Στο μέτωπο του κορωνοϊού
Σε 9 έφτασαν τα κρούσματα του κορωνοϊού στην χώρα μας. Τα δύο τελευταία που εμφανίστηκαν χθες εντοπίστηκαν σε δύο άνδρες από Θεσσαλονίκη και Πάτρα. Στην Ξάνθη δεν έχουμε κρούσμα μέχρι στιγμής. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα έχουμε πιθανόν και τις επόμενες μέρες. Όπως δεν σημαίνει ότι πρέπει να μας πιάσει πανικός αν ανακοινωθεί κρούσμα. Αρκεί η σωστή τήρηση των μέτρων προστασίας που συνίστανται στην προσωπική υγιεινή αλλά και στην προφύλαξη που ισχύει σ’ όλες τις περιπτώσεις των ιογενών λοιμώξεων με μεγάλη μεταδοτικότητα.
Και ας σκεφτούμε θετικά καθώς το καλοκαίρι είναι μπροστά μας και ως γνωστόν είναι ο καλύτερος εξολοθρευτής του κορωνοϊού!
Μ.Ξ.
Κριτική για κριτική
Όλοι χάνουν ασκώντας μια τέτοια αντιπολίτευση. Ας το λάβουν υπ’όψιν τους οι δημοτικές παρατάξεις που έχουν εκλεγεί στο δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης.
Δεν τηρείται ούτε η υπόσχεση της υπεύθυνης αντιπολίτευσης που δίνει κάθε παράταξη στην αρχή της περιόδου και μετά την ήττα. Μετά υπερισχύει το ένστικτο της επιβίωσης.
Η παράταξη, πρέπει να μαζέψει τα κομμάτια της, να αποτινάξει το στίγμα της ήττας, ν’ αλλάξει το κλίμα. Είναι η στιγμή του αντιπολιτευτικού οίστρου.
Ή πιο πεζά, τα μέρη της αντιπολίτευσης γίνονται χειρότερα απ’ όσο αναμενόταν.
Στην κριτική μας θα εξαιρέσουμε μία –δύο παρατάξεις που επιθυμούν να προσφέρουν στα κοινά. Οι υπόλοιπες ασκούν κριτική για την κριτική και αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση.
Γ.Δ.
Κοκορομαχία
Κατηγορείς τον δήμαρχο Ξάνθης ότι δεν αντέδρασε δυναμικά και δέχτηκε την απειλή της κορωνοϊκής κρίσης χωρίς να προχωρήσει σε αντάρτικο. Το ίδιο όμως έκανε ο κομμουνιστής δήμαρχος της Πάτρας.
Κατηγορείς τον πρωθυπουργό που με σοβαρότητα αντιμετώπισε το θέμα και λειτούργησε προληπτικά για το καλό όλων.
Κατηγορείς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) που πρότεινε την εφαρμογή αυστηρών προληπτικών μέτρων για να μην μετεξελιχθεί σε πανδημία η υπόθεση του Κορωνοϊού.
Εύκολα όλα στο να αποδίδεις ευθύνες στους άλλους και να ασκείς δήθεν αντιπολίτευση σ’ένα τόσο σοβαρό θέμα υγείας που έχουν εμπλακεί τα περισσότερα κράτη.
Κοκορομαχίες για ένα σοβαρό θέμα και απαξίωση του ρόλου και αποστολής της αντιπολίτευσης. Έστω, μέρους αυτής.
Γ.Δ.
Στη μνήμη
Η Ελλάδα, πνευματική και μη, απέτισε φόρο τιμής στην μεγάλη ποιήτρια Κική Δημουλά ως ελάχιστο χρέος στο σημαντικό της έργο. Σαν αποχαιρετισμό λοιπόν, λίγους στίχους από το ποίημά της “Η εφηβεία της λήθης”.
“Tο πολύ ν’ αγοράσω λίγο χώμα. Όχι για λουλούδια.
Για εξοικείωση.
Eκεί δεν έχει διάλεξε. Eκεί με κλειστά τα μάτια”
Όπως κατάλαβαν οι αναγνώστες, για τον θάνατο ο λόγος.
Γ.Δ.
