Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2004 Στην Θεσσαλονίκη, εγκαινιάστηκε ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑΣ «LES LAZARISTES»

Στην Θεσσαλονίκη, εγκαινιάστηκε ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑΣ «LES LAZARISTES»

0

Στο χώρo μιας παλιάς καπναποθήκης των μέσων του 20ου αιώνα, κατασκευάστηκε από τη ΔΟΜΟΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε. ένα σύγχρονο ξενοδοχείο πολυτελείας, που σχεδιάστηκε για να προσφέρει υπηρεσίες υψηλότατου επιπέδου.

Η αρχιτεκτονική μελέτη και επίβλεψη του έργου ανατέθηκε στο αρχιτεκτονικό γραφείο Π. ΜΑΚΡΙΔΗΣ + ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ και αφορούσε στον ολικό ανασχεδιασμό του κτιρίου, στο σχεδιασμό των εσωτερικών χώρων του ξενοδοχείου, στο σχεδιασμό και την επιλογή επίπλων, υφασμάτων, διακοσμητικών αντικειμένων, φωτιστικών, καθώς και στη μελέτη των υπαίθριων χώρων. Κατά συνέπεια οι μελετητές ασχολήθηκαν από το γενικότερο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, μέχρι το σχεδιασμό και της τελευταίας κατασκευαστικής ή διακοσμητικής λεπτομέρειας.

Κύριος στόχος του σχεδιασμού ήταν η δημιουργία ενός σύγχρονου ξενοδοχείου το οποίο να συνδυάζει τα γοητευτικά χαρακτηριστικά της κοσμοπολίτικης ατμόσφαιρας ενός μεγάλου πολυτελούς ξενοδοχείου, με τη ζεστασιά και διακριτικότητα ενός boutique hotel. Τα γήινα χρώματα, τα φυσικά υλικά, οι απλές γραμμές, ο ιδιαίτερα προσεγμένος φωτισμός και η σχολαστική ηχομόνωση των χώρων, συνθέτουν ένα ήρεμο περιβάλλον με ιδιαίτερη ποιότητα, δυναμική και σύγχρονο σχεδιασμό.

Το ξενοδοχείο βρίσκεται στην καρδιά μιας περιοχής που τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει έναν έντονα καλλιτεχνικό χαρακτήρα. Η γειτνίαση του ξενοδοχείου με τον πολιτιστικό χώρο της Movής Λαζαριστων όπου στεγάζονται το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, η Δραματική Σχολή, ενώ παραδίπλα βρίσκεται και η Σχολή Καλών Τεχνών, στάθηκε η αφορμή για να προτείνει ο μελετητής ως θεματολογία των εσωτερικών χώρων του ξενοδοχείου τις τέχνες, αφιερώνοντας κάθε ένα από τα επτά επίπεδα του ξενοδοχείου σε μια από αυτές. Έτσι στους κοινόχρηστους χώρους και στις σουίτες κάθε ορόφου παρουσιάζονται φωτογραφίες έργων μουσικής, χορού, αρχιτεκτονικής, θεάτρου, γλυπτικής, ζωγραφικής και κινηματογράφου, που έχουν σχέση με τη Θεσσαλονίκη. Η επιλογή των έργων έγινε σε στενή συνεργασία με τους σημαντικότερους πολιτιστικούς φορείς της πόλης (Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης). Όλες οι σoυίτες και οι κοινόχρηστες αίθουσες του ξενοδοχείου φέρουν ονόματα σημαντικών καλλιτεχνών, της αντίστοιχης ανά επίπεδο τέχνης, ενώ τα δωμάτια κοσμούνται με αντίστοιχα έργα.

Ο περιβάλλων χώρος ανασχεδιάστηκε ώστε να καλύπτει τις νέες λειτουργικές ανάγκες. Η είσοδος του ξενοδοχείου διαμορφώθηκε ως μια πλατεία που ανοίγεται παράλληλα και στο πολιτιστικό συγκρότημα της μονής Λαζαριστών, ενώ ο υπαίθριoς χώρος αναδείχθηκε με τη φύτευση, η χρωματική γκάμα της οποίας επιλέχθηκε ώστε να πλαισιώνει αρμονικά τη χρωματική σύνθεση των εξωτερικών επιφανειών του κτιρίου.

Το κτίριο έχει συνολική δομημένη επιφάνεια 7.325 Μ2 και αναπτύσσεται σε οκτώ επίπεδα.

Η είσοδος στο ξενοδοχείο γίνεται από ένα άνετο κλιμακοστάσιο, τμήμα του οποίου μετασχηματίζεται σε κλιμακωτή ζαρντινιέρα, ενώ το πρίσμα της ράμπας για άτομα μειωμένης κινητικότητας επιτείνει τη γλυπτικότητα της σύνθεσης. Στο υπερυψωμένο ισόγειο χωροθετούνται η είσοδος, η ρεσεψιόν με το γραφείο υποστήριξης (back office), χώροι υποδοχής, καθιστικών με γωνιές τζακιού, πιάνου και βιβλιοθήκης, βεστιάρια, χώροι υγιεινής, η συνεδριακή Αίθουσα Rallou Manou δυναμικότητας 120 ατόμων και η Αίθουσα νιρ που διαθέτει γωνιές καθιστικού και τραπεζαρίας, εγκατάσταση home cinema και ανεξάρτητη στερεοφωνική εγκατάσταση και προσφέρεται για ιδιωτικές εκδηλώσεις.

Στο χώρο της πισίνας διαμορφώθηκε υπαίθριο Ροοl Bar, ενώ ο σχεδιασμός του κυρίως μπαρ του ξενοδοχείου (Cigar Bar Papa) είχε ως στόχο ο χώρος να απευθύνεται και προς το ευρύτερο κοινό.

Ο κύριος χώρος υποδοχής του ξενοδοχείου, προκειμένου να τονισθεί, απέκτησε διώροφο ύψος, με τοπική καθαίρεση της πλάκας της παλιάς καπναποθήκης. Ο χώρος αυτός έχει μια ιδιαίτερη θεατρικότητα καθώς διάφορα στοιχεία όπως ένα "δάσος" από φωτιστικά που είναι αναρτημένα ασύμμετρα από την οροφή, φωτιστικές σχισμές στους πλευρικές υπερυψωμένες επιφάνειες και μια δερμάτινη πανύψηλη κουρτίνα αποτελούν ιδιαίτερα σκηνογραφικά στοιχεία.

Στους ορόφους του ξενοδοχείου αναπτύσσονται συνολικά 74 εξαιρετικά ευρύχωρο δωμάτια και σουίτες με δυναμικότητα 143 κλινών.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2004
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Προξένησε φθορές σε αυτοκίνητο

Την περασμένη Κυριακή, στο Βέλκιο Σαπών Ροδόπης, από άντρες του Αστυνομικού τμήματος Σαπών…