Αρχική Χωρίς κατηγορία Επιμένει για τη λειτουργία και το έργο του Νομαρχιακού ΚΕΚ ο Κώστας Κουρτίδης

Επιμένει για τη λειτουργία και το έργο του Νομαρχιακού ΚΕΚ ο Κώστας Κουρτίδης

0

Ανταπάντηση στην Περιφερειακή Σύνθεση

 Τοποθέτηση από τον Οδυσσέα Βουρβουκέλη: Κινητοποιηθήκατε μόνο μετά τη δική μας παραίνεση- Δεν έχει αντικείμενο δραστηριότητας πλέον ο φορέας

Το «δίκιο του» για τη λειτουργία και το επιμορφωτικό έργο του Νομαρχιακού ΚΕΚ Ξάνθης διεκδικεί ως πρόεδρός του ο Κώστας Κουρτίδης ανταπαντώντας στην Περιφερειακή Σύνθεση, που χρεώνει απουσία έργου και προοπτικής στον φορέα. Στις πολιτικές και νομικές δηλώσεις του απαντά ο Οδυσσέας Βουρβουκέλης, τονίζοντας ότι ο κ. Κουρτίδης κινητοποιήθηκε μόνο μετά την ανάδειξη του θέματος από την παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης, ενώ ως προς τη λειτουργία του Νομαρχιακού ΚΕΚ, σημειώνει ότι ναι μεν η παράταξή του στηρίζει την ευημερία όλων των φορέων της Περιφέρειας, αλλά ειδικά το ΚΕΚ της Νομαρχίας στερείται πλέον αντικειμένου και άρα δεν έχει λόγο να απορροφά πόρους και δυναμικό της Περιφέρειας.

Υπεραμύνεται της λειτουργίας του Νομαρχιακού ΚΕΚ ως επιμορφωτικού φορέα της ΠΑΜΘ ο Κ. Κουρτίδης

Ο κ. Κουρτίδης απαντά αρχικά στο θέμα των δικών του απολαβών, ως προέδρου, σημειώνοντας ότι δεν τις έχει λάβει (και δε θα μπορούσε άλλωστε, αφού δεν υπάρχει χρήμα στο ταμείο) και κατηγορώντας την παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης και τον κ. Τοψίδη προσωπικά ότι διαστρεβλώνει τις διατάξεις του νόμου, καθώς και ότι υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός και από την παράταξή του.

Όπως σημειώνει ο ίδιος στη νέα του δήλωση, «σύμφωνα με τις διατάξεις, που ο ίδιος επικαλείται, γεννιούνται τα εξής ερωτήματα: 1) εφόσον έπρεπε από το 2011 να τεθεί σε εκκαθάριση το ΚΕΚ, γιατί τα Επιμελητήρια τα οποία εκπροσωπεί έδιναν προγράμματα στο Νομαρχιακό ΚΕΚ Ξάνθης; 2) γιατί τόσα χρόνια ο ίδιος και οι νυν εκλεγμένοι από τότε περιφερειακοί του σύμβουλοι του δεν ζήτησαν την εκκαθάριση; 3) γιατί λαμβάναμε όλα αυτά τα χρόνια πιστοποίηση από το Δημόσιο;

Επειδή αναφέρθηκε σε διατάξεις νόμων του γνωρίζω, ότι εκτός από την παρ. 5 του άρθρου 199 του νόμου που επικαλείται με το εξής περιεχόμενο: «5. Τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Κ.Ε.Κ.) που έχουν συσταθεί από τις καταργούμενες νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις και έχουν πιστοποιηθεί ως τέτοια κατά την οικεία νομοθεσία, περιέρχονται αυτοδικαίως στις οικείες περιφέρειες, από την έναρξη της λειτουργίας τους. Τα ανωτέρω Κ.Ε.Κ. συνεχίζουν να λειτουργούν με τη μορφή σύμφωνα με την οποία ιδρύθηκαν, μέχρι τη λήξη του χρόνου που προβλέπεται στη συστατική τους πράξη, χωρίς δυνατότητα ανανέωσης.» υπάρχει και το άρθρο 4 του καταστατικού του 1996 (ΦΕΚ Β’ 531/4-7-1996, το οποίο έχω στείλει στον εκπρόσωπό του στο ΔΣ και συνεπώς και στην παράταξή του), που προβλέπει πεντηκονταετή διάρκεια. Έτσι σύμφωνα με το συνδυασμό και ερμηνεία των ανωτέρω διατάξεων το ΚΕΚ μπορεί να λειτουργεί, όχι μέχρι το 2030, που αυτός λέει, αλλά μέχρι τις 7-5-2046. Επομένως γιατί θέλει αυτή τη χρονική στιγμή να κλείσει το ΚΕΚ και να γίνει εκκαθάριση, ενώ οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι το έχουν ανάγκη, αυτή τη δύσκολη περίοδο του κορωνοϊού;».

Ο κ. Κουρτίδης απαντά και στις κατηγορίες για απαξίωση του εκπροσώπου της Περιφερειακής Σύνθεσης στο ΔΣ του Νομαρχιακού ΚΕΚ, Οδυσσέα Βουρβουκέλη, χαρακτηρίζοντας αστήρικτες τις καταγγελίες και αντιστρέφοντάς τες, και δηλώνοντας: «ζητήσαμε και από αυτόν χείρα βοηθείας για να λειτουργήσουμε το ΚΕΚ, αλλά από ότι φαίνεται οι υποσχέσεις του ήταν προσχηματικές». Καταλήγει δε, λέγοντας ότι, «το Νομαρχιακό ΚΕΚ Ξάνθης συνεχίζει, παρ’ όλες τις αντιξοότητες, να είναι περιφερειακός φορέας υποστήριξης και ενδυνάμωσης της επιμόρφωσης και προσανατολισμού στην κατάρτιση και την απασχόληση υλοποιώντας δράσεις και προγράμματα».

