Νέες θέσεις εργασίας
Το μότο γνωστό: Χωρίς τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στην οικονομία, πρόοδος, ανάπτυξη, ευημερία δεν θα υπάρξει.
Νέες θέσεις στον ιδιωτικό τομέα εννοούμε βέβαια, όχι στο δημόσιο που είναι αντιπαραγωγικές.
Ιδού λοιπόν το θέμα. Οι νέες θέσεις εργασίας είναι αυτές που δημιουργούν το μέλλον ενός τόπου. Εδώ λοιπόν, εμείς, στην Ξάνθη, έχουμε, δημιουργούμε νέες θέσεις; Η απάντηση είναι αρνητική δυστυχώς.
Σοβαρή και αξιόλογη επένδυση στον δευτερογενή τομέα έχουμε χρόνια να δούμε στο νομό.
Ότι αυτό είναι αρνητικό το γνωρίζουν όλοι. Το ζητούμενο όμως είναι πως έτσι ο νομός μένει στάσιμος, υποβαθμίζεται, χάνει ανθρώπους που ψάχνουν αλλού την τύχη τους.
Γ.Δ.
Τι πρέπει να γίνει;
Το ερώτημα τίθεται αυτόματα και είναι εύλογο.
Τι πρέπει να γίνει για να ξεκινήσει η ιδιωτική πρωτοβουλία να επενδύει στους νέους τομείς πλέον της επιχειρηματικής δραστηριότητας;
Εν πολλοίς, θα πουν κάποιοι, πως στον αναπτυξιακό νόμο υπάρχουν οι απαντήσεις.
Κάποιοι άλλοι θα πουν πως στις προτάσεις για τη Θράκη θα υπάρχουν απαντήσεις για τα θέματα αυτά.
Άρα να περιμένουμε; Είναι μία παράμετρος.
Υπάρχει όμως και η Αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού, υπάρχει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων που πρέπει ν’αυξηθεί.
Οφείλουν να στοχεύουν οι παραπάνω φορείς από τη δική τους πλευρά στο να κάνουν έργα, να υπάρχουν δουλειές, να κινούνται τα πράγματα.
Ιδιωτικός τομέας και αυτοδιοίκηση συν το κράτος όλοι μαζί δουλεύοντας για να αρχίσει να κινείται η οικονομία, οι επενδύσεις, τα έργα και να μειώνεται έτσι η ανεργία.
Γ.Δ.
Στην Συνοδική Επιτροπή ο Μητροπολίτης μας
Στην Συνοδική Επιτροπή Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων διορίσθηκε ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων. Αυτό αποφασίστηκε την Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου κατά την πρώτη Συνεδρία της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου υπό την Προεδρία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου. Η θητεία της συνοδικής επιτροπής θα διαρκέσει ένα χρόνο. Να σημειώσουμε ότι πρόκειται για την 11μελή επιτροπή που θα διοικεί και διευθετεί όλα τα εκκλησιαστικά θέματα.
Μ.Ξ.
Δίκη Χρυσής Αυγής: Στις 7 Οκτωβρίου η απόφαση
Στις 7 Οκτωβρίου 2020 θα εκδοθεί η απόφαση των δικαστών επί της ενοχής ή όχι των κατηγορουμένων, μετά την ολοκλήρωση πολυετούς ακροαματικής διαδικασίας για τη διερεύνηση επ’ ακροατηρίου της υπόθεσης της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, ανακοίνωσε η πρόεδρος του δικαστηρίου.
Η δίκη με πλήθος κατηγορουμένων και διαδίκων, φτάνει στο τέλος της μετά από διαδικασία πέντε και πλέον ετών, και μετά την ολοκλήρωση των αγορεύσεων των συνηγόρων τόσο της πολιτικής αγωγής όσο και της υπεράσπισης.
Όλοι οι κατηγορούμενοι έχουν αποφυλακιστεί μοιραία λόγω λήξεως του 18μηνου της προσωρινής κράτησης μαζί και ο Γιώργος Ρουπακιάς, ο οποίος δικάζεται για την δολοφονία του 34χρονου μουσικού Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι τον Σεπτέμβριο του 2013.
Διάκριση στα κρασιά
Να λοιπόν που γίναμε μια περιοχή που παράγει το δικό της επώνυμο κρασί. Αμπελώνες Βουρβουκέλη, Σγουρίδη και Καρακώστα στην περιοχή Αβδήρων και Μάνδρας.
Παραδοσιακές περιοχές από την αρχαιότητα ακόμη. Το αμπέλι από τότε το καλλιεργούσαν οι Αβδηρίτες και αυτό συνεχίστηκε μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα.
Η φυλλοξήρα που «χτύπησε» έγινε η αιτία να εξαφανιστεί σχεδόν το αμπέλι και οι κάτοικοι να στραφούν προς άλλες καλλιέργειες.
Πριν λίγα χρόνια δόθηκαν κίνητρα και άδειες και ξεκίνησε η καλλιέργεια σε άλλο επίπεδο πλέον, καθαρά επαγγελματικό με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό και ποικιλίες που καθιερώθηκαν στην διεθνή αγορά.
Έτσι, σταδιακά η Ξάνθη έγινε γνωστή, κυρίως τ’ Άβδηρα, και για την καλή της ποιότητα στα παραγόμενα κρασιά από τις τρεις μεγάλες εταιρείες που έχουν δημιουργήσει άρτια και σύγχρονα οινοποιεία.
Γ.Δ.
Μικρές καλλιέργειες
Παράλληλα με τους μεγάλους κρασοπαραγωγούς υπάρχουν και μια σειρά μικρότεροι, οι οποίοι εκτός από κρασί παράγουν και τσίπουρο.
