Ναυαγοσώστες είδαμε
Πρέπει να το επισημάνουμε και να το τοποθετήσουμε στα θετικά του φετινού καλοκαιριού.
Διαπιστώσαμε προσωπικά πως οι παράλιοι δήμοι έχουν τοποθετήσει ναυαγοσώστες στις παραλίες τους. Το μέτρο σωστό και σημαντικό.
Μάλιστα πρόσφατα με την παρέμβαση στου ναυαγοσώστη γλύτωσε από πνιγμό νεαρός σε παραλία του δήμου Αβδήρων.
Τα λόγια ως εκ τούτου περισσεύουν μπροστά στην πραγματική προσφορά.
Γ.Δ.
Η φωλιά βιβλίου
Ο καλοκαιρινός εθελοντικός εμπλουτισμός με βιβλία της ΦΩΛΙΑΣ ΒΙΒΛΙΟΥ της Κεντρικής Πλατείας της Πόλης-Αγοράς της Ξάνθης δεν σταματά.
Η συνειδητή συντήρησή της κατορθώνει και επουλώνει επιτυχώς τις νέες πληγές που της ανοίγουν συνέχεια, η των πέριξ ασύδοτη κιτρινίλα και μπαγιάτικη ηθικολογία.
Μιχάλης Σπανίδης
Εκδότης-Βιβλιοπώλης
Παντού αλλαγές
Ριζικές θα χαρακτήριζα τις αλλαγές που έχουν γίνει μέχρι στιγμής στην ποδοσφαιρική ομάδα της Ξάνθης. Αλλαγή στον προπονητή, στον Τεχνικό Διευθυντή του ΑΟΞ αλλά και σε αρκετούς ποδοσφαιριστές.
Ουσιαστικά δημιουργήθηκε ένα νέο τεχνικό τιμ όπως και στο ρόστερ.
Προφανώς η ομάδα ξεκινά φέτος με άλλον αέρα, η διοίκηση είναι πιο έμπειρη και η στόχευση είναι μία και αδιαπραγμάτευτη, η άνοδος στην πρώτη κατηγορία.
Οι ευχές των γνήσιων φιλάθλων είναι δεδομένες για την κατάκτηση του στόχου αυτού.
Γ.Δ.
Ευχές προς τους μουσουλμάνους συμπολίτες μας που γιορτάζουν το Kurban Bayram
Την μεγάλη γιορτή του Kurban Bayram γιορτάζουν αυτές τις μέρες οι συμπολίτες μας μουσουλμάνοι και γιορτάζουμε και εμείς μαζί τους στέλνοντας τις ειλικρινείς ευχές μας
για υγεία, ευτυχία, προκοπή, ευημερία, ειρήνη, αγάπη και συναδέλφωση. Είμαστε όλοι μαζί στα καλά και στα δύσκολα χρόνια τώρα και έτσι θα συνεχίσουμε για τον τόπο μας που τόσο αγαπάμε!
Χρόνια πολλά σ’ όλους τους μουσουλμάνους συμπολίτες μας !
Μ.Ξ.
Φλερτάροντας με την καταστροφή
Άρχισαν τα «όργανα», με τα πρώτα τοπικά περιοριστικά μέτρα να επιβάλλονται στη Μύκονο. Το νησί-ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού όπου διασκεδάζουν χωρίς μέτρα και χωρίς αύριο, από προχθές έγινε το νησί της σιωπής. Το κόστος βέβαια για την τοπική οικονομία είναι τεράστιο, ενώ η τουριστική εικόνα της χώρας συνολικά δέχθηκε μεγάλο πλήγμα. Η Μύκονος (όπως και άλλοι δημοφιλέστατοι ευρωπαϊκοί τουριστικοί προορισμοί όπως τα Κανάρια νησιά, η Μαγιόρκα και η Ίμπιζα), έχει μπει πια σε κόκκινη λίστα. Ενώ πολύ κοντά στο κόκκινο είναι η Κρήτη και αρκετά νησιά.
