Ευρωπαϊκή Ένωση και Τουρκία

0

Η Τουρκία άρχισε να αντιλαμβάνεται, ότι δεν μπορεί να διατηρήσει το ανελεύθερο και εθνοκεντρικό κεμαλικό καθεστώς της και συγχρόνως να καταστεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ενώσεως. Το πρόβλημα είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα. Επί κυβερνήσεως Ερντογάν έχουν σημειωθεί σημαντικές βελτιώσεις στον τομέα αυτόν, όχι όμως αρκετές, δια να πεισθεί η Ευρώπη, ότι πράγματι άλλαξε η κατάστασις στην Τουρκίαν. Δημοσιεύονται νόμοι, οι οποίοι εκ πρώτης όψεως ικανοποιούν τις απαιτήσεις. Ακολούθως καταφθάνουν όμως στις ευρωπαϊκές Πρωτεύουσες οι εκθέσεις των Πρεσβειών των και οι διαμαρτυρίες ανθρωπιστικών οργανώσεων, δια των οποίων αποκαλύπτεται, ότι άλλοι είναι οι νόμοι και άλλη η πραγματικότης της εφαρμογής των. Οι βασανισμοί στα αστυνομικά τμήματα της χώρας συνεχίζονται και διαπιστώνονται από Ευρωπαίους βουλευτές, οι οποίοι επισκέπτονται την Τουρκία.

Κατ’ απαίτησιν της Ε.Ε η Τουρκία ψήφισε νόμον δια του οποίου επιτρέπει εις τους Κούρδους να ομιλούν και να διδάσκουν την γλώσσα των. Η πραγματικότης είναι, ότι οι ραδιοφωνικοί σταθμοί και τα τηλεοπτικά κανάλια εκπέμπουν εβδομαδιαία προγράμματα εις την Κουρδικήν, διαρκείας μόλις 15 λεπτών. Εις ολόκληρον την Τουρκίαν, στην οποίαν μάλλον ζουν περί τα 20 εκατ. Κούρδοι, λειτουργούν μόνον δύο σχολεία, στα οποία διδάσκεται και η Κουρδική γλώσσα, ενώ άλλες αιτήσεις δια την ίδρυση τέτοιων σχολείων παραμένουν αναπάντητες. Αυτό δεν μπορεί να το ανεχθεί η Ε.Ε, όπως δεν μπορεί να ανεχθεί και την ανυπαρξία μειονοτικών δικαιωμάτων για τις πολλές μειονότητες της Τουρκίας. Τώρα η Ε.Ε ζητά μειονοτικά δικαιώματα και δια τους Αλεβίτες, οι οποίοι, κατά το πλείστον, είναι αραβικής και περσικής καταγωγής.

Το κεμαλικό καθεστώς είναι όμως σουνιτικό και εθνοκεντρικό, το οποίον προήλθε από τούς σουνίτες της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, ανεξαρτήτως εθνικής προελεύσεως. Αυτό το καθεστώς θέλουν να διατηρήσουν οι Τούρκοι και εντός της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, διότι φοβούνται, ότι αν αναγνωρίσουν μειονοτικά δικαιώματα στις μειονότητες της χώρας, η Τουρκία θα απολέσει τον χαρακτήρα του ενιαίου κράτους.

Συγχρόνως η Τουρκία παραμένει, και ως υποψήφιο μέλος της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, ξενόφοβος. Τώρα αισθάνεται, λέει, ότι απειλείται όχι μόνον από τούς Κούρδους, τους Αρμένιους, τους Άραβες, τους Λαζούς και τις άλλες μειονότητες, αλλά και από τον Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινουπόλεως. Είναι γεγονός, ότι η Χριστιανοσύνη δεν είναι σήμερον αυτό που ήταν χθες. Η θρησκεία και οι Εκκλησίες έχουν καταστεί πράγματι θύματα της «μοντερνίστικης» τάσεως, η οποία κυριαρχεί σήμερον εις όλη την Ευρώπη και έχει, εν πολλοίς, καταστήσει τις κοινωνίες της σύνολα ανθρώπων με πολύ ασθενείς πρωτογενείς κοινωνικούς δεσμούς. Έθνος, πατρίς, οικογένεια, θρησκεία ή γειτονία δεν αποτελούν πλέον ισχυρούς δεσμούς των «προηγμένων» κοινωνιών. Παρά ταύτα η Τουρκία κάμνει μεγάλο λάθος, αν νομίζει, όπως προφανώς νομίζει, ότι μπορεί να εκδιώξει ή να «πνίξει» το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινουπόλεως και συγχρόνως να καταστεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ενώσεως. Ουδεμία ευρωπαϊκή χώρα θα το ανεχθεί αυτό και πολύ ολιγότερων η Ιταλία, η Ελλάς και Κύπρος, της οποίας η Άγκυρα ζητά την ψήφο, δια να ενταχθεί στην Ε.Ε, αλλά δεν την αναγνωρίζει!

Πρέπει να καταλάβουν οι Τούρκοι, ότι οι συμπεριφορές που τους χαρακτήριζαν από της εμφανίσεώς των στην Ευρώπη, πρέπει να αλλάξουν. Δεν μπορούν οι Τούρκοι να προπηλακίζουν τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως έγινε προσφάτως με τον κ. Χοσέ Μπορέλ, και συγχρόνως να θέλουν να καταστούν μέλος της Ευρωπαϊκής Ενώσεως.

Ίσως στην Άγκυρα να νομίζουν, ότι η Ευρώπη ούτε βλέπει ούτε ακούει. Η Τουρκία θέλει να ενταχθεί στην Ε.Ε, αλλά υπό τούς δικούς της όρους. Η Ευρώπη δεν πρόκειται όμως να αποδεχθεί τούς όρους της Τουρκίας, διότι θέλει να παραμείνει Ευρώπη. Ένεκα τούτου η Τουρκία έχει δύο επιλογές: ή να αποδεχθεί τους όρους της Ενώσεως δια να καταστεί μέλος της ή να αποποιηθεί η ιδία την ένταξη της. Ο κ. Εντογάν είναι έξυπνος άνθρωπος. Αναγνωρίζει το αδιέξοδο προ του οποίου ευρίσκεται η Τουρκία και σκέπτεται και ο ίδιος η Τουρκία να πει όχι στην ένταξη της. Περί αυτού ομίλησε ήδη ο ίδιος.

Γεώργιος Εμ.Δημητράκης

Τηλ.: 2541064445

Email: dimisg@otenet.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2004
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έργα εξωραϊσμού στον Οικισμό Δημαρίου

Ο οικισμός είναι Παραδοσιακός. Ποια έργα θα γίνουν Εγκρίθηκε και εντάχθηκε έργο που προτάθ…