Αρχική ΑΘΛΗΤΙΚΑ Ο διαστημικός Γιάννης Αντετοκούνμπο, οδήγησε τους Μπακς στην κορυφή του ΝΒΑ

Ο διαστημικός Γιάννης Αντετοκούνμπο, οδήγησε τους Μπακς στην κορυφή του ΝΒΑ

0

Πρωταθλητές μετά από 50 χρόνια οι Μπακς!

Πενήντα χρόνια μετά το τελευταίο τους πρωτάθλημα οι Μιλγουόκι Μπακς είναι πρωταθλητές του NBA με απόλυτο ηγέτη και πρωταγωνιστή τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Σε έναν συγκλονιστικό 6ο τελικό ο οποίος κρίθηκε στις λεπτομέρειες, τα «ελάφια» επικράτησαν των Φοίνιξ Σανς με 105 – 98 μέσα στο κατάμεστο Fiserv Forum και σήκωσαν το πολυπόθητο τρόπαιο Λάρι Ο’ Μπράιαν.

Ο Γιάννης έκανε το ματς της ζωής του και σκόραρε 50 πόντους (15/22 δίποντα, 1/3 τρίποντα, 17/19 βολές), 14 ριμπάουντ, 2 ασίστ και 5 μπλοκ σε 42 λεπτά συμμετοχής.

Με το σφύριγμα της λήξης ο μεγάλος σταρ ξέσπασε σε κλάματα στην αγκαλιά της μητέρας του, ενώ χιλιάδες οπαδοί της ομάδας του ξεχύθηκαν στους δρόμους του Μιλγουόκι για να πανηγυρίσουν το μεγάλο τίτλο.

Το τελικό 105-98 του 6ου τελικού  δεν συνοδεύτηκε μόνο από τους 50 πόντους του «Greek Freak», αλλά και με μία σειρά από ρεκόρ, που μας κάνουν να μιλάμε για μία από τις κορυφαίες εμφανίσεις όλων των εποχών στην ιστορία του ΝΒΑ. Μεταξύ άλλων, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο:

– Έγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία που σημειώνει τουλάχιστον 40 πόντους, 10 ριμπάουντ και 5 μπλοκ σε αγώνα των τελικών.

– Μόνο ο Μάικλ Τζόρνταν (1993) και ο Αντετοκούνμπο έχουν καταφέρει να σημειώσουν 20 πόντους σε μια περίοδο στα NBA Finals.

– Έγινε μόλις ο 7ος παίκτης στην ιστορία του ΝΒΑ που σημειώνει 50 πόντους σε αγώνα των ΝΒΑ Finals.

– Έγινε ο πρώτος παίκτης μετά τον Σακίλ Ο΄Νιλ (2000) που είχε +40 πόντους και +10 ριμπάουντ σε τρία διαφορετικά παιχνίδια στους NBA Finals.

– Μόνο ο Αντετοκούνμπο και ο Μάικλ Τζόρνταν έχουν κατακτήσει δύο MVP κανονικής περιόδου, ένα MVP τελικών και ένα βραβείο Καλύτερου Αμυντικού της Χρονιάς.

– Είναι ο πρώτος MVP των τελικών που έχει πάρει και το βραβείο του Πιο Βελτιωμένου Παίκτη (2016/17).

– Είναι ένας από τρεις Ευρωπαίους που έχουν κατακτήσει MVP των τελικών και ένας από συνολικά πέντε μη Αμερικανούς.

– Ισοφάρισε το ρεκόρ του Μπομπ Πέτιτ (1958) με 50 πόντους σε αγώνα των τελικών που κρίνει τον τίτλο.

– Ακόμη, οι Αντετοκούνμπο (Γιάννης, Θανάσης, Κώστας) έγιναν τα πρώτα τρία αδέρφια με… δαχτυλίδι πρωταθλητή στο ΝΒΑ (σ.σ. και τα Σεπόλια η πρώτη ελληνική συνοικία με τρεις πρωταθλητές στο κορυφαίο επαγγελματικό πρωτάθλημα μπάσκετ στον κόσμο).

