Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2021

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2021

0

Έρχεται το νέο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ»
Αρχές Νοεμβρίου αναμένεται να προκηρυχθεί ο νέος κύκλος του προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ». Ένα πρόγραμμα που συγκεντρώνει μεγάλο ενδιαφέρον από πολίτες γιατί έχει καλή επιδότηση και είναι μια καλή ευκαιρία να αναβαθμίσουν ενεργειακά την κατοικία τους ώστε να έχουν καλύτερη απόδοση σε θέρμανση και ψύξη αλλά και να εκσυγχρονίσουν γενικά και τις υποδομές τους. Η τωρινή μάλιστα προκήρυξη αναμένεται να είναι βελτιωμένη.  Έτσι μας μεταφέρουν οι Μηχανικοί που αναλαμβάνουν να υποβάλλουν τις αιτήσεις για την ένταξη. Έχει περισσότερα λεφτά το πρόγραμμα και θα μπορέσουν να επωφεληθούν περισσότεροι από όσους υποβάλλουν και προφανώς θα εξορθολογιστεί η διαδικασία ώστε να μην επαναληφθεί το φαινόμενο να πέφτει το σύστημα από το πρώτο πεντάλεπτο!
Ένα αναμονή λοιπόν…
Μ.Ξ.


Κραυγή αγωνίας
Η κατάσταση είναι άκρως ανησυχητική με τον κορωνοϊό στην Ξάνθη. Πεθαίνουν άνθρωποι γύρω μας, γνωστοί μας που μέχρι προχθές ήταν υγιέστατοι, τους βλέπαμε, τους χαιρετούσαμε.  Αρρωσταίνουν ολόκληρες οικογένειες και νοσηλεύονται στην Αλεξανδρούπολη. Όλοι τους έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό. Είναι ανεμβολίαστοι. Ανεμβολίαστα τα παιδιά που επίσης το περνάνε δύσκολα, ανεμβολίαστοι και οι γονείς που παλεύουν για τη ζωή τους, μια ανάσα πριν τη ΜΕΘ.
Κι αυτά συμβαίνουν τώρα, δίπλα μας!
Δεν είναι μυθεύματα, ούτε κινδυνολογίες είναι η σκληρή πραγματικότητα.
Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια, πρέπει όλοι να εμβολιαστούν αν θέλουμε να σταματήσει αυτό. Δεν έχουμε άλλο όπλο για να το σταματήσουμε.
Κάντε εμβόλιο πριν να είναι αργά για όλους μας!
Μ.Ξ.


Περιστατικό στο δρόμο
Συμπολίτης μας είχε στο δρόμο προς Σταυρούπολη ένα μικρό συμβάν με το αυτοκίνητό του. Λόγω ψιλοβροχής και ψιλής λάσπης, το όχημά του γλίστρησε και έμεινε στο χαντάκι χωρίς τραυματισμό ή ζημιές.
Κι ενώ οι διερχόμενοι με τα Ι.Χ. τους σταματούσαν και ρωτούσαν τον οδηγό εάν χρειαζόταν κάποια βοήθεια μέχρι να’ ρθει η Οδική Ασφάλεια, το διερχόμενο όχημα της Ομάδας Διάσωσης ούτε απλά σταμάτησε να ενδιαφερθεί, να ρωτήσει εάν υπήρχε κάποιο πρόβλημα.
Δικαιολογημένα λοιπόν ο συμπολίτης μας ρωτάει τι είδους Ομάδα Διάσωσης είναι αυτή που ενώ βλέπει ένα περιστατικό στο δρόμο δεν σταματάει να ρωτήσει και να βοηθήσει εάν χρειάζεται.
Γ.Δ.


Η «Αθηνά»  μας χάιδεψε
Θα έλεγα πως για άλλη μια φορά πως σταθήκαμε ως νομός ιδιαίτερα τυχερός.
Η «Αθηνά» μας επισκέφθηκε σαν μια ωραία, ήσυχη και ήρεμη φθινοπωρινή βροχή και μάλιστα όχι για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Να αισιοδοξούμε πως έτσι χαλαρά θα είναι και οι επόμενες  ημέρες;
Μάλλον ναι, γιατί οι καταιγίδες και οι πλημμύρες πάντα φέρνουν ζημιές και καταστροφές.
Γ.Δ.


Περιοδείες υποψήφιων προέδρων
Είναι  καθ’ όλα λογικό οι υποψήφιοι για την προεδρία της κεντροαριστεράς- της Σοσιαλδημοκρατίας – του Κέντρου – του ΚΙΝΑΛ- του ΠΑΣΟΚ ή όπως τελικά θα ονομαστεί, να περιοδεύουν ανά την επαρχία.
Στην περιοχή μας βρέθηκε το Σάββατο ο υποψήφιος Χάρης Καστανίδης ο ο οποίος συνάντησε μέλη και φίλους στην Κομοτηνή, ενώ την Κυριακή επισκέφθηκε την Αλεξανδρούπολη για τον ίδιο σκοπό.
Όπως καταλάβατε φυσικά ο υποψήφιος Χ.Καστανίδης πέρασε μεν από την Ξάνθη, αλλά δεν έμεινε. Το γιατί βέβαια άγνωστο σε μας.
Το πιθανότερο είναι να μην υπήρχε κάποιος πυρήνας μελών και φίλων.
Γ.Δ.


