Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Ο αλησμόνητος κήπος στην αυλή με τα Χαμάμ

Ο αλησμόνητος κήπος στην αυλή με τα Χαμάμ

1

Θα παρουσιαστεί αύριο στις 21:00

Η αφηγηματική παράσταση  «Ο αλησμόνητος κήπος», με οκτώ τραγούδια και τρεις οργανικές συνθέσεις σε μουσική Κυριάκου Καλαϊτζίδη και κείμενα και στίχους της Βασιλικής Νευροκοπλή, θα παρουσιαστεί τη Τετάρτη στις 21:00 στην αυλή με τα Χαμάμ. Πρόκειται για μία ανάθεση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και παρουσιάστηκε σε δύο παραστάσεις στο Κέντρο Πολιτισμού “Σταύρος Νιάρχος” τον Μάρτιο του 2018, ενώ ακολούθησαν παραστάσεις σε Χίο και Θεσσαλονίκη.

“Ο αλησμόνητος κήπος”

Ο κήπος είναι τόπος και τρόπος. Τόπος ομορφιάς. Τρόπος καλοσύνης. Ιδιωτικός ή δημόσιος, μικρός ή μεγάλος, είναι συνώνυμος της γαλήνης, της ηρεμίας, της έκστασης, της σωματικής, ψυχικής και πνευματικής αναψυχής και ευφορίας. Ένας από τους κορυφαίους σχεδιαστές κήπων στον κόσμο είχε διατυπώσει την παρατήρηση ότι στο συλλογικό μας υποσυνείδητο ο Παράδεισος δεν έχει τη μορφή δάσους, αλλά τη μορφή κήπου. Το δάσος θεωρείται δημιούργημα του Θεού ή της φύσης, ο κήπος όμως είναι δημιούργημα του ανθρώπου που επιλέγει πώς θα αξιοποιήσει τη φύση.

Διαχρονικά ο κήπος, σε διάφορες θρησκείες, πολιτισμούς και κοινωνίες, διαδραματίζει κομβικό ρόλο. Εκφράζει νοσταλγία και αναζήτηση. Εικονοποίηση του ιδεώδους που αφορά την ύπαρξή μας από τη γέννηση έως τα έσχατα, αλλά και πέρα από αυτά. Στον κήπο ο άνθρωπος συναντά την ομορφιά, όχι ως απλός θεατής, αλλά ως “συνδημιουργός”, ή καλύτερα, ως εραστής της. Ακόμη και στα πιο ταπεινά κηπάρια, αυτός είναι ο σχεδιαστής, ο φυτευτής, ο ποτιστής, ο καλλιεργητής.

Ταξιδεύοντας ανά τον κόσμο, προσπαθώ να “εμφυτεύω” στις μουσικές διαδρομές μου, επισκέψεις σε κήπους όπου βιώνω με ένταση θετικά συναισθήματα και καταστάσεις και μία νηφάλια θερμή οικειότητα. Η πανδαισία των χρωμάτων και των αρωμάτων διαποτίζει όλες τις αισθήσεις. Νιώθω την ευεργετική τους επίδραση εντός μου, αλλά και στους γύρω μου. Ιατρός και θεραπευτής ο κήπος. Ωστόσο, πάντα υποβόσκει και μία υποψία λύπης. Ίσως είναι η νοσταλγία του αλησμόνητου κήπου. Του αρχετυπικού. Του τόπου της ιδεώδους ομορφιάς. Της ομορφιάς που θα σώσει τον κόσμο, κατά τον Ντοστογιέφσκυ.

Όλα αυτά, αισθήματα, σκέψεις, συγκινήσεις, χρώματα και αρώματα των κήπων του κόσμου, αποτέλεσαν την πηγή έμπνευσης του μουσικού έργου που νοερά εκτυλίσσεται εν εκστάσει μέσα σε έναν κήπο. Ίσως στον αγαπημένο της παιδικής ηλικίας ή σ’ αυτόν όπου πρωτόνιωσε η καρδιά το σκίρτημα του έρωτα.

 

Η ιστορία

Ένα ανοιξιάτικο απόγευμα στο Central Park της Ν. Υόρκης ξεσπάει μια μπόρα που αναγκάζει πέντε άγνωστους μεταξύ τους ανθρώπους να καταφύγουν στο καφέ του πάρκου. Η ώρα περνά, η βροχή δε σταματάει και η ανία αρχίζει να γίνεται ανυπόφορη. Κάτι σφυρίζει ο ένας, κάτι σιγοτραγουδά ο άλλος, η σερβιτόρα σερβίρει ποτά και σιγά σιγά οι καρδιές ξεκλειδώνονται.