Τι δήλωσε μετά το τέλος του αγώνα

Μετά το τέλος του 6ου τελικού, ο MVP μίλησε στα Μέσα ενημέρωσης για τα μαθήματα ζωής που τον οδήγησαν στην επιτυχία. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην Ελλάδα και την Νιγηρία, τις «δύο πατρίδες μου», όπως είπε χαρακτηριστικά: «Εκπροσωπώ και τις δύο πατρίδες μου, τη Νιγηρία και την Ελλάδα. Πολλά παιδιά σε όλη την Αφρική και όλη την Ευρώπη με έχουν πρότυπο. Αυτή η επιτυχία πρέπει να κάνει τους πάντες να πιστέψουν στα όνειρά τους. Όταν δεν νιώθετε καλά, να πιστεύετε αυτό που κάνετε, να συνεχίσετε να δουλεύετε. Εμένα μου λένε ότι δεν μπορώ να βάλω βολές, αλλά απόψε τις έβαλα και είμαι ο πρωταθλητής. Τις έβαλα όταν έπρεπε. Κάνω πλάκα. Ή και όχι… Πιστέψτε. Ελπίζω πως δίνω στα παιδιά ελπίδα ότι μπορούν να τα καταφέρουν. Πριν από 8,5 χρόνια δεν ήξερα την επόμενη κίνησή μου. Η μαμά μου πουλούσε πράγματα στους δρόμους. Τώρα είμαι στην κορυφή, είμαι ευλογημένος. Ακόμα κι αν δεν καταφέρω να φτάσω ποτέ ξανά εδώ, είμαι καλά. Είμαι καλά με όσα έχω πετύχει. Ελπίζω αυτό να δώσει ελπίδα σε όλους, να τους επιτρέψει να πιστέψουν στα όνειρά τους».

Φωτογραφία από τη συμμετοχή του Γιάννη στο Προολυμπιακό τουρνουά του 2015 που έγινε στην Ξάνθη, με τον συνεργάτη μας Δημήτρη Καλτέκη. Ήταν τότε μόλις 20 χρονών!

Νίκος Γκάλης: «Είσαι ο καλύτερος παίκτης στον πλανήτη»!

Την αποθέωση γνώρισε με την κατάκτηση του τίτλου ο Γιάννης Αντετοκούμπο με εκατοντάδες μηνύματα από ανθρώπους του μπάσκετ, πολιτικούς και απλούς ανθρώπους σε Ελλάδα και ΗΠΑ.

Ο θρύλος του ελληνικού μπάσκετ Νίκος Γκάλης σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έγραψε «Γιάννη, είσαι αληθινός μαχητής που κατέκτησες με το σπαθί σου την κορυφή του κόσμου. Για μένα αυτήν τη στιγμή είσαι ο καλύτερος παίκτης στον πλανήτη. Μας κάνεις όλους περήφανους. Συγχαρητήρια, για τις επιδόσεις και το ήθος σου, συνέχισε έτσι».

Ο Βασίλης Σπανούλης έγραψε χαρακτηριστικά: «Συγχαρητήρια Γιαννάρα! Η σκληρή δουλειά σου, η αφοσίωσή σου, ο χαρακτήρας σου, η επιμονή και υπομονή που έδειξες όταν τα πράγματα δεν πήγαν όπως τα ήθελες ανταμείφθηκαν με το πρωτάθλημα! Και εις ανώτερα!».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΕΠΣ Ξάνθης: Τα έσοδα του Super Cup παραδόθηκαν στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Ξάνθης

Σε μια πολύ σημαντική και όμορφη ενέργεια προχώρησε η ΕΠΣ Ξάνθης, ο Άρης Αβάτου και ο Π. Μ…