Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2004 Δρομολογείται αφαίρεση κεκτημένων στη Θράκη;

Δρομολογείται αφαίρεση κεκτημένων στη Θράκη;

0

Θα ανανεωθεί η ισχύς των ΚΥΑ για κεφάλαια κίνησης με εγγύηση του Δημοσίου στις βιοτεχνικές επιχειρήσεις; «Όχι», διατείνεται ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών κ. Α. Φωτιάδης στο «Ε» . Κρύος ιδρώτας αναμένεται να περιλούσει τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες αν η προς το παρόν καθόλου ανυπόστατη όπως θα παραθέσουμε, φημολογία, ότι δεν θα ανανεωθεί η ισχύς των ΚΥΑ 1648/94 και 35913/2000 που ισχύουν μόνο για τη Θράκη και αφορούν την ενίσχυση των βιοτεχνικών επιχειρήσεων εγκατεστημένων στη Θράκη:

Τι ρυθμίζει η ΚΥΑ1648/94

«Τα κεφάλαια κίνησης που χορηγούνται σε βιοτεχνικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις εγκατεστημένες ανεξάρτητα με την έδρα τους, στους Νομούς Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου, παρέχεται επιδότηση επιτοκίου για δάνεια μέχρι 20% του κύκλου εργασιών τους το προηγούμενο έτος.

Για τα ανωτέρω δάνεια για κεφάλαια κίνησης παρέχεται η εγγύηση κατά 100% του Δημοσίου».

Τι ρυθμίζει η ΚΥΑ 35913/2000

«Ρυθμίζονται όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές και μέσω αυτής παρέχεται η δυνατότητα χρηματοδότησης των επιχειρήσεων που έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους».

Σημειώνεται ότι οι εν λόγω ΚΥΑ λήγουν στις 31/12/2004. Τα προηγούμενα έτη ανανεώνονταν κάθε χρόνο αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει σταλεί σχετικό έγγραφο ανανέωσης. Το γεγονός αυτό ενισχύει τη φήμη ότι το αρμόδιο υπουργείο προτίθεται να μη τις ανανεώσει. Γεγονός που το επιβεβαιώνει

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Έβρου κ. Φωτιάδης και πρώην υφυπουργός Οικονομικών σε επικοινωνία με το «Ε»: « Η κατάργηση των εν λόγω ρυθμίσεων, πολύ βασικών για τις επιχειρήσεις της Θράκης, θεωρώ ότι είναι δρομολογημένη. Εγώ ο ίδιος ζήτησα 5 φορές από τον υπουργό Οικονομικών κ. Αλογοσκούφη και από τον υφυπουργό κ. Φώλια να πάρουν θέση για το συγκεκριμένο θέμα και αρνήθηκαν. Η κατάργηση πρέπει να θεωρείται δεδομένη, όπως και η κατάργηση της επιδότησης του 12% του κόστους εργασίας» και η προσαύξηση του 5% για τις επενδύσεις σε ΒΙΠΕ.

Στο θέμα αναμένουμε την τοποθέτηση του ακριβοθώρητου υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Κοντού, που παρά τις κρούσεις μας…δεν στάθηκε δυνατόν να επικοινωνήσουμε μαζί του.

Οι φορείς και δη οι ενδιαφερόμενοι όπως ΕΒΕ Ξάνθης και ΟΕΒΕ Ξάνθης έλαβαν γνώση του θέματος που πρώτο το «Ε» βγάζει στο φως και δηλώνοντας αρχικά άγνοια κατέθεσαν τον προβληματισμό τους για την περίπτωση που αρθεί αυτή ρύθμιση.

