Βλάπτουν και οι δύο
«Γιατρός και νοσηλευτής αμβολίαστοι τι ρόλο παίζουν παρόντες στο νοσοκομείο;», ρωτάει ο Έλληνας σκεπτόμενος (ναι υπάρχουν κι αυτοί) η ασφάλεια του ασθενή πού βρίσκεται, ποιος τον υπολογίζει;
Προφανώς και δεν τον υπολογίζουν οι γνωστοί συνδικαλιστές των Νοσοκομείων που με ύφος δικαιολογούν τα αδικαιολόγητα και προκαλούν την κοινή γνώμη.
Ο γιατρός Γιάννης Δατσέρης στον «Ευαγγελισμό» είπε κάτι πολύ σωστό και μπράβο του. «Γιατρός που δεν εμβολιάζεται βλάπτει».
Συμπληρώνουμε κι εμείς πως «το ίδιο βλάπτει και ο αμβολίαστος νοσηλευτής».
Γ.Δ.
Έχω δικαίωμα;
Το ερώτημα ετέθη από συμπολίτη. Άνθρωπο σοβαρό, ώριμης ηλικίας, συνταξιούχο Μέσης Εκπαίδευσης.
Τηλεφώνησε και μπήκε αμέσως στο θέμα, λέγοντας πως προβληματίζεται εάν έχει το δικαίωμα να ρωτήσει τον γιατρό του εάν θα εμβολιαστεί ή όχι για τον γνωστό ιό, όπως κι αν εμβολιάστηκε όταν θα τον επισκεφθεί αργότερα. Ομολογώ πως ξαφνιάστηκα από το ερώτημα του αγαπητού συμπολίτη. Σκέφτηκα μάλιστα πως την ίδια απορία και προβληματισμό πως θα έχουν κι άλλοι πολλοί συμπολίτες όταν επισκέπτονται έναν γιατρό, οποιασδήποτε ειδικότητας.
Φυσικά οι γιατροί σίγουρα φορούν μάσκες για προστασία και των ιδίων, όμως η απορία παραμένει όπως και η απάντηση κι αν αυτή θα είναι αληθινή.
Γ.Δ.
Η ΚΕΔΕ συμφωνεί
Οι σημερινοί αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης συμφωνούν στο Νομοσχέδιο για τον νέο εκλογικό νόμο που καταθέτει η κυβέρνηση.
Μάλιστα από την πλευρά τους θα καταθέσουν μικρές διορθωτικές προτάσεις που μάλλον θα γίνουν δεκτές.
Προφανώς δεν θα συμφωνούν με την ενισχυμένη αναλογική οι της αντιπολίτευσης διότι έχουν άλλες απόψεις ως προς τις αρχές της πλειοψηφίας που καθιερώνει η δημοκρατική διακυβέρνηση.
Το ίδιο βέβαια θα συμβεί και στις βουλευτικές εκλογές. Οι αμέσως επόμενες, όποτε κι αν γίνουν, θ’αποτελέσουν εκλογές μεταβατικές για να ξεπεραστεί η απλή αναλογική και να επανέλθει αμέσως μετά η ενισχυμένη αναλογική.
Γ.Δ.
Έλλειψη συνεργασίας
Γιατί όμως άλλαξε η απλή αναλογική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση;
Η απάντηση βρίσκεται στην εικόνα που παρουσιάζει το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Ξάνθης.
Μια εικόνα γενικευμένη σε όλη την χώρα περίπου. Και η εικόνα αυτή ήταν της ακυβερνησίας.
Συσπειρώνεται η αντιπολίτευση και με κοινή στάση απορρίπτει τις προτάσεις της δημοτικής παράταξης που έχει πλειοψηφία μεν αλλά όχι αυτή που πρέπει.
Κι έτσι, αντί να διοικείται ο δήμος από το όργανο, να ασκεί κριτική, μεταβάλλεται σε μια αντιπολιτευτική ομάδα με στόχο την άρνηση για την άρνηση.
Η έλλειψη πνεύματος συνεργασίας στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Ξάνθης υπήρξε από την αρχή και δυστυχώς συνεχίζεται.
Οι δύο πλευρές βρίσκονται «απέναντι» χωρίς ίχνος διάθεσης σύγκλισης. Κι αυτό, προφανώς, έχει σαν αποτέλεσμα να καθυστερούν οι διαδικασίες για την υλοποίηση διαφόρων έργων.
