Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ 3.500 συνδέσεις φυσικού αερίου έως το 2023 στην Ξάνθη

3.500 συνδέσεις φυσικού αερίου έως το 2023 στην Ξάνθη

0

Ενημερωτική εκδήλωση για την πρόοδο των εργασιών εγκατάστασης του δικτύου και τη δυνατότητα συνδέσεων ιδιωτών και επιχειρήσεων, πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο

Τα οφέλη χαμηλής τιμής, μειωμένου περιβαλλοντικού αποτυπώματος και ανόδου των οικονομικών δεικτών με την δραστηριοποίηση των βιομηχανιών, ανέδειξε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΔΑ Μάριος Τσάκας

Ιδιώτες και επιχειρηματίες της πόλης βρέθηκαν στην εκδήλωση για να ενημερωθούν

Το απόγευμα της Τετάρτης 29 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη επίσκεψη του Διευθύνοντα Συμβούλου της ΔΕΔΑ, Μάριου Τσάκα στην Ξάνθη και στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου Ξάνθης, στο πλαίσιο ενημερωτικής συνάντησης. Τόσο ο ίδιος όσο και το κλιμάκιο στελεχών της εταιρείας που τον συνόδευε επιχείρησαν να ενημερώσουν πολίτες και φορείς για τα μεγάλα έργα κατασκευής υποδομών διανομής φυσικού αερίου. Παράλληλα, σε έναν δεύτερο χρόνο στάθηκαν στα οφέλη του φυσικού αερίου στα νοικοκυριά, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στις βιομηχανίες. Το «Ε» βρέθηκε στον χώρο του Επιμελητηρίου, άκουσε τη συζήτηση και κατέγραψε το στρατηγικό σχέδιο του προαναφερθέντος εγχειρήματος. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, τονίζοντας την αξία ενός τέτοιου έργου για την τοπική οικονομία.

Σ. Μωραΐτης: Να μπει το φυσικό αέριο σε όλο το νομό

Ο πρώτος που προσκλήθηκε στο βήμα ομιλιών ήταν ο Πρόεδρος Επιμελητηρίου Ξάνθης, Στέλιος Μωραΐτης, ο οποίος απηύθυνε ένα σύντομο χαιρετισμό. Ανέφερε: «Το Επιμελητήριο Ξάνθης πάντα μπροστά στο «επιχειρείν» αμέσως έκανε δεκτή την αίτηση της ΔΕΔΑ να συνδιοργανώσουμε μία τόσο σημαντική εκδήλωση για ένα τόσο ευχάριστο νέο. Επιτέλους, οι ξανθιώτες θα έχουν φυσικό αέριο στις επιχειρήσεις και στα σπίτια τους. Είμαι απόλυτα βέβαιος πως η σημερινή εκδήλωση θα ενημερώσει τους κατοίκους και τους επιχειρηματίες της πόλης. Πρέπει οπωσδήποτε το φυσικό αέριο να μπει σε όλο τον νομό. Θα δώσει ζωή, πνοή σε έναν τόπο κατεστραμμένο οικονομικά, ώθηση στο «επιχειρείν»,θα ελαφρύνει τα βάρη στον τομέα της οικονομίας».

