Προσφυγικό Ι
Έχω μια άποψη που όπως ακούω την συμμερίζονται και άλλοι και αυτή αφορά το μεγάλο και σοβαρό θέμα του μεταναστευτικού ή προσφυγικού που ταλανίζει την κυβέρνηση και κατοίκους νησιών.
Το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί από τη στιγμή που η κυβέρνηση πρώτη θα κατανοήσει ότι οι άνθρωποι αυτοί που θέλουν όλοι, μα όλοι, μηδενός εξαιρουμένου, να φύγουν για τον πλούσιο ευρωπαϊκό Βορρά, πρέπει να εκπαιδευτούν στην ιδέα ότι εδώ θα μείνουν. Εδώ. Και πως θα πρέπει να εργαστούν, τα παιδιά τους να φοιτήσουν σε ελληνικά σχολεία, και οι ίδιοι να αποκτήσουν μια κανονική ζωή.
Να καταγραφούν κατά επάγγελμα – μια ιδέα ρίχνω τώρα – και με τη δημιουργία ενός τύπου ΟΑΕΔ για τους μετανάστες να βρίσκουν δουλειά σε επιχειρήσεις που θα έχουν φορολογικά ή αλλά κίνητρα για να τους προσλάβουν. Όσο τους κρατούν στα κέντρα, σε άθλιες συνθήκες, ή στοιβάζονται σε ενοικιαζόμενα διαμέρισματα και επιδοτούν την τριτοκοσμική διαβίωση τους, το πρόβλημα θα επιτείνεται και θα πολλαπλασιάζεται.
Γ.Δ.
Προσφυγικό ΙΙ
Το θέμα απαιτεί ρεαλισμό διότι μόνον έτσι αντιμετωπίζεται, κυρίως δε, θέλει αλήθεια προς όλους.
Γνώμη μου είναι επίσης ότι υπό προϋποθέσεις μπορεί η Πολιτεία να διαθέσει σε οικογένειες προσφύγων γη, για να ασχοληθούν με τη γεωργία ή με την κτηνοτροφία. Ή να τους προτρέψει να κατοικήσουν στο πλήθος των χιλιάδων ακατοίκητων σπιτιών στην ορεινή ενδοχώρα.
Δεν γνωρίζω τι τελικά θα κάνουν. Ένα όμως ξέρω: αυτό που συμβαίνει στα νησιά και ειδικά στα τρία μεγαλύτερα, στη Λέσβο, στη Χίο και στη Σάμο, δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ούτε για τους μετανάστες ούτε για τους κατοίκους Προς τους οποίους πρέπει επίσης να στραφεί κάποια στιγμή η κρατική μέριμνα. Δεν είναι δυνατόν να σηκώνουν αυτοί μόνοι το βάρος της κυβερνητικής αργοπορίας. Δεν είναι δίκαιο και δεν είναι και εθνικά ορθό…
Γ.Δ.
Αλλαγές
Οι καιροί αλλάζουν με γρήγορους ρυθμούς κι αυτό οφείλουμε να το αντιληφθούμε όλοι. Όσα παγιωμένα γνωρίζαμε αλλάζουν, όσα θεωρούσαμε πως με τίποτε δεν θα αλλάξουν ήδη θεωρούνται ξεπερασμένα.
Ένα από τα στοιχεία της αλλαγής είναι η ιδιωτική ασφάλιση. Ήδη στις Ευρωπαϊκές χώρες όπως και ΗΠΑ, η ιδιωτική ασφάλιση είναι κανόνας, που συμπληρώνει την όποια κρατική.
Το ίδιο θα γίνει και στον τομέα πλέον της γεωργικής – κτηνοτροφικής ασφάλισης.
Μαζί με τον κρατικό ΕΛΓΑ θα ξεκινήσουν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές να ασφαλίζουν τους αγρότες και κτηνοτρόφους ως προς τα παραγόμενα προϊόντα τους.
Προφανώς κάποιοι είναι δύσπιστοι. Είναι λογικό. Όμως τα πράγματα τραβάνε μπροστά όταν ο ίδιος ο ΕΛΓΑ δηλώνει ότι δύσκολα μπορεί να πληρώσει για φέτος τις αποζημιώσεις διότι δεν έχει το ανάλογο κεφάλαιο.
Γ.Δ.