 

Οδ. Βουρβουκέλης: Το Νομαρχιακό ΚΕΚ Ξάνθης όπως και τα περισσότερα ανά την Ελλάδα που έκλεισαν, δεν έχει να προσφέρει κάτι πρωτότυπο στην κοινωνία

Στο θέμα παρενέβη με νέα απάντηση ο Οδυσσέας Βουρβουκέλης, περιφερειακός σύμβουλος και μέλος του ΔΣ του Νομαρχιακού ΚΕΚ, ο οποίος με αναφορά στην απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου το 2011 και το απόσπασμα που αναφέρεται συγκεκριμένα στο θέμα τονίζει την ανάγκη λειτουργίας εντός του νομοθετικού πλαισίου και των αποφάσεων που ελήφθησαν. Ο ίδιος σημειώνει, «όσον αφορά την ενημέρωση μου, μόλις τις τελευταίες μέρες έχετε προχωρήσει σε αποστολή στοιχείων με το καταστατικό να το λαμβάνω εχθές το απόγευμα. Δεκαοκτώ μήνες κε Πρόεδρε του Νομαρχιακού ΚΕΚ, δεν προχωρήσατε σε μία ολοκληρωμένη εισήγηση για τις προθέσεις σας. Σήμερα μετά από τη δική μας παραίνεση κινητοποιήσατε, αργά ως συνήθως. Εάν το ζήτημα αγοράς υπολογιστών, εξοπλισμού κλπ ήταν τόσο κρίσιμο, ίσως να ήταν δυνατόν το 2019, που είχαμε ταμειακό υπόλοιπο, αντί της πληρωμής αμοιβών διοικητικού συμβουλίου παρελθόντων ετών, να γίνει εισήγηση για την αγορά εξοπλισμού που από ό,τι φαίνεται κατά την άποψη σας είναι απαραίτητη επένδυση. Όσον αφορά το προσωπικό, είχε, γιατί μετατάχθηκε μπορείτε να μας ενημερώσετε, υποπτεύομαι ότι έγινε στα πλαίσια που όριζε ο νόμος για τις αυτοδιοικητικές επιχειρήσεις που θα έκλειναν υποχρεωτικά. Συνεπώς καλό θα ήταν να ενημερώσετε το υπουργείο εσωτερικών και να ρωτήσετε εάν μπορείτε μετά τη λήξη των συγκεκριμένων ευρωπαϊκών προγραμμάτων που εκτελούσε μέχρι το 2010 το Νομαρχιακό ΚΕΚ Ξάνθης, να λειτουργεί και εάν θα πρέπει να μπει σε διαδικασία εκκαθάρισης, όπως προκύπτει και από τα σχετικώς και ευκρινώς αναφερόμενα στην απόφαση του ΠΣ ΑΜΘ 67/2011. Σε κάθε περίπτωση επιθυμία τόσο δική μου όσο και της παράταξης που ανήκω είναι η εύρυθμη λειτουργία όλων των επιχειρήσεων της ΠΑΜΘ, πάντοτε όμως εντός του νομοθετικού πλαισίου χωρίς παρεκκλίσεις από αυτό.

Εύχομαι η ενημέρωση μου από τούδε και στο έξης να είναι όπως πρέπει, στο σωστό χρόνο, χωρίς ζητήματα που να δημιουργούν παρεξηγήσεις». Ο ίδιος καταλήγει, λέγοντας, «τα Νομαρχιακά ΚΕΚ, την εποχή που δημιουργήθηκαν πλέον των 20 ετών, αποτέλεσαν συνέχεια των ΝΕΛΕ και είχαν ρόλο να επιτελέσουν, ενίοτε αμφιλεγόμενων προθέσεων. Στη συνέχειά όμως με το θεσμό της Δια βίου Μάθησης που ενσωματώθηκε στην αυτοδιοίκηση αλλά και το νέο πλαίσιο εκπαίδευσης ενηλίκων που δημιουργήθηκε, κατέστησαν χωρίς σημαντικό ρόλο, μιας και αυτός εκπληρωνόταν πλέον από άλλα σχήματα. Συνεπώς το Νομαρχιακό ΚΕΚ Ξάνθης όπως και τα περισσότερα ανά την Ελλάδα που έκλεισαν, δεν έχει να προσφέρει κάτι πρωτότυπο στην κοινωνία και καλό θα ήταν, αφήνοντας στην άκρη τους συναισθηματισμούς να ανακατευθύνει η Περιφέρεια πόρους και ανθρώπινο δυναμικό προς τα εκεί που μπορεί να παραχθεί σημαντικό έργο, αναπτυξιακό και πρωτότυπο και να μην παραμένουμε σε σχήματα που είναι ξεπερασμένα εδώ και χρόνια».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Χωρίς κατηγορία
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Χ. Τοψίδης: Πρώτη, πλέον, σε εντάξεις ΕΣΠΑ με 504 εκ. ευρώ η Περιφέρεια ΑΜΘ

Εκδήλωση διαβούλευσης των δράσεων καινοτομίας, επιχειρηματικότητας, εκπαίδευσης και κατάρτ…