Ασυμβίβαστο μεταξύ βουλευτή και υπουργού προτείνει η Ν.Δ. Μήπως ο Φίλιππος βιάστηκε να φύγει;
Στη Ν.Δ.
Κι αν στο ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχουν «βαρίδια», στη Ν.Δ. τα πράγματα δεν είναι ίδια.
Εκεί, εμμέσως πλην σαφέστατα, ο αποχωρήσας Φιλ. Τσαλίδης χαρακτήρισε ως «βαρίδιο» τον Αλ. Κοντό στην γνωστή επιστολή του προς Σαμαρά.
Είναι δε λογικό να υπάρχει και μια υπόγεια γκρίνια εκ μέρους κάποιων από τη Ν.Δ. που ήθελαν το ψηφοδέλτιο τοπικά πιο «καθαρό» όπως έγινε αλλού π.χ. Κιλκίς.
Τέλος πάντων, οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. θα κρίνουν και θ’ αποφασίσουν ποιον θα επιλέξουν τελικά.
«Ε»
Χωρίς «βαρίδια» το ΠΑΣΟΚ
Το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ τοπικά, έχει μια ανανέωση που φθάνει το 75%. Ποσοστό πρωτοφανές και ίσως μοναδικό πανελλαδικά.
Κι ενώ από το ΠΑΣΟΚ απουσιάζουν Μάντατζη και Ξυνίδης και έχουν μπει νέα πρόσωπα, η αβεβαιότητα και η νευρικότητα του εκλογικού σώματος είναι δεδομένη.
Οι του ΠΑΣΟΚ πιστεύουν και εκτιμούν ότι θα επικρατήσει η λογική μπροστά στην κάλπη, παρά την οργή και την απογοήτευση των πολιτών, και σημειώνουν πως είναι πλέον ώρα ευθύνης για τον καθένα χωριστά οι εκλογές της 6ης Μαΐου.
Όταν μάλιστα στο ψηφοδέλτιο υπάρχουν νέοι υποψήφιοι και ένας παλιός, ο έμπειρος Σγουρίδης. Η εικόνα του ψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ προς τα έξω λοιπόν είναι θετική κι αυτό μετράει πολύ.
Γιατί όλοι τους είναι άφθαρτοι, νέοι και αυτός ακόμη ο Σγουρίδης δεν έχει τίποτε μεμπτό και αρνητικό στην πολύχρονη παρουσία του στη βουλή.
«Ε»
Όταν…
Όταν διαφωνούν για την υλοποίηση ενός ντιμπέιτ τα δύο μεγάλα κόμματα, αλήθεια πως θα τα βρουν για να συγκυβερνήσουν;
Είναι ένα σοβαρό και καίριο ερώτημα που θα πρέπει ν’ απασχολήσει τους επιτελείς των δύο κομμάτων.
«Ε»
Το νέο αίμα
Το «νέο αίμα» και την «ανανέωση» στα κόμματα την ζήσαμε στις εκλογές του 2009. Θα κάνουμε πάλι το ίδιο λάθος; Ας ψηφίσουμε τους δοκιμασμένους και συγχρόνως ΑΣΠΙΛΟΥΣ.
VEN.KAR.
“Η Ευρώπη αυτοκτονεί”
Η κατάσταση της Ευρώπης είναι “τρομερή”, καθώς η έμφαση στη λιτότητα την ωθεί προς την “αυτοκτονία”, δήλωσε ο γνωστός νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς.
“Δεν υπήρξε ποτέ επιτυχημένο πρόγραμμα λιτότητας σε κάποια μεγάλη χώρα. Η προσέγγιση της Ευρώπης είναι σίγουρα ελάχιστα υποσχόμενη. Νομίζω ότι η Ευρώπη οδεύει προς την αυτοκτονία”, συμπλήρωσε ο Στίγκλιτς σε συνέντευξή του.
Αν η Ελλάδα ήταν το μόνο μέρος της Ευρώπης που είχε λιτότητα, οι αρχές θα μπορούσαν να την αγνοήσουν, “αλλά αν έχουν η Βρετανία και η Γαλλία, τότε όλες οι χώρες έχουν λιτότητα, είναι κάτι σαν μία από κοινού λιτότητα και οι οικονομικές επιπτώσεις θα είναι τρομερές. Αυτά που συμφώνησαν να κάνουν τον περασμένο Δεκέμβριο είναι μία συνταγή θανάτου”, είπε, αναφερόμενος στο ευρώ.
Όσο για το άμεσο μέλλον της ευρωζώνης, ο νομπελίστας προβλέπει μία κεντρική ζώνη που θα αποτελείται από την Γερμανία και πιθανόν την Φινλανδία, με όλες τις υπόλοιπες χώρες να βουλιάζουν σιγά σιγά στην ύφεση…
Έβαλε φωτιά ο Αλέξης
Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό έβαλε ο Αλέξης Τσίπρας με συνέντευξή του όπου τείνει χείρα συνεργασίας αριστερά και δεξιά, προκαλώντας τσουνάμι αντιδράσεων σε όλα τα κόμματα, μικρά και μεγάλα.
Σε μία επίθεση φιλίας προς το ΚΚΕ πρότεινε ακόμη και την πρωθυπουργία στην Αλέκα Παπαρήγα (!) προκειμένου να προκύψει μία αντιμνημονιακή κυβέρνηση την επομένη των εκλογών.
Μία επίθεση που απέκρουσε η πρόεδρος του ΚΚΕ, ως γνήσια αντιεξουσιάστρια, αλλά και οι υπόλοιπες αριστερές δυνάμεις.
