Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2004 Όλα τα χρώματα της Ξάνθης…στο 6ο Δημοτικό Σχολείο

Όλα τα χρώματα της Ξάνθης…στο 6ο Δημοτικό Σχολείο

0

Το Διαπολιτισμικό Φεστιβάλ Ξάνθης, ένωσε μικρούς και μεγάλους… Την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου, το 6ο Δημοτικό Σχολείο της πόλης μας, άνοιξε τις πύλες του, για μια δράση, διαφορετική…Το Διαπολιτισμικό Φεστιβάλ της Ξάνθης, φιλοξενήθηκε επί δύο ημέρες στο Δημοτικό Σχολείο επιβεβαιώνοντας τον τίτλο του… «Όλα τα χρώματα της Ξάνθης».

Στις 26 του μηνός, το διαπολιτισμικό φεστιβάλ ξεκίνησε με εκπαιδευτικές δραστηριότητες αφιερωμένες σε όλους τους μαθητές οι οποίοι συμμετείχαν με πρωτόγνωρη χαρά, για να ολοκληρωθεί μια ημέρα αργότερα, το Σάββατο, με μια ανοιχτή συζήτηση για τον ρόλο των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας στην καταπολέμηση φαινομένων ξενοφοβίας και ρατσισμού και με την παράσταση κουκλοθέατρου «Μαζί».

Αλλά δεν περιλάμβανε μόνο αυτά…Έκθεση Εικαστικών από το Δημιουργικό Εργαστήρι Νέων Ξάνθης και Κομοτηνής, Ζωγραφική για παιδιά, αφήγηση παραμυθιών και μύθων είναι ορισμένες ακόμη από τις δράσεις που είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τόσο οι μικροί όσο και οι μεγαλύτεροι.

«Θα ήθελα επισκεπτόμενος αυτή την έκθεση, βλέποντας τα έργα των παιδιών, χρωματίζοντας και εγώ κάποια κομμάτια από αυτά τα έργα των παιδιών, θα ήθελα να εκφράσω και τις ευχαριστίες αλλά και τα συγχαρητήρια σε όλους εσάς που μετέχετε σ’ αυτήν την εκδήλωση, σ’ αυτήν την έκθεση, και ευχαριστίες και συγχαρητήρια στην Αναπτυξιακή αλλά και σε όλους εκείνους οι οποίοι συνέβαλαν στην οργάνωση αυτού του προγράμματος. Αυτή η εκδήλωση έχει μεγαλύτερη αξία και σημασία γιατί είναι μια εκδήλωση στην οποία συμμετέχουν τα παιδιά, βέβαια με την καθοδήγηση των μεγάλων, των καλών σας δασκάλων που σας κατευθύνουν και σας καθοδηγούν. Και έλεγα, εκεί στις συντροφιές των παιδιών, ότι τα παιδιά μπορούν να μας δώσουν τα καλύτερα μηνύματα. Γιατί τα παιδιά έχουν αυτό το καθαρό και το άδολο μέσα στην καρδιά τους. Ο Απόστολος Παύλος μας προτρέπει και μας λέει να γίνουμε μικρά παιδιά, όχι στα μυαλά αλλά στην καρδιά. Στα μυαλά κανείς θα πρέπει να είναι ώριμος ανάλογα με την ηλικία που διανύει, αλλά στην καρδιά μας λέει να μείνουμε σαν τα μικρά παιδιά. Γι’ αυτό, επειδή έχετε το καθαρό του εσωτερικού κόσμου, γι’ αυτό τα καλύτερα μηνύματα μπορούν να δοθούν απ’ όλους εσάς. Χαίρομαι λοιπόν γι’ αυτή την εκδήλωση, χαίρομαι όμως ιδιαίτερα, γιατί σ’ αυτή την εκδήλωση την παιδική μετέχουν παιδιά που είναι χριστιανόπουλα και μουσουλμανόπαιδα. Και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Σήμερα ο κόσμος έχει ανοίξει…δεν έχει εκείνα τα στεγανά όρια τα οποία χώριζαν τους ανθρώπους…» τόνισε στο μήνυμά του ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμων, ο οποίος βρέθηκε από το πρωί στις εγκαταστάσεις του 6ου Δημοτικού, συνομίλησε και ζωγράφισε με τα παιδιά.

Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο Σοφολογιότατος Μουφτής Ξάνθης κ. Σινίκογλου.

Μοντέλα Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης- Ο ρόλος του εκπαιδευτικού στην σύγχρονη κοινωνία

Η κ. Κάκαρη Ασπασία, Υπεύθυνη της Αναπτυξιακής Εκπαίδευσης της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης «Ευρωπαϊκής Προοπτική» τοποθετήθηκε στο παραπάνω θέμα με την εισήγησή της πάνω «στην Εισαγωγή για την αξιολόγηση διαπολιτισμικών εκδηλώσεων στην Ελλάδα».

Όπως τόνισε η κ. Κάκαρη, η ευρωπαϊκή προοπτική έχει προγράμματα ανθρωπιστικής βοήθειας και ανάπτυξης χωρών του Νότου, στα Βαλκάνια, την Ασία και την Αφρική.