Παρών ο δήμαρχος Μ. Τσέπελης και ο Κ. Κουρτίδης, εκπροσωπώντας την Περιφέρεια

Μ. Τσέπελης: Μεγάλο το συλλογικό όφελος της ενεργειακής αναβάθμισης της περιοχής

Ο δεύτερος ομιλών ήταν ο Δήμαρχος Ξάνθης, Μανώλης Τσέπελης ο οποίος δήλωσε πως ο δήμος θα σταθεί αρωγός σε αυτή την προσπάθεια. Είπε: «Πρέπει να έχουμε μνήμη. Θέλω να ευχαριστήσω αναφορικά με το παρόν εγχείρημα της περιβαλλοντικής παρέμβασης. Αναντίρρητα, η είσοδος του αερίου θα σημάνει σοβαρή βελτίωση της ποιότητας ζωής των συνδημοτών μας .Ευχαριστώ τον Περιφερειάρχη που διέθεσε πόρους από το ΕΣΠΑ και τον Πρωθυπουργό μας. Από τις πρώτες «προνομιούχες» περιφέρειες θα είναι η ΑΜΘ. Αυτό για εμάς ήταν στόχος. Άλλωστε, το ενεργειακό κομμάτι έχει πολλαπλά οφέλη. Δηλαδή, σημειώνουμε μεγάλη κατανάλωση καυσίμων σε πολλές υποδομές .Δεν πρέπει να προσμετράμε μόνο το ατομικό, αλλά και το συλλογικό όφελος. Τέλος, τονίζω πως θα έχουμε ρόλο αρωγού σε αυτή την προσπάθεια για να πετύχουμε το μέγιστο στο συντομότερο χρονικό διάστημα».

Μ. Τσάκας: «Τρέχουν» τα δημοπρατημένα έργα στην ΠΑΜΘ

Το λόγο έλαβε στη συνέχεια ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ, Μάριος Τσάκας, σημειώνοντας πως στοχεύει στην αλληλεπίδραση φορέων και της εταιρείας για να επιτευχθεί το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα.  Όπως επεσήμανε: «Σήμερα μαζευτήκαμε εδώ για να ανταλλάξουμε απόψεις, να συζητήσουμε, να ενημερώσουμε. Δεν είναι σκοπός μόνο η παρουσίαση ,αλλά στοχεύουμε στην αλληλεπίδραση μεταξύ των φορέων της πόλης και της εταιρείας μας. Βεβαίως, αναγνωρίζω την συνεισφορά της Περιφέρειας. Αυτή ήταν η πρώτη που ενέκρινε τα έργα μαζί με ην εταιρεία μας. Όλα έγιναν υποδειγματικά. Σήμερα, είμαστε στην ευχάριστη θέση να βλέπουμε συνεργεία στους δρόμους να σκάβουν και το έργο να υλοποιείται. Αναλυτικότερα, ο σχεδιασμός του έργου έχει ξεκινήσει τουλάχιστον εδώ και μία επταετία. Στην πορεία αυτών των χρόνων αντιμετωπίσαμε πολλά προβλήματα, λάθη εκατέρωθεν, ήταν κάτι νέο. Αυτή την στιγμή έχουμε, ωστόσο δημοπρατημένα έργα που εξελίσσονται στην Περιφέρεια. Καταφέραμε και ξεπεράσαμε τις δυσκολίες μέσα σε δύο χρόνια».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ, Μάριος Τσάκας μίλησε για την πορεία αλλά και τον απώτερο στόχο του έργου

Απώτατος στόχος η υποστήριξη στην επιχειρηματική και βιομηχανική ανάπτυξη

Ο Μάριος Τσάκας στην τοποθέτησή του, διευκρίνισε :«Μιλάμε για το μεγαλύτερο έργο που υλοποιείται στην Περιφέρεια σε επίπεδο υποδομών μετά την έλευση του ηλεκτρικού. Όσον αφορά τις επενδύσεις είναι κάποιων εκατοντάδων εκατομμυρίων στην ΑΜΘ και κατασκευάζουν μία νέα οικονομία, η οποία με τη σειρά της προσφέρει πολλές θέσεις εργασίας. Αν μπορέσει η πόλη να ‘’αγκαλιάσει’’ αυτό το έργο, θα αποτυπωθεί σε νούμερα η επιτυχία του».

Ως προς τους δυνητικούς συμβαλλόμενους και τα οφέλη σημείωσε, «οι πελάτες είναι οικιακοί, εμπορικοί και βιομηχανικοί. Τα οφέλη είναι πολλαπλά: χαμηλή τιμή, μειωμένο ανθρακικό αποτύπωμα, ωφέλιμο για το περιβάλλον, άνοδος οικονομικών δεικτών με την δραστηριοποίηση των βιομηχανιών».