Πιρουέτα… προς το κέντρο
Είναι καιρός που ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί με κάθε τρόπο να προσεγγίσει το κέντρο αλλά προχθές έκανε το μεγάλο βήμα, με την συνέντευξή του στο MEGA. Ο πρώην πρωθυπουργός αφού σίγησε όλο το τριήμερο για την κατάσταση στον Έβρο, κι αφού μέτρησε τις πολύ αρνητικές αντιδράσεις από την ανακοίνωση της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ (ζήτησε να ανοίξουμε τα σύνορα να περάσουν όλοι οι μετανάστες), αποφάσισε να κάνει στροφή προς τη λογική και μάλιστα μέσα από το πλατό του MEGA, μία κίνηση υψηλού συμβολισμού, στο κανάλι που κάποτε δήλωνε ότι δεν πρόκειται ποτέ να πάει γιατί «έχει αρχές και αξίες».
Δήλωσε λοιπόν στήριξη στην κυβερνητική πολιτική (με μικρές ενστάσεις βέβαια), και πως θα έκλεινε κι αυτός τα σύνορα (!) αν ήταν πρωθυπουργός, αφήνοντας άλαλους τους Συριζαίους που έπνεαν μένεα και δήλωναν ντροπιασμένοι για το κλείσιμο στα social media.
Αλλά αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που κρεμάει τους συντρόφους του, το έχει κάνει πολλές φορές και στο παρελθόν. Κατάλαβε ότι αν υποστηρίξει τα ανοιχτά σύνορα θα μείνει με το 3% του παρελθόντος, θα αυτοκτονήσει πολιτικά. Κι έτσι έκανε μία από τις πιο εντυπωσιακές του πιρουέτες… με φορά προς το κέντρο !
Α.Π.
«No way» λένε οι Αυστραλοί στους παράνομους μετανάστες
Η Αυστραλία είναι η χώρα με την πιο σκληρή νομοθεσία που έχει ποτέ υιοθετηθεί για την προστασία συνόρων, που ωστόσο έχει πετύχει να αποτρέψει καραβάνια μεταναστών κυρίως από τη Σρι Λάνκα, το Ιράν, το Ιράκ, το Αφγανιστάν και το Βιετνάμ, και μάλιστα με μηδενικές απώλειες. Οι Αρχές της Αυστραλίας συλλαμβάνουν εν πλω όσους επιχειρούν να φτάσουν παράνομα στις ακτές τους, στους οποίους και δίνουν δύο επιλογές: Είτε να επιστρέψουν στη χώρα προέλευσής τους, είτε να τους μεταφέρουν σε Κέντρο Κράτησης που βρίσκεται εκτός του Αυστραλιανού εδάφους, σε απομακρυσμένα νησιά και γειτονικές χώρες έναντι αντιτίμου βέβαια, μέχρι να εξεταστεί η αίτηση ασύλου τους. Σε κάθε περίπτωση, δεν πατά κανείς το πόδι του σε αυστραλιανό έδαφος.
Υπάρχει μάλιστα και μία επικοινωνιακή καμπάνια στις χώρες προέλευσης μεταναστών με τίτλο : «Δεν υπάρχει τρόπος να κάνεις την Αυστραλία σπίτι σου χωρίς visa», προτρέποντάς τους να το ξανασκεφτούν πριν ξοδέψουν τα λεφτά τους στους λαθρέμπορους που τους υπόσχονται να τους πάνε στη Γη της Επαγγελίας..
Έτσι, δεν υπάρχουν πνιγμοί και ναυάγια στα νερά της Αυστραλίας αλλά και δεν περνάει κανείς χωρίς άδεια στην ενδοχώρα. Ίσως ήρθε η ώρα η Ελληνική κυβέρνηση να μελετήσει το μεταναστευτικό πλαίσιο της μακρινής αυτής χώρας και να παραδειγματιστεί…
Κ.Γ.
Εισβολή
Αυτή όλη η προσπάθεια, αυτή όλη η «επίθεση» που δέχεται η χώρα μας στα σύνορα με την Τουρκία στον Έβρο με αφορμή τους πρόσφυγες είναι μια περίπτωση πολύ ιδιαίτερη.
Μάλιστα, ενορχηστρωμένη και υποβοηθούμενη από το ίδιο το τουρκικό κράτος.
Τα γεγονότα γνωστά και χαρακτηριστικά. Χωρίς υπερβολές, θα την χαρακτήριζα ως μία προσπάθεια εισβολής στη χώρα μας και ως τέτοια ακριβώς αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση. Δεν είναι δυνατόν πλέον να υπάρξει διαφορετικός τρόπος αντιμετώπισης.
Καλαμπούρια, ανθρωπισμοί και ευαισθησίες προς κατατρεγμένους Αφγανούς, Πακιστανούς και Σομαλούς, τέλος!
Αρκετή κατανόηση έχουμε δείξει μέχρι στιγμής. Πλέον τίτλοι τέλους.