Χρειάζεται επισκευή
Από συμπολίτη η επισήμανση προς τη δημοτική αρχή. Για την ανάγκη να διορθωθεί ο φωτισμός της όμορφης κρεμαστής γέφυρας στην περιοχή του πρώην μύλου που ενώνει με την συνοικία Σαμακώβ. Μάλιστα στην παρατήρησή του ο συμπολίτης μας δεν ξεχνά και την περίοδο των γιορτών και την παρουσία επισκεπτών που θα σχολιάζουν αρνητικά την άσχημη εικόνα.
-Ας φροντίσει να επιδιορθώσει τον φωτισμό της όμορφης γέφυρας ο δήμος.
Γ.Δ.
Τα σκουπίδια της Καβάλας θα μεταφέρονται στην Ξάνθη;
Ερωτηματικά εγείρει η δήλωση της πρώην δημάρχου Καβάλας Δήμητρας Τσανάκα στην εκπομπή «Εξελίξεις» του ENA CHANNEL το βράδυ της Τετάρτης. Η συζήτηση αφορούσε την ΔΙΑΜΑΑΘ, την αλλαγή ηγεσίας της αλλά και την πολιτική που ακολουθείται στη διαχείριση των σκουπιδιών. Είπε λοιπόν μεταξύ άλλων η κα Τσανάκα κάτι που πρώτη φορά το ακούμε εμείς στην Ξάνθη. Ότι τα σκουπίδια της Καβάλας θα μεταφέρονται στην Ξάνθη και όχι στην ΜΕΑ της Αλεξανδρούπολης και έτσι θα μειωθεί το κόστος για τους Καβαλιώτες. Είπε επίσης ότι και ότι ο ΣΔΑΝΞ θα λειτουργεί μέσα στην ΔΙΑΑΜΑΘ ενώ υπονόησε εμμέσως πλην σαφώς ότι άλλες …δυνάμεις «έφαγαν» τον πρώην πρόεδρο το Δραμινό Μαμσάκο και έδωσαν την προεδρία στον δήμαρχο Ξάνθης που είναι και πρόεδρος της ΔΙΑΜΑΘ και του ΣΔΑΝ.
Και ερωτώ: Απ’ ότι γνωρίζουμε ο ΧΥΤΑ της Ξάνθης δεν επαρκεί για τα απορρίμματα του νομού μας και χρειάζεται επειγόντως και 4η λεκάνη. Πώς λοιπόν συμφωνήθηκε να μεταφέρονται και της Καβάλας;
Τι γίνεται πίσω από την πλάτη μας;
Άλλα λένε σε εμάς άλλα συμφωνούν με τους γείτονες;
Αναμένουμε απαντήσεις από την δημοτική αρχή…
Μ.Ξ.
Μια ζωή ίδια
Διαβάζω και σας το μεταφέρω για να βγάλετε το συμπέρασμα κι εσείς ότι σαν Έλληνες συνεχίζουμε να κάνουμε τα ίδια πράγματα, ίδιες αντιδράσεις όπως πριν 30 χρόνια. Το κείμενο της ειδησούλας χαρακτηριστικό. Αναφέρει: «φυλάνε σκοπιά το βράδυ οι κάτοικοι των Σπάτων να μη γίνει το αεροδρόμιο…»
Ναι, ακριβώς. Φτιάξαν σκοπιές για να μην πάνε οι μπουλντόζες κι αρχίσουν την ισοπέδωση του χώρου!
Τελικά βέβαια το αεροδρόμιο έγινε, οι κάτοικοι πήραν γερή αποζημίωση (πάνω πολύ από το κανονικό) και οι διαμαρτυρίες σταμάτησαν. Όλα γίνονταν για τα όβολα, για το ύψος της αποζημίωσης.
Τώρα, 30 χρόνια μετά τα ίδια συμβαίνουν πάλι σε διάφορες περιοχές της χώρας. Σα να μην άλλαξε τίποτε…
Γ.Δ.
Καλώς μας ήρθες τρελό μας καρναβάλι
Παρά το τσουχτερό κρύο πολύς κόσμος παρακολούθησε την Τετάρτη την έναρξη των εκδηλώσεων των Λαογραφικών γιορτών και του καρναβαλιού. Τα πυροτεχνήματα έδωσαν τον φαντασμαγορικό τόνο και ο δήμαρχος Μανώλης Τσέπελης με μια ολιγόλεπτη ομιλία κήρυξε την έναρξη των γιορτών καλώντας τον κόσμο να συμμετέχει στον κορυφαίο θεσμό της Ξάνθης. Τη σκυτάλη πήρε η Πέγκυ Ζήνα που τραγούδησε νέες και παλιές επιτυχίες της.
Άντε και καλή Αποκριά!!!
Μ.Ξ.
