Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Εργασία Έρχονται μεγάλες αλλαγές στα εργασιακά

Έρχονται μεγάλες αλλαγές στα εργασιακά

0

Ευέλικτο ωράριο, τηλεργασία, νέος νόμος για τον συνδικαλισμό και θεσμοθέτηση της άδειας πατρότητας  – Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο

 

Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, Α. Μπεμπεκίδης: «Αδιαπραγμάτευτο το 8ωρο και 5νθήμερο. Να πληρώνονται με 75% οι Κυριακές και όχι με ρεπό»

 

 

Αλλαγές και ανατροπές στα εργασιακά θέματα φέρνει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που τίθεται σε διαβούλευση. Το εργασιακό σχέδιο νόμου προβλέπει ευελιξία στο ωράριο εργασίας, αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου 1264/1982 αλλαγή στον υπολογισμό των υπερωριών και της υπερεργασίας στοχεύοντας στον εξορθολογισμό της χρήσης και του κόστους των υπερωριών, ενώ θεσμοθετεί και οριοθετεί νέο πλαίσιο για την τηλεργασία και για πρώτη φορά θεσμοθετείται άδεια πατρότητας. Επίσης θέτει σε λειτουργία το ψηφιακό ωράριο και την ηλεκτρονική κάρτα εργασίας.

Επί αυτού του σχεδίου θα κληθούν να καταθέσουν τις προτάσεις τους οι κοινωνικοί εταίροι ενώ ήδη η ΓΣΕΕ σε πρόσφατη σύσκεψη με τα στελέχη του ΙΝΕ έχει τεθεί σε ετοιμότητα και έχει αρνητική προσέγγιση σε ζητήματα όπως η ευελιξία του ωραρίου, η τηλεργασία και ο υπολογισμός των υπερωριών. Στο μικροσκόπιο του ΙΝΕ – ΓΣΕΕ επίσης τίθενται και οι αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο ενώ θετικά αντιμετωπίζεται η θεσμοθέτηση της άδειας πατρότητας.

«Πράσινο φως» επί της αρχής για τον  συνδικαλιστικό νόμο από την ΓΣΕΕ

Μιλώντας στο «Ε» ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης κ. Άγγελος Μπεμπεκίδης τάσσεται υπέρ των αλλαγών στον συνδικαλιστικό νόμο αλλά δεν συζητά επ’ ουδενί την ευελιξία του ωραρίου. Να σημειώσουμε πως σ΄ότι αφορά τον συνδικαλιστικό νόμο το νέο εργασιακό σχέδιο προβλέπει τις εξής αλλαγές:

-Θα υπάρξει ειδική μέριμνα, όπως ισχύει σήμερα, για τις επιχειρήσεις δημόσιου χαρακτήρα ή κοινής ωφέλειας, όπου η προκήρυξη απεργίας επηρεάζει την λειτουργία του κράτους και του συνόλου των πολιτών.

-Σε περίπτωση που δεν τηρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις λειτουργίας των συνδικάτων θα υπάρχουν ποινές, ενώ για παράνομες και καταχρηστικές απεργίες εξετάζεται το ενδεχόμενο διεκδίκησης από τον εργοδότη αποζημίωσης.

-Αλλάζουν τα όρια προστασίας των συνδικαλιστών για την απόλυση τους μετά την λήξη της θητείας, ενώ μειώνεται ο αριθμός των μελών της διοίκησης που προστατεύονται με βάση τον αριθμό των μελών της οργάνωσης.

-Μειώνονται οι μέρες αδικαιολόγητης απουσίας συνδικαλιστών από την εργασία τους, από 7 ημέρες που είναι σήμερα. Στους όρους δεν συμπεριλαμβάνεται η άσκηση των καθηκόντων τους, ενώ στους όρους απόλυσή θα συμπεριληφθεί η περίπτωση να υπάρχει ποινικό αδίκημα ή η υποβολή μήνυσης. Ακόμη εξετάζεται στους λόγους απόλυσης των συνδικαλιστών να συμπεριληφθεί το ενδεχόμενο να εμποδίζουν την απασχόληση εργαζόμενων που δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στην απεργιακή κινητοποίηση.

-Για τη λήψη απεργιακής κινητοποίησης θα ισχύει όπως και σήμερα η 24ωρη προηγουμένως ενημέρωση του εργοδότη με την πλήρη καταγραφή όλων των αιτημάτων των εργαζομένων.

