Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021

0

Όλοι μάχονται για το Κέντρο
Το σημερινό πολιτικό σκηνικό κατά γενική αποδοχή και ομολογία κινείται πότε εμφανώς και πότε υπογείως, στην κατάκτηση ζωτικού χώρου στο Κέντρο.
Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ δίνουν αγώνα να κερδίσουν τις δυνάμεις της μετριοπάθειας, δηλαδή του Κεντρώου χώρου.
Μάλιστα, το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι αυτοτοποθετούνται στον ευρύτερο χώρο του Κέντρου αυξήθηκε τα τελευταία πέντε χρόνια. Το γεγονός αυτό αποδίδεται σε δύο βασικούς λόγους:
Ο πρώτος είναι η μείωση της δύναμης της Αριστεράς στο εκλογικό σώμα και δεύτερο πως το εκλογικό σώμα άρχισε ν’ αποστρέφεται τις ακραίες θέσεις που οδηγούν σε συγκρούσεις, κάτι που δεν ικανοποιεί τους κεντρώους.
Γ.Δ.


Ποιοι είναι οι Κεντρώοι
Βέβαια ένας λόγος επιθυμίας προσεταιρισμού των ψηφοφόρων του Κέντρου, είναι η γνώση πως οι ψηφοφόροι αυτοί, μετακινούμενοι δίνουν τις εκλογικές νίκες.
Οι Κεντρώοι ψηφοφόροι λοιπόν αυτοχαρακτηρίζονται ως ένα προοδευτικό τμήμα, κουρασμένο είναι αλήθεια από την πολιτικά αλλοπρόσαλλη μνημονιακή δεκαετία και την ακραία πολιτική αντιπαράθεση που την χαρακτήρισε.
Είναι οι άνθρωποι αυτοί που ζητούν επιτακτικά να πάει η χώρα ένα βήμα μπροστά. Πρόκειται γι’ αυτούς που ζητούν αλλαγές, μεταρρυθμίσεις, πολιτικό διάλογο με επιχειρήματα, χωρίς εξαλλοσύνες. Αναζητούν λύσεις και προτάσεις για το μέλλον τους.
Αυτοί οι Κεντρώοι, αυτούς προσπαθούν να κερδίσουν τα κόμματα.
Αυτοί χαρακτηρίζουν την λεγόμενη μεσαία τάξη. Το ποιο κόμμα έχει τις περισσότερες πιθανότητες, θα το πούμε μια άλλη φορά.
Γ.Δ.


Προσοχή σε τέτοια λάθη
Κι όμως συνέβη.
Και συνέβη σε συμπολίτη μας, φίλο αγαπητό που βρίσκεται σε ώριμη ηλικία.
Λοιπόν το γεγονός.
Ο φίλος μας ως νομοταγής πολίτης ήταν καταχωρισμένος στην λίστα με την άυλη συνταγογράφηση.
Προχθές λοιπόν του ήρθε το μήνυμα για να τον ενημερώσει πότε θα κάνει το εμβόλιο του κορωνοϊού και πού.
Ως προς την ημερομηνία κανένα πρόβλημα. Το πρόβλημα ήταν στον τόπο. Τον καλούσε να πάει για να εμβολιαστεί, στο Κέντρο Υγείας Εχίνου!
Ναι, σωστά διαβάσατε αγαπητοί μου συμπολίτες.
Τραγελαφικό; Να το δεχτώ.
Όπως με χιούμορ το αντιμετώπισε και ο συμπολίτης μας.
Όμως το θέμα είναι σοβαρό και με το γέλιο δεν λύνεται.
Γ.Δ.


Στον Εχίνο αδελφέ μου…
Πράγματι το θέμα είναι σοβαρό. Όση καλή διάθεση να έχει κανείς, όσο κι αν επιθυμεί να εμβολιαστεί, υπάρχουν κάποιες αντικειμενικές δυσκολίες με τον τόπο εμβολιασμού.
Κατ’ αρχάς, χειμώνα καιρό, το να πας στον Εχίνο, είναι δύσκολο γιατί δεν είναι κάμπος, βουνό είναι.
Ακόμη, το βασικό, είναι η απόσταση. Τριάντα πέντε χιλιόμετρα μόνο να πας, δεν είναι και λίγα όταν μάλιστα δεν βοηθά ο καιρός αλλά και η ηλικία.
Γι’ αυτό τονίζουμε πως κάποιος θα πρέπει να τα προσέχει αυτά.
Τέτοιες επιλογές δείχνουν έλλειψη οργάνωσης και άγνοιας της πραγματικότητας.
Τώρα, ως προς τον φίλο μας, αφού γέλασε, φυσικά και δεν θα πάει στον Εχίνο, μας είπε, παρότι ήθελε να εμβολιαστεί.
Γ.Δ.


