Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2004 Κραυγή αγωνίας από τις επιχειρήσεις αδρανών υλικών και τους εργαζόμενους σ’ αυτές

Κραυγή αγωνίας από τις επιχειρήσεις αδρανών υλικών και τους εργαζόμενους σ’ αυτές

0

Αδρανούν για τα αδρανή…

«Ο Κόσυνθος έχει «κλείσει», το Πίλημα δεν λειτουργεί. Τι θα κάνουμε;

Σκαρλάτος: «Η μελανή σημερινή κατάσταση είναι νομοτελειακό αποτέλεσμα του ελλείμματος διοίκησης που υπάρχει»

Οι προτάσεις τους στη συνεδρίαση στο ΕΒΕ Ξάνθης

Το θέμα της λειτουργίας λατομικών ζωνών, ώστε να εξασφαλιστεί η παραγωγή αδρανών υλικών, έρχεται πάλι στο προσκήνιο, θέμα που απασχολεί το νομό αισίως από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 και ακόμη να διευθετηθεί.

Προς άσκηση πίεσης για την εξεύρεση άμεσης λύσης, καθώς τα όρια έχουν στενέψει επικίνδυνα για τις επιχειρήσεις αδρανών υλικών και σκυροδέματος που δραστηριοποιούνται στο νομό μας και στην κατάθεση των προτάσεων τους για το θέμα που τους καίει, αποσκοπούσε η χθεσινή συνεδρίαση με πρωτοβουλία του ΕΒΕ Ξάνθης.

Ο «κόμπος έφτασε πλέον στο χτένι», επειδή σύμφωνα με απόφαση της περιφέρειας σταμάτησαν οι αμμοληψίες από τον Κόσυνθο και η χαρακτηρισμένη με ΦΕΚ, περιοχή του Πιλήματος ως λατομική ζώνη αφ’ ενός κινδυνεύει ν’ αδρανήσει εξαιτίας της εκφρασμένης αντίδρασης της τοπικής κοινωνίας και της ανυπαρξίας υποδομών που θα την υποστηρίξουν.

Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ν’ αντιμετωπίζουν πρόβλημα οι επιχειρήσεις παραγωγής αδρανών υλικών και σκυροδέματος στο Νομό, αφού εκλείπει η πρώτη ύλη, με αποτέλεσμα να υπάρχει αυξημένη εισαγωγή της, από άλλους νομούς που μοιραία ανεβάζει το κόστος, το οποίο επιβαρύνεται ο καταναλωτής. Αυτό δε, είναι και εις βάρος της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.

Επομένως υπάρχει επιτακτική ανάγκη εξεύρεσης έστω μιας προσωρινής λύσης έως ότου και αν λειτουργήσει το Πίλημα, ως λατομική ζώνη

Ο Κόσυνθος δεν αντέχει άλλες αμμοληψίες….

Όπως είναι γνωστό τα αδρανή υλικά εξασφαλίζονται είτε από τα Λατομεία είτε από αποθέσεις χειμάρρων ποταμών κ.λ.π. Στην περιοχή μας ασκήθηκαν και οι δύο δυνατότητες: Νταμάρια ως το 1985 και αποθέσεις «Κόσυνθος», έως σήμερα. Και οι δυο αυτές δυνατότητες σήμερα παρουσιάζουν πρόβλημα γιατί η χαρακτηρισμένη λατομική ζώνη δεν λειτουργεί και ο Κόσυνθος δεν αντέχει άλλο…τις ανεξέλεγκτες, παράνομες και υπερβολικές αμμοληψίες, όπως γίνεται γνωστό από τις επιχειρήσεις των αδρανών υλικών . Οι επιχειρήσεις έχουν προβεί από το 1993 σε 11 έγγραφες παρεμβάσεις, τονίζοντας τον επαπειλούμενο κίνδυνο αλλά και τα μέτρα που έπρεπε να παρθούν.

Σκαρλάτος: «Η μελανή σημερινή κατάσταση είναι νομοτελειακό αποτέλεσμα του ελλείμματος διοίκησης που υπάρχει»

