Το κέντρο στην κορυφή της λίστας προτιμήσεων των φοιτητών-Studio και γκαρσονιέρες από 150 έως 400 ευρώ
Ξεκίνησε ήδη η αναζήτηση σπιτιού από τους νέους φοιτητές. Μιλά στο «Ε» η πρόεδρος των Μεσιτών Ξάνθης Αθ. Κεφαλίδου για τις προτιμήσεις και τις δυνατότητες στέγασης των φοιτητών στην πόλη
Τη δια ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία κατά το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 αποφάσισε το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης κατά τη συνεδρίαση της 20ης Ιουλίου 2021,χαρακτηρίζοντας ως αναγκαιότητα την επιστροφή στην κανονικότητα, στην ακαδημαϊκή ζωή και στη δια ζώσης διδασκαλία.
Αυτή η απόφαση κινητοποίησε άμεσα τον φοιτητικό πληθυσμό, που έσπευσε να αναζητήσει σπίτι προς ενοικίαση. Ειδικότερα, η πρώτη φοιτητική ροή σε αναζήτηση στέγης στην πόλη της Ξάνθης σήμανε από το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου και όσο περνάνε οι μέρες οδεύει στην κορύφωση. Μέρα με τη μέρα βλέπει κάποιος όλο και περισσότερους φοιτητές/φοιτήτριες που τρέχουν από άκρη σε άκρη πολλές φορές και με τη βοήθεια μελών της οικογενείας τους μέχρι να βρουν κάποιο ενοικιαστήριο.
Στο «Ε» μίλησε η Πρόεδρος Μεσιτών Ξάνθης, Αθηνά Κεφαλίδου σκιαγραφώντας με απτό τρόπο την εικόνα της κίνησης στους δρόμους της πόλης κατά τη διάρκεια μίας περιόδου που το φοιτητικό κύμα βρίσκεται σε αναβρασμό…
Διακυμάνσεις Τιμών στις Ενοικιάσεις
Αρχικά, η κα Κεφαλίδου αναφερόμενη στο εύρος των τιμών για ενοικίαση studios και διαμερισμάτων, τόνισε: «Οι τιμές των studios κυμαίνονται από 150-220 ευρώ, ενώ όσον αφορά τα δίχωρα διαμερίσματα εκεί ξεκινάμε από τα 200 και φτάνουμε έως και τα 400 ευρώ περίπου».
Συνεπώς, προκύπτει ότι οι τιμές ποικίλουν και θα μπορούσαμε να τις χαρακτηρίσουμε ως αρκετά προσιτές για ένα μέσο φοιτητή, αφού μπορεί να κινηθεί σε studios με χαμηλές τιμές,150 ευρώ, αλλά, από την άλλη μπορεί να προτιμήσει και ένα πιο άνετο διαμέρισμα 300-400 ευρώ. Φυσικά, οι προτιμήσεις διαφοροποιούνται ανάλογα και με το ποσό των χρημάτων που προτίθεται να διαθέσει ο καθένας και η καθεμία. Επίσης, συχνό είναι το φαινόμενο τα ενοίκια σπιτιών που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από τα πανεπιστήμια ή σε βολικό σημείο για τη χρήση της αστικής συγκοινωνίας να είναι πιο «τσουχτερά». Κατά κοινή ομολογία ουκ ολίγες φορές το κέντρο γίνεται «πόλος έλξης» για τους φοιτητές και όσο το φαινόμενο της ζήτησης για ενοικιάσεις σπιτιών στο κέντρο τονώνεται, τόσο οι τιμές ακολουθούν (στις περισσότερες περιπτώσεις τουλάχιστον) ανοδική τάση.
Περιοχές Προτίμησης
Σκοπός των περισσοτέρων είναι να μένουν σε μία περιοχή, η οποία είναι σχετικά κοντά στο κέντρο για να μπορούμε να εξυπηρετούμαστε όσο γίνεται πιο άμεσα. Το ίδιο σκεπτικό έχει υιοθετηθεί και από τους φοιτητές. Συγκεκριμένα, η κα Κεφαλίδου δήλωσε: «Μεγάλη κλίση σημειώνεται προς τους αστικούς οικισμούς, σε περιοχές του κέντρου».
Άλλωστε, αυτό κρίνεται αναμενόμενο, αφού οι περισσότεροι φοιτητές της Πολυτεχνικής Σχολής της Ξάνθης έχουν μαθήματα πρωί, απόγευμα και παρακολούθηση εργαστηρίων. Έτσι, επιθυμούν να έχουν το σπίτι τους κοντά στο Πανεπιστήμιο για να μπορούν να πάνε έστω για λίγο να ξεκουραστούν χωρίς να χρονοτριβούν με τα δρομολόγια.
Επιπροσθέτως, η Πρόεδρος των Μεσιτών σημείωσε πως διατίθενται επιπλωμένα και μη τόσο studios, όσο και διαμερίσματα, υπογραμμίζοντας πως προτιμούνται εξίσου από τον φοιτητικό κόσμο.
Δεν συμβαδίζει η προσφορά με τη ζήτηση
Εν κατακλείδι, υπογράμμισε :«Δεν υπάρχει αναλογία ανάμεσα σε προσφορά και ζήτηση. Τα διαθέσιμα διαμερίσματα και studios στην Ξάνθη δεν είναι πολλά. Αυτό σημαίνει πως ενώ η ζήτηση είναι μεγάλη, η προσφορά είναι περιορισμένη». Αυτό επιβεβαιώνει με λίγα λόγια ότι διαθέτουμε λίγα σπίτια και αποτελεί συνάμα υπενθύμιση πως «τώρα είναι η ώρα» να βρουν σπίτι οι ενδιαφερόμενοι και πως αν το αφήσουν για αργότερα, το πιο πιθανό να δυσκολευτούν αρκετά να βρουν και ίσως συμβιβαστούν στο τέλος με κάποιο που δεν τους εξυπηρετεί στην πράξη, μόνο και μόνο επειδή θα έχει απομείνει μέσα στον κατάλογο των λίγων διαθέσιμων».
Χρύσα Κιατίπη