Αρχική Χωρίς κατηγορία Μέχρι και την Πέμπτη αναμένεται να διαρκέσει ο βαρύς καύσωνας στην Ξάνθη

Μέχρι και την Πέμπτη αναμένεται να διαρκέσει ο βαρύς καύσωνας στην Ξάνθη

0
kausonas nero

Νέα μέτρα για τους εργαζομένους έθεσε σε ισχύ το Υπουργείο Εργασίας ενόψει των υψηλών θερμοκρασιών

Αισθητή άνοδο παρουσιάζει η θερμοκρασία και μέχρι την Πέμπτη θα επικρατήσουν συνθήκες ακραίου καύσωνα καθώς από σήμερα, η τροφοδότηση θερμών αερίων μαζών από την Αφρική αναμένεται να ενταθεί.

Οι μέγιστες θερμοκρασίες που αναμένονται θα είναι της τάξης των 43-45 βαθμών κατά μέσο όρο, ενώ σε τοπικό επίπεδο, λόγω του αναγλύφου της χώρας και των μεταβολών της διεύθυνσης του ανέμου, ενδέχεται να φτάσουν τους 46-47 βαθμούς Κελσίου. Στην Ξάνθη η θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει τους 41 βαθμούς Κελσίου.

Αναλυτικότερα, η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Βόρεια Ελλάδα από 16 έως 41-43 βαθμούς, στην Ήπειρο και στη Θεσσαλία από 19 έως 44-45, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 22 έως 43-45 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 22 έως 42-43, στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 22 έως 40 βαθμούς, ενώ στα Δωδεκάνησα και στο Ανατολικό Αιγαίο οι μέγιστες θα φτάσουν τοπικά στους 42-43 βαθμούς Κελσίου.

Η θερμοκρασία παραμένει υψηλή και τη νύχτα

Για κορύφωση του ισχυρού κύματος καύσωνα, το επόμενο τριήμερο, κάνει λόγο και ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης, τονίζοντας πως κατά τη διάρκεια της νύχτας δεν θα πέφτει σημαντικά η θερμοκρασία, με τη μέγιστη και την ελάχιστη θερμοκρασία να απέχουν λίγες μονάδες. Αυτό σημαίνει πως αυξάνεται και η δυσφορία.

Νέα μέτρα από το Υπουργείο Εργασίας

Δεδομένων των συνθηκών το Υπουργείο Εργασίας έθεσε σε ισχύ νέα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων. Τα παραπάνω μέτρα χαρακτηριστικά αφορούν τα κατωθι:

  • Οργάνωση του χρόνου εργασίας με προγραμματισμό διαλειμμάτων κατάλληλης διάρκειας για τη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.
  • Προγραμματισμός των εργασιών που συνεπάγονται υψηλή θερμική καταπόνηση των εργαζομένων, κατά το δυνατόν, σε ώρες εκτός θερμοκρασιακών αιχμών.
  • Μείωση της απασχόλησης ή παύση εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους όπως είναι τα μηχανοστάσια, χυτήρια, υαλουργεία, κεραμοποιεία, ναυπηγικές εργασίες κ.λπ. μεταξύ των ωρών 12.00-16.00.
  • Διαμόρφωση κυλικείων, ή άλλων κατάλληλων χώρων για το χρόνο διαλείμματος. Οι χώροι αυτοί, ανάλογα με τις αντικειμενικές ανάγκες και δυνατότητες, να εξοπλίζονται με σύστημα κλιματισμού. Οι χώροι αυτοί θα επιλεγούν μετά από συνεργασία του εργοδότη και του Τεχνικού Ασφάλειας, Ιατρού Εργασίας και μελών ΕΥΑΕ και όπου δεν υπάρχουν των εκπροσώπων των εργαζομένων.
  • Παροχή πόσιμου δροσερού νερού σε θερμοκρασία 10 -15 °C.

Τα μέτρα που μπορεί να ληφθούν για να αντιμετωπιστεί τυχόν θερμική καταπόνηση των εργαζομένων περιλαμβάνουν:

  • Χορήγηση και χρήση κατάλληλου καλύμματος κεφαλής όπου δεν προβλέπεται χρήση κράνους προστασίας, καθώς και προστατευτικών μέσων δέρματος.
  • Διαμόρφωση / επιλογή σκιερού μέρους για διαλείμματα.
  • Διαμόρφωση / επιλογή σκιερού μέρους ή κατασκευή κατάλληλων στεγάστρων για την εκτέλεση των εργασιών, όπου αυτό είναι δυνατόν.
  • Προγραμματισμός των εργασιών έτσι ώστε οι πλέον επιβαρυμένες (π.χ. εργασίες ασφαλτόστρωσης) να γίνονται τις ώρες που οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες.
  • Μείωση της απασχόλησης ή/και παύση εργασιών κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ των ωρών 12.00-16.00
  • Χορήγηση πόσιμου δροσερού νερού (10-15 °C).
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Χωρίς κατηγορία
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Χ. Τοψίδης: Πρώτη, πλέον, σε εντάξεις ΕΣΠΑ με 504 εκ. ευρώ η Περιφέρεια ΑΜΘ

Εκδήλωση διαβούλευσης των δράσεων καινοτομίας, επιχειρηματικότητας, εκπαίδευσης και κατάρτ…