Τίθεται το ερώτημα ως εκ τούτου: Ποιος χάνει από αυτήν την καθυστέρηση; Ο δήμος ή οι δημότες;
Γ.Δ.
Σύγχυση από τους δήθεν ειδικούς
Εξαντλήθηκαν οι ίδιοι και εξάντλησαν και το τηλεοπτικό κοινό τα μέλη της επιτροπής λοιμωξιολόγων, που εμφανίζονται εδώ και μήνες από το πρωί μέχρι το βράδυ στα κανάλια, ενημερώνοντας και κάνοντας προβλέψεις για το τι μέλλει γενέσθαι με την πανδημία.
Την τηλεκόπωση των λοιμωξιολόγων έρχονται να καλύψουν νέοι επίδοξοι σταρ της οθόνης που ανακάλυψαν οι τηλεοπτικές εκπομπές, που πάντα επιδιώκουν να έχουν τη άποψη κάποιου ειδικού. Μάλιστα όσο πιο δυσοίωνη και ακραία είναι αυτή, τόσο το καλύτερο.
Και μιας και ο Τσιόδρας εγκατέλειψε νωρίς και οι υπόλοιποι της επιτροπής των ειδικών βαρέθηκαν το «γυαλί», προέκυψαν τώρα νέοι τηλεμαϊντανοί: ο πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου Αθηνών κ. Εξαδάχτυλος, και ο καθηγητής του ΑΠΘ κ. Σαρηγιάννης.
Μόνο που ο πρώτος, πέρα από τη συνδικαλιστική του ιδιότητα, είναι πλαστικός χειρουργός, ενώ ο δεύτερος είναι καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής! Δηλαδή και οι δύο είναι άσχετοι με το αντικείμενο της λοιμωξιολογίας, ωστόσο φιγουράρουν καθημερινά στην οθόνη προβλέποντας πάντα τα χειρότερα. Βλέπουμε, αντί για ενημέρωση έναν τρομολαγνικό διαγωνισμό των καναλιών που μόνο σύγχυση και εκνευρισμό δημιουργεί στους ταλαιπωρημένους πολίτες…
Κ.Λ.
Έχουμε δρόμο ακόμη
Έστω μετ’ εμποδίων και καθυστερήσεων η εμβολιαστική διαδικασία ξεκίνησε στη χώρα μας και στο νομό μας φυσικά.
Σταδιακά και με την ανάλογη προμήθεια εμβολίων ο πληθυσμός θα εμβολιαστεί κατά το μεγαλύτερο ποσοστό.
Αυτό θα γίνει βέβαια σε βάθος χρόνου. Γι’αυτό και αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα οι δηλώσεις του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης πως δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός στους ξανθιώτες.
Η φροντίδα για προστασία υφίσταται, τα μέτρα το ίδιο έως ότου εμβολιαστεί το 70-80% του πληθυσμού του νομού.
Όπως επίσης δεν πρέπει να εφησυχάζουμε για τον μικρό αριθμό κρουσμάτων στην περιοχή μας. Αν σταματήσουμε να προσέχουμε πάλι θα έχουμε αύξηση των κρουσμάτων.
-Γι΄αυτό προσοχή. Τίποτε δεν τελείωσε. Ο πόλεμος συνεχίζεται…
Γ.Δ.
Υποχρέωση η κριτική
Το λάθος είναι λάθος και η κριτική είναι υποχρέωση δημοκρατικής λειτουργίας.
Κάποιοι που κατά καιρούς ενοχλούνται από την κριτική που τους ασκούν τα Μέσα Ενημέρωσης, κάνουν λάθος.
Προφανώς εννοούμε τα δημόσια πρόσωπα, αυτά που είναι στην επικαιρότητα και που οι πράξεις τους τελούν, το θέλουν ή όχι, υπό τον έλεγχο της κοινής γνώμης.
Άρα, το να επικρίνει αρνητικά κάποιος το λάθος ή την παράλειψη, είναι ένδειξη υγιούς λειτουργίας της Δημοκρατίας.
Ο έλεγχος είναι απαραίτητος και λειτουργεί προστατευτικά ως ένα βαθμό για να περιοριστούν οι αυθαιρεσίες και υπερβολές.
Γ.Δ.
