Αρχική ΓΝΩΜΕΣ Δεινά στο Αφγανιστάν, ορατοί κίνδυνοι για την Ελλάδα

Δεινά στο Αφγανιστάν, ορατοί κίνδυνοι για την Ελλάδα

0

Στη συνέχεια της νέας εποχής στο Αφγανιστάν ήδη επισημάναμε τους κινδύνους για τη χώρα μας. Στο σημερινό μας σημείωμα, δίνουμε έμφαση στην ανικανότητα των ταγών της ΕΕ, η οποία πλέον πρέπει να αντιμετωπιστεί λογικά από τη δική μας πολιτική τάξη, μη αναμένοντας ίποτα θετικό από συμβούλια και διαβούλια της ΕΕ και των Υπάτων αξιωματούχων της. Τις δηλώσεις τους θα αναλύσουμε, κρατώντας εξαιρετικά μικρό καλάθι.

Σε άτυπη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών,  στις 17 Αυγούστου 2021 εξετάστηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν .

Πέραν των τυπικών για την εκκένωση εκείνων που θέλουν να φύγουν από τη χειμαζόμενη χώρα, ήδη οι υπουργοί της ΕΕ αλληθωρίζουν για τη συνεργασία με οποιαδήποτε μελλοντική αφγανική κυβέρνηση. Και για να μην καταλάβουμε τι υπονοούν επισημαίνουν ότι η συνεργασία αυτή θα εξαρτηθεί από μια ειρηνική και χωρίς αποκλεισμούς διευθέτηση και σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων όλων των Αφγανών, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών, των νέων και των ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες, καθώς και σεβασμό των διεθνών υποχρεώσεων του Αφγανιστάν. Και τα μη εφικτά ξεκινούν από την επόμενη φράση του δελτίου τύπου, που κάνει λόγο για δέσμευση να καταπολεμείται η διαφθορά και να αποτρέπεται η χρήση του εδάφους του Αφγανιστάν από τρομοκρατικές οργανώσεις. Είτε οι υπουργοί  Εξωτερικών δεν έχουν καταλάβει ότι η χώρα είναι κάτω από τη μπότα των τρομοκρατών Ταλιμπάν, είτε αλληλο- κοροϊδεύονται και όλοι μαζί κοροϊδεύουν τους Ευρωπαίους πολίτες, είτε θα δούμε τη συνέχεια στην άτυπη υπουργική συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών (Γκίμνιχ) στις 2-3 Σεπτεμβρίου.

Αλλά και ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέφ Μπορέλ  δήλωσε ότι  « Η ευημερία και η ασφάλεια των πολιτών της, τα επιτεύγματα των πολιτικών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και η περιφερειακή και διεθνής ασφάλεια διακυβεύονται. Και αναφέρθηκε μεν στην προστασία και την προώθηση όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδίως των γυναικών και των κοριτσιών, αλλά λογικά η ΕΕ πρέπει να εκφράζει τη βαθιά ανησυχία της για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο το Αφγανιστάν.

Η έωλη δήλωση του Ευρωπαίου αξιωματούχου δείχνει ην αδυναμία και ην ανικανότητα της διεθνούς κοινότητας για μια συνολική και χωρίς αποκλεισμούς πολιτική διευθέτηση και μια διαρκής λύση στη σύγκρουση, που μέχρι σήμερα δεν έγινε δυνατόν να επιτευχθεί από καμιά ξένη παρέμβαση.

Πάντως, η ΕΕ καταλαβαίνει απολύτως τη δυσχέρεια των προσπαθειών για την πρόληψη και τη διαχείριση των κινδύνων που σχετίζονται με ένα ασταθές Αφγανιστάν σε συνεχιζόμενες συγκρούσεις, με αποτέλεσμα την περιφερειακή αστάθεια , διακίνηση ναρκωτικών και ανεξέλεγκτη παράτυπη μετανάστευση.

Και η δήλωση του Μπορέλ αρχίζει και δικαιώνει την άποψη που έχουμε υποστηρίξει στα τελευταία σημειώματά μας από τη φράση ότι «θα υποστηρίξει τους γείτονες του Αφγανιστάν στην αντιμετώπιση των αρνητικών διαρροών, οι οποίες αναμένονται από την αυξανόμενη ροή προσφύγων και μεταναστών». Που σημαίνει:

α)  τουρκική ανάμειξη, όπως έχει ζητήσει η γειτονική χώρα, και άντληση και νέων πόρων δήθεν για παραμονή εκεί (η σχέση Γερμανών – Τούρκων είναι από αιώνων γνωστή),

β)  πέρασμα χιλιάδων Αφγανών κυνηγημένων με τεράστιες δυσχέρειες και απώλειες ζωών, για να εμπεδωθεί καλά το ζητούμενο, και φυσικά επικίνδυνο πέρασμα λαθρομεταναστών στη χώρα μας, όπου και θα εγκαθίστανται δεδομένου ότι η πολιτική ηγεσία εν φέρνει αντιρρήσεις και γιατί τα σύνορα με την εύπορη Ευρώπη είναι από καιρού κλειστά και απροσπέλαστα!

