Οικόπεδα για πάρκινγκ
Αναβαθμίζεται η Σταυρούπολη με πάρκινγκ και παιδική χαρά.
Το δεύτερο το θεωρούν όλοι ως αυτονόητο και απαραίτητο για τους μικρούς κατοίκους.
Ενδεχομένως όμως κάποιοι να απορούν για την επιλογή του δήμου να δημιουργήσει πάρκινγκ. Θεωρώ πως κάνουν λάθος. Ένα αξιοπρεπές πάρκινγκ για Ι.Χ. αυτοκίνητα όπως και μία – δύο θέσεις λεωφορείων, είναι απαραίτητο.
Η επίσκεψη σε μια περιοχή πρέπει εκτός των άλλων να προσφέρει κάποιες στοιχειώδεις υπηρεσίες για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών. Οι οποίοι, όλοι, έρχονται με αυτοκίνητα. Αυτά λοιπόν πρέπει κάπου να παρκάρουν, λίγο έξω από το κέντρο του οικισμού.
Άρα, με απλή λογική κι αν όντως θέλουν επισκέπτες ευχαριστημένους, ένα πάρκινγκ είναι απαραίτητο. Άρα σωστά ο δήμος θα δημιουργήσει ένα. Στο οποίο μάλιστα θα πρέπει να φροντίσει να υπάρχουν δυο-τρεις χημικές τουαλέτες, μια βρύση κλπ.
Εξυπηρετώντας τους επισκέπτες κερδίζεις και αυξάνεις σταδιακά τους επισκέπτες, ντόπιους και ξένους.
Γ.Δ.
Το ίδιο να κάνει και ο δήμος Αβδήρων
Κα μια και βρισκόμαστε στο θέμα του πάρκινγκ στην Σταυρούπολη, που θα υλοποιήσει ο δήμος Ξάνθης, θα κάνουμε μια πρόταση προς τον δήμο Αβδήρων.
Λοιπόν, στα Άβδηρα ως γνωστόν, υπάρχει και λειτουργεί το Μουσείο Αβδήρων. Ένα εξαιρετικό από κάθε άποψη Μουσείο, το οποίο είναι και το μοναδικό στο νομό του υπουργείου Πολιτισμού.
Αυτό λοιπόν το Μουσείο πρέπει όντως να έχει ένα δικό του πάρκινγκ Ι.Χ. και λεωφορείων για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών.
Οφείλει ως εκ τούτου ο δήμος να ψάξει να βρει έναν κατάλληλο χώρο και να τον κάνει πάρκινγκ. Το οφείλει ο δήμος στην ιστορία των Αβδήρων αλλά και στην ανάγκη να προσφέρει σωστή υπηρεσία προς τους επισκέπτες.
Είναι μια ευκαιρία για να πάψουν Ι.Χ. και λεωφορεία να παρκάρουν στον δρόμο δημιουργώντας κυκλοφοριακά προβλήματα αλλά και επικινδυνότητας να συμβεί ατύχημα από αποβίβαση κλπ.
Ας το ψάξει ο δήμος το θέμα, ας κάνει μια έρευνα. Εξάλλου οικονομικά το θέμα δεν είναι δα και κάτι σοβαρό.
Γ.Δ.
Δημόσια διοίκηση εν Ελλάδι
Και να θέλεις να μην ασχοληθείς με τα καμώματα της δημόσιας διοίκησης, δεν σ’ αφήνει αυτή.
Νέα ιστορία λοιπόν ήρθε στην επιφάνεια μετά την δημοσιοποίηση από τον υπουργό Εσωτερικών ότι οι πολίτες για υποθέσεις τους ή ραντεβού, μπορούν να στέλνουν email προς την αρμόδια υπηρεσία.
Μες τη χαρά οι πολίτες αυτής της χώρας, άρχισαν να εφαρμόζουν αυτό που τους ανακοίνωσε ο υπουργός.
Στέλνουν λοιπόν τα ηλεκτρονικά τους μηνύματα με τα ερωτήματά τους και περιμένουν και περιμένουν κι απάντηση δεν παίρνουν.
Η ιστορία έφθασε στ’ αυτιά του υπουργού που έβαλε τις φωνές μεν αλλά η λύση πότε θα δοθεί;
Διότι υπάρχει θέμα σοβαρό στην υπόθεση. Διότι όπως φαίνεται οι υπάλληλοι σαμποτάρουν την εφαρμογή της ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης των πολιτών. Άρα, θα πρέπει να δοθεί λύση κι όχι χαϊδέματα.
Γ.Δ.
Δεν απαντούν σε mail και τηλέφωνα
Θα το έχετε διαπιστώσει κι εσείς αγαπητοί αναγνώστες. Διπλή η απαράδεκτη συμπεριφορά δημοσίων υπηρεσιών τελευταία.
Αρνούνται ν’ αποδεχτούν την αποστολή απλού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την υποβολή αιτήσεων, πιστοποιητικών κλπ αλλά και την επικοινωνία μεταξύ δημόσιων υπηρεσιών.
