Ερμηνεία των λέξεων
Ο Κομφούκιος λέγεται πως είχε δηλώσει πως αν γινόταν ηγέτης του κόσμου, το πρώτο που θα έκανε θα ήταν να καθορίσει την ερμηνεία των λέξεων, διότι από αυτές ξεκινούν όλες οι πράξεις.
Τώρα ποιες λέξεις ο καθένας από μας θεωρεί σημαντικές που καθορίζουν τη ζωή και παράλληλα είναι αποδεκτές, αποτελεί θέμα υπό διερεύνηση.
Άνθρωποι, λαοί, ηγέτες, άτομα με εξουσία ή χωρίς αυτήν, έχουν τις δικές τους λέξεις ως σημαντικές, που σημαίνουν συνήθως διαφορετικά πράγματα για τους ανθρώπους.
Σε προσωπικό επίπεδο, σημαντικό ρόλο κατά την εκτίμησή μου είναι ο «στρατηγικός σχεδιασμός» και που τον αναλύω ως εξής.
Γ.Δ.
Στρατηγικός Σχεδιασμός
Η γενική αρχή είναι, η ουσία, πως ο σχεδιασμός υποχρεώνει σε αφοσίωση σε κάποια κατεύθυνση δράσης, με βάση ορισμένες εκτιμήσεις για το μέλλον.
Ο Στρατηγικός Σχεδιασμός είναι απαραίτητος για την ηγετική ομάδα της διοίκησης ενός φορέα. Αποτελεί ένα από τα κρισιμότερα και πλέον ζωτικά της όπλα για τη διαμόρφωση της πορείας και των επιδιώξεων (τελικών στόχων) του οργανισμού του οποίου προΐσταται. Ο στρατηγικός σχεδιασμός καθοδηγεί τις επιλογές των επιχειρησιακών πλάνων ενός φορέα. Κι αυτή είναι η ουσία της διαφοράς. Η «στρατηγική» που καθοδηγεί τα όποια επιχειρησιακά σχέδια. Μια επιχείρηση, ή κάποιος άλλος φορέας, μπορεί να έχει αδυναμίες στην εσωτερική της οργάνωση κι αποδοτικότητα. Αν όμως ακολουθεί σωστή στρατηγική, θα αποδειχθεί πετυχημένος ως οργανισμός γενικά. Αν όμως πάσχει η στρατηγική του, τότε η αποτυχία είναι δεδομένη – ανεξάρτητα πόσο αποδοτική είναι η διάρθρωση και η λειτουργία του. Αν βέβαια είναι πετυχημένος και στα δύο-στρατηγική και δράση, τότε ο θρίαμβος είναι εξασφαλισμένος.
Γ.Δ.
«Τώρα έχουμε πόλεμο»
Παίρνουμε ανάσες και συνεχίζουμε. Με αισιοδοξία και γνώση πως το τέλος πλησιάζει και πως τα εμβόλια είναι πλέον θέμα ημερών.
Όμως, παράλληλα, δεν παρασυρόμαστε, δεν ξεχνάμε πως ο «πόλεμος» συνεχίζεται με τον ιό.
Όποιος σκέφτεται να χαλαρώσει κάνει λάθος μεγάλο.
Η πλήρης χαλάρωση θα’ ρθει μετά τον εμβολιασμό του συνόλου των κατοίκων της χώρας.
Γι’ αυτό προσοχή. Ο «πόλεμος» συνεχίζεται και θα ήταν ανοησία και άδικο να χαθεί κάποιος τώρα στο τέλος.
Γ.Δ.
Το προσέξατε;
Θα το έχετε μάλλον προσέξει. Οι διαφημίσεις στις τηλεοράσεις έχουν πλέον εκτός από τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, στοιχήματα και ηλεκτρονικό καζίνο και φάρμακα όπως και συμπληρώματα διατροφής.
Ως προς τα φάρμακα, άντε λες χειμώνας είναι, χρειάζονται. Τα συμπληρώματα όμως; Είναι η νέα μόδα. Αντί φρέσκων φρούτων εποχής, προτείνουν οι φαρμακοβιομηχανίες συμπληρώματα τα οποία τα περισσότερα παρασκευάζονται στα εργαστήρια.
