Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Η θέση του ΔΠΘ στη λίστα των καλύτερων πανεπιστημίων παγκοσμίως

Η θέση του ΔΠΘ στη λίστα των καλύτερων πανεπιστημίων παγκοσμίως

0

Δημοσιεύθηκε η παγκόσμια κατάταξη Πανεπιστημίων «Times Higher Education World University Rankings». Κατατάσσει το Δημοκρίτειο στα 1000+ καλύτερα πανεπιστήμια

 

Σε υψηλά επίπεδα η παραγωγή και διάχυση της γνώσης που παράγεται στο ΔΠΘ

 

Η αξιολόγηση των Πανεπιστημίων διεθνώς, δεν είναι άγνωστη σαν έννοια, το ίδιο και η ύπαρξη οργανισμών οι οποίοι έχουν ως αρμοδιότητα την αξιολόγηση και την κατάταξη των Πανεπιστημίων παγκοσμίως βάσει των ακαδημαϊκών τους επιτευγμάτων. Από αυτούς, τρείς είναι οι κατατάξεις που ξεχωρίζουν και έχουν την μεγαλύτερη εγκυρότητα διεθνώς. Η κατάταξη «Times Higher Education World University Rankings», η «QS World University Rankings» και η «Academic Ranking of World Universities» ή αλλιώς «Λίστα της Σανγκάη». Τα αποτελέσματα αυτών των κατατάξεων προκαλούν πάντα συζητήσεις όχι μόνο μεταξύ της ακαδημαϊκής κοινότητας, αλλά και από το ευρύ κοινό.

Επόμενο ήταν, λοιπόν, με τη δημοσίευση της κατάταξης «Times Higher Education» σε συνεργασία με την Elsevier, στις 2 Σεπτεμβρίου 2020, να ανατρέξουμε ώστε να δούμε ποια είναι τα καλύτερα Πανεπιστήμια παγκοσμίως, ποια είναι εκείνα τα ελληνικά πανεπιστήμια που βρίσκονται εντός της λίστας, αλλά και ποια είναι η θέση που καταλαμβάνει το δικό μας Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

 

Τα Πανεπιστήμια εντός της Λίστας κατάταξης

Η φετινή κατάταξη αποτελείται από 1527 Πανεπιστήμια. Ως καλύτερο πανεπιστήμιο παγκοσμίως αναδείχθηκε το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, με τα Πανεπιστήμια Στανφορντ και του Χάρβαρντ να ακολουθούν. Ως προς τα ελληνικά πανεπιστήμια, δέκα ήταν αυτά που κατάφεραν να μπουν στη λίστα. Με το Πανεπιστήμιο Κρήτης να βρίσκεται στην υψηλότερη θέση μεταξύ των υπολοίπων ελληνικών, συγκεκριμένα στην 351-400. Ακολουθεί το  Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το οποίο ανέβηκε σχεδόν 100 θέσεις, αναβαθμίζοντας την παρουσία του στις θέσεις 401-500 και ακολουθεί το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στις θέσεις 601-800. Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, βρίσκεται στις θέσεις 801-1000 και τέλος, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Πανεπιστήμιο Πατρών βρίσκονται στις θέσεις 1000+.

 

Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο στα 1000+

Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης βρέθηκε πρώτη φορά εντός της λίστας πριν από τρία χρόνια και από τότε βρίσκεται σταθερά στα 1000+ καλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως της λίστας «Times Higher Education World University Rankings».

Την υψηλότερη βαθμολογία συγκεντρώνει στην κατηγορία των εσόδων από τον ιδιωτικό τομέα, που αφορά, εκτός των άλλων, την ικανότητα ενός πανεπιστημίου να παράγει γνώση και τεχνολογία χρήσιμη για την αγορά και τη βιομηχανία. Προέκταση στην συγκεκριμένη κατηγορία είναι και η προθυμία των επιχειρήσεων να πληρώσουν για έρευνα αλλά και η δυνατότητα του πανεπιστημίου να προσελκύσει εξωτερική χρηματοδότηση από εταιρίες.

