Αρχική ΑΘΛΗΤΙΚΑ Τα Ανδραγαθήματα του Παρελθόντος, η ελπίδα του Μέλλοντος

Τα Ανδραγαθήματα του Παρελθόντος, η ελπίδα του Μέλλοντος

0

Το 1896, στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκαν οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες.

Ήταν ιδέα του ιδρυτή της ΔΟΕ (Διεθνής Ολυμπιακής Επιτροπής), βαρόνου Πιέρ ντε Κουμπερτέν, σε συνεργασία με τον Δημήτριο Βικέλα, Έλληνα λόγιο, που ζούσε στο Παρίσι και πρώτο πρόεδρο της ΔΟΕ, από το 1894.

Η ανακατασκευή του Καλλιμάρμαρου Παναθηναϊκού Σταδίου ξεκίνησε την προυγούμενη χρονιά, το 1895, με κάλυψη της δαπάνης, εξ ολοκλήρου, από τον εθνικό ευεργέτη Γεώργιο Αβέρωφ.

Αφορμή, για ν’ αναφερθούν τα παραπάνω, στάθηκε ότι, στις 10/4/1896, ο Σπύρος Λούης, μια μέρα σαν σήμερα, τερμάτισε πρώτος στον μαραθώνιο, στο Καλλιμάρμαρο.

Την εποχή εκείνη υπηρετούσε τη στρατιωτική θητεία του και με πρωτοβουλία του διοικητή του, πήρε μέρος στον αγώνα, όντας απροετοίμαστος, με μόνο εφόδιο, τη δουλειά του νερουλά και τη σκληράδα που τη συνόδευε.

Ακόμα και στις μέρες μας, έμεινε η φράση “έγινε Λούης” κάποιος που φεύγει γρήγορα.

Η εικόνα αυτή, μιας δημιουργικής Ελλάδας, ενωμένης, με σύμπνοια, μεταξύ λόγιων, πλουσίων και φτωχών Ελλήνων, έφεραν το αξέχαστο αποτέλεσμα, η Ελλάδα να κερδίσει τον σεβασμό όλου του κόσμου.

Η ενότητα που έδειξαν οι πρόγονοί μας, ας είναι το έναυσμα, που θα μας βγάλει από τον λαβύρινθο του covid-19, σεβόμενοι τον συνάνθρωπό μας, τηρώντας τις προφυλάξεις, ώστε να τερματίσουμε νικητές, στον αντίστοιχο μαραθώνιο που ζούμε, όπως ο Σπύρος Λούης.

Η πρόεδρος του ΓΑΣ ΑΡΙΩΝ ΞΑΝΘΗΣ

         Αναστασία Νατάσα Μακρή

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Γ’ Εθνική: Δύσκολη έξοδος για τον Άρη Αβάτου στην Κρύα Βρύση

Το πρόγραμμα και οι διαιτητές της 11ης αγωνιστικής στον 1ο όμιλο Με τις αναμετρήσεις της 1…