Γ.Δ.
Παιγνίδια με γκράφιτι
Η μανία του Γκράφιτι είναι πανελλήνια. Δεν υπάρχει πόλη που να μην έχει γκράφιτι, να μην έχει τις όμορφες δημιουργίες, που δυστυχώς είναι λίγες, και τις πολλές μουτζούρες. Που απλώς λερώνουν τους τοίχους. Δεν πρόκειται για δημιουργίες που ομορφαίνουν την περιοχή και που χαίρεται να τις βλέπει κανείς.
Τέτοια «έργα του δρόμου» δυστυχώς δεν έχουμε, ενώ έχουμε γεμίσει με κάθε μορφή και χρώματα χαζοσχήματα ή γράμματα που τάχατες κάτι θέλουν να πουν.
Γ.Δ.
Αρμοδιότητες και πόρους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση
Περισσότερες αρμοδιότητες, επιπλέον πόρους και προσωπικό, αλλά πιο βαριά «αποστολή». Αυτά θέλει να δώσει το Μαξίμου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, προσδοκώντας και από τις Περιφέρει να λειτουργήσουν ως πυλώνες οικονομικής ανάταξης. Μέχρι το καλοκαίρι αναμένεται το πρώτο βήμα, με νομοσχέδιο που θα ξεκαθαρίζει τις αρμοδιότητες μεταξύ του κράτους, των Περιφερειών και των Δήμων, ώστε ο καθένας να ξέρει τι κάνει αλλά και να έρχεται πιο εύκολα προ των ευθυνών του, κατά το μοντέλο «αξιολόγησης – λογοδοσίας» που επικοινωνεί ο Μητσοτάκης. Το δεύτερο βήμα θα είναι νέο νομοθέτημα για τον Κώδικα Δήμων και Περιφερειών. Το στίγμα του «επιτελικού κράτους Ν.2» έχει δώσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στους Περιφερειάρχες μιλώντας για ξεκάθαρα όρια αρμοδιοτήτων, μείωση της γραφειοκρατίας, αλλά και μεγαλύτερη άνεση της κυβέρνησης να σχεδιάζει και να εφαρμόζει πολιτικές. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στα πλάνα της κυβέρνησης είναι να υπάρχει μεγαλύτερη ποσοστιαία αναφορά στους οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης στα επόμενα προγράμματα ΕΣΠΑ.
Γ.Δ.
Η Ευρώπη να αναλάβει ενεργό ρόλο
Συνεχίζει το βρώμικο παιχνίδι με τους μετανάστες η Τουρκία και ο Τούρκος πρόεδρος προσπαθεί με fake news ότι δήθεν έχουν ήδη περάσει 150.000 στην Ελλάδα να κρατήσει το ενδιαφέρον τους να παραμείνουν στα σύνορα και να επιχειρούν να περάσουν με κάθε τρόπο. Και σαν να μην έφτανε αυτό εξαπολύει επίθεση προπαγάνδας, για νεκρούς από ελληνικά πυρά, απειλές, ενώ δεν δίστασε να παραχαράξει και την ιστορία λέγοντα πως είναι πιθανόν οι πρόγονοι του Μητσοτάκη να ήταν πρόσφυγες στην Συρία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο! Αυτό βέβαιο δείχνει και το μορφωτικό επίπεδο του κοινού στο οποίο απευθύνεται. Σε κάθε περίπτωση ο Τούρκος πρόεδρος έχει δείξει δείγματα γραφής και ξέρουμε τι προσπαθεί να πετύχει. Αυτό που πρέπει όμως εμείς να επιδιώξουμε είναι πιο ενεργή συμμετοχή της Ε.Ε. Είναι γνωστό ότι αυτή τη στιγμή η Τουρκία παραβιάζει μία συμφωνία που έχει υπογράψει με την Ε.Ε. και πήρε πολλά δισ. γι αυτή. Να κρατήσει δηλαδή μετανάστες στο έδαφός της. Τη δεδομένη στιγμή πράττει το αντίθετο. Και η Ευρώπη δεν μπορεί να μένει απλός παρατηρητής και να ξεπλένει τις υποχρεώσεις της με φιλοδωρήματα προς τη χώρα μας αλλά να πιέσει πολιτικά την Τουρκία να τηρήσει τη συμφωνία και αν δεν το κάνει να της επιβάλλει κυρώσεις.
Δεν μπορεί αυτή η κατάσταση να συνεχιστεί.
Μ.Ξ.