Στη βαθμολογία ακολουθούν οι κατηγορίες που αφορούν τις επιστημονικές δημοσιεύσεις και το διεθνές αντίκτυπο. Σημαντικό ρόλο, στις συγκεκριμένες κατηγορίες παίζει η «διάχυση» της γνώσης. Για το λόγο αυτό, το επιστημονικό περιοδικό Elsevier, παρείχε τα δεδομένα για 86 εκατομμύρια αναφορές και 13,6 εκατομμύρια παραθέσεις σε επιστημονικά άρθρα, βιβλία και πρακτικά συνεδρίων, εκτός των άλλων, που έχουν δημοσιευθεί τα τελευταία πέντε χρόνια. Οι αναφορές χρησιμοποιούνται ως μέτρο για τη συμβολή ενός πανεπιστημίου στην διεύρυνση της ανθρώπινης γνώσης. Τα δεδομένα, μάλιστα έχουν σταθμιστεί ώστε να υπολογίζεται ανάλογα και ο βαθμός επίδρασης των δημοσιεύσεων.

Τη χαμηλότερη βαθμολογία συγκεντρώνει στην κατηγορία της έρευνας. Σημαντικός παράγοντας για την συγκεκριμένη κατηγορία είναι το αποτέλεσμα μιας έρευνας  («Academic Reputation Survey»), που διεξάγεται κάθε χρόνο και αφορά την ακαδημαϊκή φήμη. Στα πλαίσια της έρευνας αυτής, η ίδια η ακαδημαϊκή κοινότητα, καλείτε να αξιολογήσει το ακαδημαϊκό προσωπικό των Πανεπιστημίων. Αυτός ο δείκτης, είναι που αποτελεί και τον πιο αμφιλεγόμενο, μιας και τα κριτήρια δεν είναι αντικειμενικά, αλλά ενδέχεται να διαμορφωθούν ανάλογα με τις εθνικές πολιτικές και τις οικονομικές συνθήκες. Ο δείκτης αυτός, φαίνεται να «βοηθά» περισσότερο τα Πανεπιστήμια του εξωτερικού, μιας και είναι εδραιωμένα στη συνείδηση της ακαδημαϊκής, και όχι μόνο κοινότητας. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα, πως τα Πανεπιστήμια αυτά, δαπανούν μεγάλα χρηματικά ποσά για την προβολή τους αλλά και για να εντάξουν στο δυναμικό τους ακαδημαϊκό προσωπικό με εξέχουσα θέση στην κοινότητα. Επιπλέον δείκτες στην κατηγορία, αυτή, είναι ο αριθμός των δημοσιεύσεων και το επιστημονικό αντικείμενο αυτών.

Τέλος, να σημειώσουμε πως βάσει των δεδομένων, το Δημοκρίτειο φαίνεται να παρουσιάζει μια σταθερή πορεία στην λίστα. Το γεγονός πως μόλις πριν από τρία χρόνια κατάφερε να εισέλθει φανερώνει πως «κινείται» προς την σωστή, ακαδημαϊκά, κατεύθυνση, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει πως δεν υπάρχουν αρκετά περιθώρια βελτίωσης αλλά και υποστήριξης από την πολιτεία.

 

Επιπλέον στοιχεία

Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως το δεύτερο μη αμερικάνικο Πανεπιστήμιο της Κατάταξης είναι το βρετανικό Πανεπιστήμιο του Cambridge το οποίο έπεσε από την τρίτη στην έκτη θέση. Επίσης, μεταξύ τον 20 καλύτερων πανεπιστημίων, περιλαμβάνεται για πρώτη φορά ασιατικό πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Tsinghua. Η Ινδία εισέρχεται δυναμικά στην κατάταξη, με 14 πανεπιστήμια της να μπαίνουν πρώτη φορά στην κατάταξη, και τον συνολικό αριθμό τους να ανέρχεται στα 63.

Τέλος, σχετικά με την επίδραση της πανδημίας στην τριτοβάθμια εκπαίδευσης και το κατά πόσο αυτή διαφαίνεται στη λίστα, επισημαίνουμε πως τα στοιχεία που συλλέχθηκαν αφορούν έως και τον Απρίλιο του 2020, στην αρχή της πανδημίας, επομένως δεν γίνεται να προκύψει ένα ασφαλές συμπέρασμα.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Παράνομο ρεύμα πάνω από 50 σπιτιών στο Δροσερό κόβει τώρα ο ΔΕΔΔΗΕ

Εκτεταμένη επιχείρηση συνοδεία της Αστυνομίας. Συνεργείο με εναερίτες κόβει τα καλώδια των…