Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2004 «Υγεία και λεφτά» …ζητούν τα παιδιά από τον Αϊ Βασίλη φέτος…

«Υγεία και λεφτά» …ζητούν τα παιδιά από τον Αϊ Βασίλη φέτος…

0

Άγιος Βασίλης έρχεται…Μέρες γιορτινές, μέρες γεμάτες λάμψη που διαχέουν τα πολύχρωμα λαμπιόνια της lifestyle διακόσμησής μας, συνυφασμένες με τη γλυκύτητα του μελομακάρονου , πασπαλισμένες από την κουραμπιεδόσκονη και την λευκή αχλύ των ιδανικών λευκών Χριστουγέννων της παιδικής μας θύμησης, ζεστές από τις ευχές που τόσο απλόχερα σκορπίζονται…

Και η φιγούρα του Αη Βασίλη, να θυμίζει ότι γίνονται θαύματα…μόνο που αυτά βρίσκουν αποδέκτες τις παιδικές ψυχές και τα γεμάτα αναμονή μάτια των παιδιών που κάθε χρόνο στέλνουν χιλιάδες γράμματα στον Αϊ Βασίλη και περιμένουν το δώρο τους. Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, σ’ ολόκληρο τον κόσμο, τα παιδιά κρεμούν τις κάλτσες τους και περιμένουν με λαχτάρα τον Αϊ-Βασίλη…

Προικισμένος με εξαιρετικές δυνάμεις, δεν έχει τους ανθρώπινους περιορισμούς, μπορεί να κάνει το γύρο του κόσμου μέσα σε μία και μόνη νύχτα και δεν έχει καμία δυσκολία να βρίσκεται ταυτόχρονα σε αμέτρητα μέρη.

Γνωστός ως Πατέρας Χριστούγεννα στους Άγγλους, Περ Νοέλ στους Γάλλους, Σίντερκλάους στους Ολλανδούς. Χριστκίντλ, στους Γερμανούς. Οι Κινέζοι έχουν το δικό τους Λαμ Κουνγκ Κουνγκ, που σημαίνει Καλός γερο-Πατέρας, και οι Ιάπωνες έχουν τον Χοτέισο, που έχει μάτια και μπροστά και πίσω από το κεφάλι του και φέρνει μια μεγάλη σακούλα με παιχνίδια. Στην Ιταλία, την παραμονή των Επιφανείων, η καλή μικρή μάγισσα Μπεφάνα κατεβαίνει από την καμινάδα καβάλα σε μια σκούπα και γεμίζει με παιχνίδια τα παπούτσια των καλών μικρών Ιταλών και Ιταλίδων.

(Μάριαν Φρενς, από το βιβλίο « Οι Χαρές των Χριστουγέννων»)

Ο Άγιος Βασίλης της Καισάρειας

Η ιστορία του Αγίου Βασιλείου (Μ. Βασιλείου) , επισκόπου Καισαρείας, ο οποίος ίδρυσε στην περιοχή του νοσοκομεία, γηροκομεία, ορφανοτροφεία και κατέβαλλε κάθε προσπάθεια για την ανακούφιση των «φτωχών και αδυνάτων», είναι, γενικά, γνωστή.

Πώς, όμως, συνδέεται το όνομά του με την πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα;

Η παράδοση λέει πως ήθέλε να επιστρέψει στους ανθρώπους της επαρχίας του, τα πολύτιμα κοσμήματα που του είχαν παραδώσει. (Επρόκειτο να δοθούν στον ρωμαίο αξιωματούχο που απειλούσε με καταστροφή την περιοχή). Παρήγγειλε λοιπόν να τα τοποθετήσουν μέσα σε τεράστιες πίτες –εφόσον δεν χρειάζονταν πια-και τα κομμάτια τους να μοιραστούν στους κατοίκους.

Γράμματα στον Αϊ Βασίλη

Βιάζεστε να προσγειώσετε το βλαστάρι σας στη σκληρή πραγματικότητα, λέγοντάς του, πως ο Άγιος Βασίλης υπάρχει μόνο στα παραμύθια; Πριν του χαλάσετε το’ όνειρο, πριν του κλείσετε την πύλη των θαυμάτων σκεφτείτε: Τα οφέλη από την πίστη στον πιο αγαπημένο άγιο των παιδιών, είναι πολύ περισσότερα από ότι φαντάζεστε. Ο Άγιος Βασίλης ενθαρρύνει τα παιδιά να συμπεριφέρονται καλά, προκειμένου να πάρουν τα δώρα, ενώ τα βοηθά να συνειδητοποιήσουν τη διαφορά μεταξύ σωστού και λάθους. Η πίστη στον Αϊ Βασίλη που μερικές φορές είναι επίπλαστη και για τα ίδια τα παιδιά αντικατοπτρίζει την ανάγκη τους να πιστεύουν σε θαύματα.

Αυτό εξάλλου φαίνεται και απ’ τα χιλιάδες γράμματα που παίρνει κάθε χρόνο ο Αϊ Βασίλης, που τον υποκαθιστά επί δεκαετία, η ειδική κεντρική υπηρεσία των ΕΛΤΑ στην Αθήνα, που τα αξιολογεί και στέλνει σε κάθε παιδί το δωράκι του, όχι βέβαια από το τζάκι όπως θέλει η παράδοση…, όπως μας ενημερώνει ο προϊστάμενος των ΕΛΤΑ Ξάνθης κ. Στάμος.: «Κάθε χρόνο τα παιδιά στέλνουν γράμματα στον Αϊ Βασίλη. Φέτος παρατηρήθηκε αύξηση. Λαμβάναμε 20-30 γράμματα ημερησίως από όλο τον νομό».

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι απ’ τις κάρτες ή τα ανοιχτά γράμματα, τα παιδιά φέτος θέλουν …υγεία και λεφτά…ενώ τα προηγούμενα χρόνια παιχνίδια.

Αυτό χρήζει ιδιαίτερης ανάλυσης από ειδικούς και ίσως να αντικατοπτρίζει το άγχος των γονιών τους για «υγεία και λεφτά» που μεταφέρεται στα παιδιά και όχι τόσο τη δική τους επιθυμία, αφού δεν είναι πρώτης προτεραιότητας σκέψη η υγεία που ως επί το πλείστον την έχουν, ούτε η εξασφάλιση των χρημάτων παρά μόνο η…κατανάλωσή τους. Επίσης η ηλικία των παιδιών που στέλνει γράμματα είναι μέχρι 12 ετών. Από κει και πέρα τελειώνουν τα θαύματα…

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2004
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΟ ΜΠΕΣΛΑΝ»

Του Φίλιππου Ζάχαρη Ως άσπλαχνη περιφρόνηση για τη ζωή των αμάχων, χαρακτήρισαν σε κοινή τ…