Πραγματοποιήθηκε ειρηνικά το πρωί του Σαββάτου με την παρουσία αιρετών και παραγόντων της μειονότητας
Ο πρόεδρος της επονομαζόμενης «ΤΕΞ» τόνισε ότι το σωματείο δεν αποτελεί απειλή και χαρακτήρισε την απόφαση απόρροια της πολιτικής «διάβρωσης» της ταυτότητας της μειονότητας
Το Σάββατο πραγματοποιήθηκε η πορεία διαμαρτυρίας της επονομαζόμενης «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης». Η διαμαρτυρία διοργανώθηκε με αφορμή την απορριπτική απόφαση του Αρείου Πάγου σχετικά με το αίτημα αναγνώρισης της χρήσης «τουρκικός» στο όνομα του σωματείου, μετά την απόφαση του ΕΔΑΔ. Κατά τη διάρκεια της πορείας τα βασικότερα συνθήματα τα οποία ακούστηκαν αφορούσαν την ισότητα, τη δικαιοσύνη, το σεβασμό στη διαφορετικότητα, καθώς και το σύνθημα πως η «ΤΕΞ» δεν είναι απειλή για την Ξάνθη.
Στη διαμαρτυρία συμμετείχαν αρκετοί παράγοντες της μειονότητας όπως οι βουλευτές Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και Ιλχάν Αχμέτ, ο δήμαρχος Μύκης, Ριτβάν Ντελή Χουσεΐν, ο δήμαρχος Ιάσμου Οντέρ Μουμίν , η Τσιγδέμ Ασάφογλου, πρόεδρος του κόμματος Ισότητας, Ειρήνης και Ενότητας, καθώς και οι ψευδομουφτήδες Ξάνθης και Κομοτηνής. Οι συμμετέχοντες ξεκίνησαν από τα γραφεία της οδού Τσαλδάρη και κατευθύνθηκαν ειρηνικά στην πλατεία, ενώ διακριτική ήταν η παρουσία της αστυνομίας.
Ο Πρόεδρος της λεγόμενης «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης», Οζάν Αχμέτογλου σε ομιλία του που εκφωνήθηκε τόσο στα τούρκικα όσο και στα ελληνικά κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας, ευχαρίστησε όλους όσοι στήριξαν και στηρίζουν τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Επίσης τόνισε πως μία από τις παλαιότερες ενώσεις της Θράκης, όπως είναι η «ΤΕΞ» δεν αποτελεί ούτε κίνδυνό ούτε απειλή για τη χώρα. Ακόμα δήλωσε πως διαμαρτύρονται με σκοπό να αποκατασταθεί η αδικία η οποία υφίστανται εδώ και 38 χρόνια. Επίσης ανέφερε πως «τόσο η ΤΕΞ όσο και Ένωση Τουρκικής Μειονότητας Κομοτηνής αλλά και η Ένωση Τούρκων Διδασκάλων Δυτικής Θράκης, λειτουργούσαν επίσημα και νόμιμα για πάνω από μισό αιώνα».
Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, κυριαρχεί ακράδαντα η πεποίθηση πως η εν λόγω απόφαση είναι αποτέλεσμα της πολιτικής η οποία σχετίζεται με τη διάβρωση της ταυτότητας αλλά και της συνείδησης της μειονότητας. Ακόμα ο κύριος Αχμέτογλου υποστήριξε πως η απόφαση αυτή του Δικαστηρίου αποτελεί το βασικότερο λόγο εξαιτίας του οποίου προκλήθηκε ρωγμή μεταξύ του κράτους και της μειονότητας. Αναφερόμενος στον δεκαπενταετή αγώνα της «ΤΕΞ» , κατηγόρησε την Ελλάδα ότι δεν λειτουργεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο καθώς και ότι δεν τηρεί όπως θα έπρεπε τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Ο κ. Αχμέτογλου κατέληξε λέγοντας: «Φτάνει πια η υποβάθμιση της μειονότητας η οποία θέλει να εκφράσει την ταυτότητα της.»
Θεοδώρα Βαϊντερλή