Τέλος πάντων φαινόμενο της περιόδου κι αυτό.
Γ.Δ.
Τα έκανε μαντάρα…
Τελείως αλλοπρόσαλλη η στάση της Τουρκίας. Λίγο πριν την Σύνοδο Κορυφής ο Τούρκος πρόεδρος καλόπιανε την Ε.Ε. και έβλεπε την χώρα του ως αναπόσπαστο κομμάτι της και τώρα που είναι σε εξέλιξη η Σύνοδος ανακοινώνει νέα Navtex και άσκηση με πραγματικά πυρά στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου. Θα’ λεγε κανείς ότι το πάει φυρί – φυρί για να επιβληθούν κυρώσεις στην χώρα του, όπως έχουν δεσμευτεί οι εταίροι μας αν συνεχίσει η Τουρκία τις προκλήσεις. Τι περιμένουν λοιπόν; Δεν είναι πρόκληση αυτό;
Στο μεταξύ η τουρκική λίρα είναι σε ευθεία κατρακύλα όπως και η οικονομία και επιπλέον βγαίνουν συνεχώς διάφορα σκάνδαλα για τους γαμπρούς και τους γιους του Ερντογάν. Μάλλον ο Σουλτάνος τα έκανε μαντάρα …Έφυγε κι ο Τραμπ και δεν έχει από πού να πιαστεί…
Μ.Ξ.
Φορτιστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων
Στα θέματα που μπορεί και πρέπει ν’ αντιμετωπίσει ο δήμος Ξάνθης είναι αυτό της εγκατάστασης φορτιστών ηλεκτρικών αυτοκινήτων.
Δηλαδή να δημιουργήσει έναν ευπρεπή χώρο, με στέγαστρο και χώρο w.c. όπου οι οδηγοί ηλεκτρικών αυτοκινήτων να μπορούν να φορτίζουν τα αυτοκίνητά τους σε πολιτισμένες συνθήκες.
Προφανώς θα γνωρίζουν εκεί στο δήμο πως η πληρωμή θα γίνεται μέσω κάρτας τραπέζης αυτόματα χωρίς την παρουσία προσωπικού.
Στον χώρο προφανώς θα υπάρχουν περισσότεροι του ενός φορτιστές.
Ρίχνουμε την ιδέα διότι το μέλλον έρχεται, είναι εδώ.
Γ.Δ.
Για τους φορτιστές συνέχεια
Λίγα λόγια ακόμη για τους δημοτικούς φορτιστές.
Οι δήμοι θα γνωρίζουν βέβαια πως η ενέργεια αυτή, χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο. Άρα η δράση δεν έχει πρόβλημα υλοποίησης και ούτε ανάγκη δημοτικών πόρων.
Και κάτι ακόμη. Μπορεί η αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων ακόμη να είναι μικρή στην περιοχή μας. Όμως, κίνητρα υπάρχουν από την Πολιτεία για αλλαγή αυτοκινήτου.
Παράλληλα, σε λίγα χρόνια, όλα σχεδόν τα νέα αυτοκίνητα θα είναι ηλεκτρικά. Άρα μιλάμε για το κοντινό μέλλον και όχι το σήμερα.
Όμως η πρόβλεψη πρέπει να γίνει για φορτιστές. Διότι χωρίς φορτιστή πώς ν’ αγοράσει κάποιος αυτοκίνητο; Να το πάρει και να το έχει να περιμένει;
Ιδού λοιπόν πεδίον δόξης λαμπρόν για τους δήμους. Όλους.
Γ.Δ.
Έξοδος στη φύση, ναι αλλά…
Είναι κοινά αποδεκτό. Ο νεοέλληνας πολύ λίγο έως καθόλου σέβεται τον δημόσιο και δημοτικό χώρο. Οι αποδείξεις πάρα πολλές και συχνές και τα φωτογραφικά στοιχεία σε αφθονία.
Ο δημόσιος και δημοτικός χώρος από πολλούς θεωρείται πως είναι ένας απέραντος κάδος απορριμμάτων! Τρελό μεν, αλλά ισχύει.
