Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Άνοιξε ο δρόμος για την επέκταση του ΧΥΤΑ Ξάνθης

Άνοιξε ο δρόμος για την επέκταση του ΧΥΤΑ Ξάνθης

0

Ο δήμος Τοπείρου παραχώρησε στον ΣΔΑ ΝΞ την έκταση 35 στρεμμάτων – Τι αναφέρεται στην σύμβαση

 

 Ο ΣΔΑΝ οφείλει να παραχωρήσει την λειτουργία του ΧΥΤΑ στην ΔΙΑΑΜΑΘ – Θα περιοριστεί στην αποκομιδή των απορριμμάτων του νομού μας

 

Άνοιξε ο δρόμος για το έργο επέκτασης του ΧΥΤΑ Ξάνθης μετά και την παραχώρηση του τελευταίου οικοπέδου 35 στρεμμάτων (εν συνόλω 200 στρεμμάτων) στον ΣΔΑΝ Ξάνθης. Ήταν το 15ο στην ημερήσια διάταξη της δια περιφοράς συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Τοπείρου, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 26 Μαρτίου : «Έγκριση σύναψης σύμβασης χρησιδανείου παραχώρησης έκτασης ΧΥΤΑ Ξάνθης, κατά χρήση, από τον Δήμο Τοπείρου στον ΣΔΑΝΞ (Εισήγηση: Δήμαρχος)», το οποίο και ψηφίστηκε ομόφωνα. Υπενθυμίζεται ότι είναι η δεύτερη φορά που έρχεται το θέμα προς συζήτηση επειδή η αντιπολίτευση ζήτησε ενημέρωση την οποία και είχε γι αυτό και έδωσε θετική ψήφο.

 

Ο Δήμος Τοπείρου παραχωρεί στον ΣΔΑΝΞ το οικόπεδο στον ΧΥΤΑ

Να σημειώσουμε ότι πρόκειται για ένα σημαντικό θέμα που αφορά όλο το νομό καθώς η παραχώρηση της έκτασης αποτελούσε προαπαιτούμενο για να γίνει το έργο της διάνοιξης της  4η λεκάνη στο ΧΥΤΑ Ξάνθης και η αποκατάσταση των 3 υφιστάμενων καθώς όπως είναι ευρέως γνωστό ο ΧΥΤΑ Ξάνθης έχει ξεπεράσει προ πολλού τα όρια του. Να υπενθυμίσουμε επίσης ότι η προηγούμενη απόπειρα επέκτασης του ΧΥΤΑ έγινε κατά την περίοδο 2016 όταν ο ΣΔΑΝΞ υπό την προεδρία του τότε δημάρχου Ξάνθης κ. Δημαρχόπουλου και μετέπειτα του δημάρχου Τοπείρου κ. Μίχογλου είχαν φτάσει στην πηγή με εγκεκριμένα 5,5 εκ ευρώ στο ΕΠΕΡΑ για το έργο επέκτασης του ΧΥΤΑ αλλά όμως δεν …ξεδίψασαν καθώς υπήρξε δικαστική εμπλοκή με ενστάσεις από τους μη επιλεχθέντες υποψήφιους αναδόχους με αποτέλεσμα την απένταξη του έργου.

 

Ο ΣΔΑΝ θα παραχωρήσει την λειτουργία του ΧΥΤΑ στην ΔΙΑΑΜΑΘ

Σ’ ότι αφορά την σύμβαση με την απόφαση 23 / 2021 που αναρτήθηκε στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ (ΑΔΑ: Ω2ΠΞΩΗΝ-Π4Ξ) ο δήμος Τοπείρου παραχωρεί δια της παρούσης (σύμβαση) άνευ ανταλλάγματος στην χρήση αυτής της έκτασης στον ΣΔΑΝ Ξάνθης για30 χρόνια. Η σύμβαση προβλέπει ότι ο ΣΔΑΝ θα αναλάβει με ίδια μέσα και δαπάνες και σύμφωνα με την μελέτη που θα εκπονήσει ο δήμος την εκτέλεση των απαραίτητων εργασιών για την αποκατάσταση της 1ης 2ης και 3ης λεκάνης και όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην σύμβαση: «ευθύς μετά την χρήση του χώρου ο ΣΔΑΝΞ οφείλει να παραχωρήσει χωρίς καθυστέρηση τις λειτουργίες εγκατάστασης του ΧΥΤΑ στην ΔΙΑΑΜΑΘ με την σύναψη μεταξύ των δύο μερών ιδιαίτερου συμφωνητικού χρησιδανείου. Να σημειώσουμε ότι ως ειδικός όρος αναφέρεται ότι απαγορεύεται απολύτως η εν όλω ή εν μέρει εκμίσθωση ή υπεκμίσθωση του παραχωρηθέντος προς οποιονδήποτε τρίτο.

 

Σε καλό δρόμο η ένταξη του έργου της επέκτασης του ΧΥΤΑ Ξάνθης (4η λεκάνη)

Υπενθυμίζεται  ότι η ΔΙΑΑΜΑΘ είναι ο μοναδικός αναγνωρισμένος ΦΟΣΔΑ στην περιφέρειά μας και ότι ο ΣΔΑΝ Ξάνθης που έχει προς στιγμή την αποκομιδή των απορριμμάτων και την λειτουργία του ΧΥΤΑ θα περιοριστεί μόνο στην αποκομιδή ενώ τη λειτουργία του ΧΥΤΑ θα αναλάβει η ΔΙΑΑΜΑΘ. Να αναφέρουμε επίσης ότι πρόεδρος στον ΣΔΑΝ και στην ΔΙΑΑΜΑΘ είναι ο  δήμαρχος Ξάνθης κ. Μανώλης Τσέπελης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Τσέπελης έχει δρομολογήσει την ένταξη σε πρόγραμμα χρηματοδότησης του έργου της επέκταση του ΧΥΤΑ Ξάνθης.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όχι λιγότερο από 14 ευρώ το αρνί στο τσιγκέλι του κρεοπωλείου

«Τσιμπημένο» κατά ένα ευρώ τουλάχιστον από πέρυσι – Τρίβουν τα χέρια τους φέτος οι π…