Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Μονάδα στο Νευροκόπι παράγει 100.000 μάσκες την ημέρα

Μονάδα στο Νευροκόπι παράγει 100.000 μάσκες την ημέρα

1

Η μοναδική στην Ελλάδα με πιστοποίηση ποιότητας από τον ΕΟΦ. Μιλά στο «Ε» ο ιδιοκτήτης

Η συνεργασία με τα Πλαστικά Θράκης και η δωρεά στολών tyvek στο Νοσοκομείο Ξάνθης

 Κάθε εποχή έχει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της και η εποχή του κορωνοϊού που διανύουμε απαιτεί αφενός να κρατάμε αποστάσεις και να μην έχουμε κοινωνικές και κάθε είδους επαφές για να προφυλαχτούμε από τον αόρατο εχθρό, αφ’ ετέρου δε για την επίτευξη αυτού του στόχου, λανσάρει ένα νέο ενδυματολογικό στυλ. Και μπορεί η ειδική φόρμα (PIVEK) και ο πλήρης εξοπλισμός να χρησιμοποιείται κυρίως από επαγγελματίες υγείας  σε νοσοκομεία ή από άτομα που έρχονται σε άμεση επαφή με ασθενείς που έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό ωστόσο υπάρχει ένα αξεσουάρ που θα φορεθεί ευρέως και μαζικά φέτος…

 

Ο ιδιόμορφος «πόλεμος» της μάσκας

Πρόκειται για τις μάσκες μίας ή πολλαπλών χρήσεων που θα όπως έχει ειπωθεί θα είναι υποχρεωτικές μετά την έξοδό μας από την καραντίνα ιδιαίτερα σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αλλά και σε χώρους όπου υπάρχει συγχρωτισμός κοινού ενώ ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί από την Επιτροπή Υγείας σε ποιες άλλες περιπτώσεις θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας. Αυτό προϋποθέτει επάρκεια σε μάσκες και παράλληλα ανοίγει ένα επενδυτικό πεδίο σε επιχειρήσεις που είτε έχουν κάποια συνάφεια με την πρώτη ύλη είτε και όχι να μπουν στη διαδικασία παραγωγής υγειονομικού εξοπλισμού και μασκών αφού η ζήτηση τόσο στην χώρα μας όσο και στις χώρες της Ευρώπη είναι ήδη πολύ μεγάλη και άρα οι πωλήσεις εξασφαλισμένες. Όπως μάλιστα αναφέρουν διάφορα δημοσιεύματα είναι σε εξέλιξη ένας ιδιόμορφος πόλεμος της μάσκας με την Κίνα να πρωτοστατεί. Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της «Καθημερινής»: «Η συμφωνία με την κινεζική εταιρεία είχε «κλειδώσει» για την αγορά 200.000 ιατρικών μασκών ΜΕΘ αντί 2,25 ευρώ η καθεμία. Λίγες ώρες όμως πριν από τη φόρτωσή τους στο αεροσκάφος που θα τις μετέφερε στην Ελλάδα, τα δεδομένα ανατράπηκαν. Ο προμηθευτής είπε ότι οι μάσκες δεν ήταν άμεσα διαθέσιμες, προφασιζόμενος αλλαγές της τελευταίας στιγμής στις προδιαγραφές ασφαλείας τους. Η αλήθεια αποκαλύφθηκε λίγα εικοσιτετράωρα αργότερα. Εκπρόσωποι μιας άλλης χώρας, μεταφέροντας κυριολεκτικά χρήματα σε βαλίτσες, κατάφεραν να «αρπάξουν» το εμπόρευμα, πληρώνοντας για κάθε μάσκα όχι 2,25 αλλά 6 ευρώ»!

