Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Το “crash test” της εξ αποστάσεως εξεταστικής ξεκινά τη Δευτέρα στο ΔΠΘ

Το “crash test” της εξ αποστάσεως εξεταστικής ξεκινά τη Δευτέρα στο ΔΠΘ

0

Αγωνιούν και ρωτούν οι φοιτητές πώς θα γίνει η κάθε εξέταση, τι συνέπειες θα έχουν ενδεχόμενα τεχνικά προβλήματα

 «Δε θα χαθεί κανένα μάθημα», λέει η αντιπρύτανης ακαδημαϊκών θεμάτων Ζ. Γαβριηλίδου στο «Ε» περιγράφοντας την προετοιμασία που έχει γίνει και εκδηλώνοντας την πρόθεση του ιδρύματος να αντιμετωπίσει κάθε πιθανή επιπλοκή

Τη Δευτέρα 22 Ιουνίου ξεκινά η φετινή εξεταστική περίοδος για τους φοιτητές του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, οι οποίοι φέτος καλούνται να συμμετάσχουν στις εξετάσεις όλων των μαθημάτων εξ αποστάσεως χωρίς εξαιρέσεις.

Οι διδάσκοντες σε όλα τα τμήματα και τις σχολές έχουν ήδη καθορίσει με ποιο τρόπο θα αξιολογήσουν τους φοιτητές τους επιλέγοντας από τις δυνατότητες που δόθηκαν με βάση την απόφαση των πρυτανικών αρχών, μέσω απαλλακτικής εργασίας, προφορικής εξέτασης, γραπτής εξέτασης ή ασκήσεων με χρήση της πλατφόρμας e-class.

«Οι προτιμήσεις είναι μοιρασμένες» αναφέρει στο «Ε» η Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας του ΔΠΘ Ζωή Γαβριηλίδου, ενημερώνοντας ότι κάθε διδάσκων θα πρέπει ακολουθώντας το παράρτημα που δόθηκε από την  ΜΟνάδα ΔΙασφάλισης της Ποιότητας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (ΜΟΔΙΠ/ΔΠΘ) και τις διευκρινίσεις που δόθηκαν να περιγράψει αναλυτικά στους φοιτητές του με ποιο τρόπο θα διεξαχθεί η εξέταση. Η περιγραφή αυτή θα προστεθεί στα περιγράμματα των μαθημάτων και ως διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί πλήρως ως το τέλος της εβδομάδας.

Εξετάσεις σχεδόν για όλους έως 31/7

Από την πλευρά των πρυτανικών αρχών δόθηκε περιθώριο να ολοκληρωθούν οι εξετάσεις έως τις 31/8, ωστόσο όλα τα τμήματα και οι σχολές πλην μίας εξαίρεσης θα έχουν τελειώσει στις 31/7 σύμφωνα με τις δηλώσεις που έγιναν από τους διδάσκοντες.

Δε θα χαθεί κανένα μάθημα

Ως πρωτόγνωρη η διαδικασία, ήταν αναμενόμενο να συναντήσει προβλήματα και δυσκολίες. Ήδη από τα πρώτα μαθήματα που δόθηκαν διαδικτυακά για τους φοιτητές επί πτυχίω στο Πολυτεχνείο υπήρξαν διαδικαστικά και τεχνικά προβλήματα με μεγάλες καθυστερήσεις για την ταυτοποίηση των εξεταζόμενων και με προβλήματα στη σύνδεση με το διαδίκτυο και την πλατφόρμα που οδήγησαν τελικά στην ακύρωση της εξέτασης. «Ίσως συμβούν κι άλλα αντίστοιχα περιστατικά», σημείωσε η κ. Γαβριηλίδου, επισημαίνοντας ότι, «όλοι μαθαίνουμε μέσα στο νέο πλαίσιο που έχουμε κληθεί να ανταποκριθούμε. Κάθε κατάσταση την αντιμετωπίζουμε ad hoc και αν υπάρξει κάποιο τεχνικό πρόβλημα έχει προβλεφθεί κάθε δυνατότητα επανεξέτασης, ακόμη και με φυσική παρουσία. Υπάρχει θέληση να προβλέψουμε και να επιλύσουμε κάθε πιθανότητα, είτε πρόκειται για πρόβλημα συνολικά στην εξέταση, είτε για μεμονωμένους εξεταζόμενους. Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι δε θα χαθεί κανένα μάθημα».