– Η νέα διάταξη για ηλεκτρονική ψηφοφορία για την πραγματοποίηση απεργίας θα εφαρμοστεί σε συνδυασμό με την ισχύουσα διάταξη που προβλέπει την παρουσία του 50% των οικονομικά ενεργών μελών της πρωτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης στη γενική συνέλευση, ώστε να τεκμαίρεται απαρτία και να λαμβάνεται έγκυρη απόφαση για απεργία.

-Ο εργοδότης θα είναι υποχρεωμένος να παρέχει στο σωματείο, συνδικαλιστική οργάνωση, διαδικτυακό τόπο στον οποίο θα έχουν πρόσβαση οι εργαζόμενοι της επιχείρησης προκειμένου να ενημερώνονται για τις αποφάσεις και τις ανακοινώσεις. Με αυτό τον τρόπο δεν θα είναι απαραίτητο να υπάρχει πίνακας ανακοινώσεων.

Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, Α. Μπεμπεκίδης: «Αδιαπραγμάτευτο το 8ωρο και 5νθήμερο. Να πληρώνονται με 75% οι Κυριακές και όχι με ρεπό»

«Το θέμα με το προσωπικό ασφαλείας εφαρμόζεται και τώρα αλλά  όπως και το θέμα με την μείωση ημερών άδειας των συνδικαλιστών μας βρίσκει σύμφωνους ενώ αυτά που αναφέρονται για την απόλυση συνδικαλιστών έχουν ψηφιστεί σε προηγούμενο νόμο. Μ’ αυτά δεν διαφωνεί η ΓΣΕΕ. Θα εξετάσουμε όλες τις διευκρινήσεις και τις λεπτομέρειες και θα γίνουν προτάσεις αλλά αυτό που διαφωνούμε και είναι αδιαπραγμάτευτο για τον κόσμο της εργασίας είναι το ωράριο. Ζητάμε 8ωρο και 5νθήμερο. Καμιά ευελιξία, καμιά ευέλικτη μορφή εργασίας. Απ’ όλα αυτά χαμένος βγαίνει πάντα ο εργαζόμενος. Μια ζωή βάζει πλάτη τον κάνουν …λάστιχο και στο τέλος είναι ο μεγάλος χαμένος! Είμαστε επίσης κάθετα αρνητικοί με την κατάργηση της υπερωρίας του 75% της αργίας που θέλουν οι εργοδότες να την δίνουν σε ρεπό ή άδεια. Οι εργαζόμενοι που δουλεύουν και Κυριακές και κάνουν υπερωρίες πρέπει να πληρώνονται και όχι να παίρνουν άδειες. Ούτε με την τηλεργασία συμφωνούμε», επισημαίνει ο κ. Μπεμπεκίδης.

Να σημειώσουμε πως στις αλλαγές που προωθούνται είναι το ευέλικτο  8ωρο. Ο εργοδότης θα μπορεί σε συνεννόηση με τον εργαζόμενο να αναπροσαρμόζει το ωράριο του εργαζομένου τον ημερήσιο χρόνο εργασίας να υπάρχει δυνατότητα αναπροσαρμογής του ημερησίου χρόνου εργασίας χωρίς όμως να μειώνεται το συνολικό πλήθος των κανονικών ωρών εργασίας ανά εβδομάδα. Για παράδειγμα θα μπορούσε ένας εργαζόμενος, αντί για το διάστημα 8 π. μ. – 4 μ. μ. κάθε μέρα ανά εβδομάδα, να εργάζεται 9 π. μ. – 5 μ. μ. είτε καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας είτε για κάποιες μέρες της εβδομάδας.

Σ΄ότι αφορά τις υπερωρίες διευκρινίζουμε πως παράλληλα οι ώρες που καλύπτουν το συμβατικό ωράριο εργασίας, το 8ωρο, λαμβάνονται ως υπερωρίες και θα καλύπτονται με αντίστοιχη μείωση ωραρίου σε άλλη εργάσιμη ημέρα, με ρεπό ή πρόσθετη άδεια, κατόπιν αιτήματος του εργαζομένου ή του εργοδότη. Το εν λόγω σενάριο προβλέπει οι ώρες που μπορεί να πραγματοποιούνται ως υπερεργασία, να μπορούν να καλύπτονται και με χρόνο, μέσω «συμψηφισμού» με ρεπό, έξτρα άδεια ή μικρότερο ωράριο σε άλλες εργάσιμες ημέρες.

