Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2020

0

Κοροϊδία της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ
Εκδικάστηκε λοιπόν στην Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ η φερόμενη πολυϊδιοκτησία ΠΑΟΚ και Ξάνθης. Κι αυτό έγινε μετά από πολλούς μήνες αναμονής.
Νωπά έχω ακόμη τα λόγια του Χρ. Πανόπουλου ο οποίος ζητούσε πριν πολλούς μήνες να γίνει η εκδίκαση αυτή από την Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ για να μπει στην ουσία της υπόθεσης.
Ε, λοιπόν, ο Πανόπουλος αποχώρησε χωρίς να γίνει η εκδίκαση, η Ξάνθη τιμωρήθηκε ουσιαστικά χωρίς η υπόθεση να εξετασθεί στην ουσία της και η ομάδα υποβιβάστηκε κατηγορία.
Τώρα, μήνες μετά, θ’αποδοθεί δικαιοσύνη. Είναι ή δεν είναι αυτό κοροϊδία;
Γ.Δ.


Καιρικό
Σταμάτησε η βροχή, βγήκε ο ήλιος από το πρωί και αμέσως φάνηκε μια άλλη μέρα.
Το είδαμε για άλλη μια φορά την Παρασκευή  στην πόλη μας. Ήλιος, καθαρός ουρανός, ήρεμη εικόνα παντού. Σα να μην έβρεξε επί δύο ημέρες σχεδόν συνέχεια σ’ολόκληρο το νομό.
Επίσης, κι αυτό είναι χαρακτηριστικό της Ξάνθης, τίποτε δεν δείχνει για πλημμύρες, για λάσπες και φερτά υλικά.
Πάντως πρέπει να σημειώσουμε πως το διήμερο στο νομό μας «έπεσε» πάρα πολύ νερό.
Ευτυχώς, χωρίς ζημιές. Μόνο που τόσο νερό πήγε στη θάλασσα ένα μέρος και το άλλο στη λίμνη.
Γ.Δ.


Έχουμε καλό κλίμα
Και μια και κάνω αναφορά στην αλλαγή του καιρού μετά τη βροχή, θα πρέπει να δεχτούμε πως η Ξάνθη έχει ένα από τα καλύτερα κλίματα.
Κατ’αρχάς η δόμηση της πόλης δεν ευνοεί τη δημιουργία στάσιμων νερών. Δεύτερο και πολύ σημαντικό, ο αέρας της περιοχής μας ο οποίος «στεγνώνει» αμέσως το έδαφος και εξαφανίζει ουσιαστικά την υγρασία.
Τρίτο, η Ξάνθη ευρισκόμενη δίπλα σε άλσος και λίγο παραπέρα με ορεινή περιοχή, έχει έναν τεράστιο πνεύμονα οξυγόνου, δηλαδή ατμόσφαιρα καθαρή χωρίς καμία επιβάρυνση μόλυνσης.
Το κλίμα της Ξάνθης χαρακτηρίζεται ξηρό, αεράτο και με διακυμάνσεις. Δηλαδή, είναι ένα ιδιαίτερα καλό κλίμα για να ζει κανείς.
Γ.Δ.


Ανεβαίνει, ανεβαίνει η θερμοκρασία
Και μια ο λόγος για το κλίμα της περιοχής μας, θα πρέπει αν πούμε λίγα λόγια για το γενικό, παγκόσμιο κλίμα. Το οποίο δυστυχώς, αλλάζει και μάλιστα προς την αρνητική πλευρά. Κι αυτή η πλευρά δεν είναι άλλη από την αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη.
Μάλιστα, οι φυσικές καταστροφές που αυξήθηκαν και τα ακραία φαινόμενα, οδήγησαν 10εκ. ανθρώπους να αναζητήσουν καταφύγιο μακριά από τα σπίτια τους κατά το πρώτο ήμισυ του έτους, κυρίως στη Νότια Ασία αλλά καις το Κέρας της Αφρικής.
Όσο δε θα αυξάνεται σταδιακά η θερμοκρασία, τόσο το κλίμα θα επηρεάζεται αρνητικά στη Γη και οι πάγοι θα λιώνουν με σημαντικές αρνητικές συνέπειες βέβαια.
Λύση του προβλήματος; Η ελάττωση των εκπομπών καυσαερίων γενικώς.
Γ.Δ.


Φτου κι απ’ την αρχή
Η επίσκεψη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη στην Ξάνθη δείχνει την κρισιμότητα της κατάστασης που επικρατεί σε σχέση με την πανδημία. Μέσα σε 1,5 μήνα από μηδενικά κρούσματα μέχρι τέλος Οκτωβρίου φτάσαμε να είμαστε και πάλι στις 5 περιοχές με το υψηλότερο επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα και μάλιστα να περνάμε το 3ο κύμα της πανδημίας.  Αυτή την φορά δεν φταίνε οι εργάτες που ήρθαν από τα ξένα στα χωριά του δήμου Μύκης αλλά το κακό ξεκίνησε από εμάς τους ίδιους. Λίγο από τους φοιτητές που ήρθαν για λίγο και συγχρωτίστηκαν σε μαγαζιά τις παραλίας με άλλους νέους, λίγο αυτοί που το μετέφεραν στις οικογένειές τους, λίγο που χαλαρώσαμε και δεν τηρούσαμε τα μέτρα και να ‘ μαστε και πάλι στο «κόκκινο» και φτου κι απ’ την αρχή με  αυστηρότερα μέτρα.
Μ.Ξ. 


