Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2004 «Σκέψεις για διαρκή αναβάθμιση της Παλιάς Πόλης»

«Σκέψεις για διαρκή αναβάθμιση της Παλιάς Πόλης»

0

Επιστολή της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ξάνθης

Προς τον Δήμαρχο Ξάνθης κ. Μιχάλη Στυλιανίδη

Τις σκέψεις της για την διαρκή αναβάθμιση του παραδοσιακού οικισμού της Παλιάς Πόλη Ξάνθης εξέφρασε με επιστολή της προς τον Δήμαρχο Ξάνθης κ. Μιχάλη Στυλιανίδη, η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ξάνθης.

Στην επιστολή η οποία κοινοποιείται και στον Γενικό Γραμματέα της περιφέρειας ΑΜΘ αλλά και τον Νομάρχη Ξάνθης, αναφέρονται οι λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να υπάρξουν άμεσες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον παραδοσιακό οικισμό αλλά και η δημιουργία ενός Κέντρου Πληροφόρησης Επισκεπτών.

Αναλυτικά αναφέρεται:

Η σωστή διοργάνωση και η επιτυχής εκτέλεση των εορταστικών εκδηλώσεων των εορτών Παλιάς Πόλης και φέτος- για την οποία συγχαίρουμε και σας προσωπικά, τους υπαλλήλους του Δήμου και προ παντός τους εκπροσώπους των πολιτιστικών μας συλλόγων- φέρνουν στην επικαιρότητα τα προβλήματα της περιοχής και προ παντός την ανάγκη της διαρκούς πρόσβασης στο κόσμημα αυτό της πόλης όλο το χρόνο.

Πράγματι αυτήν την εβδομάδα των εορτών της Παλιάς Πόλης αναδείχτηκε σε στολίδι μαζί και καμάρι της Ξάνθης. Έγινε τόπος πανηγυριού, συνάντησης, ψυχαγωγίας, μόρφωσης, πολιτισμού για κάθε Ξανθιώτη, επισκέπτη ή φιλοξενούμενό μας, που τον ζήσαμε και τον απολαύσαμε όλοι μας πολύ έντονα με κέφι, με χαρά και με διασκέδαση.

Την επομένη όμως- όταν κάθε χρόνο σβήνουν τα «φώτα της γιορτής» και επανερχόμαστε στην καθημερινότητα- προβάλλουν μπροστά μας και πάλι και μάλιστα πιο επιτακτικά τα προβλήματα λειτουργίας της περιοχής- η απομόνωση, η κυκλοφοριακή ανεπάρκεια, η υποβάθμιση κλπ, τα οποία τον αποδυναμώνουν και τον εμποδίζουν να έχει κάτι από την χθεσινή του λάμψη για να συνεχίσει το ρόλο και την αξία, που τις δώσαμε αυτές τις μέρες, εμείς οι Ξανθιώτες και οι επισκέπτες μας.

Έτσι η ανάγκη της σύνταξης και εφαρμογής κυκλοφοριακής μελέτης για λύση των προβλημάτων της Παλιάς Πόλης είναι επιτακτική και απαραίτητη, ώστε η αναφορά και επαφή μας με την περιοχή αυτή να μην περιορίζεται μόνο στις αντίστοιχες γιορτές, αλλά να συνεχίζεται όλο το χρόνο και «εν πάση περιπτώσει» όσες φορές αισθανόμαστε την επιθυμία να την επισκεφθούμε και να απολαύσουμε τις ιδιαιτερότητές της.

Η δρομολόγηση συνεπώς ενός ευέλικτου μεταφορικού μέσου στην περιοχή (ΜΙΝΙ BUS) που θα συνδυάζει το «τερπνόν μετά του ωφελίμου» και θα λύσει το κυκλοφοριακό πρόβλημα των κατοίκων, αλλά θα διευκολύνει και κάθε επισκέπτη του χώρου- που θα πηγαίνει εκεί για λόγους αναψυχής, τέρψης και περιπάτου- να μπορεί να μεταβαίνει και να χαίρεται την αρχιτεκτονική των οικιών, τη ρυμοτομία της, το ωραίο της κλίμα, την ιστορία και τα πολιτιστικά της στοιχεία.

Ένα άλλο πρόβλημα είναι η έλλειψη ενός Κέντρου Πληροφόρησης Επισκεπτών, που- κατά τη γνώμη μας- θα μπορούσε να λειτουργήσει στο συγκρότημα των κτηρίων Κουγιουμτζόγλου και θα καθοδηγεί τους επισκέπτες, ενώ ταυτόχρονα θα δίνει εργασία σε νέους ξεναγούς και όχι μόνον.

Μια τέτοια λύση- κυκλοφοριακού και κέντρου πληροφόρησης- μπορεί να αποτελέσει και πόλο έλξεως στην περιοχή σε μακρύτερο αναμφίβολα χρόνο από ό,τι οι γιορτές της Παλιάς Πόλης και να δημιουργήσει και ένα τουριστικό ρεύμα προς τα εκεί από συμπολίτες μας και ξένους, με οικονομικές προεκτάσεις σε επαγγελματίες, βιοτέχνες και εμπόρους της περιοχής, αλλά και της υπόλοιπης πόλης, κάτι που επιθυμούμε κι επιδιώκουμε, η Νομαρχία, ο Δήμος, οι Επαγγελματίες, Βιοτέχνες, Έμποροι, οι υπηρεσίες και οι φορείς.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2004
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μάθετέ τα να κυκλοφορούν σωστά

Η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς πλησιάζει αφού στις 13 του μηνός θα σημάνει το ξεκίνημα…