Εμβόλιο, εμβόλιο είσαι εδώ;
Μεγάλες οι συζητήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο με αφορμή τα εμβόλια για την καταπολέμηση του Covid-19. Αιτία της συζήτησης και οι φωνές αγωνίας, οι μικρές ποσότητες παράδοσης από τις φαρμακοβιομηχανίες. Οι οποίες βέβαια άλλες ποσότητες είχαν υποσχεθεί πως θα παραδώσουν και άλλες παραδίδουν.
Τι ακριβώς συμβαίνει στην πραγματικότητα, δύσκολο να το γνωρίζουμε.
Πάντως, υπάρχει ένταση, υπάρχει αγωνία αλλά και απειλές διότι ο προγραμματισμός των εμβολίων ξεκίνησε με βάση άλλες ποσότητες και τελικά άλλες έρχονται. Αυτό βέβαια αυτομάτως σημαίνει πως το πρόγραμμα εμβολιασμών θα πάει πίσω.
Ένα πράγμα δεν πρέπει να ξεχνάμε για τις εταιρείες παραγωγής του εμβολίου: Πως είναι πολλά τα λεφτά…
Γ.Δ.


Ωραία ιδέα είχε ο Δήμος Νέστου
Μια πολύ καλή ιδέα είχε ο δήμος Νέστου και μακάρι να βρει μιμητές και στους δικούς μας δήμους. Πριν από λίγες μέρες, φύτευσε οχτώ υπεραιωνόβιες ελιές, με την ηλικία μίας εξ αυτών να υπολογίζεται μεταξύ 700-800 ετών, σύμφωνα με το φυτοϋγειονομικό πιστοποιητικό που εξέδωσαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Οι υπόλοιπες επτά χρονολογούνται μεταξύ 100 και 200 ετών. Όλα τα ελαιόδεντρα προέρχονται από απαλλοτριώσεις εκτάσεων για την κατασκευή έργων στη βόρεια Πελοπόννησο και με τη συμβολή της ΕΡΓΟΣΕ αλλά και του Πράσινου Ταμείου διασώθηκαν και μεταφυτεύτηκαν.
Το πρώτο δέντρο φυτεύτηκε  στην αυλή του δημαρχείου της πόλης, στη Χρυσούπολη, και τα άλλα εφτά στον χώρο του παλαιού νεκροταφείου.
Τα υπεραιωνόβια αυτά δέντρα θα αναδειχτούν ως τοπόσημα και σημεία αναφοράς για τους κατοίκους και τους επισκέπτες.
Μήπως να κάνουν κάτι ανάλογο και οι δήμοι της Ξάνθης;
Μ.Ξ.


Κόβουν δέντρα στο κάμπινγκ του Μυρωδάτου – Να βρεθούν οι ένοχοι
Την ίδια στιγμή που ο δήμος Νέστου φυτεύει υπεραιωνόβια δέντρα στο δήμο Αβδήρων κάποιοι κόβουν δέντρα και μάλιστα δέντρα 40 ετών γερά μέσα στο κάμπινγκ Μυρωδάτου. Προκαλώντας εκτός από την δεδομένη οικολογική καταστροφή και ανεπανόρθωτη ζημιά για την χρήση και εκμετάλλευση του χώρου για μελλοντική λειτουργία  κάμπινγκ γιατί κάμπινγκ χωρίς δέντρα δεν γίνεται . Βέβαια δεν φταίνε μόνο τα δέντρα καθώς το κάμπινγκ Μυρωδάτου είναι μια πονεμένη ιστορία αλλά αυτό είναι άλλο θέμα. Το γεγονός κατήγγειλε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ. Αθανάσιος Κριτσίνης με ένα βίντεο όπου φαίνονται τα κομμένα δέντρα ωστόσο οι καταγγελίες κατά του αντιδημάρχου Αβδήρων κ. Σταυρακάρα ότι έδωσε προφορική εντολή σε κάποιον που συνελήφθη από την αστυνομία όχι να κόβει αλλά να μαζεύει  κλαδιά  από τα ήδη κομμένα και να ζητά την παραίτησή του είναι κάπως πρόωρη και μένει να αποδειχθεί. Άλλοι ευθύνονται για την κοπή των δένδρων και αυτό πρέπει να το ερευνήσει η αστυνομία. Την ίδια στιγμή ο δήμος Αβδήρων έκανε μήνυση κατά αγνώστων.
Μ.Ξ.