 

Δυο Μονάδες παραγωγής μασκών ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης

Υπό την πίεση αυτών των δεδομένων και της ανάγκης ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε την λειτουργία δύο Μονάδων κατασκευής υγειονομικού εξοπλισμού και μασκών. Η μία θα λειτουργήσει στην Λάρισα και η άλλη στην Θράκη. Ο υπουργός δεν κατονόμασε τις Μονάδες ωστόσο δημοσιεύματα του «Έθνους και της Καθημερινής αναφέρουν ότι: «την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται η εταιρεία Lariplast με έδρα την Λάρισα να θέσει σε λειτουργία τις μηχανές που μόλις παρέλαβε από το εξωτερικό για να προχωρήσει στην παραγωγή χειρουργικών μασκών και να καλύψει τις ανάγκες της εγχώριας αγοράς, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Πρόκειται για μια επένδυση που ολοκληρώθηκε μόλις σε 20 ημέρες και αφορά την εγκατάσταση δύο γραμμών ειδικού μηχανολογικού εξοπλισμού πλήρως αυτοματοποιημένου, για την παραγωγή χειρουργικών μασκών τύπου 2 και 3 με ασφάλεια φίλτρου άνω του 98%. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Γιάννης Τσερέπας τόνισε στην «Κ» ότι ταχύτατα διαμορφώθηκε ένας νέος χώρος υγειονομικού ενδιαφέροντος με την παραγωγική δυναμικότητα των νέων μονάδων της Lariplast να ανέρχεται σε 300.000 μάσκες ημερησίως και 9.000.000 σε μηνιαία βάση.

 

Η Μονάδα στο Νευροκόπι Δράμας και η δωρεά στολών tyvek στο Νοσοκομείο Ξάνθης

Το «Ε» μετά από έρευνα εντόπισε και μίλησε με τον ιδιοκτήτη της Μονάδας κατασκευής μασκών και των ειδικών στολών που έχει έδρα το Νευροκόπι Δράμας ωστόσο ο ίδιος θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του. Όπως μας είπε η Μονάδα του κατασκευάζει ειδικές στολές και μάσκες πολλαπλών χρήσεων  υψηλών προδιαγραφών και είναι η μοναδική Μονάδα παραγωγής νοσοκομειακών υλικών στην Ελλάδα που έχει πιστοποίηση ποιότητας CE από τον ΕΟΦ. Η παραγωγή του σε μάσκες ανέρχεται σε 100.000 κομμάτια το 24ωρο ενώ σε συνεργασία με άλλες μονάδες θα μπορούν να φτάσουν την παραγωγή στις 200.000 ημερησίως. Είπε ακόμη πως έχει διαθέσει στο υπουργείο υγείας 600.000, 100.000 στον ΕΦΕΤ ενώ έχει πολλές παραγγελίες από ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία για άλλες 600.000. Οι παραγγελίες αφορούν μάσκες πολλαπλών χρήσεων και όχι μίας χρήσης καθώς όπως σημείωσε αυτές της μίας χρήσης είναι ασύμφορες ως προς το κόστος και η παραγωγή τους σταμάτησε καθώς η τάση της αγοράς είναι προς τις μάσκες πολλαπλών χρήσεων που πλένονται 10 – 30 φορές και επαναχρησιμοποιούνται. Όπως μας είπε το κόστος της μάσκας πολλαπλών χρήσεων κυμαίνεται από 80 λεπτά έως και 2,50 ευρώ ανάλογα με την κατηγορία και το υλικό που χρησιμοποιείται , τα φίλτρα και την επεξεργασία, καθώς είναι προϊόν νανοτεχνολογίας. Ο ιδιοκτήτης της Μονάδας πρόσθεσε πως απασχολεί συνολικά 85 εργαζόμενους πως έχει συνεργασία με τα Πλαστικά Θράκης απ’ όπου προμηθεύεται και την πρώτη ύλη. Μάλιστα με την χορηγία του κ.  Χαλιορή  (Πλαστικά Θράκης) θα γίνει δωρεά ειδικών στολών Tyvek στο νοσοκομείο Ξάνθης.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Παράνομο ρεύμα πάνω από 50 σπιτιών στο Δροσερό κόβει τώρα ο ΔΕΔΔΗΕ

Εκτεταμένη επιχείρηση συνοδεία της Αστυνομίας. Συνεργείο με εναερίτες κόβει τα καλώδια των…