Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Εργασία Κραυγή αγανάκτησης από τους Λογιστές της Ξάνθης

Κραυγή αγανάκτησης από τους Λογιστές της Ξάνθης

0
mpatzakidou

Για το φόρτο εργασίας και τα προβλήματα του TAXIS

 

Επιστολή προς τον πρωθυπουργό

 

Την αγανάκτησή τους για το φόρτο εργασίας με τον οποίο έχουν επιβαρυνθεί από χίλιες δυο εφαρμογές και προγράμματα με αποτέλεσμα να είναι ανυπόφορη η πίεση που τους ασκείται προκειμένου να ανταποκρίνονται στις προθεσμίες και να παρακωλύεται η εύρυθμη λειτουργία τους, εκφράζουν οι Λογιστές της Ξάνθης σε επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό, τους υπουργούς και το Οικονομικό Επιμελητήριο. Σ’ αυτή εκθέτουν λεπτομερώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με το TAXIS τονίζοντας την αναγκαιότητα άμεσης επίλυσή τους .

Ε.Φ.Ε.Ε.Ξ: «Κάνετε μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα»  – Η επιστολή των Λογιστών της Ξάνθης προς τον Πρωθυπουργό

«Κύριε Πρωθυπουργέ, Κύριοι Υπουργοί, Κύριοι Γεν.Γραμματείς.

Kύριοι υπεύθυνοι τμημάτων και ιθύνοντες νόες για τις εφαρμογές, προγράμματα και δηλωτικές υποχρεώσεις, ο σοφός λαός λέει «Μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα δε γίνεται». Τελικά όμως γίνεται! Μέσα σε αυτό τον κυκεώνα δηλωτικών υποχρεώσεων που τυπικά διεκπεραιώνονται από εμάς του επιστήμονες λογιστές καθημερινά, ήρθε να προστεθεί και η σωρεία αιτήσεων, προγραμμάτων στήριξης και επιδομάτων επί COVID-19. Παράλληλα το κράτος αποφάσισε, ότι μέσα σε αυτό τον διογκωμένο κόλαφο εργατικής πίεσης, είναι η κατάλληλη στιγμή να οργανώσει, να αναβαθμίσει και να εκσυγχρονίσει τα απαρχαιωμένα συστήματα τόσο σε δημόσιο όσο και σε ΟΤΑ. Τίθενται λοιπόν τα ερωτήματα: Είναι η κατάλληλη στιγμή να οργανωθούν οι Δήμοι και να δηλωθούν τα σωστά τετραγωνικά των δημοτών;Είναι η κατάλληλη στιγμή να γίνουν οι τακτοποιήσεις του περιουσιολογίου; Είναι η κατάλληλη στιγμή να ψηφιοποιηθεί (τυπολατρικά και μόνο) η συνεργασία μας, και των πολιτών, με τις δημόσιες υπηρεσίες; Και εντέλει είναι δυνατόν μέσα σε αυτό το καθεστώς πίεσης εργασίας να θεωρείτε ότι είναι και η κατάλληλη στιγμή να καθιερωθούν και τα ηλεκτρονικά βιβλία;Ανακοινώθηκε ότι η ΑΑΔΕ θα προβεί στην αγορά 2440terabytes για την αναβάθμιση του συστήματος cloud, κυρίως για τον απαιτούμενο χώρο των ηλεκτρονικών βιβλίων, την ώρα που το ίδιο το (υποτιθέμενο) υπάρχον σύστημα δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στον όγκο πληροφοριών και στον αριθμό των χρηστών. Και εδώ γεννάται νέο ερώτημα. Γιατί πραγματοποιείται πιστοποίηση μέσω κωδικών taxis σε κάθε σύστημα και πλατφόρμα αφού το ίδιο το taxis δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις των χρηστών του;

Οι λογιστές αυτή τη χρονική στιγμή, πέραν των καθημερινών εργασιών μας, καλούμαστε να τροποποιήσουμε τα Ε9 βάσει των τακτοποιήσεων με το Ν.4495/2017, να αναρτήσουμε τα τετραγωνικά στους Δήμους, να υποβάλλουμε αιτήσεις στο πρόγραμμα Γέφυρα, να προβούμε στην έκδοση των εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ, να ελέγξουμε επιστροφές και οφειλές, να τροποποιήσουμε τα παλιά μισθωτήρια (ανάρτηση, τροποποίηση, λύση) καθώς και να προβούμε σε όποιες αλλαγές σε επιδόματα (ΚΟΤ, ΚΕΑ, Α21), πέρα από τον καθημερινό όγκο της κατεξοχήν λογιστικής εργασίας μας.