«Δαγκώνει» ο χειμώνας
Φέτος, ναι, ο χειμώνας θα γίνει αισθητός και στην περιοχή μας.
Ήδη μας έχει στείλει τα διαπιστευτήριά του πριν λίγες ημέρες, το ίδιο θα κάνει σήμερα και αύριο.
Μάλιστα απ’ ότι μας ενημερώνει η ΕΜΥ, θα’ χουμε και χιόνια αρκετά, όχι μόνο στα βουνά αλλά και χαμηλότερα.
Για να γίνει το χατίρι κάποιων που χιόνι ακούνε και χιόνι δεν βλέπουν. Κρύο όμως, αισθάνονται αρκετό.
-Εντάξει, σας είχα προϊδεάσει αρχές του Χειμώνα πως φέτος θα είχαμε παγωνιές. Ο ερασιτέχνης μετεωρολόγος έπεσε μέσα ως προς αυτήν την πρόβλεψή του.
Γ.Δ.


Απλή αναλογική τέλος
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση επιστρέφει στην ενισχυμένη αναλογική μετά την αποδεδειγμένη αποτυχία της απλής αναλογικής.
Μια ματιά να ρίξει κανείς και να πληροφορηθεί στο τι γίνεται στα δημοτικά συμβούλια όπως και στα Περιφερειακά, θα βγάλει τα αρνητικά του συμπεράσματα.
Η διαπίστωση είναι τραγική.
Η απλή αναλογική που ο ΣΥΡΙΖΑ θέσπισε έχει ήδη αποδείξει  πως μόνο απλή και άδολη δεν είναι. Ένας δε αιτιολογικός και βασικός λόγος της αλλαγής που έπρεπε να γίνει, ήταν η έλλειψη κυβερνησιμότητας. Είναι δε αυτή ζήτημα ουσιαστικής δημοκρατίας.
Γι’ αυτό και καταρτίστηκε ένα νέο σχέδιο νόμου για αλλαγή του εκλογικού συστήματος στους ΟΤΑ και θα ψηφιστεί από την ολομέλεια της βουλής τον Φεβρουάριο.
Παρότι οι επόμενες εκλογές στην Αυτοδιοίκηση θα γίνουν το 2023,  εντούτοις το πλαίσιο αλλάζει από τώρα.
Από την άλλη , γνωστές είναι οι δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι αντιμετωπίζει την Τ.Α. και δη τις περιφέρειες ως πυλώνα ανάπτυξης.
Ο κύβος για την κυβέρνηση ερρίφθη.
Γ.Δ.


Αυξάνονται τα κρούσματα των μεταλλάξεων και στη βόρεια Ελλάδα
Αυξάνονται και εξαπλώνονται τα κρούσματα με μεταλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, κ.Αρκουμανέα, ο οποίος αποκάλυψε πως έχουν εντοπιστεί συνολικά 59 κρούσματα στη χώρα, ενώ υπάρχουν και μερικά «ύποπτα» στη Βόρεια Ελλάδα. Ο κ. Αρκουμανέας τόνισε πως «με βάση τα στοιχεία, το μεταλλαγμένο στέλεχος είναι πιο μεταδοτικό κι ότι υπάρχει σημαντική διασπορά της καινούριας μετάλλαξης και στη χώρα μας», και γι’ αυτό ακριβώς ξεκίνησε μια έντονη γονιδιακή επιτήρηση, δηλαδή μια ειδική διαδικασία που γίνεται στην Αθήνα.
Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, εξέφρασε την ανησυχία του για ακόμα περισσότερα κρούσματα κάτι που όπως είπε έρχεται να προστεθεί σε μια ήδη πολύπλοκη εξίσωση.
Στο ερώτημα εάν τα νέα δεδομένα που δημιουργεί το μεταλλαγμένο στέλεχος μπορούν να οδηγήσουν σε διαφοροποίηση των μέτρων, τόνισε ότι εάν διαπιστωθεί μεγάλη διάδοση προφανέστατα θα επηρεάσει κάποιες αποφάσεις και στο σημείο αυτό δεν απέκλεισε ενδεχόμενο τρίτου lockdown αν υπάρξουν ανησυχητικά σημάδια…
Γ.Ε.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…