Ο κορωνοϊός μολύνει και νήπια – Κλειστό και το νηπιαγωγείο Πετεινού
Πληθαίνουν περιστατικά μόλυνσης σε μικρά παιδιά και αυτό είναι ανησυχητικό σημάδι. Στην πόλη μας είχαμε κρούσμα στο 13ο νηπιαγωγείο αλλά και προχθές στο νηπιαγωγείο του Πετεινού. Να θυμίσουμε ότι όταν ξεκίνησε η πανδημία τα κρούσματα σε παιδιά υπήρχαν αλλά ήταν πολύ περιορισμένα και στην πλειονότητα των περιπτώσεων ασυμπτωματικά. Το διαφορετικό με τώρα είναι ότι πλέον παιδιά αρρωσταίνουν και μάλιστα βαριά όπως συνέβη με τον 9χρονο στην Πάτρα αλλά και άλλες περιπτώσεις. Τι άλλαξε από πέρσι; Μήπως η …μετάλλαξη του ιού μολύνει τώρα και τα παιδιά;
Πάντως το φαινόμενο είναι ανησυχητικό και χρήζει επιστημονικής έρευνας και απάντησης.
Μ.Ξ.
Οι μόνοι υπεύθυνοι και …αρμόδιοι για τον καθαρισμό στον Κόσυνθο είμαστε εμείς…
Μόνο ντροπή και θλίψη προκαλεί η εικόνα με τα σκουπίδια που φωτογράφησε ο φακός του «Ε» στο βάθρο της νέας γέφυρας του Κόσυνθου. Πραγματικά υποβαθμίζεται ένα τόσο όμορφο τοπίο που προσελκύει ντόπιους αλλά και ξένους επισκέπτες. Απευθυνθήκαμε στον δήμο για να επιληφθεί τον καθαρισμό και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος δήλωσε αναρμόδιος μεταθέτοντας την αρμοδιότητα στην αντιπεριφέρεια γιατί πρόκειται για καθαρισμό ποταμού. Απευθυνθήκαμε στην περιφέρεια και ο αντιπεριφερειάρχης μας μεταθέτει την αρμοδιότητα στον δήμο και μάλιστα μας έστειλε και τον σχετικό νόμο που το προβλέπει. Τελικά ποιος είναι υπεύθυνος να τα καθαρίσει; Μήπως αυτοί που τα πέταξαν;. Γιατί δεν μπορούμε για θέματα που φταίμε εμείς να ψάχνουμε να βρούμε ποιος θα τα καθαρίσει. Γι αυτό σε κάθε βόλτα μας ας πάρουμε και από μια σακούλα σκουπιδιών. Και προπαντός ας σταματήσουμε να ρυπαίνουμε…
Μ.Ξ.
Δυο λόγια
Στην Ελλάδα αλλά και στην πόλη μας ιδιαίτερα, είναι περισσότερο εύκολο ν’ασκείς κριτική ως Μέσο Ενημέρωσης από το να καταθέτεις προτάσεις.
Η κριτική είναι μια αβανταδόρικη υπόθεση που όταν ασκείται και εν ονόματι του Λαού, ε, τότε γίνεται και σημαία. Ευκαιρίας βέβαια, αλλά αυτό δεν το προσέχουν πολλοί.
Κριτική με συνταγή λαϊκισμού επί πάντων και για πάντες.
Τους κρίνεις όλους εύκολα και το ίδιο εύκολα τους βγάζεις σκάρτους και ανίκανους, αμόρφωτους, ιδιοτελείς, και το πλέον σίγουρο, πως πρόκειται για λαμόγια.
Ενώ το να κάνεις προτάσεις θετικές, να επισημαίνεις τι μπορεί να γίνει, πώς θα βελτιωθεί η εικόνα της πόλης, η ίδια η ποιότητα ζωής, είναι δύσκολο.
Χρειάζεται να επιχειρηματολογήσεις, να βοηθήσεις με την κατάθεση μιας ιδέας, να το ψάξεις το θέμα κι όχι να αερολογείς.
Το θετικό είναι δύσκολο και δεν το δέχεται εύκολα ο έχων την εξουσία.
Όμως, αυτό είναι το σωστό, το παρεμβατικό υπέρ της πόλης, της κοινωνίας.
Η ιδέα για κάτι που δεν την «συνέλαβε» η υπηρεσία ή ο αντιδήμαρχος ή ο δήμαρχος που καθημερινά αντιμετωπίζουν διάφορα θέματα.
Γ.Δ.