Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2004 Αναδιοργανώνεται, ανακάμπτει και εφορμά ανταγωνιστικά στην αγορά

Αναδιοργανώνεται, ανακάμπτει και εφορμά ανταγωνιστικά στην αγορά

0

Ξαναγεννιέται από τις στάχτες της …η Νέα ΣΕΠΕΚ

Πρόεδρος ΣΕΠΕΚ, Αλέκος Κυριακίδης: «Η ισχύς εν τη ενώσει…»

Φαίνεται πως ξεφεύγει ολοένα η ΣΕΠΕΠ από την μέγγενη των προβλημάτων που την ταλάνιζαν τα τελευταία ουκ ολίγα χρόνια και την έφτασαν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Αυτό πιστοποιείται από την εν γένει πορεία της εταιρείας με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, στην οποία έχει προβεί, αλλά και τη διευθέτηση των προβλημάτων που είχε κατά καιρούς η διοίκηση της εταιρείας με τους εργαζόμενους.

«Η ισχύς εν τη ενώσει»

…δηλώνει φανερά ικανοποιημένος ο πρόεδρός της Αλέκος Κυριακίδης στο «Ε», αναφερόμενος στην «ανάσα» που παίρνει η ΣΕΠΕΚ και στη συμβολή όλων των εργαζομένων σ’ αυτό, για να καταλήξει στη φιλοσοφική ρήση: «Δεν υπάρχουν προβλήματα, υπάρχουν προβληματικοί άνθρωποι», που αποκτά ιδιαίτερο νόημα αν συσχετιστεί με παλιότερες εποχές και συνεχίζει: «Οι εργαζόμενοι ζητούν τους καρπούς των μόχθων τους και αυτό είναι αναφαίρετο δικαίωμά τους».

Η ανοδική τάση όμως που διαφαίνεται στη ΣΕΠΕΚ, συνδέεται κατά τον κ. Κυριακίδη περισσότερο με τη σύμπνοια που καταλήγει σε μια υπερπροσπάθεια όλων να εξυγιανθεί η εταιρεία, στην οποία κύριος μέτοχος κατά 75% είναι η ΕΛΒΙΖ, η οποία ελέγχεται κατά 90% από την ΑΤΕ.

Το υπόλοιπο 25% των μετοχών το κατέχουν συνεταιρισμοί και με την τελευταία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ένα σημαντικό ποσό: 600.000 ευρώ μετοχοποιήθηκαν έναντι των χρεών προς την ΕΛΒΙΖ, το δε υπόλοιπο 200.000 ευρώ διατέθηκαν σε διαφόρους μετόχους, εις εξ’ αυτών και ο Δήμος Ξάνθης, ο οποίος με απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου έγινε μέτοχος στη ΣΕΠΕΚ με 3.000 μετοχές έναντι του ποσού των 30.000 ευρώ.

Μόνο ΟΤΑ και συνεταιρισμοί μέτοχοι στη ΣΕΠΕΚ

Στο σημείο αυτό ο κ. Κυριακίδης ξεκαθάρισε αναφορικά με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου: «Ευελπιστούμε και ζητάμε νέους μετόχους, μόνο όμως ΟΤΑ συνεταιριστικές οργανώσεις και συνεταιρισμοί μπορούν να αγοράσουν, μετοχές της ΣΕΠΕΚ», θέμα για το οποίο «διέρρηξε τα ιμάτιά του», όπως μας πληροφόρησε, απειλώντας με αποχώρησή του, αν γινόταν δεκτός ο όρος, της προηγούμενης διοίκησης της ΕΛΒΙΖ, στην τελευταία γενική συνέλευση, με τον οποίο, οι μετοχές θα μπορούσαν να διατεθούν σε φυσικά πρόσωπα, γεγονός που θα αλλοίωνε το συνεταιριστικό της χαρακτήρα που όμως: «…τώρα λειτουργεί με καθαρά επιχειρηματικά και οικονομικά κριτήρια», κομβικό σημείο, στο οποίο οφείλεται εν πολλοίς και η αποτυχία των συνεταιριστικών εταιρειών που εγκλωβισμένες στο χαρακτηρισμό «συνεταιριστικό», παρέβλεπαν τον επιχειρηματικό και οικονομικό χαρακτήρα, που οδήγησαν στα γνωστά αποτελέσματα: «Δεν είναι όμως τα χρήματα που αποφέρουν οι μετοχές είναι και ο έλεγχος, που διενεργεί ο μέτοχος», τονίζει ο κ. Κυριακίδης, αποποιούμενος την ιδιότητα του «φακίρη» για την άνοδο της εταιρείας, δίνοντας τη σωστή διάσταση: «Αυτή τη στιγμή γίνεται ένα νοικοκύρεμα στην εταιρεία. Οι εργαζόμενοι πληρώνονται κανονικά. Δίνεται βαρύτητα σ’ αυτό και παράλληλα βλέπουμε και τους άλλους τομείς. Γίνονται προσπάθειες όσον αφορά την παραγωγή, τις πωλήσεις και τις εισπράξεις».