Ακόμη τόνισε, «Απώτατη επιδίωξή μας είναι να πραγματοποιηθεί αυτό το εγχείρημα από τον τοπικό βιομηχανικό κόσμο, τα χρήματα να μείνουν στην Ξάνθη, να ενεργοποιηθεί η επιχειρηματικότητα, να προσανατολιστεί σε τεχνικά επαγγέλματα. Είμαστε σε θέση να καλύψουμε την ζήτηση. Θα κινηθούμε βήμα, βήμα. Θέλουμε την επέκταση και σε άλλες περιοχές».

Γύρω στις 3.500 οι συνδέσεις έως το 2023

Ο Συντονιστής-Διευθυντής Εμπορικών Δραστηριοτήτων της ΔΕΔΑ, Δημήτρης Αυλωνίτης μίλησε για ένα έργο με μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Μεταξύ άλλων μνημόνευσε: «Λόγος γίνεται για ένα έργο ορόσημο για την Περιφέρεια και δη για την Ξάνθη. Ο κόσμος της επιχειρηματικότητας της πόλης σας δρα ως εταίρος μας. Το έργο ξεκίνησε ως σύλληψη το 2017 με την ίδρυση της εταιρείας. Στην Ξάνθη στην πρώτη φάση το έργο καλύπτει γύρω στα 40 χλμ, 60%-70% κάλυψη. Το έργο έχει ήδη ξεκινήσει. Στόχος είναι να αποκτήσουν σύνδεση όλοι οι οικιακοί και εμπορικοί καταναλωτές. Ειδικότερα, εκτιμούμε γύρω στις 3.500 συνδέσεις έως το 2023, αν και νομίζω πως θα υπερβούμε τον στόχο. Ο κόσμος ανταποκρίνεται. Στην ΑΜΘ 60.000.000 ευρώ θα επενδυθούν. Μετά την κατασκευή θα εγκαινιαστεί μία εποχή που οι επιχειρήσεις θα απολαμβάνουν ανταγωνιστικές τιμές στην ενέργεια. Σε επίπεδο εξοικονόμησης παρέχει έκπτωση 100% στα τέλη σύνδεσης. Υπάρχει δυνατότητα ενημέρωσης για την κατανάλωση. Έχουμε ένα μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα».

Πώς δρομολογούνται οι συνδέσεις

Όπως ενημέρωσε ο κ. Αυλωνίτης, «έχουμε στην ιστοσελίδα της ΔΕΔΑ μία πολύ απλή φόρμα. Το έργο μας έχει οργανωθεί σε πρόγραμμα τετραμήνου και αφορά συγκεκριμένες οδούς. Αρχικά, κάνουμε τον βρόγχο του δικτύου και μετά πυκνώνουμε. Σύντομα θα λειτουργήσει κατάστημα στην πόλη το οποίο θα απασχολεί τόσο μηχανικούς, όσο και διοικητικούς υπαλλήλους.

Βήματα Σύνδεσης

1.Υπογραφή σύμβασης και συμφωνία για τη θέση του μετρητή

2.Εγκατάσταση

3.Ο πελάτης οφείλει να έχει έτοιμη τη δική του εσωτερική εγκατάσταση, τη σωλήνωση και την τοποθέτηση του λέβητα

4.Υποβολή αιτήματος αυτοψίας για να ενεργοποιηθεί η εγκατάσταση».

Κατηγοριοποίηση αιτήσεων

Οι αιτήσεις ταξινομούνται σε τρεις κατηγορίες:

1.Αιτήσεις για την εγκατάσταση σε περιοχές που δεν εντάσσονται στις επόμενες μελλοντικές επεκτάσεις

2.Αιτήσεις που τίθενται εντός του συνολικού έργου, όμως εκτός του επόμενου πενταμήνου, οπότε καταχωρίζεται το ενδιαφέρον

3.Αιτήσεις για εγκαταστάσεις εντός δικτύου, οπότε και υπογράφεται σύμβαση

Επισημαίνεται πως από το site της ΔΕΔΑ ο πελάτης μπορεί να προβεί σε κάθε απαιτούμενη ενέργεια. Μέσα στις επόμενες 15 με 20 μέρες θα υπάρχουν ξεχωριστές πλατφόρμες για τους μηχανικούς και θα εκπροσωπούν με υπεύθυνη δήλωση τον πελάτη.