Εκεί όμως που ξεσηκώθηκαν όλα τα κόμματα (αριστερά, δεξιά, ακροαριστερά και ακροδεξιά) ήταν στη δήλωσή του ότι δεν θα αρνιόταν ούτε την συνεργασία με τον Καμμένο στα πλαίσια της επίτευξης των κοινών αντιμνημονιακών στόχων.
Βέβαια, αργότερα διευκρίνισε ότι απλά θα δεχόταν την ψήφο εμπιστοσύνης του Καμμένου σε περίπτωση που θα ήταν τρίτο κόμμα και έπαιρνε την εντολή.
Ακόμη και τα αντικομμουνιστικά αντανακλαστικά του τέως διήγειρε ο άτακτος Αλέξης, που παρενέβη με δήλωσή του συστήνοντας «σύνεση» στον ελληνικό λαό.
Κι εκεί που λέγαμε ότι αυτές οι εκλογές θα ήταν βαρετές, ήρθε ο Αλέξης…
Τους έπιασε η ζέστη…
…στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και μόνο 4 από τα 9 μέλη εμφανίστηκαν στη συνεδρίαση. Ελλείψει λοιπόν απαρτίας ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Παναγιώτης Ταρενίδης ανέβαλε τη συνεδρίαση για τις 8 Μαΐου την ίδια ώρα (1.30 μ.μ.). Ήταν και παραμονή …Πρωτομαγιάς και εν’ όψει εκλογών και τα θέματα της Επιτροπής διαδικαστικά χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον….Αν και παρόντος του κ. Βορίδη πάντα οι συνεδριάσεις της Επιτροπής αποκτούν άλλο ενδιαφέρον…
Μ.Ξ.
Ρεύμα ΣΥΡΙΖΑ στην Ξάνθη – Πάνε για έδρα
Ανέλαβαν το ρίσκο στη Νομαρχιακή του ΣΥΡΙΖΑ και διοργάνωσαν ανοιχτή συγκέντρωση και ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Ξάνθη και μάλιστα στην κεντρική πλατεία όταν τα λεγόμενα μεγάλα κόμματα κάνουν τις συγκεντρώσεις τους σε….σαλονοτραπεζαρίες ξενοδοχείων. Όπως αποδείχτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ρεύμα και στην Ξάνθη καθώς και πολύ κόσμο είχε η συγκέντρωση και παλμό και κατά γενική ομολογία ο Αλέξης Τσίπρας άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις. Επίσης μεγάλη ήταν συγκέντρωση στον Εχίνο (λένε ότι ξεπερνούσε τα 1.000 άτομα). Είναι γεγονός ότι υπάρχει μια στροφή της μειονότητας σε αριστερά κόμματα και κυρίως στο ΣΥΡΙΖΑ και υπάρχει η εκτίμηση ότι ο Χουσεϊν Ζεϊμπέκ μπορεί να πάρει την τρίτη έδρα
Μ.Ξ.
Εκλογές των εκπλήξεων και των ανατροπών
6 μέρες μόνο απομένουν για τις εκλογές και όποιος μπορεί μετά βεβαιότητας να προβλέψει για το τι θα βγάλει η κάλπη, αναλαμβάνει μεγάλο ρίσκο. Αυτές οι εκλογές είναι βουβές και μόνο εικασίες μπορούμε να κάνουμε με βάση τις τάσεις που υπάρχουν. Εκτιμώ όμως ότι αυτές οι εκλογές θα έχουν πολλές εκπλήξεις και πολλές ανατροπές. «Χλωμό» σαν ενδεχόμενο η αυτοδυναμία που ζητά η ΝΔ και το πιθανότερο είναι οι έλληνες πολίτες να τιμωρήσουν τα δύο μεγάλα κόμματα γιατί υπάρχει πολλή οργή για την μνημονιακή πολιτική τους και αυτή θεωρείται βέβαιο ότι θα εκφραστεί στην κάλπη. Βέβαιη θεωρείται και η άνοδος των αριστερών κομμάτων και ίσως οι εκλογές της 6ης Μαΐου να είναι η ιστορική ευκαιρία της να κυβερνήσει. Υπάρχει όμως και μια άλλη παράμετρος που χρήζει προβληματισμού και ανάλυσης και δεν είναι άλλη από την καταγραφόμενη άνοδο της «Χρυσής Αυγής». Γιατί καλό θα’ ναι η Βουλή να είναι πολυκομματική αλλά τόσο ακραίες φωνές δεν ωφελούν τη δημοκρατία.
Μ.Ξ.
Επί της διαδικασίας
Η παρατήρηση δεν έχει κανένα κομματικό ενδιαφέρον. Απλά επειδή πολλοί αρέσκονται να μιλούν… «επί της διαδικασίας», οφείλουμε συγχαρητήρια στους συνεργάτες του Παναγιώτη Σγουρίδη, αλλά και στον ίδιο για τον τρόπο που οργανώθηκε η συνέντευξη Τύπου και κύλησε η ροή των ερωτήσεων, σε αντίθεση με αυτή του Γιάννη Μιχελάκη, όπου σε κάποια φάση νομίσαμε ότι πήγαμε για «ψιλή» κουβέντα και για να πει ο καθένας την άποψη του! Γι’ αυτό καλό είναι πέρα από τον ομιλητή στη συνέντευξη Τύπου να υπάρχει και συντονιστής που να γνωρίζει το ρόλο του!
Ε.Δ.