Η καραντίνα και η μείωση της κατανάλωσης οδήγησαν το ΥΠΟΙΚ στην απόφαση
Δεν πρόκειται να πληρώσουν πρόστιμο όσοι δεν κατάφεραν εντός του 2020 να συγκεντρώσουν αποδείξεις ίσες με το 30% του εισοδήματος τους. Η καραντίνα και η μείωση της κατανάλωσης, αναγκάζει την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να αποσύρει το πρόστιμο για όσους δεν κατάφεραν στο προηγούμενο έτος να μαζέψουν τις απαιτούμενες ηλεκτρονικές αποδείξεις, μέτρο το οποίο αποφασίσθηκε σε μία περίοδο που η οικονομία ξεκινούσε να ανεβάζει ρυθμούς και όλα έδειχναν ότι η τάση αυτή θα συνεχισθεί.
Με δύο lockdown και τον φόβο της επόμενης ημέρας, είναι αδύνατο να εφαρμοσθεί ένα τέτοιο μέτρο, αναφέρουν πηγές του υπουργείου. Ωστόσο δεν αποκλείεται να δοθούν κίνητρα το 2021 για την αύξηση της κατανάλωσης έτσι ώστε να “ρίξουν” στην αγορά οι πολίτες τμήμα από τις αποταμιεύσεις που έκαναν τον τελευταίο χρόνο, αποταμιεύσεις που αυξήθηκαν κατά 16,5 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη: “Όλο αυτό το θέμα, δεδομένου ότι είχαμε δύο lockdown, θέλει επανεξέταση. Δεν μπορούμε, ένα μέτρο που ίσχυσε με κανονική κατανάλωση, να εφαρμοστεί με τον ίδιο τρόπο τώρα. Μην έχει κανείς αγωνία, κανείς δεν πρόκειται να αδικηθεί. Θα μετρήσουμε, θα δούμε ποιοι και γιατί έχουν πρόβλημα και θα πάρουμε τις αποφάσεις μας. Δεν υπάρχει περίπτωση να εφαρμοστεί όπως είχε προγραμματιστεί”.
Αρκετοί φορολογούμενοι ξόδεψαν λιγότερα χρήματα το προηγούμενο έτος με αποτέλεσμα να μην καταφέρουν να πετύχουν τον απαιτούμενο στόχο ηλεκτρονικών αποδείξεων που ανέρχεται στο 30%. Με βάση τη νομοθεσία, λιγότερες αποδείξεις σημαίνει και πέναλτι με συντελεστή 22% στη διαφορά των ζητούμενων αποδείξεων και αυτών που συγκεντρώθηκαν.
Δηλαδή, στην περίπτωση που κάποιος πρέπει να μαζέψει ηλεκτρονικά αποδείξεις ύψους 4.000 ευρώ και παρουσιάσει 3.000 ευρώ, θα πληρώνει πέναλτι επί της διαφοράς, δηλαδή στο ποσό των 1.000 ευρώ. Το πρόστιμο που θα πρέπει να καταβληθεί, ανέρχεται στα (1.000 x 22%) 220 ευρώ.
Πλέον το πρόστιμο δεν πρόκειται να επιβληθεί, με το πιθανότερο σενάριο να αναφέρει ότι απλά καταργείται για το προηγούμενο έτος. Δεν αποκλείεται πάντως η κυβέρνηση να προχωρήσει στην οριζόντια μείωση του ποσοστού από 30% σε 20% για όλους, με διατήρηση του πέναλτι 22% στην διαφορά μεταξύ των αποδείξεων που συγκεντρώθηκαν και αυτών που υπολείπονται. Το σενάριο αυτό όμως έχει τις μικρότερες πιθανότητες.
Σήμερα, από την υποχρέωση να καλύψουν το 30% του ετησίου πραγματικού εισοδήματος με δαπάνες αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών εξοφληθείσες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής εξαιρούνται:
Φορολογούμενοι 70 ετών και άνω, άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, φορολογούμενοι που βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση, φορολογικοί κάτοικοι της Ε.Ε. ή του ΕΟΧ, που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα, Δημόσιοι λειτουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στην αλλοδαπή, καθώς και φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας που διαβιούν ή εργάζονται στην αλλοδαπή, ανήλικοι που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, οι υπηρετούντες την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία, φορολογούμενοι που είναι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, φορολογούμενοι που βρίσκονται σε κατάσταση μακροχρόνιας νοσηλείας (πέραν των 6 μηνών), όσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας και σε ψυχιατρικό κατάστημα.