Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Ο κορωνοϊός «τσίμπησε» και τους μελισσοκόμους

Ο κορωνοϊός «τσίμπησε» και τους μελισσοκόμους

0

Μηδενική παραγωγή ανοιξιάτικου μελιού στην Ξάνθη –Δεν έγιναν μετακινήσεις λόγω καραντίνας και ο καιρός δεν ήταν ευνοϊκός

 

Καμιά αποζημίωση αλλά και με κλειστές λαϊκές – Οι επαγγελματίες και οι ερασιτέχνες – Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές

 

Με τα αποθέματά τους …πορεύονται οι μελισσοκόμοι του νομού μας που ωστόσο κι αυτά μένουν απούλητα αφού είναι κλειστές οι λαϊκές αγορές τις δύο τελευταίες εβδομάδες. Η ανοιξιάτικη παραγωγή είναι μηδενική αφού δεν τρύγησαν όπως λένε στην γλώσσα τους εξαιτίας του κορωνοϊού που απαγόρευσε τις μετακινήσεις και του καιρού που είναι συνεχώς βροχερός και μη ευνοϊκός για την παραγωγή μελιού.

Μηδενική παραγωγή ανοιξιάτικου μελιού στην Ξάνθη –Λόγω κορωνοϊού και καιρού

Η μελισσοκομία είναι από τους κλάδους που έχουν πληγεί σοβαρά από την πανδημία.

Στις αρνητικές επιπτώσεις που είχε η πανδημία του κορωνοϊού αναφέρθηκε ο μελισσοκόμος πρώην πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Ξάνθης που έχει διαλυθεί κ. Καραπαναγιωτίδης Παναγιώτης: «Η μελισσοκομία είναι δραστηριότητα νομαδική. Μεταφέρουμε τα μελίσσια σε διάφορες περιοχές για να κάνουμε «στρατό» που λέμε εμείς, να αποκτήσαμε πληθυσμό μελισσών για να έχουμε παραγωγή μελιού. Φέτος με την καραντίνα δεν μπορέσαμε να μετακινηθούμε εκτός νομού. Αλλά και λόγω του καιρού που δεν ήταν ευνοϊκός χάσαμε το ανοιξιάτικο ανθόμελο. Δεν μπορέσαμε καν να τρυγήσουμε και έχουμε μηδενική παραγωγή από ανοιξιάτικο μέλι. Είχαμε κι έναν δύσκολο χειμώνα και χάσαμε πληθυσμούς. Γενικά είμαστε για κλάματα…». επισημαίνει ο κ. Καραπαναγιωτίδης.

Καμιά αποζημίωση αλλά και με κλειστές λαϊκές

Κα ενώ οι κλάδοι που έχουν κλείσει με κρατική εντολή έχουν αποζημιωθεί με 800 ή 600 ευρώ και όσοι έχουν πληγεί επίσης όπως οι αγρότες με διάφορες ρυθμίσεις τόσο από το κράτος όσο και από την Ε.Ε. (7.000 ευρώ) οι μελισσοκόμοι δεν …γλυκάθηκαν: «Και δεν  πήραμε καμιά αποζημίωση σαν κλάδος αλλά και επιπλέον εμείς στην Ξάνθη δεν μπορούμε να πουλήσουμε  αφού δεν λειτουργούν τόσο καιρό τώρα οι λαϊκές», επισημαίνει ο κ. Καραπαναγιωτίδης.

Οι επαγγελματίες και οι ερασιτέχνες – Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές

Και αφού η ανοιξιάτικη παραγωγή χάθηκε αυτό που τους ενδιαφέρει τώρα είναι να μην χάσουν την καλοκαιρινή παραγωγή πευκόμελου που ξεκινά από 20 Ιουλίου έως τον Οκτώβριο: «Σε λίγο θα αρχίσει το πεύκο. Στην περιοχή μας παράγουμε περισσότερο ανθόμελο και πεύκο. Έχουμε καλή ποιότητα αλλά αυτό που πρέπει να ψάχνουν οι καταναλωτές είναι τον κωδικό του μελισσοκόμου.(EL 72 (τριψήφιος αριθμός ).

Όλοι εμείς που έχουμε τον κωδικό είμαστε επαγγελματίες και κάθε τόσο μας ελέγχουν για τα φάρμακα που χρησιμοποιούμε αλλά και την ποιότητα του μελιού που παράγουμε. Υπάρχουν όμως πάνω από 1000 ερασιτέχνες που κάνουν ζημιά στον κλάδο. Δεν έχουν κωδικό, δεν τους ελέγχει κανένας , χρησιμοποιούν φάρμακα που απαγορεύονται για να αυξήσουν την παραγωγή, αγοράζουν μέλι και το πωλούν για δικό τους και ρίχνουν τις τιμές».

Στατιστικά της μελισσοκομίας στην χώρα

Οι μελισσοκόμοι στη χώρα, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας ανέρχονται σε περίπου 25.000, που χωρίζονται σε τρεις γενικές κατηγορίες: οι 5.000 έχουν τη μελισσοκομία ως κύριο επάγγελμα, οι 10.000 είναι ετεροαπασχολούμενοι και οι υπόλοιποι 10.000 ερασιτέχνες – ρομαντικοί που ασχολούνται με τη μέλισσα.

Οι κυψέλες στην Ελλάδα είναι περίπου 2,5 εκατομμύρια και ανάλογα με την εποχή διαφέρει ο αριθμός των μελισσών. Για παράδειγμα, τους ανοιξιάτικους και τους καλοκαιρινούς μήνες, που τα μελίσσια είναι αναπτυγμένα, η κάθε κυψέλη έχει από 35.000 έως 40.000 μέλισσες, ενώ το χειμώνα ο αριθμός αυτός πέφτει στις 7.000 μέλισσες.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μυρωδάτο: Φόλες με θύμα ένα άτυχο τετράποδο

Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Ξάνθης εξέδωσε προειδοποίηση για τη διάθεση δηλητηριασμένων δολωμάτ…