Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ 200 χρόνια Ελληνικής Επανάστασης με την ορμή και το αγωνιστικό πνεύμα των Σαρακατσάνων

200 χρόνια Ελληνικής Επανάστασης με την ορμή και το αγωνιστικό πνεύμα των Σαρακατσάνων

0

Ο Σύλλογος Σαρακατσάνων Ξάνθης τίμησε τους αγωνιστές του 1821 με ένα διήμερο εκδηλώσεων το Σαββατοκύριακο

Οι ομιλητές της κεντρικής εκδήλωσης ανέδειξαν ότι Σαρακατσάνοι και Σαρακατσάνες αγωνίστηκαν με αυταπάρνηση και αποτέλεσαν πρότυπο αλτρουισμού

Ο Σύλλογος Σαρακατσάνων Ξάνθης, «Ο Λεπενιώτης» ανέλαβε την ευθύνη της διεξαγωγής μιας σειράς επετειακών εκδηλώσεων στο πλαίσιο της συμπλήρωσης των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση(1821-2021), Εις Μνήμην Σαρακατσάνων Αγωνιστών 1821.Το βράδυ του Σαββάτου,10 Ιουλίου πραγματοποιήθηκαν χαιρετισμοί και ομιλίες στο Υπαίθριο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης. Επίσης, στον χώρο λειτούργησε Έκθεση Εικαστικών και Ξυλογλυπτικής από ντόπιους καλλιτέχνες. Ο κύκλος των εκδηλώσεων ολοκληρώθηκε τις πρωινές ώρες της Κυριακής, 11 Ιουλίου με τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου στην πλατεία Ελευθερίας.

Χαιρετισμοί

Στην εκδήλωση του Σαββάτου, αρχικά, τον λόγο πήρε ο Πρόεδρος του Συλλόγου, κ.Γεώργιος Μπίκος ο οποίος καλωσόρισε τον Μητροπολίτη Ξάνθης κ. Παντελεήμονα, τον βουλευτή Σπύρο Τσιλιγγίρη, το δήμαρχο Μανώλη Τσέπελη, τον αντιδήμαρχο Αβδήρων Αθανάσιο Τσόγκα και τους υπόλοιπους εκπροσώπους των τοπικών αρχών και παραβρέθηκαν για να τιμήσουν την εκδήλωση. Μίλησαν επίσης, οι εξής: 1.Αρχιμανδρίτης π.Γεώργιος Βρένος, 2.Αντιστράτηγος Ε.Α.,κ.Καζάκος Γεώργιος και τέλος 3. Ο Συγγραφέας και Ερευνητής,κ.Κατσαρίκας Ζήσης.

Πρόλογος Προέδρου Συλλόγου,κ.Γεωργίου Μπίκου

Ο κ.Μπίκος προλόγισε την εκδήλωση τονίζοντας τα εξής: «Ο αγώνας για την ελευθερία υπήρξε ιερός και μοναδικός. Οι Σαρακατσάνοι αγωνιστές επέδειξαν αλτρουισμό, μάτωσαν για την ελευθερία, σκοτώθηκαν για υψηλά ιδανικά».

Ο Μητροπολίτης στον χαιρετισμό του επεσήμανε πως η επανάσταση έγινε με γνώμονα την διαφύλαξη της πίστης Του Χριστού. «Οι Σαρακατσάνοι αναδείχτηκαν οπλαρχηγοί, όπως ο Καραϊσκάκης, ο Κατσαντώνης, ο Λιακατάς, ο Λεπενιώτης, ο Χασιώτης», υπογράμμισε.

Ο βουλευτής κ. Τσιλιγγίρης έκανε μνεία σε δύο ανθρώπους που πρόσφεραν πολλά στους Σαρακατσάνους και έφυγαν πρόσφατα από κοντά μας, στους: 1.Kώστα Λειβαδίτη και 2.Στέλιο Μακρή. Έπειτα, υπογράμμισε: «Λαός χωρίς ιστορική μνήμη είναι καταδικασμένος να χαθεί».

Ο κ. Τσέπελης από την πλευρά του, δήλωσε: «Οι Σαρακατσάνοι είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο καθ’όλη την διάρκεια του αγώνα. Τίποτα δεν έγινε τυχαία. Εμείς με τη σειρά μας οφείλουμε να ακολουθήσουμε το παράδειγμα αυταπάρνησης των αγωνιστών». Τέλος, ο κ. Τσόγκας αναγνώρισε την προσφορά του Συλλόγου στην προσπάθεια να παραμείνει άσβεστη η προσφορά των Σαρακατσάνων αγωνιστών στον αγώνα της Ελευθερίας. «Επιστέγασμα αυτής της απόπειρας είναι το μνημείο Σαρακατσάνων αγωνιστών στην Πλατεία Ελευθερίας», κατέληξε.

