Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2004 Αντιδρά η ΚΕΔΚΕ στην μερική απασχόληση

Αντιδρά η ΚΕΔΚΕ στην μερική απασχόληση

0

Επιβαρύνονται ακόμη περισσότερο τα «ελλειμματικά» ταμεία των ΟΤΑ. Μ. Στυλιανίδης: ««Τότε, κανείς δεν διαμαρτύρονταν…». Πενήντα πέντε τουλάχιστον εκατομμύρια ευρώ καλούνται να καταβάλουν από τα ήδη ελλειμματικά ταμεία τους οι δήμοι που θα συμμετέχουν στα προγράμματα μερικής απασχόλησης παρά τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης ότι οι θέσεις αυτές θα ήταν 100% χρηματοδοτούμενες, λόγω του κοινωνικού τους χαρακτήρα.

Όπως προκύπτει από σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών αναιρείται η 100% χρηματοδότηση, αφού ορίζεται ως ποσό επιχορήγησης ανά θέση το ποσό των 7.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως οικογενειακής κατάστασης, μορφωτικού επιπέδου, γνώσεων, προϋπηρεσίας.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο «…ενδέχεται το ποσό των 7.000 ευρώ να μην επαρκεί για την καταβολή των μικτών αποδοχών σε ορισμένες κατηγορίες προσωπικού. Σ΄ αυτήν την περίπτωση το επιπλέον ποσό θα καταβάλλεται από τον οικείο φορέα …».

Εν προκειμένω οι δήμοι θα κληθούν να καταβάλουν το επιπλέον ποσό που απαιτείται για τις μικτές αποδοχές των εργαζομένων με μερική απασχόληση.

Έτσι λοιπόν με υπολογισμούς της ΚΕΔΚΕ η εφαρμογή της μερικής απασχόλησης, βάσει της κείμενης νομοθεσίας, συνυλογίζοντας όλα τα επιδόματα και τις εργοδοτικές εισφορές, σημαίνει επιβάρυνση στους ΟΤΑ, που κυμαίνεται ανά άτομο και κατηγορία ως εξής:

– Για προσωπικό Π.Ε. – που αναμένεται να είναι και η πλειοψηφία των μερικώς απασχολουμένων στους δήμους- οι μικτές μηνιαίες αποδοχές ανέρχονται περίπου σε 829 ευρώ.

Η χρηματοδότηση ανέρχεται σε 500 ευρώ/ μήνα.

Η συμμετοχή του ΟΤΑ ανέρχεται σε 329 ευρώ/ μήνα.

Σ΄ όλη τη διάρκεια εφαρμογής του προγράμματος το κόστος ανέρχεται σε 6.900 ευρώ.

– Για προσωπικό Τ.Ε. οι μικτές μηνιαίες αποδοχές ανέρχονται περίπου στα 805 ευρώ.

Η συμμετοχή του ΟΤΑ ανέρχεται σε 305 ευρώ το μήνα, ήτοι 6.400 ευρώ στο σύνολο εφαρμογής του προγράμματος.

– Για προσωπικό Δ.Ε. οι μικτές μηνιαίες αποδοχές ανέρχονται περίπου 736 ευρώ.

Η συμμετοχή του ΟΤΑ ανέρχεται σε 236 ευρώ το μήνα, ήτοι 4.950 ευρώ στο σύνολο εφαρμογής του προγράμματος.

– Για προσωπικό Υ.Ε. οι μικτές μηνιαίες αποδοχές ανέρχονται περίπου στα 682 ευρώ το μήνα.

Η συμμετοχή του ΟΤΑ ανέρχεται σε 182 ευρώ το μήνα, ήτοι 3.800 στο σύνολο του προγράμματος.

Συνολικά για τους 12.000 και πλέον εργαζόμενους με μερική απασχόληση, υπολογίζοντας με βάση τον ελάχιστο μέσο όρο, 4.500 ανά άτομο, οι δήμοι θα κληθούν να διαθέσουν τουλάχιστον 55 εκατομμύρια ευρώ από τα ταμεία τους.

Η ΚΕΔΚΕ, με δεδομένη την «εξαφάνισή» της από την γνωμοδοτική Επιτροπή αξιολόγησης, προγραμματισμού, κατανομής και εφαρμογής των προγραμμάτων στους ΟΤΑ, ζητά από το Υπουργείο να επαναβεβαιώσει τη θέση του για πλήρη κάλυψη των δαπανών των θέσεων κοινωνικού χαρακτήρα από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Το ποσό των επτά χιλιάδων ευρώ ετησίως που θα διαθέσει το Υπουργείο Εσωτερικών για κάθε εργαζόμενο στην μερική απασχόληση, δεν επαρκεί, τονίζει και ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Μιχάλης Στυλιανίδης.

Παρόλα αυτά, όπως επισημαίνει, αυτοί που σήμερα «παραπονιούνται», δεν έκαναν το ίδιο όταν στο σχεδιασμό της μερικής απασχόλησης της προηγούμενης Κυβέρνησης, το ποσό που δίνονταν δεν ήταν επτά χιλιάδες ευρώ αλλά έξι.

«Τότε κανείς δεν διαμαρτύρονταν. Τώρα που είναι επτά, βγήκε η ΚΕΔΚΕ και διαμαρτύρεται».

Αποφεύγοντας ωστόσο να κάνει λόγο για «κομματική διάκριση» από μέρους της ΚΕΔΚΕ, ο κ. Στυλιανίδης τονίζει πως και τότε που το ποσό ήταν χαμηλότερο, ο ίδιος επιθυμούσε την μερική απασχόληση για να μπορέσουν οι Δήμοι να συμβάλλουν στον περιορισμό της ανεργίας.

Μάλιστα, όσον αφορά στον νομό Ξάνθης, ζητούνται επιπλέον διακόσιες θέσεις μερικής απασχόλησης ώστε να διατεθούν ειδικότερα προς τους ανέργους του εργοστασίου «Μιχαηλίδη».

«Οι Δήμοι είναι γεγονός πως θα επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τα οικονομικά τους, αλλά μπροστά στα προβλήματα των άνεργων συνδημοτών, το να περικοπούν κάποιες άλλες δαπάνες γι’ αυτούς, αξίζει τον κόπο!».

ΧΡΥΣΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2004
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μάθετέ τα να κυκλοφορούν σωστά

Η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς πλησιάζει αφού στις 13 του μηνός θα σημάνει το ξεκίνημα…