Μετά την άμεση ανάκληση της προηγούμενης εφαρμοστικής εγκυκλίου που προέβλεπε ένταξη των ποσών στις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis)
Τα συμψηφιζόμενα ποσά δεν εμπίπτουν σε καμία διάταξη περί κρατικών ενισχύσεων και συνιστούν αποζημίωση, σύμφωνα με τη νέα ΚΥΑ
Χθες, υπεγράφη η Κοινή Υπουργική Απόφαση με τη νέα εφαρμοστική διάταξη που προβλέπει την εφαρμογή των συμψηφισμών για την επιδότηση εργασίας του 12% για τα έτη 2010-2015. Αυτό λένε οι πληροφορίες, μετά την άμεση (εντός 24 ωρών) ανάκληση της εγκυκλίου που προέβλεπε ένταξη των ποσών από τους συμψηφισμούς στις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis).
Εκτός de minimis οι αξιώσεις του 12%
Η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας προς τον ΟΑΕΔ, προέβλεπε: «Κατά την εκκαθάριση των σχετικών δαπανών πέρα των διαλαμβανομένων σε αυτές θα πρέπει οπωσδήποτε να εφαρμοσθεί: α) Ο Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1407/2013της Επιτροπής για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis): Ο σχετικός έλεγχος διενεργείται από τον ΟΑΕΔ με την υποβολή σε αυτόν υπεύθυνης δήλωσης από τον δικαιούχο της ενίσχυσης, κατά την αίτηση ή την αξιολόγηση της , για οποιαδήποτε άλλη ενίσχυση ήσσονος σημασίας την οποία έλαβε η οικεία επιχείρηση βάσει του εν λόγω Κανονισμού ή άλλων Κανονισμών για ενισχύσεις ήσσονος σημασίας κατά τα δύο προηγούμενα οικονομικά έτη και κατά το τρέχον οικονομικό έτος και με την οποία υπεύθυνη δήλωση βεβαιώνει, επίσης, ότι το συνολικό ποσό των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας που της έχουν χορηγηθεί κατά το τρέχον και τα δύο προηγούμενα οικονομικά έτη, συμπεριλαμβανομένης και της παρούσας ενίσχυσης δεν υπερβαίνει τα, κατά περίπτωση, ανωτέρω αναφερόμενα ποσά σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 6 του Καν. 1407/2013 (υπόδειγμα της δήλωσης επισυνάπτεται στην παρούσα) . Ο έλεγχος επίσης διενεργείται και μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Ελέγχου Σώρευσης Κρατικών Ενισχύσεων της Ειδικής Υπηρεσίας Κρατικών Ενισχύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σύμφωνα με το υπό στοιχεία 74391/ΕΥΚΕ 2634/13-7-2016 έγγραφο οδηγιών στους φορείς που εμπλέκονται στη χορήγηση κρατικών ενισχύσεων κατά την προγραμματική περίοδο 2014 – 2020 και το αρχείο της Υπηρεσίας (ΚΠΑ2)».
Ο ΟΑΕΔ θα ελέγχει τις παραγραφές
Αυτό που αναμένεται να παραμείνει και στη νέα εφαρμοστική διάταξη είναι ότι θα ελέγχονται: «οι διατάξεις περί παραγραφής κατά του Δημοσίου, όπως ρυθμίζονται στο ν. 4270/2014 ( ΦΕΚ Α’/143/2014) όπως ισχύει « Αρχές δημοσιονομικής διαχείρισης και εποπτείας (ενσωμάτωση της οδηγίας 2011/85/ΕΕ) – Δημόσιο Λογιστικό και άλλες διατάξεις».
Αυτό είναι και το θέμα που έχει ξεσηκώσεις τις μεγαλύτερες αντιδράσεις, αφού η πλειονότητα των άλλοτε δικαιούχων δεν προέβησαν σε κατάθεση αγωγής, με αποτέλεσμα τώρα να παραγράφονται οι αξιώσεις τους προς το Δημόσιο. Και με βάση αυτή την εξέλιξη αναρωτιέται κανείς αν η κυβερνητική βούληση ήταν η αποκατάσταση της αδικίας για τα ποσά της επιδότησης που απωλέσθηκαν ή αν η πρωτοβουλία εξυπηρετεί τον ΟΑΕΔ, που θα καλούνταν να πληρώσει τις επιδοτήσεις με τόκους και προσαυξήσεις για όσες επιχειρήσεις επέλεξαν τον δικαστικό δρόμο.
Θυμίζουμε άλλωστε, ότι πάγια θέση των επιμελητηρίων, που αρνήθηκαν να αφήσουν στην άκρη το θέμα όλα αυτά τα χρόνια, ήταν να αποπληρωθούν οι δόσεις και των 5 (ή κατά περίπτωση 5,5 ετών) για όλες τις επιχειρήσεις.
Επικοινωνία Βρούτση με Δημοσχάκη
Σε επικοινωνία που είχαν το βράδυ της Δευτέρας ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και ο βουλευτής ΝΔ Έβρου Αναστάσιος Δημοσχάκης, ο υπουργός ενημέρωσε ότι έκανε δεκτό το αίτημα για απόσυρση της προϋπόθεσης του de minimis.
Μάλιστα, ο βουλευτής έδωσε στη δημοσιότητα το σχετικό πεδίο της ΚΥΑ, όπου αναφέρεται ότι, «η διαδικασία συμψηφισμού (…) δεν εμπίπτει στις διατάξεις του ν. 4152/2013 (Α’ 107) και σε άλλες συναφείς διατάξεις περί κρατικών ενισχύσεων και συνιστά αποζημίωση κατά τις διατάξεις των άρθρων 105 και 106 ΕισΝΑΚ».
Ο κ. Δημοσχάκης στην ανακοίνωσή του σημείωσε, «πρόκειται για μια μεγάλη δικαίωση όλων των συντονισμένων προσπαθειών πολλών ετών και ενός αταλάντευτου κοινοβουλευτικού αγώνα, η οποία δίνει ανάσα ζωής στον επιχειρηματικό κόσμο της περιοχής αποκαθιστώντας συνάμα το αίσθημα της εμπιστοσύνης των επιχειρηματιών και των εργαζομένων έναντι του Κράτους!».