Αυτό είναι το αποτέλεσμα της ασυδοσίας από κάποιους επαγγελματίες του τουρισμού και της έλλειψης εμβολιασμού των εργαζόμενων. Κι έτσι όπως πάνε τα πράγματα, φλερτάρουμε με την καταστροφή, διότι οι επιστήμονες εκτιμούν πως μέχρι τις αρχές Αυγούστου τα κρούσματα θα ξεπερνούν κατά πολύ τις 6.000-7.000 ημερησίως και σύντομα οι κλινικές COVID-19 και οι ΜΕΘ θα αρχίσουν να γεμίζουν, οι τουρίστες θα ελαττώνονται (το Ισραήλ και η Γερμανία ετοιμάζουν οδηγία), η οικονομία θα φρενάρει. Οι ανεμβολίαστοι θα οδηγήσουν την χώρα σε κλείσιμο (έστω τοπικά), πάλι σε απώλειες δουλειών, σε χρεοκοπίες.
Αυτοί που διχάζουν τελικά την κοινωνία είναι αυτοί που θα συμβάλουν σε αυτήν την κατάσταση, δηλαδή οι ανεμβολίαστοι και οι εμφανείς και αφανείς υποστηρικτές τους, κι όχι τα μέτρα και οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί…
Πυρκαγιά από αμέλεια. Χα, χα…
Εννέα στις δέκα περιπτώσεις πυρκαγιών που χαρακτηρίζονται από αμέλεια αφορούν δήθεν αμελείς ηλικιωμένους.
Εμείς όμως παγίως υποστηρίζουμε πως οι περιπτώσεις αυτές αφορούν σκόπιμες αμέλειες, δηλαδή, φωτιά από πρόθεση.
Το σενάριο που κρύβει και αρκετά χρήματα, είναι το παρακάτω.
Επιλέγεται κάποιος ηλικιωμένος που έχει κάποιο χωραφάκι με δέντρα (κυρίως με ελιές που αρπάζουν γρήγορα) και ημέρα που φυσάει, ο ηλικιωμένος «θυμήθηκε» να πάει να κάψει τα κλαδιά κλπ. Και βέβαια η φωτιά επεκτείνεται και καίει χιλιάδες στρέμματα. Έτσι ο στόχος επετεύχθη. Και ο ηλικιωμένος πήρε το συμφωνηθέν χρηματικό ποσό από τον οικοπεδοφάγο και δεν θα τιμωρηθεί διότι α) είναι η ενέργεια από αμέλεια και β) είναι ηλικιωμένος και θα τιμωρηθεί το πολύ με αναστολή.
Έτσι, με το κόλπο αυτό, μπαίνουν οι περισσότερες φωτιές σε Αττική, νότια Ελλάδα και νησιά.
Γ.Δ.
Με αερόστατο
Εσείς Ζέπελιν έχετε δει ζωντανό; Ούτε εγώ. Βλέπουν όμως οι κάτοικοι του Έβρου.
Διαβάστε: σε ένα παράξενο θέαμα γίνονται μάρτυρες κάτοικοι της Αλεξανδρούπολης από το πρωί της Τρίτης 13 Ιουλίου. Ο λόγος για ένα λευκό αερόστατο τύπου Zeppelin, το οποίο πλανάται στον ουρανό της περιοχής από χθες. Το αερόστατο είχε – αρχικά – ως προορισμό τον αερολιμένα «Δημόκριτος» , όπου πραγματοποιεί δοκιμαστικές πτήσεις.
Όταν οι δοκιμαστικές πτήσεις ολοκληρωθούν, το αερόστατο θα μεταφερθεί προς την ελληνοτουρκική ακτογραμμή, προκειμένου να διενεργεί από αέρος ελέγχους επιτήρησης για το μεταναστευτικό. Ο Frontex (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής) έστειλε το συγκεκριμένο εναέριο μέσο, με σκοπό την ενίσχυση της επιτήρησης των ευρωτουρκικών συνόρων.
Το αερόστατο διαθέτει θερμικές κάμερες και ραντάρ, επιτρέποντας την από απόσταση ανίχνευση μη νόμιμων μεταναστών που αποπειρώνται να εισέλθουν στην ελληνική ενδοχώρα.
Γ.Δ.
Προβληματισμός
Είναι μια απορία όχι απλή για την ικανοποίηση του εγωισμού αλλά για ν’ απαντηθεί ένα ιδιαίτερα σοβαρό θέμα. Κι αυτό δεν είναι άλλο από το να διαπιστωθεί ποιος είναι σήμερα ο πληθυσμός της χώρας μας.
Είναι γεγονός πως όλοι αναγνωρίζουν πως πρόκειται για ιδιαίτερα σοβαρό θέμα εάν όχι πρόβλημα.
