Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2004 Η τελική εκτιμώμενη παραγωγή στους 1.103.000 τόνους

Η τελική εκτιμώμενη παραγωγή στους 1.103.000 τόνους

0

Αποτελέσματα της σύσκεψης του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. κοντού με τις τέσσερις κορυφαίες οργανώσεις για το βαμβάκι. Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων με αντικείμενο την αντιμετώπιση των εκκρεμών θεμάτων που αφορούν τη φετινή διαχείριση βάμβακος, μεταξύ του αρμόδιου Υφυπουργού κ. Αλέξανδρου Κοντού και των τεσσάρων κορυφαίων οργανώσεων ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ, ΒΑΜΒΑΚΟΥΡΓΙΚΗ και τις ΕΝΩΣΕΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ των βαμβακοπαραγωγικών περιοχών της χώρας.

Ο κ. Κοντός κατέστησε σαφές: «Η Κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη εκ των πραγμάτων να διαχειριστεί έναν ιδιαίτερα δυσμενή κοινοτικό κανονισμό για το βαμβάκι, που αποδέχθηκε η προηγούμενη κυβέρνηση το 2000 και θα ισχύει μέχρι το 2006, ο οποίος καθορίζει μεταξύ άλλων χαμηλή επιδοτούμενη ποσότητα παραγωγής για τη χώρα και επιβάλει αυξανόμενη με γεωμετρική πρόοδο συνυπευθυνότητα (δηλαδή μείωση) κοινοτικών εισροών – επιδοτήσεων σε περίπτωση υπέρβασης της ποσότητας αυτής! Σε σημείο μάλιστα που η μεγαλύτερη ποσότητα εθνικής παραγωγής συνεπάγεται τελικές μειωμένες κοινοτικές εισροές σε σχέση με τις τελικές εισροές της μικρότερης ποσότητας παραγωγής!! (ποσότητα 1.100.000 τόνοι – κοινοτικές εισροές 719.000.000 €, ποσότητα 1.150.000 τόνοι – κοινοτικές εισροές 658.000.000 €)».

«Η Κυβέρνηση στα πλαίσια της επιδιωκόμενης διαδικασίας διαλόγου με τους εκπροσώπους των αγροτών για όλα τα κρίσιμα ζητήματα του αγροτικού τομέα από την έναρξη της εκκοκκιστικής περιόδου και καθ’ όλη τη διάρκεια της, μέχρι σήμερα προσδιόρισε τις επιλογές της και τους χειρισμούς διαχείρισης του προϊόντος λαμβάνοντας υπόψη πάντα τις απόψεις των οργανώσεων των βαμβακοπαραγωγών, οι οποίες εκφράζονται ομόφωνα ή κατά πλειοψηφία και τις οποίες υιοθέτησε χωρίς καμία παρέκκλιση».

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων συνεχίζοντας αυτό τον εποικοδομητικό διάλογο κάλεσε και πάλι σήμερα αφενός τις τέσσερις κορυφαίες οργανώσεις ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ, ΒΑΜΒΑΚΟΥΡΓΙΚΗ και αφετέρου τις ΕΝΩΣΕΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ των βαμβακοπαραγωγικών περιοχών της χώρας, με την μεγαλύτερη παραγωγή και τα περισσότερα αποθέματα βάμβακος, προκειμένου να έχει τις απόψεις τους ενόψει της λήξης της εκκοκκιστικής περιόδου για την εκτιμώμενη τελική ποσότητα παραγωγής.

Από την παράθεση των απόψεων των εκπροσώπων των τεσσάρων κορυφαίων οργανώσεων και των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών που συμμετείχαν στη σύσκεψη καθώς και από την υποβολή γραπτών προτάσεων των υπολοίπων επαναεπιβεβαιώθηκε από τους εκπροσώπους ότι η εκτιμώμενη τελική παραγωγή βάμβακος θα κυμανθεί περίπου στους 1.103.000 τόνους. Ενώ οι εκπρόσωποι των ΕΑΣ Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Αλμυρού και Βόλου διαφώνησαν με την ανωτέρω πρόβλεψη εκτιμώντας ότι η τελική παραγωγή θα διαμορφωθεί στους 1.150.000 τόνους περίπου. Ζήτησαν συνέχιση και αυστηροποίηση των ελέγχων που διεξάγει ο ΟΠΕΚΕΠΕ προκειμένου οι παραδόσεις συσπόρου βάμβακος που θα γίνουν από 20-31/12/2004 να αφορούν βαμβακοπαραγωγούς που έχουν πραγματικά αποθέματα σε όλους τους νομούς της χώρας, ζητώντας να ληφθούν όλα εκείνα τα μέτρα που θα διασφαλίζουν ένα ικανοποιητικό εισόδημα στους βαμβακοπαραγωγούς λαμβανομένης υπόψη εφέτος της αυξημένης σε σχέση με πέρσι παραγωγής

Οι τέσσερις κορυφαίες οργανώσεις ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ, ΒΑΜΒΑΚΟΥΡΓΙΚΗ και οι εκπρόσωποι των 27 EAΣ συμφώνησαν ότι η τελική εκτιμώμενη παραγωγή θα είναι περίπου 1.103.000 τόνοι και αποδέχονται τους χειρισμούς της Κυβέρνησης για τη διαχείριση του καθεστώτος βάμβακος μέχρι το τέλος της εκκοκκιστικής περιόδου ενώ οι εκπρόσωποι των πέντε ΕΑΣ (Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Αλμυρού και Βόλου) εκφράζουν διαφορετική προσέγγιση για τη τελική ποσότητα και τη διαχείριση προϊόντος.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2004
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Προσφέρουν επαγγελματική κατάρτιση

Αντιμέτωποι με τη σκληρή πραγματικότητα των απαιτήσεων της αγοράς εργασίας, έρχονται κάθε …