Οι συνέπειες στις επιχειρήσεις από την αναστολή των ΚΥΑ

«Ολέθριες θα είναι οι συνέπειες για της επιχειρήσεις της Θράκης, διότι οι τράπεζες δεν θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον να χρηματοδοτήσουν τους βιοτέχνες είτε μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας, το οποίο δεν φέρνει κέρδος στις τράπεζες και τις φορτώνει με πολλή δουλειά και κόστος εργασίας πράγμα που το καθιστά έτσι μη εκλυστικό. Επίσης θα υποχρεωθούν οι μικρομεσαίοι να βάζουν εμπράγματες εξασφαλίσεις στις τράπεζες. Πιστεύουμε ότι ο νόμος αυτός που ανανεωνόταν κάθε χρόνο και έδινε το 20% του τζίρου με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου ήταν πολύ σωστός και ήταν απόρροια του νόμου του ’94 προκειμένου να ρυθμίσει τα δάνεια που εκκρεμούσαν. Χάνουν μια στήριξη οι επιχειρήσεις διότι μπορούσαν να έχουν κεφάλαια κίνησης. Η μικρομεσαία επιχείρηση γίνεται διελκυστίνδα απ’ την οποία δύσκολα θα μπορέσει να απεγκλωβιστεί, που μπορεί να αποβεί καθοριστική για τη συνέχιση της λειτουργίας τους. Υπάρχει ένα δεδομένα στις επιχειρήσεις της Θράκης. Έχουν υψηλό εργατικό κόστος σε σχέση με τις επιχειρήσεις των Βαλκανικών χωρών. Αυτό πρέπει να το εξισώσουμε με παροχές προς τη βιοτεχνία , βιοτεχνία μικρομεσαία επιχείρηση για να μείνουν εδώ και να μην δημιουργηθούν στρατιές ανέργων», τονίζει ο πρόεδρος του ΟΕΒΕ Ξάνθης κ. Τσιακίρογλου ενώ ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης κ. Ανδρικόπουλος επιφυλάχτηκε προσθέτοντας ότι σίγουρα η άρση του μέτρου θα είναι επιζήμια για την περιοχή.

Ο προβληματισμός που τέθηκε αναφορικά με κατά πόσο η μη ανανέωση των ΚΥΑ έχει σχέση με την λειτουργία το καλοκαίρι του Ταμείου Εγγυοδοσίας και μήπως η κυβέρνηση θεωρεί ότι αυτό καλύπτει τους βιοτέχνες, επομένως θεωρείται περιττή η ρύθμιση των ΚΥΑ, δεν ευσταθεί αν εξετάσουμε το αντικείμενο που καλύπτει το Ταμείο Εγγυοδοσίας.

Ως αντιστάθμισμα το Ταμείο Εγγυοδοσίας;

Συνοπτικά το Ταμείο αφορά όλη την Ελλάδα, ενώ οι ΚΥΑ μόνο τη Θράκη. Η εγγύηση του Ταμείου καλύπτει μέρος των δανείων και κυμαίνεται από 45 – 65% και σε εξαιρετικές περιπτώσεις (π. χ,. πλημμυροπαθών) έως και 80%. Και το ύψος του δανείου που μπορεί να εγγυηθεί το Ταμείο κυμαίνεται ανάλογα με το πρόγραμμα – έχει 5 προγράμματα – από 10.000 – 320.000 ευρώ. Για το υπόλοιπο οι Τράπεζες ζητούν επιπλέον εξασφαλίσεις, ενέχυρο κ.τ.λ.

Απ’ τα δεδομένα διαφαίνεται η προφανής ευνοϊκότερη ρύθμιση των ΚΥΑ, αφού η επιδότηση επιτοκίου του 20% του τζίρου έχει ανεπιφύλακτη εγγύηση του Δημοσίου και όχι μέχρι 65% που άλλωστε δημιουργήθηκαν για να δώσουν αναπτυξιακή ώθηση στις επιχειρήσεις της Θράκης, μιας περιοχής που χρήζει ιδιαίτερης αντιμετώπισης.

Αντ’ αυτού – απ’ τα συμφραζόμενα – συνάγεται το συμπέρασμα ότι δρομολογείται η σταδιακή …αφαίρεση κάποια κεκτημένων της, που προφανέστατα θα έχουν οδυνηρές συνέπειες στις επιχειρήσεις της Θράκης.

Το θέμα είναι ήδη σημαντικό. Η εφημερίδα μας που το έφερε στη δημοσιότητα θα το παρακολουθήσει και σύντομα θα έχει κι άλλες απόψεις επί αυτού.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2004
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στην Θεσσαλονίκη, εγκαινιάστηκε ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑΣ «LES LAZARISTES»

Στο χώρo μιας παλιάς καπναποθήκης των μέσων του 20ου αιώνα, κατασκευάστηκε από τη ΔΟΜΟΤΕΧΝ…