Θα αξιολογηθεί η συμμετοχή και τα αποτελέσματα

«Κάθε κατάσταση την αντιμετωπίζουμε ad hoc και αν υπάρξει κάποιο τεχνικό πρόβλημα έχει προβλεφθεί κάθε δυνατότητα επανεξέτασης, ακόμη και με φυσική παρουσία αν δεν υπάρξει άλλος τρόπος» Ζωή Γαβριηλίδου Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας ΔΠΘ

Η κ. Γαβριηλίδου έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στον συντονισμό και την προσπάθεια που έγινε, ώστε να προετοιμαστεί σωστά το σύστημα της εξ αποστάσεως εξέτασης για το σύνολο των τμημάτων και σχολών του ΔΠΘ. Εγκρίθηκε Κώδικας Δεοντολογίας και καλών πρακτικών, που αφορά και σε θέματα λογοκλοπής, δόθηκε μέριμνα για την προστασία και την ενημέρωση των συμμετεχόντων για την επεξεργασία των προσωπικών τους δεομένων και παράλληλα εντάχθηκαν στη συνολική διαδικασία και οι περιπτώσεις ΑμΕΑ και ατόμων με μαθησιακές δυσκολίες, οι οποίοι θα εξεταστούν αποκλειστικά με προφορικές εξετάσεις.

«Την εξ αποστάσεως εξέταση ακολουθούν σχεδόν όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, αλλά και της Ευρώπης, πρόκειται για έναν τρόπο διαχείρισης και προσαρμογής λόγω της πανδημίας. Δεν μπορούσαμε να πάρουμε το ρίσκο να φέρουμε τους φοιτητές μας εδώ, καθώς ενδεχόμενα θα τους εκθέταμε σε κίνδυνο ή επιπλοκές ως προς τη διενέργεια της εξεταστικής», σημείωσε η αντιπρύτανης, φέρνοντας ως παράδειγμα τις δυσκολίες που θα δημιουργούσε η εφαρμογή των έκτακτων μέτρων στην Ξάνθη.

Η ίδια υπογράμμισε ότι η ΜΟΔΥΠ θα συγκεντρώσει με την ολοκλήρωση της εξεταστικής των αριθμό των φοιτητών που συμμετείχαν στις εξετάσεις και θα τα συγκρίνει με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ώστε να αξιολογηθεί κατά πόσο ο εξ αποστάσεως τρόπος εκπαίδευσης και το ποσοστό επιτυχίας επηρεάστηκαν από την πανδημία.

Κλειστές παραμένουν οι φοιτητικές εστίες

Ειδικά για τις φοιτητικές εστίες και τη διαμαρτυρία που εκδηλώθηκε για την συνέχιση της αναστολής λειτουργίας τους, η κ. Γαβριηλίδου διευκρίνισε ότι αν και πρόκειται για θέμα που διαχειρίζεται αποκλειστικά το ΙΝΕΔΙΒΙΜ, το πανεπιστήμιο βρίσκεται σε συνεννόηση, ώστε να διευκολύνονται φοιτητές σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, που δεν υπάρχει άλλη στέγη ή υπάρχουν άλλα σοβαρά ζητήματα.

Πάντως για την ώρα παραμένουν κλειστές και εναπόκειται στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ να αποφασίσει την επαναλειτουργία τους με βάση την εξέλιξη της αντιμετώπισης του covid-19.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βουλή: Ο Χ. Ζεϊμπέκ ρωτά για την καταστροφή της αλιείας στη λιμνοθάλασσα της Βιστoνίδας

Ο βουλευτής Ξάνθης της Νέας Αριστεράς κατέθεσε ερώτηση ζητώντας από την κυβέρνηση άμεσα μέ…