Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Αφιερώματα Δημοτική Βιβλιοθήκη Ξάνθης : το δώρο του Δήμου στον αναγνώστη

Δημοτική Βιβλιοθήκη Ξάνθης : το δώρο του Δήμου στον αναγνώστη

0

Άνοιξε και επίσημα τις πύλες της μετά από πολύ καιρό περιορισμένης λειτουργίας

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Ξάνθης, δεν σταμάτησε να τροφοδοτεί με γνώση τον κόσμο ακόμα και κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Πολλοί ήταν εκείνοι οι οποίοι δανείζονταν βιβλία, ακόμα και την περίοδο που η βιβλιοθήκη παρέμενε κλειστή και οι ανταλλαγές γινόταν μόνο εκτός του κτιρίου.

Όπως μάθαμε, η βιβλιοθήκη δεν έπαψε ούτε λεπτό να εφοδιάζει τους αναγνώστες της, ακόμα και κατά την περίοδο που αυτή παρέμενε κλειστή. Επίσης είναι πολύ σημαντικό πως η προσέλευση του κόσμου παρέμεινε σταθερή ακόμα και μέσα στην καραντίνα. Αξιοσημείωτο είναι επίσης πως οι βιβλιοθήκη έχει αποκτήσει πλέον πολλούς νέους κωδικούς βιβλίων οι οποίοι ήρθαν να εμπλουτίσουν τη σημαντική συλλογή της πόλης.

Η κουλτούρα του βιβλίου στην Ελλάδα

Σύμφωνα με έρευνες οι οποίες έχουν πραγματοποιηθεί, το ποσοστό των Ελλήνων που διαβάζουν πάνω από 10 βιβλία τον χρόνο είναι ιδιαίτερα μικρό, κάτω από το 10%. Το απογοητευτικό αυτό ποσοστό οδηγεί σε συμπεράσματα για την αναγνωστική μας νοοτροπία.

Η συνήθεια της ανάγνωσης καλλιεργείται από τη νηπιακή ακόμη ηλικία στο σπίτι, στο σχολείο αλλά και γενικότερα από την πολιτεία. Στον τομέα αυτό η χώρα μας βρίσκεται σε πολύ πρώιμα στάδια.  Δεν υπάρχει καμία μέριμνα και σχέδιο από την πολιτεία για το βιβλίο, οι σχολικές βιβλιοθήκες είναι πολύ αποδυναμωμένες  και όσες λειτουργούν συντηρούνται από ιδιωτικές δωρεές και στηρίζονται στην ατομική πρωτοβουλία, ενώ οι δάσκαλοι παλεύουν μόνοι τους, χωρίς κάποιο οργανωμένο σχέδιο της πολιτείας, να μεταδώσουν στα παιδιά τη χαρά της ανάγνωσης. Στην εποχή της παντοδύναμης εικόνας και της τεχνολογίας, δεν υπάρχουν κίνητρα και ιδέες που να βοηθούν το βιβλίο να περάσει μπροστά από την τηλεόραση, το ίντερνετ, το κινητό, την κάθε είδους οθόνη.

Είναι επομένως ιδιαίτερα χρήσιμο, τώρα ειδικά που η Βιβλιοθήκη άνοιξε τις πόρτες για το κοινό, η επίσκεψη της να γίνει συνήθεια. Έτσι κι αλλιώς τα μέτρα προστασίας τηρούνται κανονικά, επομένως δεν υπάρχει κάποιος φόβος για μετάδοση του κορωνοϊού. Είναι χρέος όλων μας να μεταδώσουμε στις επόμενες γενιές την αγάπη για τα βιβλία και τη νέα γνώση, η οποία θα αποτελέσει το μοναδικό τρόπο για να καλλιεργηθεί πνευματικά το άτομο.


Σε τι βοηθάει η ανάγνωση βιβλίων;

 Μαθαίνεις πράγματα για τον κόσμο

Ανακαλύπτεις τον εαυτό σου

Μαθαίνεις να μπαίνεις στη θέση πολλών διαφορετικών ανθρώπων, να καταλαβαίνεις διαφορετικούς τρόπους σκέψης και να εξηγείς συμπεριφορές

Ανακαλύπτεις ενδιαφέροντα που δεν είχες ιδέα ότι είχες

Είναι ο φθηνότερος τρόπος να ταξιδέψεις σε άλλα μέρη

Βελτιώνεις τη μνήμη σου

Σου αλλάζει την οπτική

Βελτιώνεις την φαντασία σου

Κάνεις τον κόσμο καλύτερο. Έστω, δυνητικά

Θεοδώρα Βαϊντερλή

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αφιερώματα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μνημόσυνο για τους ιδρυτές και ευεργέτες του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης

Η τελετή μνημοσύνου θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 1 Δεκεμβρίου 2024, στις 10:00, στον Ιε…