Ιδού και άλλη μια απόδειξη πρόσφατη της εξόδου για περπάτημα στη φύση λόγω του κορωνοϊού. Οι «εξοδούχοι» λοιπόν αυτοί, κάποιοι, ευτυχώς όχι όλοι, πετούν δεξιά-αριστερά ότι τους τελείωσε.
Ο καφές, το νερό, τις φλούδες, τα χαρτιά από τη σοκολάτα ή τις μπάρες.
Στη φύση μεν κάποιοι και κάποιες, αλλά χωρίς σεβασμό του χώρου και με λειτουργία απαράδεκτη.
-Προφανώς και δεν τους έχει απασχολήσει για το ποιος θα πάει να μαζέψει τα σκουπίδια τους…
Γ.Δ.
Με μέτρα και δεν βλέπουμε βελτίωση…
Συνεχίζεται η πίεση στο νοσοκομείο μας. Προκαλεί μεγάλη ανησυχία στην τοπική κοινωνία ότι 4 ασθενείς με κορωνοϊό έχασαν την μάχη μέσα σε 2 μέρες. Επιπλέον συνεχίζονται οι προσελεύσεις από άτομα που έχουν συμπτώματα. Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι πως ο στρατός διέθεσε σκηνή που στήθηκε έξω από το νοσοκομείο για να παραμένουν οι ασθενείς που έρχονται και να μην κρυώνουν έως ότου αποφασιστεί από τους γιατρούς ποιοι θα νοσηλευτούν. Επίσης τοποθετήθηκε και η κινητή γεννήτρια οξυγόνου. Στο μεταξύ τα κρούσματα είναι σε έξαρση και από τα υψηλότερα σε αριθμό στην ΑΜΘ. Αυτό επίσης προκαλεί μεγάλη ανησυχία και κυρίως το γεγονός ότι δεν γνωρίζουμε την αιτία και δεν μπορούμε να το αποδώσουμε κάπου. Το φαινόμενο δεν είναι μόνο τοπικό. Βλέπουμε και στην Θεσσαλονίκη τα κρούσματα δεν υποχωρούν. Όλοι αναρωτιούνται τι φταίει; Δεν τηρούνται σωστά τα μέτρα; Είναι πιο μεταδοτικό ο ιός; Τόσες μέρες και ουσιαστική βελτίωση δεν βλέπουμε.
Και οι επιστήμονες σηκώνουν τα χέρια…
Μ.Ξ.
Για τα σκουπίδια μας στην πόλη
Η αναφορά περιέχει προσωπική διαπίστωση, σχεδόν καθημερινή, που αποδεικνύει κάτι ιδιαίτερο για τον χαρακτήρα μας και τη συμπεριφορά μας ως προς τα οικιακά σκουπίδια, που αφού τα παράγουμε, πρέπει να τα πάμε στους γνωστούς κάδους απορριμμάτων.
Λοιπόν: κάποιοι αφήνουν απ’ έξω τα σκουπίδια τους. Συνειδητά διότι α) τα στέλνουν με μικρά παιδιά και β) γιατί δεν θέλουν να πιάσουν το καπάκι του κάδου για να τα ρίξουν μέσα.
Συνεχίζω. Κάποιοι συμπολίτες αγνοούν επιδεικτικά τους κάδους ανακύκλωσης. Κάποιοι άλλοι ρίχνουν χαρτοκιβώτια χωρίς να τα διπλώνουν κι έτσι ο κάδος φαίνεται γεμάτος και υποχρεωτικά τα επόμενα σκουπίδια είναι στη διάθεση των γάτων της περιοχής.
Τέλος, όταν οι κάδοι είναι γεμάτοι, οι συμπολίτες αντί να ψάξουν για άλλο κάδο εκεί δίπλα, αφήνουν την σακούλα έξω.
Αυτή είναι η συμπεριφορά μας -δυστυχώς- με τα σκουπίδια μας, τα δικά μας και ως προς τους κάδους δίπλα μας.
Απλά θυμίζω πως αυτή όλη η διαδικασία αλλάζει πλέον και μάλιστα ριζικά. Όμως, ες αύριον τα σπουδαία.
Γ.Δ.