Αρχή του Κόστους Εγκατάστασης

Η εταιρεία τοποθετεί δωρεάν μέχρι και τον μετρητή για όλους. Επιπλέον, διασαφηνίζεται πως οι εργασίες σύνδεσης τίθενται στην ευχέρεια του κάθε ιδιοκτήτη. Σημαντική θα αποδειχθεί η συμβολή των καταστημάτων που θα λειτουργούν ως ΚΕΠ εξυπηρέτησης πελατών.

Μέριμνα και για μεμονωμένα  τμήματα

Συμπληρωματικά με τα παραπάνω ο Συντονιστής-Διευθυντής Συντήρησης, Β.  Λογοθέτης αναφέρθηκε στην τάση εκμοντερνισμού που υιοθέτησε η ΔΕΔΑ. Εξήγησε: «Επικεντρωνόμαστε στις περιοχές που πέρα από τον βασικό δακτύλιο μπορούμε να αναπτύξουμε και μεμονωμένα τμήματα, τα οποία παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση. Η ΔΕΔΑ φρόντισε να εκμοντερνιστεί χωρίς να εμπλέκεται χαρτί, έργο που κερδίζει σε αποτελεσματικότητα. Τέλος, όλοι οι μετρητές είναι έξυπνοι, αφού στέλνουν τις μετρήσεις κάθε μήνα σε μία κεντρική πλατφόρμα. Έτσι, ο πελάτης είναι ενήμερος για την κατανάλωσή του σε ημερήσια βάση».

Κ. Κουρτίδης: «Σε επίπεδο μικροοικονομίας θα αποβεί ωφέλιμο το εγχείρημα»

Τέλος, ο Εκπρόσωπος Περιφέρειας, Κώστας Κουρτίδης «άγγιξε» και το θέμα επέκτασης του δικτύου ακόμα και σε χωριά .Είπε: «Ευχαριστώ για το νέο κλίμα. Τα συνεργεία σας φαντάζουν ως ευρωπαϊκά. Φοράτε κράνος, εργάζεστε το βράδυ. Τιμάτε τους κατοίκους, διακατέχεστε από αέρα ευγένειας και συναίνεσης. Κερδοφόρο το εγχείρημα και σε επίπεδο μικροοικονομίας θα αποβεί ωφέλιμο. Μεταφερόμαστε  σε έναν άλλον κόσμο. Ευχόμαστε επιτυχία και προσδοκούμε την περαιτέρω επέκτασή του στο μέλλον ακόμα και στα χωριά».

Εποπτεία από τοπικό συνεργείο

Με αφορμή το ερώτημα του Διοικητή των ΠΟΥ Ξάνθης κ. Ιωάννη Αραμπατζή, σχετικά με τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν σε περίπτωση πυρκαγιάς, όπου εμπλέκεται το φυσικό αέριο, έγινε ενημέρωση ότι η ΔΕΔΑ έχει τον αριθμό 11711 για έκτακτες ανάγκες. Επίσης, έχει συνεργείο στην περιοχή που θα αναλάβει να κλείνει και να ανοίγει τις βάνες.

Χρύσα Κιατίπη

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βουλή: Ο Χ. Ζεϊμπέκ ρωτά για την καταστροφή της αλιείας στη λιμνοθάλασσα της Βιστoνίδας

Ο βουλευτής Ξάνθης της Νέας Αριστεράς κατέθεσε ερώτηση ζητώντας από την κυβέρνηση άμεσα μέ…