Δεν παίρνουν ανάσα οι φαρμακοποιοί – Ανταγωνισμός στις τιμές
Μεγάλο πρόβλημα με τις συνταγογραφήσεις μετά το κλείσιμο των Περιφερειακών Ιατρείων – Πρόβλημα και με το αντιγριπικό για άνω των 60 ετών
Στα χέρια των φαρμακείων και των εργαστηρίων έχει περάσει ο έλεγχος της πανδημίας στους ανεμβολίαστους καθώς με τα νέα μέτρα αυτοί δεν μπορούν να κινηθούν πλην των μάρκετ αν δεν έχουν στα χέρια τους rapid test ή μοριακό (PCR). Τα φαρμακεία έχουν αναλάβει τη διενέργεια rapid test αντί 10 ευρώ σύμφωνα με την διατίμηση από το υπουργείο, ωστόσο είναι στην ευχέρεια του κάθε φαρμακείου το πόσο το αποτιμά. Έτσι σύμφωνα με πληροφορίες επειδή λειτουργεί ο ανταγωνισμός, η τιμή ποικίλει από 7 – 10 ευρώ. Ήτοι, κάθε ανεμβολίαστος καλείται να καταβάλλει το ποσό των 14 – 20 ευρώ κάθε εβδομάδα, ένα ποσό διόλου ευκαταφρόνητο αν σκεφτεί κανείς το ύψος του κατώτερου μισθού και όλες τις ανατιμήσεις σε ενέργεια και είδη πρώτης ανάγκης. Ένα ποσό που διπλασιάζεται ή τριπλασιάζεται ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας! Παρά ταύτα κάποιοι παραμένουν αμετανόητοι και ακλόνητοι στις αρχές τους κατά του εμβολίου!
Ουρές για rapid test στα εφημερεύοντα φαρμακεία το Σαββατοκύριακο
Εικόνα «χάους», στα εφημερεύοντα φαρμακεία του Σαββατοκύριακου, μας περιγράφει η πρόεδρος του συλλόγου Φαρμακοποιών Ξάνθης κα Δέσποινα Κάλφα. Δεν ήταν μόνο οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί , υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα που πρέπει να κάνουν rapid για να πάνε σχολείο ή στην δουλειά, προστέθηκαν και όσοι ήθελαν να πάνε στην αγορά ή να βγουν για φαγητό ή ποτό τις δύο αυτές μέρες και με δεδομένο ότι ο αριθμός των εφημερευόντων είναι περιορισμένος, οι ουρές ήταν αναπόφευκτες: «Είναι πραγματικά άξιο απορίας πως δέχονται να πληρώνουν ένα καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό που επιβαρύνει τον οικογενειακό προϋπολογισμό και να υπόκεινται στη διαδικασία του δείγματος και του τεστ και δεν εννοούν να κάνουν το εμβόλιο. Όλοι αυτοί είναι οι λεγόμενοι σκληροπυρηνικοί και αμετάπειστοι. Αυτό ωστόσο που παρατηρούμε είναι μια κάποια μικρή αύξηση νέων εμβολίων σε 15ρηδες αλλά και στην τρίτη δόση κυρίως σε ηλικιωμένους. Το ίδιο δεν μπορούμε να πούμε για νέα εμβόλια», σημειώνει η κα Κάλφα.
Μεγάλο πρόβλημα με τις συνταγογραφήσεις μετά το κλείσιμο των Περιφερειακών Ιατρείων
Κι αν για τα rapid test υπάρχουν ουρές και αναμονή αλλά και από την πλευρά των φαρμακείων αύξηση του κύκλου εργασιών τους, την μεγάλη ταλαιπωρία την υφίστανται στους περιφερειακούς δήμους τα άτομα που χρειάζονται συνταγογράφηση για τα φάρμακά τους. Αυτό συμβαίνει από τότε που έκλεισαν τα περιφερειακά Ιατρεία και περιορίστηκε μέχρι τις 3 το απόγευμα καθημερινά και πενθήμερη η λειτουργία του Κέντρου Υγείας Αβδήρων με απόφαση της 4η ΥΠΕ: «Θεωρώ ότι είναι η πιο απερίσκεπτη ενέργεια που θα μπορούσαν να κάνουν. Υποβάλλουν σε ταλαιπωρία μεγάλους ανθρώπους που δεν οδηγούν λόγω ηλικίας, να έρχονται στο νοσοκομείο, να γράψουν τα φάρμακά τους ή να πληρώνουν ιδιώτες γιατρούς. Αν εμείς σταματήσουμε να τους κάνουμε πίστωση και να τους χορηγούμε τα φάρμακά τους αποδεχόμενοι να μας φέρουν την συνταγή όποτε καταφέρουν να το κάνουν, θα υπήρχε μεγάλο πρόβλημα και συνωστισμός στο νοσοκομείο. Δεν μπορεί να ρίχνουμε όλο το βάρος στον covid και να αφήνουμε ανυπεράσπιστους τους άλλους ανθρώπους που έχουν ανάγκη τα φάρμακά τους. Είναι απαράδεκτο σε καιρό πανδημίας να βγάζεις εκτός συστήματος την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Το βάρος όλο, ακόμη και για μη σοβαρά περιστατικά, το ρίχνεις στα Νοσοκομεία. Στα περιφερειακά ιατρεία δεν γινόταν συνωστισμός, στο νοσοκομείο θα γίνεται», αναφέρει η κα Κάλφα.
Πρόβλημα και με το αντιγριπικό για άνω των 60
Μεγάλη ζήτηση έχει το αντιγριπικό εμβόλιο που πωλείται από τα φαρμακεία μόνο με συνταγή γιατρού. Άλλη μια συνταγογράφηση που γινόταν στα περιφερειακά ιατρεία. Με την αναστολή λειτουργίας τους όμως όσοι άνω των 60 ετών επιθυμούν να το κάνουν πρέπει να το συνταγραφήσει γιατρός ή να μεταβούν στο νοσοκομείο ή τις ώρες που είναι ανοιχτό το Κέντρο Υγείας Αβδήρων.
Μαριάννα Ξανθοπούλου