«Ο ρόλος μας στην Ελλάδα είναι ακριβώς αυτός της ευαισθητοποίησης του κοινού σε θέματα αναπτυξιακής και διαπολιτισμικής εκπαίδευσης, δηλαδή εξηγούμε στα παιδιά αλλά και στους ενήλικες, ποια είναι τα προβλήματα του αναπτυσσόμενου κόσμου και πόσο σημαντική είναι η αλληλεξάρτηση μεταξύ του αναπτυγμένου βιομηχανικά βορά και του φτωχού νότου».

Ο ρόλος των ΜΜΕ στην καταπολέμηση φαινομένων ρατσισμού και ξενοφοβίας

Είναι πού δύσκολο να μιλήσει κανείς για την αντιμετώπιση των δύο αυτών στοιχείων που απασχολούν κυρίως τα ΜΜΕ στη χώρα μας.

Είναι επίσης πολύ δύσκολο να προτείνει λύσεις.

«Είναι ρατσιστικά τα ΜΜΕ στη χώρα μας; Με κατηγορηματικότητα λέω πως όχι. Εκφράζουν ρατσιστικές και ξενοφοβικές θέσεις; Η απάντηση είναι καταφατική. Και δεν αναφέρομαι σε περιθωριακά έντυπα αλλά σε Μέσα που έχουν απήχηση στο ελληνικό κοινό.

Η εμφάνιση σε τηλεοπτικά παράθυρα ανθρώπων που εκφράζουν τέτοιες απόψεις

Η αρθρογραφία ανθρώπων που κάτω από τη λογική της απεξάρτησης από διάφορα σύνδρομα θέλουν να μεταδώσουν αυτές τις απόψεις, μέσα από μια καλλιεργημένη έντεχνα γλώσσα.

Το βέβαιο είναι ότι άλλοτε με ήρεμο τρόπο και άλλοτε με πιο βίαιο οι απόψεις αυτές περνάνε.

Ο τάδε από την Χιμάρα είναι έλληνας ο άλλος από την Χιμάρα είναι αλβανός γιατί έκλεψε.

Είναι οι όψεις ενός νομίσματος που συνεχώς πέφτει πότε κορώνα πότε γράμματα αλλά κυρίως στριφογυρίζει» τόνισε στην τοποθέτησή του το απόγευμα του Σαββάτου ο εκπαιδευτικός- δημοσιογράφος κ. Ανδρέας Σακελλίων.

Τα ίδια τα ΜΜΕ μετά την κατάρρευση του ανατολικού συνασπισμού, καλλιέργησαν την ξενοφοβία με την εντυπωσιακή είσοδο των μεταναστών αλλά και με ότι η φαντασία τους μπορούσε να καλλιεργήσει παραβλέποντας το γεγονός ότι και εμείς επί αιώνες είμαστε έθνος μεταναστών και έχουμε υποστεί πολλά.

Στο κλασσικό ερώτημα τι να κάνουμε, λύσεις και έτοιμες συνταγές δεν υπάρχουν.

«Υπάρχει όμως ένα πράγμα. Η δυνατότητα του να κάνουμε κάτι.

Αν αυτή τη στιγμή εδώ η συγκέντρωση ήταν ρατσιστική και ξενοφοβική και ζητούσαμε να φύγει ο ένας ή ο άλλος από την χώρα μας να είστε σίγουροι ότι θα γινόμασταν πρώτη είδηση.

Επειδή όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά δεν πρόκειται να γίνουμε πρώτο θέμα

Άρα λοιπόν το πρώτο ζήτημα είναι να γίνουμε είδηση. Στην εποχή της εικόνας η εικόνα πρέπει να γίνει είδηση. Είναι το πρώτο βήμα για να εξουδετερωθούν τέτοιες απόψεις.

Το δεύτερο είναι να κατανοήσουν τα Μέσα ότι κάτι τέτοιο συμφέρει τα ίδια. Αυτό θα γίνει όταν οι μετρήσεις αποδείξουν ότι οι πολίτες βαρέθηκαν τις ειδήσεις του τύπου που σερβίρονται σήμερα. Πρόκειται για μια δύσκολη και επίπονη διαδικασία. Αλλά δυστυχώς είναι αναγκαία.

Τα ίδια τα Μέσα θα πρέπει πλέον μέσα από εκπομπές και αρθρογραφία να αναλάβουν πρωτοβουλίες. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη συμμετοχή των πολιτών

Που έτσι ή αλλιώς είμαστε οι αγοραστές των προϊόντων τους».

Για το Διαπολιτισμικό Φεστιβάλ Ξάνθης…

Το Διαπολιτισμικό Φεστιβάλ της Ξάνθης διοργανώθηκε από την Αναπτυξιακή Σύμπραξη ΚΕΜΜΕΠΑΠ- ΗΦΑΙΣΤΟΣ στο πλαίσιο της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας Equal.

Για την διοργάνωσή του, συμμετείχαν έξι Αναπτυξιακές Συμπράξεις οι οποίες ανέλαβαν από κοινού και με την υποστήριξη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας Equal, την υλοποίηση ενεργειών διάχυσης καλών πρακτικών για την καταπολέμηση των διακρίσεων, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας στην αγορά εργασίας και την κοινωνία γενικότερα.

ΧΡΥΣΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2004
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Κλείνει ο ΟΣΕ το Σιδηροδρομικό Σταθμό Σταυρούπολης

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση του ΟΣΕ από την 1η Σεπτεμβρίου, με την έναρξη των …