Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2004 Εισαγωγές …στην κρησάρα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

Εισαγωγές …στην κρησάρα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

0

Δημιουργήθηκε νέα υπηρεσία που ελέγχει τις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων. Με πρωτοβουλία του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αλέξανδρου Κοντού.  Περίπου 2 δις ευρώ έλλειμμα στο γεωργικό ισοζύγιο του 2003. Ένα γραφείο παρακολούθησης και καταγραφής των εισαγωγών αγροτικών προϊόντων, απ’ όλες τις τρίτες χώρες λειτουργεί εδώ και δύο μήνες στον πέμπτο όροφο του κεντρικού κτιρίου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Η ολιγομελής αυτή υπηρεσιακή μονάδα, που συστάθηκε με πρωτοβουλία του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αλέξανδρου Κοντού, αποτελείται από τον κ. Π. Καμινάρη και Σ. Τσοχατζή και είναι επιφορτισμένη με την ευθύνη της σωστής λειτουργίας του μηχανισμού παρακολούθησης των εισαγωγών στην χώρα μας. Καθημερινά καταγράφει όλες τις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες σε όλα τα τελωνειακά σημεία εισόδου με πλήρη και ταξινομημένα στοιχεία.

Η αναγκαιότητα που επέβαλλε την σύστασή της, υπαγορεύθηκε από την μέχρι πρότινος αδυναμία του διοικητικού μηχανισμού του υπουργείου, να ελέγξει τις εισαγωγές από τρίτες χώρες, με άμεση συνέπεια να υπάρχει μια «ασυδοσία» σ’ αυτές και επακόλουθο την πίεση προς τα κάτω των τιμών των ελληνικών προϊόντων, καθώς και τη δράση κυκλωμάτων που διακινούσαν αρνιά και κατσίκια από τη Βουλγαρία βαπτίζοντάς τα ελληνικά.

Πως λειτουργεί αυτή η υπηρεσιακή μονάδα

Καθημερινά το γραφείο επικοινωνεί είτε με τηλέφωνο είτε με φαξ είτε με ηλεκτρονικό μήνυμα με όλα τα σημεία της χώρας όπου φτάνουν εμπορεύματα, όπως τελωνεία, διευθύνσεις αγροτικής ανάπτυξης στις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις καθώς επίσης και τα 58 Κέντρα Ελέγχου Πιστοποίησης Πολλαπλασιαστικού Υλικού και Ελέγχου Λιπασμάτων, τα 8 Περιφερειακά Κέντρα Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου και τα 12 Συνοριακά Κέντρα Υγειονομικού Ελέγχου).

Τα δεδομένα αυτά μεταφέρονται στο ηλεκτρονικό σύστημα εισαγόμενων προϊόντων που έχει δημιουργηθεί με την εφαρμογή Access.

Καταγράφεται το σημείο εισόδου, η χώρα προέλευσης, η ημερομηνία εισαγωγής, ο κωδικός, η περιγραφή και η αξία του προϊόντος.

Έτσι ανά πάσα ώρα και στιγμή το υπουργείο είναι σε θέση να γνωρίζει:

1)Τι ποσότητες έχουν εισαχθεί από μία συγκεκριμένη χώρα, σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που μπορεί να φτάνει ως την αμέσως προηγούμενη ή και την ίδια μέρα με αυτή που τα στοιχεία ζητούνται.

2)Τι ποσότητες συγκεκριμένου προϊόντος ή ομάδων προϊόντων έχουν φτάσει στη χώρα από κάποιο συγκεκριμένο σημείο εισόδου.

3)Τι εισαγωγές έχουν γίνει για οποιοδήποτε από τα «υπό παρακολούθηση» προϊόντα, κατά χώρα σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους

4)Ποιοι είναι οι εισαγωγείς όλων των φορτίων

5) Εάν υπήρξε κάποιο πρόβλημα στον έλεγχο του φορτίου.

Ένα χρήσιμο «εργαλείο», στα χέρια του υπουργείου που του δίνει τη δυνατότητα της εφαρμογής σωστής και αποτελεσματικής πολιτικής στο ευαίσθητο χώρο του γεωργικού εμπορίου.

Το Γεωργικό εμπόριο της Ελλάδας με όλο τον κόσμο για το 2003

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης εμφανίζεται ένα έλλειμμα της τάξης του περίπου 2 δις ευρώ στο γεωργικό ισοζύγιο, ενώ το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου (όλα τα προϊόντα έφτασε στα 27,95 δις ευρώ αφού η συνολική αξία των εξαγωγών ήταν 11,77 δις ευρώ και των εξαγωγών 39,72 δις ευρώ.

Αυτό καταδεικνύει ότι η κατάσταση επιδεινώνεται, αφού την ελληνική αγορά κατακλύζουν προϊόντα που ανταγωνίζονται ευθέως τα ελληνικά. Επίσης από τα στοιχεία γίνεται φανερό, ότι η Ελλάδα εξάγει φρούτα και λαχανικά , καπνό και λάδι.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2004
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στην Θεσσαλονίκη, εγκαινιάστηκε ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑΣ «LES LAZARISTES»

Στο χώρo μιας παλιάς καπναποθήκης των μέσων του 20ου αιώνα, κατασκευάστηκε από τη ΔΟΜΟΤΕΧΝ…