Αρνούνται την αξιοποίηση όλου του φάσματος δυνατοτήτων που προσφέρουν οι σύγχρονες τεχνολογίες πληροφορικής και εκσυγχρονισμού των παραδοσιακών μορφών επικοινωνίας.
-Δεν αρκούνται όμως μόνον σ’ αυτά. Αρνούνται να σηκώσουν τα υπηρεσιακά τηλέφωνα που τους κάνουν οι πολίτες.
-Οπότε γεννάται το ερώτημα: Άρνηση στα mail, άρνηση στα τηλέφωνα, με τι ακριβώς ασχολούνται οκτώ ώρες;
Γ.Δ.
Παρουσία
Μες στην αντάρα των καιρών
και μέσα στην ομίχλη,
δυο μάτια μένουν λαμπερά
σαν φάρος κι οδηγάνε,
δυο μάτια μένουν ξάγρυπνα
και έναν δρόμο δείχνουν.
Τον δρόμο της ευθύνης
Έλα, και μπες στ’ όνειρο
και κάντο προσδοκία.
Έλα και κάντο μπόρεση
και κάντο αξιοσύνη,
αρκ’ η απογοήτευση
να μη σου αποσπάσει
τη σκέψη από το στόχο σου
και μη σε ξεμυαλίσει,
σαν τις σειρήνες που γρικά
ο κάθε ταξιδιάρης
Μην χάνεις το κουράγιο σου
και μη λιποτακτήσεις,
τώρα που το καράβι μας
στεριά κοντεύει να’ βρει…
Αναστασία (Νατάσα) Μακρή
Fast track …διερευνητικές
Όντως …διερευνητικές ήταν οι επαφές μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας . Επανεκκίνηση έπειτα από 5 σχεδόν χρόνια και έληξαν μέσα σε 3 ώρες. Δηλαδή αυτό που πρόλαβαν ήταν να παρουσιάσουν απλά τις θέσεις τους και να ορίσουν νέο κύκλο συνάντησης. Επί της ουσίας δηλαδή δεν αναμένεται κάποια πρόοδος. Πιο πολύ επικοινωνιακά «έπαιξε» το θέμα για να φανεί εντός των χωρών αλλά και στην ΕΕ η προσπάθεια προσέγγισης και επίλυσης των διαφορών μας. Στο μεταξύ εντός των τειχών αίσθηση προκάλεσε η συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά στην «Καθημερινή» που ουσιαστικά επαναδιατύπωσε τη γνωστή θέση του ότι «με έναν πειρατή δεν συνομιλείς αλλά τον αποτρέπεις», διαχωρίζοντας την θέση του από την ισχύουσα θέση της ηγεσίας της ΝΔ αλλά και της πλειοψηφίας των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Να αναφέρουμε πως αντικείμενο των επαφών, η διερεύνηση σημείων σύγκλισης για ενδεχόμενες μελλοντικές διαπραγματεύσεις αναφορικά με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, βάσει του Διεθνούς Δικαίου.
Στις διερευνητικές επαφές, όπως κατ’ επανάληψη έχει τονίσει η ελληνική πλευρά, δεν συζητείται θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών όπως έχει θέσει η τουρκική πλευρά και οτιδήποτε αφορά την εθνική της κυριαρχία.
Μ.Ξ.
Μηχανικοί ή …γκατζετάκηδες;
Σε… ραλίστες στο διαδίκτυο μεταβλήθηκαν οι Μηχανικοί προκειμένου να προλάβουν να υποβάλουν τις αιτήσεις των πελατών τους πριν κλείσει το σύστημα στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ». Μέσα σε 45 λεπτά από την στιγμή που άνοιξε η πλατφόρμα για την ΑΜΘ εξαντλήθηκαν οι πόροι (74 εκ) και έκλεισε το σύστημα ενώ ο καθαρός χρόνος υποβολής ήταν μισή ώρα αφού έπεσε για 10 – 15 λεπτά το σύστημα. Δηλαδή όσοι ήταν ταχύτεροι ή είχαν συνεργαστεί με συναδέλφους τους από άλλες περιφέρειες για να υποβάλλουν αιτήσεις των πελατών τους τα κατάφεραν. Όσοι προσπάθησαν μόνοι τους είναι λογικό ότι δεν μπόρεσαν αν υποβάλλουν το σύνολο των αιτήσεων καθώς είναι αξιοσημείωτο ότι υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον και έγιναν πολλοί φάκελοι για ένταξη.
Δηλαδή μ’ αυτή την λογική του προγράμματος ο ενδιαφερόμενος δεν πρέπει να επιλέγει τον μηχανικό που θα του κάνει την πιο καλή και εξατομικευμένη για τις ανάγκες του σπιτιού του πρόταση αλλά τον πιο γρήγορο …γκατζετάκια και αυτό δεν είναι σωστό!
Μήπως να το επανεξετάσουν εκεί στο υπουργείο;
Μ.Ξ.
Καθυστερήσεις από την Pfizer στις παραδόσεις εμβολίων
Η Pfizer μείωσε απροσδόκητα τις παραδόσεις εμβολίων σε ποσοστό έως και 50% σε ορισμένες χώρες, δημιουργώντας έτσι σοβαρές καθυστερήσεις στο εμβολιαστικό πρόγραμμα της Ε.Ε..