Το τίμημα είναι βαρύ
Όντως, η Ξάνθη, πόλη και περιφέρεια της υπαίθρου, πληρώνει ένα ιδιαίτερα βαρύ τίμημα σε ζωές. Αιτία ως γνωστόν οι ανεμβολίαστοι συμπολίτες. Οι οποίοι νοσούν διότι είναι απροστάτευτοι από τον ιό, αρνούμενοι να δεχτούν το εμβόλιο.
Το άσχημο δε είναι πως οι περισσότεροι καταλήγουν διότι όλο και κάτι θα επιβαρύνει τον οργανισμό τους εάν είναι και ώριμοι ηλικιακά.
Έτσι, ξαφνικά πληροφορούμαστε για το θάνατο ενός φίλου, γείτονα, συγγενή. Πληρώνουν όλοι αυτοί την επιλογή τους, μια επιλογή που ξαφνιάζει με την επιμονή της άρνησης προς τη ζωή.
Είναι τραγικό, είναι αδιανόητο διότι αυτή η στάση θυμίζει στάση ατόμου που σα να θέλει να βάλει τέλος στη ζωή του, ν’αυτοκτονήσει.
-Αδιανόητο στην τραγικότητά του.
Γ.Δ.


Τι κρίμα
Τα δυσάρεστα αυτά νέα κυκλοφορούν από στόμα σε στόμα. Συνήθως δε ξαφνιάζουν διότι το κρούσμα από τον ιό μένει στον χώρο του σπιτιού μέσα, με την επιθυμία να μην γίνει  ευρύτερα γνωστό.
Ο θάνατος όμως δημοσιοποιεί το δυσάρεστο γεγονός στην κοινωνία που συνήθως ξαφνιάζεται διότι δεν περίμενε από το θύμα του ιού να είναι απροστάτευτο.
Λίγο-πολύ, στην μικρή μας κοινωνία, όλοι θα έχουμε παρόμοιο περιστατικό που μας ξαφνιάζει δυσάρεστα αυτή η απώλεια ανθρώπων μέσης ηλικίας 40, 50, 60 χρόνων.
Μάλιστα τα κρούσματα στο νομό μας είναι αρκετά και σχεδόν καθημερινά, δημιουργώντας ένα κλίμα θλίψης για τις απώλειες αγαπημένων ή απλά γνωστών συμπολιτών.
-Τι κρίμα αλήθεια να χάνονται άνθρωποί μας μ’ αυτόν τον τρόπο.
Γ.Δ.


Γυναίκα στο τιμόνι της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ
Ιδού άλλο ένα βήμα κατάκτησης ενός ανδροκρατούμενου χώρου από μία συντηρητικής προέλευσης κομματική παράταξη.
Συγκεκριμένα, η Κατερίνα Κορωνιά, 24 χρόνων, εδώ και λίγες ημέρες είναι εκλεγμένη γραμματέας της ΔΑΠ- ΝΔΦΚ, της φοιτητικής οργάνωσης της Νέας Δημοκρατίας.
Βεβαίως, πριν αρκετά χρόνια, είχε προηγηθεί το ΠΑΣΟΚ και στο θέμα αυτό με την Τόνια Αντωνίου.
Για το οργανωτικό πλαίσιο της Νέας Δημοκρατίας δεν είναι καθόλου συνηθισμένο μια γυναίκα να ηγείται ενός μαζικού χώρου σε τόσο νέα ηλικία.
-Γυναίκες νέες λοιπόν παντού, με δράση και έργο και κυρίως με την προσωπική τους αξία.
Γ.Δ.


Νόμπελ Ειρήνης σε 2 δημοσιογράφους
Δύο δημοσιογράφοι τιμήθηκαν με το Νόμπελ Ειρήνης για το 2021. Μάλιστα πρόκειται για μια γυναίκα κι έναν άνδρα, τη Μαρία Ρέσα και τον Ντμίτρι  Μουράτοφ.
Η Νορβηγική Επιτροπή βράβευσε ακριβώς την ελευθερία της έκφρασης των ΜΜΕ στα πρόσωπα των δύο δημοσιογράφων.
Μία ελευθερία βεβαίως που αποτελεί θεμέλιο της δημοκρατίας που δυστυχώς διώκεται σε πολλές χώρες του πλανήτη με θύματα μάλιστα και τους ίδιους τους δημοσιογράφους.
Στα πρόσωπα αυτών των δύο συναδέλφων λοιπόν επιβραβεύεται ο αγώνας ενημέρωσης των έντυπων Μέσων Ενημέρωσης, σε όλες τις χώρες του κόσμου.
Κυρίως δε εκεί όπου υφίστανται ανελεύθερα και αντιδημοκρατικά καθεστώτα.
Γ.Δ.


Τι παράδειγμα δίνουν;
Υγειονομικοί – Στρατιωτικοί διαδήλωσαν κατά της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού.
Είναι κι αυτοί, τι κοροϊδία, υπέρ του εμβολιασμού, αλλά όχι υποχρεωτικά. Δηλαδή;
Αστυνομικοί, συνοριοφύλακες, οδηγοί ασθενοφόρων, το ίδιο.
Είναι υπέρ μεν, αλλά κατά.
Παραλογισμός απόλυτος και μάλιστα σε χώρους που έχουν υπαλληλική σχέση με το δημόσιο ταμείο, απ’ όπου φυσικά πληρώνονται….
Ακατανόητα πράγματα κυρίως για Στρατό και Αστυνομία, Πυροσβεστική, που έχουν σχέση με άλλους αυστηρότερους κανόνες.
Κι όμως, ούτε εκεί το ποσοστό των εμβολιασμένων είναι υψηλό.
Τα συμπεράσματα γι’ αυτό το γεγονός δεν είναι τιμητικά φυσικά για τους επικεφαλής αυτών των Σωμάτων αλλά και τους υπηρετούντες.
-Φοβούνται μήπως το τσίμπημα της βελόνας; Δεν το αποκλείω….
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 30 Απριλίου 2024

Πάλι αλλού σκοπεύουμε Διανύουμε μια προεκλογική περίοδο για τις ευρωεκλογές. Κι αντί να συ…