Αναμονή για τη μη επιστρεπτέα
Με μεγάλη προσμονή αναμένουν οι επιχειρηματίες της Περιφέρειάς μας την υλοποίηση του προγράμματος της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης. Πρόκειται για το πρόγραμμα που έχει αποφασιστεί να υλοποιήσουν οι Περιφέρειες της χώρας.
Η υλοποίηση του προγράμματος έχει ανακοινωθεί, έχουν γίνει γνωστοί οι ΚΑΔ που θα έχουν το δικαίωμα της οικονομικής ενίσχυσης αυτής και αναμένονται να τακτοποιηθούν κάποιες λεπτομέρειες για να ξεκινήσει η υποβολή των αιτήσεων εκ μέρους όσων θα περιλαμβάνονται ως δικαιούχοι.
Είναι μια βοήθεια, μικρή βέβαια, αλλά δεν παύει να είναι ένα στήριγμα των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία του κορωνοϊού.
Γ.Δ.


Βρήκαν την ευκαιρία
Καθημερινά σχεδόν πληροφορούμαστε για κρούσματα γνωστών μας ανθρώπων που ταλαιπωρούνται από τον κορωνοϊό. Πληροφορούμαστε επίσης και για θανάτους γνωστών και φίλων.
Δυστυχώς ο κορωνοϊός δεν έχει «ιερά και όσια». Τους προσβάλει όλους, θρησκευόμενους και μη, φτωχούς και πλούσιους, μεγάλους και μικρότερους και φυσικά αρνητές και συνωμοσιολόγους κάθε κατηγορίας.
Καταλαβαίνει μόνο τη γλώσσα της επιστήμης, την οποία κάποιοι εξακολουθούν να ερμηνεύουν κατά το δοκούν, φανεροί ή κρυφοί αρνητές, αντιπολιτευτές, λαϊκιστές και «πολιτευτές» των social media.
Είναι αλήθεια με τον κορωνοϊό όλοι αυτοί βρήκαν την ευκαιρία που ζητούσαν για να δρέψουν πολιτικά οφέλη ή να κερδίσουν στιγμές δημοσιότητας με υπερβολές, ανακρίβειες και αστήρικτες κριτικές.
Γ.Δ.


Η διπλωματία της Γερμανίας
Ο υπό κανονικές συνθήκες τίτλος του σχολίου θα έπρεπε να είναι «Η διπλωματία της Ε.Ε.». Δεν είναι όμως. Διότι το παιγνίδι όλο στη Σύνοδο Κορυφής των χωρών – μελών της Ε.Ε. το έκανε η Γερμανία. Άρα, κατά λογική σειρά, τα σχόλια και ο τίτλος της ανήκουν.
Η ουσία της όλης ιστορίας της Συνόδου είναι διπλή. Από τη μία εξασφαλίστηκε ότι τα χρήματα έρχονται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, άρα τα δισ. ευρώ θα μπουν στα ταμεία των χωρών που τα χρειάζονται, κι ανάμεσα σ’αυτές και η Ελλάδα. Το δεύτερο σκέλος που ήταν καθαρά πολιτικό, οι κυρώσεις που ανέμενε η χώρα μας θ’αργήσουν, γιατί μετατέθηκαν για το Μάρτιο.
Συμπέρασμα της Συνόδου. Θα πάρουμε τα χρήματα αλλά θα πάρουμε, πήραμε και υποσχέσεις κυρώσεων για το μέλλον.
Τώρα εσείς αγαπητοί αναγνώστες διαλέγετε και αποφασίζετε ποιο από τα δύο είναι το πιο ισχυρό, πιο κατά τη δική σας εκτίμηση έχει μεγαλύτερο ειδικό βάρος.
Γ.Δ.


Στάχτη στα μάτια…
Και πάλι η Ευρώπη δεν έβαλε κυρώσεις στην Τουρκία αλλά το μετέθεσε για τον Μάρτιο να το ξανασυζητήσει… Ο πρωθυπουργός μας χρησιμοποίησε διπλωματική γλώσσα για να περιγράψει την απόφαση της Συνόδου Κορυφής παρά το γεγονός ότι είναι εμφανής η απογοήτευση από την στάση των εταίρων μας.  Είναι αυτή η στάση που απογοητεύει την χώρα μας και την Κύπρο που δέχονται όλη την πίεση από την προκλητικότητα της Τουρκίας, είναι η ίδια στάση που αποθρασύνει τον Τούρκο πρόεδρο που δεν δίστασε μάλιστα να σχολιάσει ότι οι χώρες της ΕΕ με κοινή λογική επέδειξαν θετική στάση στη Σύνοδο Κορυφής και ότι οι αξιώσεις οι δικές μας για κυρώσεις ήταν άδικες ενώ εξέφρασε την βεβαιότητα ότι δεν θα βγει κάτι για την Τουρκία ούτε στη Σύνοδο του Μαρτίου. Κι όπως φαίνεται κάτι ξέρει…
Είπαμε η Ε.Ε. και κυρίως η Γερμανία δεν θέλει να κακοκαρδίσει τη Τουρκία και για δυο μέλη της Ε.Ε.  ούτε που ιδρώνει το αυτί της …Γι αυτό και μας ρίχνουν στάχτη στα μάτια για δήθεν κυρώσεις τον Μάρτιο…
Δεν μας μένει τίποτε άλλο από το να δούμε την πολιτική της νεοεκλεγείσας κυβέρνηση του Μπάιντεν που κάτι για κυρώσεις συζητούν στην Τουρκία.
Και γι αυτό όμως ας κρατάμε μικρό καλάθι…
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Αθλητικά Σχολεία Την επαναφορά του θεσμού των αθλητικών σχολείων, με την έναρξη λειτουργία…