Η οικονομική διπλωματία τελικά αποδίδει
Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι όταν ακούσαμε ότι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη θα υπάρχει υφυπουργείο Οικονομικής Διπλωματίας και Εξωστρέφειας, στο υπουργείο Εξωτερικών, μας έκανε εντύπωση. Ήταν κάτι καινούριο και κάποιοι κακόβουλοι ίσως και να σκέφτηκαν ότι εφευρίσκονται νέα υφυπουργεία για να βολευτούν περισσότεροι ημέτεροι.
Όμως ο άνθρωπος που τοποθετήθηκε στη θέση αυτή, ο Κώστας Φραγκογιάννης, δεν έχει καμία σχέση με τον κομματικό σωλήνα. Είναι τεχνοκράτης με σπουδές στην Αμερική και σπουδαία καριέρα στον ιδιωτικό τομέα, την οποία άφησε για να βοηθήσει τη χώρα, ενώ σύμφωνα με το βιογραφικό του, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καβάλα.
Με δικές του ενέργειες και διαπραγματεύσεις, γνωρίζοντας καλά τον τρόπο που λειτουργούν οι μεγάλοι επενδυτές, δουλεύοντας συστηματικά και αθόρυβα, έφερε τη μεγάλη επένδυση της Volkswagen στη χώρα και δη στην ιδιαίτερή του πατρίδα.
Διαπιστώνουμε λοιπόν κι εμπράκτως ότι η άγνωστη σε μας τους απλούς ανθρώπους οικονομική διπλωματία, αποδίδει τελικά καρπούς. Και τι καρπούς!
Λάθος επικοινωνιακή πολιτική
Απολογισμό της οκταετίας 2012-2019 με διάθεση κριτικής και αυτοκριτικής έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ. Διαβάσαμε διάφορες απόψεις για αρκετά θέματα που επεξεργάστηκαν οι Δραγασάκης, Μπαλτάς και Δρίτσας. Θα σταθούμε στην ενότητα «τα αίτια της ήττας. Γιατί ηττηθήκαμε. Τι κάναμε λάθος. Είναι η ήττα τακτική ή στρατηγική;»
Εδώ λοιπόν, ιδιαίτερη μνεία γίνεται στις επικοινωνιακές ελλείψεις, με την επισήμανση «…Η επικοινωνιακή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησής του δεν στάθηκε άξια των περιστάσεων».
Μένουν οι Συριζαίοι εδώ, χωρίς να το αναλύουν. Όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Ο ΣΥΡΙΖΑ στοχοποίησε τον Επαρχιακό Τύπο κατά το μεγαλύτερο ποσοστό. Ενίσχυσε οικονομικά λαθρόβια έντυπα και εκατοντάδες ηλεκτρονικά site. Αγνόησε προκλητικά τον έντυπο λόγο και με καίριες αποφάσεις του ουσιαστικά συνέβαλε στην κρίση του Επαρχιακού Τύπου.
Παράλληλα επέβαλε χαράτσια εις βάρος των εφημερίδων της επαρχίας. Όλα αυτά δημιούργησαν αρνητικό κλίμα εις βάρος του και το οποίο δύσκολα θ’αντιστραφεί.
Γ.Δ.
Στη Θάσο ένα μεγάλο βήμα
Ομολογώ πως ξαφνιάστηκα όπως και οι περισσότεροι που το πληροφορήθηκαν. Δηλαδή την είδηση που μας πληροφορούσε ότι η γνωστή αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen (VW) θα επενδύσει στη Θάσο.
Με δυο λόγια, ότι έχει επιλεγεί ως «έξυπνο» νησί για την εφαρμογή της αυτόνομης οδήγησης που είναι ως γνωστόν η οδήγηση του μέλλοντος. Δηλαδή κίνηση των οχημάτων σε πόλεις αλλά και εκτός, σε οδικές αρτηρίες, χωρίς την ύπαρξη οδηγού.
Το πρόγραμμα είναι πιλοτικό, η Θάσος επελέγη μετά από έρευνα και αυτοψία. Το γεγονός και μόνον ότι η μεγάλη αυτοκινητοβιομηχανία σχεδιάζει και διαπραγματεύεται με την κυβέρνηση, λέει πολλά. Σίγουρα ανοίγει ένα παράθυρο για τη Θάσο αλλά και την ευρύτερη περιοχή για να έρθουν κι άλλες εταιρείες.
Γι’αυτό χαρακτηρίσαμε το βήμα που γίνεται στη Θάσο μεγάλο.
Γ.Δ.