Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επιχειρηματικότητα Ελαφρύνσεις στα τέλη ζητούν από το δήμο Ξάνθης οι επαγγελματίες

Ελαφρύνσεις στα τέλη ζητούν από το δήμο Ξάνθης οι επαγγελματίες

0

Επιστολή επτά σωματείων στο δήμαρχο και τους επικεφαλής της αντιπολίτευσης

Επισημαίνουν τα πλήγματα που υπέστη το τοπικό επιχειρείν λόγω της έξαρσης της πανδημίας στην Ξάνθη

 

Ελαφρύνσεις λόγω των ζημιών που υπέστησαν από την πανδημία του covid-19 ζητούν από το δήμο Ξάνθης τα επαγγελματικά σωματεία, επισημαίνοντας την πτώση του τζίρου και τις δραματικές συνέπειες για το τοπικό επιχειρείν

Σε επιστολή που υπογράφουν ο Μπάμπης Δαργανάκης για το σωματείο καφέ-μπαρ, η Μαριάνθη Μαλλιαρουδάκη για το σωματείο Αρτοποιών, η Αθανασία Σαρόγλου για το σωματείο υποδηματοποιών, ο Αθανάσιος Κωστόπουλος για το σωματείο ανθοπωλών, η Μαρία Τσιακίρογλου για το σωματείο επαγγελματιών με καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ο Εκρέμ Μολλά για το σύλλογο παραγωγών λαϊκών αγορών και ο Θεολόγης Κουρτσοπέδης για το σωματείο μικροπωλητών Ξάνθης, τα σωματεία της πόλης καλούν το δήμαρχο και τους επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης με αφορμή τη συζήτηση για τον καθορισμό τελών για χρήση κοινόχρηστων χώρων και τέλους εβδομαδιαίας λαϊκής αγοράς από 1/1/21 να προβούν σε μειώσεις τελών και συμψηφισμούς, στο πρότυπο που εφάρμοσε ο δήμος Κομοτηνής.

Στην επιστολή τους αναφέρουν: «όπως γνωρίζουμε και γνωρίζετε το 2020 αποτελεί μια χρονιά με ιδιαίτερες συνθήκες λόγω της επιδημιολογικής κρίσης ( COVID-19) που έχει ορατά αποτελέσματα στην τοπική οικονομία και στις επιχειρήσεις που πλήττονται στο σύνολο τους και ιδιαίτερα: – οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στις λαϊκές αγορές που ανοιγοκλείνουν ανάλογα με τον αριθμό των κρουσμάτων και αναπτύσσονται σε αποστάσεις . – τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που έχουν σε ισχύ περιοριστικά μέτρα – ωράριο, αποστάσεις, χρήση μασκών, πλαφόν ατόμων ανά τμ (και την επόμενη περίοδο που ξεκινά η χειμερινή σεζόν ο εσωτερικός χώρος προσδιορίζεται από την ποσόστωση που εν τοις πράγμασι αφαιρεί το 40-50% της δυναμικότητας της επιχείρησης. Ως εκ τούτου αντιλαμβάνεστε τι μέλλει γενέσθαι όσον αφορά την επιχειρηματικότητα στην περιοχή μας. Σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία ο τζίρος των επιχειρήσεων στη Ξάνθη το πρώτο εξάμηνο του 2020 έχει μειωθεί κατά προσέγγιση από 37% έως 70% σε όλο το φάσμα του επιχειρείν.

Έτσι με τις υπάρχουσες συνθήκες έξαρσης της επιδημίας, τη μη έλευση των φοιτητών και παρόμοιων συνθηκών η κατάσταση βαίνει επιδεινούμενη κάτι το οποίο θα οδηγήσει και σε λουκέτα, σύμφωνα με σχετική μελέτη του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ.

Ως εκ τούτου αιτούμαστε, την μείωση των τελών κατά 60%, όταν άλλοι Δήμοι, εισηγούνται και την πλήρη απαλλαγή, γεγονός που όπως γνωρίζουμε, έχει ψηφιστεί κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο, τον μήνα Αύγουστο, αλλά όπως γνωρίζουμε υπάρχει κώλυμα εφαρμογής λόγω μηδενικών τελών. Θα πρέπει να συνυπολογιστεί ότι η Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, έχει πληγεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη περιοχή στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, ως αποτέλεσμα αυτού, την κατακόρυφη μείωση του τζίρου και της κατανάλωσης σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων.

Επιπλέον, ζητούμε τον συμψηφισμό( πρόσθετη έκπτωση 30%) για το έτος 2021, σε όλους συνυφασμένους επαγγελματικούς κλάδους, οι οποίοι ναι μεν κατέβαλλαν τα αντίστοιχα τέλη, (το 2019 για το έτος 2020), αλλά επλήγησαν σφόδρα το χρονικό διάστημα, όπου η περιοχή μας βρισκόταν σε συνεχές lock down, λόγω της πανδημίας(Covid 19).

Ζητούμε να κάνετε δεκτό, το ως άνω αίτημα, από τα προσυπογράφοντα Σωματεία-Συλλόγους, ακολουθώντας το σωστό παράδειγμα του δήμου Ροδόπης που έκανε δεκτό το αίτημα των επαγγελματιών.

Σε περίπτωση διαβούλευσης θεωρούμε αυτονόητη την πρόσκληση των αρμόδιων παραγωγικών φορέων».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επιχειρηματικότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Διατηρώ»: Για τις αρχές του 2025 έχει μετατεθεί η έναρξη του προγράμματος

Μειώθηκε ο προϋπολογισμός του προγράμματος για τα διατηρητέα κτήρια Στις αρχές του 2025 αν…