Η Ρουμανία δήλωσε πως θα παραλάβει το 50% του προγραμματισμένου όγκου αυτήν την εβδομάδα, ίδια κατάσταση και στην Πολωνία, η οποία παρέλαβε τη Δευτέρα περίπου το 50% από την ποσότητα που ανέμενε ενώ η κυβέρνηση της Τσεχίας ανακοίνωσε πως επιβραδύνει την εκστρατεία εμβολιασμών λόγω ελλείψεων. Η Ιταλία, η οποία διέθεσε στην πρώτη δόση όλο το απόθεμα που είχε και τώρα δεν μπορεί να καλύψει τη δεύτερη, απειλεί με νομική δράση τη Pfizer για την καθυστέρηση, με την αμερικανική φαρμακοβιομηχανία να διαβεβαιώνει ότι θα αντικαταστήσει άμεσα τις παραλειπόμενες δόσεις όπου υπάρχει πρόβλημα.
Η Ουγγαρία προχώρησε ένα βήμα παραπάνω εγκρίνοντας μόνη της τη χρήση του εμβολίου της βρετανικής AstraZeneca και του ρωσικού Sputnik V, πριν δώσει το πράσινο φως ο ΕΟΦ.
Στη χώρα μας, στις πρώτες φάσεις του εμβολιασμού των 85+ και των υγειονομικών δεν υπήρξαν ελλείψεις σε σχέση με τη ζήτηση, αλλά από εχθές που άνοιξε η πλατφόρμα και για τις ηλικίες 80-84 ετών θα φανεί αν υπάρχει επάρκεια για να αρχίσει κι αυτή η κατηγορία να εμβολιάζεται. Όσο για τον γενικό πληθυσμό, μάλλον θα ξεκινήσει όταν θα έχουμε εμβόλια της Moderna και της AstraZeneca. Όταν βέβαια ευαρεστηθεί ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων να τα εγκρίνει, τελευταίος ως συνήθως…
Κ.Λ.
Τα προβλήματα των αγροτών
Πρόσφατα οι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες Αγροτικών και Αλιείας της Περιφέρειας είχαν τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σπήλιο Λιβανό και εξέθεσαν σ’ αυτόν τα προβλήματα της τάξης που ζητούν επειγόντως λύση.
Οι δύο θεματικοί λοιπόν, δυστυχώς, ζήτησαν να ολοκληρωθούν οι αποζημιώσεις που εκκρεμούν. Καμία άλλη αναφορά στα μεγάλα και σοβαρά θέματα.
Μόνο τα πρόσκαιρα, οι αποζημιώσεις λόγω καιρικών καταστροφών και το πρόγραμμα νέων αγροτών που δεν συμπεριέλαβε το σύνολο των αιτήσεων.
Την συζήτηση έσωσε ο ίδιος ο υπουργός ο οποίος ξεκαθάρισε με δυο κουβέντες τον νέο προσανατολισμό κι όποιος κατάλαβε, κατάλαβε. Είπε: Στόχος θα πρέπει να είναι όλων μας, η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στον αγροτικό τομέα.
Αυτό θα πρέπει να αναλύσουν οι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες στους αγρότες. Σε συγκεντρώσεις, σε ημερίδες, σε συναντήσεις.
Θα πρέπει δηλαδή να ενημερώσουν για τις αλλαγές που έρχονται, να προσαρμοστούν και να μην μείνουν πίσω για άλλη μια φορά.
Γ.Δ.
Δύσκολος διάλογος
Άλλη μια διαδικασία διερευνητικών συνομιλιών έχει ξεκινήσει στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδος.
Ο νέος γύρος μπορεί να θεωρηθεί ως συνέχεια του προηγουμένου που διεκόπη το 2016 με ευθύνη της Τουρκίας.
Πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ως ιδιαίτερα κρίσιμη την συνάντηση αυτή, 61η στη σειρά, εν όψει μάλιστα της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον προσεχή Μάρτιο.
Η Ελλάδα προσέρχεται στις διερευνητικές ως ευρωπαϊκή χώρα αλλά και με την δεδηλωμένη απόφαση να θέσει στο τραπέζι των συζητήσεων δύο θέματα, αυτό της ΑΟΖ και της Υφαλοκρηπίδας.
Η χώρα μας, ως μέλος και της Ε.Ε. επιθυμεί την εξομάλυνση των σχέσεων με την γείτονα, αλλά σεβόμενη την ειρηνική συνύπαρξη χωρίς υποχωρητικότητα.
Οι εμπλοκές δημιουργούνται εκ μέρους της Άγκυρας, κι αυτό αποτελεί ένα ιδιαίτερα αρνητικό στοιχείο στις μεταξύ των δύο χωρών σχέσεις καλής γειτονίας.
Γενικώς πρόκειται για μία δύσκολη συζήτηση με δυσκολότερη τη λήψη αποφάσεων.
Γ.Δ.