Πρώτος ο Ισπανός, σχεδιαστής κήπων στο επάγγελμα, ανασύρει τις παιδικές του μνήμες που συνδέονται με τον πατέρα του, κηπουρό των φημισμένων κήπων της Γρανάδας. Τη σκυτάλη θα πάρει ένας Ιταλός συνθέτης. Δίχως να το έχουν προαποφασίσει, ο κήπος γίνεται ο κοινός τόπος της συζήτησης. Ο συνθέτης προκειμένου να εμπνευστεί συνηθίζει να επισκέπτεται τους κήπους Melzi στο Κόμο, ενώ μια Ιρανίδα που έχει φύγει εδώ και χρόνια από το Ισφαχάν και ζει στη Νέα Υόρκη, κατασκευάζει αρώματα στην προσπάθειά της να διατηρήσει μέσα της ζωντανές τις μνήμες από τους κήπους τής της πατρίδας της.

 

Κυριάκος Καλαϊτζίδης

Ο Κυριάκος Καλαϊτζίδης, ουτίστας, συνθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του «Εν Χορδαίς» θεωρείται ως ένας από τους σημαντικότερους μουσικούς και μουσικολόγους στον χώρο των μουσικών παραδόσεων της Μεσογείου. Διδάχθηκε βυζαντινή μουσική από τον τ. Άρχοντα Λαμπαδάριο της Μ.Χ.Ε. Ελευθέριο Γεωργιάδη και ολοκλήρωσε την διδακτορική του διατριβή υπό την επίβλεψη του Γρ. Θ. Στάθη ως υπότροφος του ιδρύματος “Mundo en Harmonia”.

Ως μέλος του «Εν Χορδαίς» ή σαν σολίστ έχει δώσει πάνω από 2000 συναυλίες σε 45 χώρες συμμετέχοντας σε μεγάλα φεστιβάλ και κορυφαίους συναυλιακούς χώρους όπως το Sydney Opera House, η Φιλαρμονική του Βερολίνου, η Salle Pleyel (Παρίσι), το Lincoln Center (Νέα Υόρκη), το Maison Symphonic (Μόντρεαλ), το Metropolitan Museum of Art (Νέα Υόρκη), η Βιβλιοθήκη Αλεξανδρείας, το Sori Festival (N. Kορέα), η Όπερα της Λυών, το Hong Kong Concert Hall, η Alte Oper (Φρανκφούρτη), το Fès Festival (Μαρόκο), το Melbourne Recital Centre, το Cervantino Festival (Μεξικό), το Shanghai World Music Festival και πολλά άλλα. Έχει δώσει διαλέξεις, σεμινάρια και workshops στα Πανεπιστήμια Princeton, Harvard, Ca’ Foscari (Βενετία), Τορίνο και Στρασβούργου, στο Κονσερβατουάρ της Κωνσταντινούπολης, της Τύνιδας, του Αμμάν, της Βηρυτού και του Καΐρου, στη Sibelius Academy (Ελσίνκι), στο Holly Cross College (Βοστώνη), ενώ για το χειμερινό εξάμηνο του 2015 ήταν επισκέπτης καθηγητής στο Yildirim Beyazit University (Άγκυρα).

 

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΝΕΥΡΟΚΟΠΛΗ

Φοίτησε στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης και στο Τμήμα Θεάτρου του Α.Π.Θ. Έχει εκδώσει δεκαέξι παιδικά βιβλία, ένα εφηβικό, ένα θεατρικό μονόπρακτο και ένα πεζογράφημα. Βιβλία της κυκλοφορούν στα τουρκικά, στα αγγλικά, ενώ ετοιμάζεται και η γαλλική τους έκδοση. Έχει πραγματοποιήσει εκατοντάδες παρουσιάσεις, αφηγήσεις και δραματοποιήσεις παραμυθιών της σε σχολεία, βιβλιοθήκες και θέατρα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Διακρίσεις:

  • Βραβείο Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου 2008 για το βιβλίο Αν τ’ αγαπάς ξανάρχονται.
  • Βραβείο Περιοδικού Διαβάζω 2008 για το βιβλίο Αν τ’ αγαπάς ξανάρχονται.
  • Υποψήφια του βραβείου Διαβάζω 2009 για το βιβλίο Το παραμύθι της μουσικής.
  • Υποψήφια του Κρατικού βραβείου παιδικής λογοτεχνίας 2009 για το βιβλίο Το παραμύθι της μουσικής.
  • Β΄ Βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Διηγήματος με θέμα: «Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα», Asociacion Cultural Helenica «Nostos», Αργεντινή, 2011.
  • Α΄ Διεθνές βραβείο «Annie Vallotton» για τη σειρά τεσσάρων βιβλίων «Οι ιστορίες του Καλλίστρατου», παγκόσμιο συνέδριο Ηνωμένων Βιβλικών Εταιριών, Ν. Κορέα, 2015.
  • Βραβείο εφηβικής λογοτεχνίας του Ελληνικού Τμήματος του International Board on Books for Young People (ΙΒΒΥ) 2019 για το βιβλίο Ο μικρός μονομάχος.

Είσοδος μόνο με προσκλήσεις . Είσοδος 5€ -οικονομική ενίσχυση μουσείου

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μνημόσυνο για τους ιδρυτές και ευεργέτες του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης

Η τελετή μνημοσύνου θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 1 Δεκεμβρίου 2024, στις 10:00, στον Ιε…