Η πληθυσμιακή μείωση είναι γεγονός και χρόνο τον χρόνο η μείωση αυξάνεται, ενώ ο πληθυσμός δεν ανανεώνεται ικανοποιητικά, λόγω υπογεννητικότητας των νέων.
Από την άλλη αυξάνεται ο μέσος όρος ζωής και άνθρωποι της λεγόμενης τρίτης ηλικίας αυξάνονται.
Γήρανση από τη μία, μείωση νέων γεννήσεων από την άλλη, να το σοβαρό πρόβλημα να η μείωση του πληθυσμού.
Γ.Δ.
Λίγα λόγια περί Πολιτιστικών δράσεων
Πολιτιστικές εκδηλώσεις κάθε μορφής και ποικιλίας έχουμε σε μεγάλο αριθμό όχι μόνον στο νομό μας αλλά και στις άλλες πόλεις της περιφέρειάς μας.
Όρεξη, χρόνο και χρήμα να διαθέτει κανείς και θα απολαύσει ό,τι τραβάει η ψυχή του.
Όμως υπάρχει ένα ερώτημα: Τι μένει στο τέλος από αυτές τις εκδηλώσεις στον τόπο, σε πρακτικό επίπεδο;
Διότι πολιτιστικό προϊόν και παραγωγή δεν είναι η πρόσκληση ενός τραγουδιστή (συνήθως) ή μια καλοκαιρινή περιοδεύουσα θεατρική παράσταση.
Η δημιουργική πολιτιστική δράση πρέπει πρώτα να ξεκινά από τους ντόπιους ανθρώπους της τέχνης, της κάθε μορφής αυτής. Κι αν μάλιστα δεν υπάρχει κάποια, οφείλει ο δήμος να βοηθήσει στο να δημιουργηθεί. Παράλληλα, ο δήμος, ο κάθε δήμος οφείλει να στηρίζει και ενισχύει με κάθε τρόπο τις ντόπιες πολιτιστικές πρωτοβουλίες.
Αυτή η άποψη δεν διακατέχεται από τοπικισμό. Απεναντίας. Με την τοπική παρουσία και δράση στον πολιτισμό αναδεικνύονται νέα ταλέντα που μπορούν να διακριθούν στον τομέα της ζωγραφικής, του χορού, της μουσικής, θεάτρου, καλλιέργεια παραδοσιακών μουσικών οργάνων και μιας σειράς άλλων πολιτιστικών παρεμβάσεων.
Διότι αυτά όλα είναι ο Πολιτισμός, όχι μόνον τα γλέντια με τους εφήμερους τραγουδιστές κλπ.
Γ.Δ.
Φιέστες Ερντογάν 47 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο
Δυναμιτίζει το κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και θέτει νέα εμπόδια στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού στη βάση των σχετικών Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου, ήτοι μια διζωνική, δικοινοτική Ομοσπονδία, ο Τούρκος Πρόεδρος. Ανήμερα την μαύρης επετείου της τουρκικής εισβολής, 47 χρόνια μετά, ο κ. Ερντογάν έστησε φιέστες στα κατεχόμενα εξαγγέλλοντας άνοιγμα των Βαρωσίων, επιχειρώντας να αλλοιώσει το status quo της Αμμοχώστου όπως καθορίζεται από τα ψηφίσματα 550 και το 789. Παράλληλα με το γνώριμο ύφος του εξαπολύει απειλές κατά της Κύπρου της χώρας μας και της Ε.Ε. : «Όλο ψέματα! Δεν έχουν δημοκρατικό αίσθημα αυτοί. Η ΕΕ θα έδινε υλική και διοικητική υποστήριξη στη βόρεια Κύπρο. Έδωσε; Όχι, δεν έδωσε τίποτα! Γιατί; Αυτοί έχουν στηρίξει όλη τους τη ζωή πάνω σε ψέματα», είπε για την Ε.Ε.
Ας τα ακούνε αυτά οι εταίροι μας που τον λιβανίζουν!.
Απ’ την πλευρά μας αυτό που απαιτείται είναι νηφαλιότητα και ψύχραιμες αντιδράσεις στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας σε συνεργασία με την κυπριακή πλευρά.
Κι έτσι αντιμετωπίζεται.
Μ.Ξ.