Και δεν είναι τυχαίο ότι στις 18 Αυγούστου 2021  η κοινή δήλωση για την κατάσταση των γυναικών και των κοριτσιών στο Αφγανιστάν υπογράφεται από πολλές χώρες, όπως  Αλβανία, Αργεντινή, Αυστραλία, Βραζιλία, Καναδά, Χιλή, Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Ισημερινό, Ελ Σαλβαδόρ, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ονδούρα, Γουατεμάλα, Βόρεια Μακεδονία, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Παραγουάη, Σενεγάλη, Ελβετία , Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Που είναι όμως οι συνορεύουσες χώρες όπως Ρωσία, Κίνα και Τουρκία;

Βέβαια, είναι σωστή η επισήμανση ότι «Αφγανές γυναίκες και κορίτσια, όπως όλοι οι Αφγανοί, αξίζουν να ζουν με ασφάλεια και αξιοπρέπεια. Κάθε μορφή διάκρισης και κατάχρησης πρέπει να αποτραπεί». Και δεν παραλείπουν να σημειώνουν ότι η διεθνής κοινότητα είναι έτοιμη να πληρώσει το τίμημα  με ανθρωπιστική βοήθεια και υποστήριξη για τις Αφγανές γυναίκες και τα κορίτσια, ως προς τα δικαιώματά τους στην εκπαίδευση, την εργασία και την ελευθερία κινήσεων».

Το όλο σκηνικό περιλαμβάνει και παρέμβαση ομάδας ευρωβουλευτών, όπως διαβάζουμε σε δελτίο τύπου στις 18/8/21 , όπου οι ευρωβουλευτές «απαιτούν ασφαλή αποχώρηση υπηκόων της ΕΕ και Αφγανών εταίρων και επείγουσα αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης»!

Φαίνεται λοιπόν ότι στο σκηνικό της ευρωπαϊκής συνδρομής στη δεινοπαθούσα χώρα, κορυφαίοι ευρωβουλευτές εξέδωσαν δήλωση όπου μασούν τα λόγια τους λιγότερο, αφού κάνουν λόγο για την πρόσφατη πολιτική, στρατιωτική και ηθική καταστροφή στο Αφγανιστάν και εκφράζουμε τις βαθιές μας ανησυχίες για την κατάσταση. Κάνουν κριτική στη βιαστική αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων και των δυνάμεων του ΝΑΤΟ από τη χώρα χωρίς βάση προϋποθέσεων και η συγκλονιστική κατάρρευση των αφγανικών ιδρυμάτων και των δυνάμεων ασφαλείας του επέτρεψαν οι Ταλιμπάν να καταλάβουν τη χώρα με έναν απροσδόκητα γρήγορο τρόπο.

«Σε αυτή την κρίσιμη και δραματική στιγμή, η ανθρωπιστική δράση υπερισχύει των πάντων». Βέβαια και οι κορυφαίοι ευρωβουλευτές αυτοί κάνουν το ίδιο απαράδεκτο λάθος να θέλουν να κοροϊδέψουν τους ευρωπαϊκούς πληθυσμούς ζητώντας από τους Ταλιμπάν να μην κατατρέχουν γυναίκες και νεαρά κορίτσια.

Τέτοια υποκρισία δεν την περιμέναμε! Εκεί προσθέτουν και τα γνωστά σλόγκαν «Η ΕΕ, μαζί με άλλους εταίρους, πρέπει να αντιμετωπίσει επειγόντως την ανθρωπιστική κρίση στη χώρα και την περιοχή, που προκαλείται από συγκρούσεις, εκτοπισμούς, επισιτιστική ανασφάλεια, ξηρασίες και την πανδημία COVID-19. Είναι προς το συμφέρον μας να αποτρέψουμε μια άλλη μεταναστευτική κρίση».

Και γιατί όλα αυτά; Για να μην προλάβει η Ρωσία και η Κίνα να καλύψει το πολιτικό κενό! Αιδώς Αργείοι…

Γιώργος Μαρκατάτος

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Γιώργος Μαρκατάτος
Περισσότερα άρθρα από ΓΝΩΜΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Χωρίς δεκάρα, πώς θα παντρευτούμε Μανωλιό μου…

Η πρόσφατη ομιλία του υπουργού Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, στο συνέδριο της ΕΝΠΕ…