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων κ. Σκαρλάτος, έθεσε τις διαστάσεις του προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις αδρανών υλικών, υλικών ΖΑΡΡΑΣ ΑΒΕΕ – ΚΥΚΛΟΣ ΑΕ – ΤΕΚΤΩΝ ΑΕ, απευθυνόμενος στους εκπροσώπους τους και τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων, που κατέκλυσαν την αίθουσα του ΕΒΕ Ξάνθης: «Δεν μερίμνησαν για να υπάρξει λύση για τα αδρανή στο Νομό, ο οποίος έχει άπειρα ασβεστολιθικά πετρώματα. Είχε και ένα Κόσυνθο, που είχε άφθονο υλικό που αν το διαχειριζόμασταν σωστά με μέτρο και σύνεση θα μπορούσαμε να εξασφαλίζουμε εσαεί αδρανή υλικά και παράλληλα με τα λατομεία να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις σε επιχειρήσεις να αναπτύσσουν τη δουλειά τους. Αν’ αυτού όμως καταφέραμε το 50% των αδρανών να το εισάγουμε από όμορους νομούς, εξάγοντας δουλειά. Σήμερα κινδυνεύουμε κατά 100% να «ρυμουλκηθούμε» στους όμορους νομούς», τονίζει ο κ. Σκαρλάτος περιγράφοντας με μελανά χρώματα τη σημερινή κατάσταση, θεωρώντας την, « νομοτελειακό αποτέλεσμα του ελλείμματος διοίκησης που υπάρχει», αποκαλώντας παράλληλα τραγέλαφο την ύπαρξη στο νομό ενός αξιόλογου ανθρώπινου δυναμικού που κάνει έργα σ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, όμως για τον τόπο του δεν κατόρθωσε να δημιουργήσει πρώτη ύλη για τις δικές του ανάγκες.

Οι προτάσεις των επιχειρήσεων αδρανών υλικών Ν. Ξάνθης

Α. Για τις αμμοληψίες

1) Οργάνωση του χώρου: Ο Κόσυνθος μεταξύ των δύο γεφυρών, της σιδηροδρομικής γέφυρας και των Πηγαδίων να χωριστεί σε τρία τμήματα. Ένα τμήμα, στη γέφυρα της Σιδηροδρομικής γραμμής, να αξιοποιηθεί για ανάπτυξη πρασίνου και αθλοπαιδιών. Το δεύτερο τμήμα, που φτάνει μέχρι τα Κιμμέρια, το μόνο δασωσμένο κομμάτι να μείνει για μεταποίηση και παραγωγή αδρανών υλικών και το τρίτο τμήμα που είναι στη δικαιοδοσία του Δήμου Ξάνθης και του Δήμου Βιστονίδας να χρησιμοποιηθεί για μικροεπιχωματώσεις.

2) Να δοθούν στους Δήμους οι σχετικές άδειες διαχειρίσεις, έτσι ώστε μισθώνοντας το χώρο, στις οργανωμένες επιχειρήσεις του κλάδου, να εξασφαλίσουν, αφ’ ενός τη νοικοκυρεμένη λειτουργία αλλά και έσοδα. Η μίσθωση απ’ ευθείας από την Κτηματική υπηρεσία του Δημοσίου, θα στρέψει τα έσοδα στο Υπουργείο Οικονομικών και δεν θα αξιοποιεί άμεσα την τοπική κοινωνία.

3) Επανεξέταση των βασικών στοιχείων της Μελέτης του έργου της αντιπλημμυρικής προστασίας

4) Άμεσος καθαρισμός μέσα στο Νομό «Δανειοθαλάμων» για τις ανάγκες των έργων σε μαζικές επιχωματώσεις.

Β. Καθορισμός των λατομικών ζωνών και λειτουργία λατομείων άμεσα.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τους παράγοντες που βαραίνουν στην απόφαση για την επιλογή της θέσης λατομικής ζώνης και αυτοί ορίζονται: από την καταλληλότητα του πετρώματος, τη συνολική ποσότητα του κοιτάσματος, την έκταση που αναπτύσσεται το κοίταγμα, την απόσταση από το κέντρο κατανάλωσης, την έκταση και το κόστος των έργων υποδομής, την αντικειμενική αξιολόγηση του φυσικού κάλλους της προς επιλογής περιοχής, τη συμβατότητα της λατομικής δραστηριότητας με το γενικότερο σενάριο και προοπτική ανάπτυξή της προς επιλογήν περιοχής, τη δυνατότητα απορρόφησης του πρόσθετου κυκλοφοριακού φόρτου, με τις σημερινές δυνατότητες του οδικού, το βαθμό επικινδυνότητας στην πιθανή αντίδραση των κοντινών οικισμών, οι επιχειρήσεις ασκούν πίεση, στους φορείς του τόπου να μην «αδρανήσουν», ως συνήθως για τα αδρανή υλικά, αλλά να εντείνουν τις προσπάθειες τους να εξευρεθεί κάτω από το σημερινό νομικό πλαίσιο η προσφορότερη λύση, γιατί τα περιθώρια έχουν στενέψει απειλητικά για τις επιχειρήσεις, που ασφυκτιούν, και περιμένουν μια απάντηση «για να κανονίσουν την πορεία τους».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2004
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Προσφέρουν επαγγελματική κατάρτιση

Αντιμέτωποι με τη σκληρή πραγματικότητα των απαιτήσεων της αγοράς εργασίας, έρχονται κάθε …