικά.

Σύμφωνα με άλλους, αδιευκρίνιστες είναι ακόμη και οι κλιματολογικές αλλαγές, που μπορεί να επιφέρει, καθώς και η σεισμογέννεση, σε άλλα σημεία του πλανήτη, με βάση τη θεωρία του ντόμινου.

Χρήσιμες πληροφορίες για την επίδραση του σεισμού στις κλιματολογικές συνθήκες αποκομίζουμε από τον καθηγητή Μηχανικών Περιβάλλοντος του ΔΠΘ κ. Σπύρο Ραψομανίκη, ο οποίος κατά καιρούς έχει διεξάγει έρευνες που αφορούν την ατμοσφαιρική ρύπανση: «Αναφορικά με την επίδραση που μπορεί να έχει ο σεισμός στο κλίμα είναι νωρίς ακόμη για να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα. Γεγονός όμως είναι ότι δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τις πιθανότητες. Για να επηρεαστεί το κλίμα του πλανήτη πρέπει ν ‘ αλλάξει η παγκόσμια κυκλοφορία των αερίων μαζών. Αυτό για να συμβεί χρειάζεται θερμοκρασιακές αλλαγές, είτε στην επιφάνεια της γης, είτε στην επιφάνεια των ωκεανών, με αλλαγή των επιφανών και των υπόγειων ρευμάτων τα οποία επικρατούν στους ωκεανούς. Η οποιαδήποτε αλλαγή θα φανεί από την παρακολούθηση στα επόμενα χρόνια από την παρακολούθηση του «ισημερινού» της ατμόσφαιρας – εκεί που συναντιούνται οι αέριες μάζες του βόρειου και του νοτίου ημισφαιρίου. Θεωρώ ότι το παγκόσμιο κλίμα δεν είναι πολύ πιθανό να επηρεαστεί. Το τοπικό κλίμα όμως λόγω της αλλαγής της χρήσης της γης – ο άνθρωπος με τη χρήση της γης επηρεάζει το τοπικό κλίμα – οπότε είναι πολύ πιθανό ν’ αλλάξει».

Ο κ. Ραψονίκης, μιλώντας για το σεισμό, τόνισε ότι μετακινήθηκε η πλάκα της Ευρασίας κατά δέκα μέτρα και ότι έγινε μια πολύ σοβαρή ανακατάταξη του φλοιού της γης. Το γεγονός αυτό το κατά πόσο μπορεί να δημιουργήσει ενεργοποίηση άλλων ρηγμάτων, δεν είναι ακόμη προβλέψιμο – χωρίς να αποκλείονται οι πιθανότητες.

Ο Εγκέλαδος λοιπόν κρατά καλά τα μυστικά του…και οι επιστήμονες ακολουθούν με τις μετρήσεις…χωρίς ακόμη να έχουν καταφέρει να προβλέψουν, ούτε για το πότε θα χτυπήσει ούτε τις συνέπειές του.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2004
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Κλείνει ο ΟΣΕ το Σιδηροδρομικό Σταθμό Σταυρούπολης

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση του ΟΣΕ από την 1η Σεπτεμβρίου, με την έναρξη των …