«Πουλάμε δεν ξεπουλάμε…»

Παράλληλα σημαντικό ρόλο έπαιξε και ο παράγοντας τύχη ή οι συγκυρίες λόγω Ολυμπιακών αγώνων και η αύξηση των τιμών από τη μεγάλη ζήτηση.

Αναφορικά με το σχεδιασμό προσέγγισης και άλλων αγορών: «Ο τιμοκατάλογος της ΣΕΠΕΚ τίθεται στην αγορά. Διαμορφώνεται σύμφωνα με το κόστος παραγωγής, με το κόστος μείωσης των ελλειμμάτων. Πουλάμε δεν ξεπουλάμε….Παρακολουθούμε την αγορά και έχουμε ένα ισχυρότατο όπλο που είναι η ποιότητά μας. Έτσι προσαρμόσαμε το κατάλογό μας έτσι ώστε να μη «μπαίνει μέσα η εταιρεία και να προσβλέπουμε σε κάποια κέρδη που θα μας επιτρέψουν να πληρώνουμε τις παλιές υποχρεώσεις ή τρεχούμενα λειτουργικά έξοδα», αλλά στην ερώτηση: «Σε τι ποσό ανέρχονται οι παλιές υποχρεώσεις;», ο κ. Κυριακίδης περιορίστηκε να τονίσει με έμφαση:

«Το άνοιγμα είναι τρομερό…»!

Αλλά: «Θα προσπαθήσουμε και πιστεύουμε ότι θα ανταποκριθούμε. Κάναμε τομές σε βασικά πράγματα. Οργανώσαμε το εργοστάσιο, καθένας ξέρει το αντικείμενό του. Η βασική μας έλλειψη και αυτό είναι το πλέον επικίνδυνο είναι ότι δεν έχουμε πρώτη ύλη».

Σημειώνεται ότι ξεκινά εξ’ αρχής γενετική βελτίωση στη ΣΕΠΕΚ, σήμερα έρχονται τα πρώτα καπριά και μπαίνει νέο αίμα στην εταιρεία. «Η ΣΕΠΕΚ θα ονομάζεται πλέον Νέα ΣΕΠΕΚ».

Τη συμβολή του υφυπουργού μας, του Αλέκου Κοντού, υπερτόνισε ο κ. Κυριακίδης που το ενδιαφέρον του ήταν έκδηλο για όλα τα συνεταιριστικά, καθώς και του Διοικητή της ΑΤΕ Δημήτρη Μηλιάκου, «και τη γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης που δεν θα επιτρέψει κανένα συνεταιριστικό να κλείσει».

Αλλά και για τη ΣΕΒΑΘ έχει ένα καλό λόγο να πει ο κ. Κυριακίδης: «Και εκεί θα πάνε καλά…».

Επίσης από 1η Οκτωβρίου τίθεται σε εφαρμογή η νέα οργανωτική δομή της ΣΕΠΕΚ, σ’ όλους τους τομείς που θα έχει σα στόχο να έχει πρόσβαση σ’ όλα τα τοπικά καταστήματα της γειτονιάς αλλά και σε μεγάλα καταστήματα, πράγμα όχι ιδιαίτερα λειτουργικό (μεγάλα καταστήματα), γιατί οι πληρωμές τους είναι σε 5 -6 μήνες . Επομένως δεν μπορεί μια εταιρεία σαν τη ΣΕΠΕΚ ν’ αντέξει το βάρος αυτό: «Αφού δυναμώσουμε και αποχτήσουμε ρευστότητα, ώστε να μπορούμε να καλύψουμε αυτό το χρόνο πληρωμής, θα μπούμε σ’ όλα τα καταστήματα.

Ο στόχος

Με στόχο ένα κύκλο εργασιών με 1700 χοιρομητέρες και αριθμό χοιριδίων πάνω από 50.000 και ένα τζίρο 5.500.000 – 6.000.000 ευρώ και τη δεδομένη στήριξη των φορέων, αλλά και της τοπικής κοινωνίας που το αποδεικνύει έμπρακτα (η αύξηση στο πρατήριο της ΣΕΠΕΚ ξεπέρασε το 400%!), η ΣΕΠΕΚ οδεύει το δρόμο της ανάκαμψης επιλύοντας αρχικά τα εσωτερικά της προβλήματα (56 εργαζόμενοι, τέλος του μήνα συνταξιοδοτείται ένας αριθμός που θα «ελαφρύνει» την εταιρεία) και οργανώνεται για να κατακτήσει μερίδιο αγοράς, αντάξιο της καλής ποιότητας των προϊόντων και να συμβάλει στην τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής και της κατά ένα ποσοστό μείωσης της ανεργίας.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2004
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΟ ΜΠΕΣΛΑΝ»

Του Φίλιππου Ζάχαρη Ως άσπλαχνη περιφρόνηση για τη ζωή των αμάχων, χαρακτήρισαν σε κοινή τ…