Γενικά η καλλιέργεια της αμπέλου κυρίως για κρασοστάφυλα είναι ικανοποιητική στο νομό.
Υστερούμε βέβαια στον τομέα των επιτραπέζιων όπου εκεί κυριαρχεί ο νομός Καβάλας με ιδιαίτερα μεγάλη παραγωγή.
Παλαιότερα, οι Ξανθιώτες της πόλης είχαν δύο περιοχές οι οποίες ήταν κατάλληλες για αμπέλι.
Η μία ήταν η γνωστή «Πέρα Αμπέλια» προς Κιμμέρια όπου η Πολυτεχνική Σχολή και η δεύτερη στην περιοχή Λευκού Πύργου όπου η Αγία Ειρήνη.
Στα μικρά αυτά αμπέλια καλλιεργούσαν σταφύλια για τις ανάγκες του σπιτιού, έφτιαχναν κρασί και τσίπουρο για τον ίδιο λόγο. Σήμερα διασώζονται ελάχιστα αμπέλια, κυρίως προς την περιοχή «Πέρα Αμπέλια».
Γ.Δ.
Να συνεχίσουν τις αγωγές
Έγκυρος γνώστης των Νομικών αλλά και των ελληνικών «τερτιπιών» κυβερνήσεων και δικαστηρίων, όταν ρωτήθηκε για την γνωστή αμαρτωλή υπόθεση του 12% μας απάντησε:
«Να συνεχίσουν οι ενδιαφερόμενοι τις αγωγές τους, όσοι ξεκίνησαν, να μην τις αφήσουν».
Τι σημαίνει η δήλωση;
Καμία εμπιστοσύνη στις κυβερνητικές δηλώσεις διαχρονικά. Κι ούτε να μετρούν στο 100% ό,τι δηλώνουν οι υπουργοί, διότι το αρνητικό παράδειγμα Σταθάκη δεν είναι παλιό, όλοι το θυμούνται.
Συμπέρασμα: Χρειάζεται αγώνας και προσπάθεια μεγάλη για να πληρώσει η κυβέρνηση τους θρακιώτες βιοτέχνες-βιομήχανους.
Ενώ αν ήταν υπάλληλοι του δημοσίου θα τα είχαν πάρει τα χρήματα από χρόνια πριν…
Γ.Δ.
Ναι σε όλες τις θεωρίες συνωμοσίας
Είναι εμφανές πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υιοθετεί όλους όσους διακινούν σενάρια συνωμοσίας, κάθε ετερόκλητο αρνητισμό, κάθε αγράμματο φανατικό και κάθε παλαβό που αντιστέκεται στην πραγματικότητα.
Αρχίζει το lockdown; O Σύριζα φωνάζει ότι έρχεται η χούντα και περιορίζει την ατομική ελευθερία και τα συνταγματικά δικαιώματα.
Σταματάει το lockdown; Ο Σύριζα φωνάζει ότι κινδυνεύει η υγεία των πολιτών.
Οι μάσκες είναι ακριβές; Φυσικά, για να σωθούν μόνο οι πλούσιοι.
Οι μάσκες είναι δωρεάν; Φυσικά, για να πλουτίσουν οι επιχειρηματίες φίλοι στις ΝΔ.
Κλείνουν τα σύνορα; Ο Σύριζα καταγγέλλει ότι θα καταστραφεί ο τουρισμός.
Ανοίγουν τα σύνορα; Ήρθαν οι τουρίστες και θα μας κολλήσουν όλους.
Σήμερα ο Σύριζα προσπαθεί με νύχια και δόντια να αναβιώσει το 62% του «Όχι». Με πρόσχημα την άρνηση της μάσκας, των εμβολίων, των θερμομετρήσεων, της υγειονομικής πολιτικής, της εξωτερικής πολιτικής, το νέο κίνημα της αγανάκτησης, αρχίζει να λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις. Λέει, “όχι, σε όλα” και πηγαίνει “κόντρα, σε όλα”. Και όλα αυτά, ακολουθούνται από την κατηγορηματική άρνηση της ατομικής ευθύνης, που συνοδεύεται – αν κάτι δεν πάει καλά – από την γνωστή κραυγή “που ‘ναι το κράτος;”
Κ.Χ.
Αναδρομικά συνταξιούχων
Έχει καταντήσει τελείως απαράδεκτο από κάθε άποψη. Το γεγονός δηλαδή πως ως κοινωνία, ως κυβέρνηση, ως πολίτες, συζητούμε για τα αναδρομικά συνταξιούχων!
Είναι προσβλητικό και πέραν πάσης λογικής το δημόσιο να χρωστά στους συνταξιούχους χρόνια τώρα και να εργάζονται υπουργεία, να χάνονται παραγωγικές εργατοώρες για τα αναδρομικά των συνταξιούχων.
Είναι απορίας άξιον: Δεν καταλαβαίνει η κυβέρνηση για την κωμωδία αυτή ότι θίγεται η ίδια; Ότι κάποτε, τώρα, σύντομα θα πρέπει όλα τα αναδρομικά, όπου υπάρχουν να πληρωθούν και να πάψουν ν’ασχολούνται μ’ αυτό το θέμα; Ας τελειώσει πια αυτή η ιστορία, ας σταματήσει μία υπόθεση που θίγει τόσο τους συνταξιούχους όσο και την κυβέρνηση.
Εξάλλου το υποσχέθηκε να το τελειώσει το θέμα και να μην εμφανιστούν στο μέλλον άλλα αναδρομικά.
Γ.Δ.