Ομιλίες

Ο Αρχιμανδρίτης π. Γεώργιος Βρένος, αναφερόμενος στην Ιστορία, σημείωσε : «Η τιμή που οφείλουμε στους προγόνους δρα ως αναστοχασμός και όχι ως προγονοπληξία. Η πίστη στον Θεό και η αγάπη στην πατρίδα μας κατευθύνουν. Άλλωστε, η Ιστορία δρα ως πυξίδα για το μέλλον». Επιπροσθέτως, επεσήμανε τη θέση των Ρωμιών: «Οι Ρωμιοί δραστηριοποιήθηκαν κάτω από την καθοδήγηση της Εκκλησίας. Η αξία του Εκκλησιαστικού Σώματος ήταν μεγάλη, το οποίο συνετέλεσε στην ανάπτυξη της παιδείας και στην στήριξη της δράσης των Φαναριωτών. Άλλωστε, στο κέντρο των εξελίξεων βρισκόταν η Εκκλησία και οι Επίσκοποι. Συνεπώς, τα παραπάνω συνέδραμαν το έργο σφυρηλάτησης ενός ελληνικού μορφήματος με αφετηρία τη λαϊκή κυριαρχία σε προγονική, ωστόσο μορφή».Καταληκτικά, ανέφερε την προσφορά του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, ως πρωτεργάτη του αγώνα. Χαρακτηριστικά, ο Αρχιμανδρίτης συμπέρανε: «Οι Σαρακατσάνοι κράτησαν αναμμένη τη δάδα της πίστεως σε δίσεκτους καιρούς και έδωσαν τον Αγώνα της Παλιγγενεσίας. Εμείς καλούμαστε να ερανιστούμε εγχειρήματα από το παρελθόν, να κάνουμε συνείδηση τη διαφύλαξη του πνεύματος της Ελληνικής Επανάστασης ως μία αιώνια και διαχρονική ιδέα να μας καθοδηγεί όλους».

Ο Αντιστράτηγος Ε.Α.κ.Καζάκος Γεώργιος, μιλώντας για την αρχή της Παλιγγενεσίας, ανέφερε: «Ο αγώνας της Παλιγγενεσίας άρχισε ευθύς αμέσως μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης(1453-1821). Λόγος γίνεται για δύο Ελλάδες, εσωτερικού, με την αγροτική απομόνωση να κυριαρχεί και εξωτερική υπό την επήρεια του γαλλικού προτύπου. Οι Φιλικοί κήρυξαν την επανάσταση. Αυτή την περίοδο, επίσης δρουν οι αρματωλοί στους δύσβατους ηπειρωτικούς χώρους, οι πρόκριτοι, οι οποίοι εισέπρατταν τους φόρους και τέλος ο κλήρος. Οι Σαρακατσάνοι ήταν από τους πρώτους αρματωλούς. Πρόκειται για δωρικό λαό ,ήταν ελεύθεροι άνθρωποι, από τους πρώτους που εναντιώθηκαν. Επιπλέον, ζούσαν ως νομάδες, κάτι που τους καθιστούσε αγέρωχους. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στον Αντώνη Κατσαντώνη( ή Μακρυγιάννη),ο οποίος έφερε μεγάλο ηθικό ανάστημα: «Ο Κατσαντώνης αποτέλεσε το ‘’φλάμπουρο’’ εθνικής λύτρωσης, έγινε θρύλος. Έζησε σαν ήρωας και πέθανε σαν μάρτυρας». «Ξεχωριστή υπήρξε και η θέση της Σαρακατσάνας γυναίκας. Ο αγώνας ‘’γέννησε’ ’γενναίες γυναίκες, οι οποίες δεν δίστασαν να πολεμήσουν στα βουνά πλάι στους άντρες τους», τόνισε ο κ. Καζάκος.

Στο τέλος ο συγγραφέας και ερευνητής, κ. Ζήσης Κατσαρίκας ανέφερε: «Οι Σαρακατσάνοι ήταν περιβόητοι για τον ανυπότακτο χαρακτήρα τους ,αποτέλεσαν κομμάτι των Ελλήνων φέροντας αρετές, οι οποίες έκαναν τους Έλληνες να μεγαλουργήσουν. Επίσης, συνδέονταν άμεσα με το περιβάλλον των κλεφτών μέσω και του νομαδικού τρόπου ζωής που είχαν υιοθετήσει. Αποτελώντας, με λίγα λόγια το έρεισμα του κλέφτικου βίου εν τη δυτική Στερεά Ελλάδα επωμίστηκαν ζητήματα ενίσχυσης-τροφοδοσίας στρατευμάτων και ήταν ουκ ολίγες φορές το στήριγμα της κλεφτουργιάς».

Αποκαλυπτήρια για το Μνημείο το πρωί της Κυριακής

Το πρωί της Κυριακής, 11 Ιουλίου έλαβε τέλος ο κύκλος των εκδηλώσεων στην πλατεία Ελευθερίας της πόλης. Στις 12:00 πραγματοποιήθηκαν τα Αποκαλυπτήρια του Μνημείου των Σαρακατσάνων Αγωνιστών του 1821. Έπειτα,ακολούθησε έπαρση της σημαίας και επιμνημόσυνη δέηση με την συνακόλουθη κατάθεση στεφάνων.Π ληθώρα κόσμου έδωσε το παρών για να τιμήσει την μνήμη όλων των αγωνιστών του 1821,αψηφώντας την ζέστη και τον συνωστισμό.


Κατάλογος αγωνιστών

1.Μακρυγιάννης

2.Λεπενιώτης

3.Καραϊσκάκης

4.Λιακατάς

5.Δίπλας

6.Φαρμάκης

7.Τσόγκας


Χρύσα Κιατίπη

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βουλή: Ο Χ. Ζεϊμπέκ ρωτά για την καταστροφή της αλιείας στη λιμνοθάλασσα της Βιστoνίδας

Ο βουλευτής Ξάνθης της Νέας Αριστεράς κατέθεσε ερώτηση ζητώντας από την κυβέρνηση άμεσα μέ…