Δουλεύουμε το τελευταίο εξάμηνο υπ’ ατμόν για να προσφέρουμε τόσο στους πελάτες μας, όσο και στο ίδιο το κράτος όλες αυτές τις διαδικασίες – πληροφορίες που καθίστανται απαραίτητες για να «προχωρήσει» το σύστημα σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Είναι άδικο να χάνουμε πολύτιμο χρόνο τόσο επαγγελματικό όσο και προσωπικό, λόγο αδυναμίας του taxis, ώστε να μπορέσουμε να διεκπεραιώσουμε όλες τις δηλώσεις και αιτήσεις για τους πελάτες μας. Οι χαμένες εργατοώρες είναι διπλά χαμένες γιατί α) δεν φέρουμε ευθύνη για την κωλυσιεργία του συστήματος και β) γιατί δεν θα αποζημιωθούμε το χρόνο που ξοδεύουμε.

Το κάθε μέλος του κλάδου μας θα πρέπει να είναι υπόλογο απέναντι ΚΑΙ στο κράτος ΚΑΙ στον πελάτη; Χωρίς όμως να πληρωθεί παραπάνω για τις χαμένες εργατοώρες, που δεν είναι υπαιτιότητα του πελάτη. Χωρίς να έχει δικαίωμα λάθους (γιατί για τον λογιστή το σύστημα προβλέπει πρόστιμο, για τον Δημόσιο Υπάλληλο όχι (υπαιτιότητα χρήστη). Χωρίς να έχει δικαίωμα άρνησης (πλέον ) προς τους πελάτες. Χωρίς να έχει δικαίωμα ανάπαυλας.

Χωρίς να έχει δικαίωμα ασθενείας. Χωρίς να έχει δικαίωμα ακόμη και στο θάνατο αφού θα επιβαρύνει τους κληρονόμους με τεράστιο όγκο διαδικασιών.

Τα υπερμεγέθη πρόστιμα και οι ποινές που διέπουν κάθε λάθος ή ανθρώπινη αμέλεια αποδεικνύουν την περιφρόνηση για το έργο που προσφέρει ο κλάδος μας στο κράτος, στους επαγγελματίες και στους πολίτες. Όλη αυτή η πίεση στο να γίνουν όλα σήμερα, άμεσα, γρήγορα, τώρα, μας προκαλεί χρόνιο άγχος με καταστροφικές συνέπειες για την υγεία μας. Αναλογιστήκατε ποτέ πόσοι συνάδελφοι έχουν καταλήξει επί το έργο, αγχωμένοι και καταβεβλημένοι για να προλάβουν μία προθεσμία; Αλλά αντί της προθεσμίας εκπνέουν οι ίδιοι; Αυτό το βάρος, αυτών των απωλειών, βαραίνει τους ώμους όλων μας σε αυτή την κοινωνία.

Ακόμη και εσείς οι ίδιοι γνωρίζετε ότι οι παρατάσεις δίνονται την τελευταία στιγμή όταν δεν μπορεί να ανταπεξέλθει το σύστημα. Γιατί θα πρέπει να παθαίνουμε εγκεφαλικό κάθε φορά που εκπνέει μια προθεσμία; Ή να γινόμαστε επαίτες για παρατάσεις, ενώ ευθύνονται άλλοι γι αυτό; Νιώθουμε εγκλωβισμένοι σε ένα κράτος τιμωρό, αντίπαλο και σκληρό επικριτή.

Τα ερωτήματα είναι συνεχόμενα προς τα αρμόδια υπουργεία και τις υπηρεσίες, αλλά ποτέ δε δόθηκε μία σωστή και καταρτισμένη απάντηση. Πρέπει κάποια στιγμή να γίνει αντιληπτό ότι εμείς προσπαθούμε να είμαστε δίπλα σας, αλλά εσείς στέκεστε απέναντί μας με την αδιαφορία και την απαξίωση του επιστημονικού μας κλάδου.

Χρόνια περιμένουμε πολλές απαντήσεις από τους αρμόδιους. Θα δοθεί επιτέλους όμως μία απάντηση ή έστω μία λύση, ώστε να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας;».

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εργασία
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βουλή: Ο Χ. Ζεϊμπέκ ρωτά για την καταστροφή της αλιείας στη λιμνοθάλασσα της Βιστoνίδας

Ο βουλευτής Ξάνθης της Νέας Αριστεράς κατέθεσε ερώτηση ζητώντας από την κυβέρνηση άμεσα μέ…