Τα κρυμμένα μυστικά της Θράκης

0

Τα κρυμμένα μυστικά της Θράκης αποκαλύπτει η έκθεση φωτογραφίας του Κώστα Ορδόλη στο Βιβλιοπωλείο «Παπασωτηρίου»

Ορδόλης: «…η φωτογραφία οδηγεί στην προσωπική λύτρωση».

Μια στιγμή απ’ την απεραντοσύνη του χρόνου, ένα παιχνίδισμα με το φως, μια στιγμιαία σύσπαση… χαμόγελο, δάκρυ, ένα κρυφοκοίταγμα και μια σκιά που…κρυφοπαίζει με το φως, μια παρείσφρηση στον εσωτερικό κόσμο… ένα κλικ και η στιγμή αιχμαλωτίζεται …περνά στην αιωνιότητα, αδιάψευστος μάρτυρας απεικόνισης της πραγματικότητας….τέχνη.

«Θράκη, κάθε βήμα ένα ταξίδι», ένα ταξίδι στο χρόνο και στον τόπο που έγινε σημείο αναφοράς, ειρηνικής συνύπαρξης, εκεί όπου το διαφορετικό δεν αποτελεί πεδίο σύγκρουσης αλλά όλβος της πολυπολιτισμικότητας και πηγή έμπνευσης του Κώστα Ορδόλη, που επί 15 χρόνια εντρυφεί στην ασπρόμαυρη φωτογραφία, καθιερώνοντας τη «φωτογραφία του δρόμου», ως προσέγγιση και άρθρωση του φωτογραφικού του λόγου και ως αντίληψη για την πραγμάτωσή του, την ανθρωποκεντρική διάθεση.

Η έκθεση φωτογραφίας του Κώστα Ορδόλη, με θεματική τη Θράκη οργανώθηκε από το Βιβλιοπωλείο, «Παπασωτηρίου» της Ξάνθης και εγκαινιάστηκε την Κυριακή το μεσημέρι, στο ανώγειο του βιβλιοπωλείου, παρουσία φίλων της φωτογραφίας και των εικαστικών.

Η έκθεση που απεικονίζει τη Θράκη μέσα από την οπτική του καλλιτέχνη και παράλληλα με την εικαστική της σημειολογία, εντάσσεται και στους στόχους του προγράμματος Ε.Π.Ε.Α.Κ. που ξεκίνησε το 1997 και στοχεύει στη βελτίωση της Ελληνικής γλώσσας στα μειονοτικά σχολεία της Θράκης. Έτσι υπήρξε η ανάγκη να γίνει μια ελεύθερη τοπιογραφία των περιοχών τις οποίες επισκεπτόντουσαν οι ερευνητές και αυτό αποτέλεσε ευκαιρία για τον Κώστα Ορδόλη για ένα φωτογραφικό οδοιπορικό στη Θράκη.

«Το πρόγραμμα αυτό ήταν μια ευκαιρία για μένα να κάνω ένα οδοιπορικό στη Θράκη, να ανακαλύψω τη Θράκη. Ήταν μια καταπληκτική εμπειρία για μένα αυτό το ταξίδι. Ο τρόπος που φωτογραφίζω πλησιάζει πολύ τον άνθρωπο. Έχω μάθει να είμαι απόλυτα έτοιμος ανά πάσα στιγμή να αποθανατίζω μια στιγμιαία εικόνα. Όλη η δουλειά που έχω κάνει, όλη μου η θεώρηση για τη ζωή συμπικνώνονται, ώστε να είμαι έτοιμος να καταγράψω τη στιγμή. Θεωρώ ότι η μεγάλη δυσκολία της φωτογραφία της …είναι η ευκολία της…αυτή την κάνει δύσκολη στο να γίνει κάτι προσωπικό. Δεν είναι απλά μια διαδικασία. Είναι πολυσύνθετη. Για μένα η φωτογραφία οδηγεί στην προσωπική λύτρωση. Όπως κάθε μορφή τέχνης…», καταστάλαγμα 15 χρόνια εμπειρίας του κ. Ορδόλη.

Αναφορικά με τη Θράκη: «Συνάντησα ένα χώρο που είχε πολλά κρυμμένα μυστικά. Κρύβει μια άλλη γοητεία. Η ασπρόμαυρη φωτογραφία δίνει αυτή τη δυνατότητα να ανακαλύψω και να αποτυπώσω τη Θράκη του σήμερα».

Η έκθεση θα λειτουργεί μέχρι 26 Σεπτεμβρίου και ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα ν’ ανακαλύψει τα κρυμμένα μυστικά της Θράκης, μέσα από τον φωτογραφικό φακό του Κώστα Ορδόλη.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
  • Μνήμη Χρυσοστόμου Σμύρνης

    Από Μητρόπολη Ξάνθης για την Μικρασιατική Επέτειο Ο «από Δράμας γεννώμενος» Μητροπολίτης Σ…
  • Φθίνουσα εθνική συνοχή

    Πριν από ολίγα ακόμη χρόνια η Ελλάς ήταν η μοναδική χώρα της νοτιανατολικής Ευρώπης, η οπο…
  • Πρόσκληση για διορισμό

    Από την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης, καλούνται όσοι διαθέτουν τα προσόντα …
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2004
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μνήμη Χρυσοστόμου Σμύρνης

Από Μητρόπολη Ξάνθης για την Μικρασιατική Επέτειο Ο «από Δράμας γεννώμενος» Μητροπολίτης Σ…