Το ανώτατο όριο υπερωριακής απασχόλησης των εργαζομένων προκειμένου για εργαζόμενους σε βιομηχανικές, βιοτεχνικές επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίες, έχει καθοριστεί στις 48 ώρες ανά 6μηνο. Στους υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας, για παράδειγμα στο εμπόριο και την παροχή υπηρεσιών, το ανώτατο όριο υπερωριακής απασχόλησης είναι έως 2 ώρες ημερησίως και έως 120 ώρες το έτος. Οι εισηγήσεις που υπάρχουν στο τραπέζι είναι να ευθυγραμμιστεί το πλαφόν στη βιομηχανία με τους υπόλοιπους κλάδους, ώστε το ανώτατο όριο να είναι 120 ώρες ανά έτος σε όλο το φάσμα της οικονομίας.

Ηλεκτρονική κάρτα – Ψηφιακό ωράριο

Με την εφαρμογή του ψηφιακού ωραρίου ανοίγει ο δρόμος για την εφαρμογή της ηλεκτρονικής κάρτας του εργαζόμενου που θα είναι συνδεδεμένη με το σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ» σε πραγματικό χρόνο. Στόχος είναι να καταγράφεται η ώρα εισόδου και εξόδου των εργαζομένων σε ηλεκτρονικό ρολόι παρουσίας προσωπικού (ωρομέτρηση) και να διαβιβάζονται αυτόματα με ηλεκτρονικό τρόπο στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ», όπου και θα διασταυρώνονται. Η χρήση της ηλεκτρονικής κάρτας αναμένεται να ξεκινήσει πιλοτικά σε μεγάλες επιχειρήσεις όπως σε τράπεζες και σε σούπερ μάρκετ, ενώ σταδιακά θα εφαρμοστεί στο σύνολο της ιδιωτικής οικονομίας.

Τηλεργασία

Νέους όρους περιλαμβάνει το νέο θεσμικό πλαίσιο για την εξ αποστάσεως εργασία.

Η τηλεργασία θα αποφασίζεται κατόπιν συμφωνίας του εργοδότη και του εργαζομένου.

Ο εργοδότης υποχρεούται να τηρεί το ωράριο εργασίας και να σέβεται την ιδιωτική ζωή του τηλεργαζόμενου. Απαγορεύεται ρητά η χρήση της κάμερας (web cam για τον έλεγχο του τηλεργαζομένου. Αν τεθεί σε λειτουργία οιοδήποτε σύστημα ελέγχου, αυτό πρέπει να σέβεται τη νομοθεσία περί δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, να επιβάλλεται από τις λειτουργικές ανάγκες της επιχείρησης και να περιορίζεται στο πλαίσιο του επιδιωκόμενου σκοπού.

Στην περίπτωση δε που ο εργοδότης δεν προμηθεύσει τον εξοπλισμό στον τηλεργαζόμενο ή δεν καλύψει το κόστος χρήσης αυτού και σε κάθε περίπτωση το κόστος συντήρησης και αποκατάστασης των βλαβών, είναι ανίσχυρη η συμφωνία περί τηλεργασίας και η εργασία παρέχεται στις εγκαταστάσεις του εργοδότη.

Άδεια πατρότητας

Άδεια πατρότητας δέκα ημερών και όχι δύο ημερών που δίνεται σήμερα και ειδική άδεια πατρότητας δύο μηνών θα προβλέπει σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας για τις εργασιακές αλλαγές.

Ειδικότερα σύμφωνα με την σχετική κοινοτική οδηγία θα πρέπει η χώρα μας να εντάξει άδεια πατρότητας μέχρι την 1η Ιουλίου του 2021 με δυνατότητα παράτασης δύο χρόνων. Έτσι στο εργασιακό σχέδιο νόμου θα προβλέπεται άδεια για τους πατέρες μόλις γεννιέται το παιδί 10 ημερών αντί για δύο που δίνεται σήμερα και ειδική άδεια προστασίας της πατρότητας δύο μηνών μέχρι το παιδί να πάει 6 χρόνων. Πρόκειται για την αντίστοιχη ειδική άδεια προστασίας της μητρότητας που είναι 6 μηνών.

Σκοπός της οδηγίας που πρέπει να εφαρμόσει η χώρα μας είναι να εξασφαλίσει την ισότητα των φύλων όσον αφορά τις ευκαιρίες στην αγορά εργασίας και τη μεταχείριση στην εργασία σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), διευκολύνοντας την επίτευξη ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής για τους εργαζόμενους οι οποίοι είναι γονείς ή φροντιστές.

Μαριάννα Ξανθόπουλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εργασία
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκλογές στο Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών Ξάνθης

Την Κυριακή 19/1 και σε περίπτωση μη απαρτίας την επόμενη Κυριακή   Καλούνται τα μέλη…